Interview
Læsetid: 5 min.

Karina Sørensens katte hedder Thorvald og Pio. Men for første gang stemmer hun ikke på Socialdemokratiet

Karina Sørensen er født ind i Socialdemokratiet og har altid stemt på landets store arbejderparti, men ved folketingsvalget er det slut. Efter »grusomme sjælelige kvaler« har den tro vælger og partisoldat besluttet at lade sig skille fra S og stemme SF. Det er især udlændingepolitikken, som er blevet for meget for den 45-årige beskæftigelseskonsulent
For første gang i sit liv vil Karina Sørensen ikke stemme på Socialdemokratiet, og det handler i høj grad om partiets indvandrer- og integrationspolitik, som ifølge Karina Sørensen er udtryk for et usmageligt menneskesyn, der er langt væk fra de værdier, hun forbinder med sig selv. 

For første gang i sit liv vil Karina Sørensen ikke stemme på Socialdemokratiet, og det handler i høj grad om partiets indvandrer- og integrationspolitik, som ifølge Karina Sørensen er udtryk for et usmageligt menneskesyn, der er langt væk fra de værdier, hun forbinder med sig selv. 

Tor Birk Trads

Indland
31. maj 2019

Det ligner et kommunalt forsøg på at peppe jobcentrets grå image lidt op. På den lave betonbygning står der JobIgen – det sidste ord i frodigt grøn. Indenfor i jobcentrets kursus- og ungeafdeling her i Viborg går farverne igen: Der er plakatstore børnetegninger af medarbejderne, perleplader, påskeæg, skiftesko og en sjov plakat om socialrådgiverjargon.

I det bagerste kontor er seks-syv medarbejdere samlet om en trøffelkage med slik, krymmel og flag. JobSpor står der med chokoladeskrift på marcipan med henvisning til kontorets ungeafdeling. Anledningen til den halve meter fredagskage er, at praktikanten Maria har fået job ovre på det rigtige jobcenter på rådhuset.

»Kan I skære et par stykker til os?« spørger beskæftigelsesrådgiver Karina Sørensen fra pladsen under en Basserne-kalender. Den 45-årige sortklædte kvinde med leopardtørklædet kan ikke nå at spise kage med kollegerne denne fredag eftermiddag. Hun skal tale om folketingsvalg med Information.

For Karina Sørensen, der er tillidsrepræsentant for beskæftigelsesafdelingens 100 HK’ere, bliver 2019 et helt særligt valg. For første gang i sit liv vil hun ikke stemme på Socialdemokratiet. Siden hun som 17-årig DSU’er kissemissede med sin kommende mand på Henrik Sass’ luftmadras, har hun været politisk aktiv i partiet. Først i ungdomspolitik, senere som bestyrelsesmedlem og for nogle år siden også som kandidat ved kommunalvalg. Men i december meldte hun sig ud af bestyrelsen for Tjele-egnens socialdemokrater. Årsagen er, at Socialdemokratiet – især i Folketinget – er blevet for højredrejede.

»Det handler rigtig meget om indvandrer- og integrationspolitikken. Her udvises der et usmageligt menneskesyn, så Socialdemokratiet er kommet langt væk fra de værdier, jeg forbinder mig selv med,« siger Karina Sørensen, der er uddannet cand.mag. i historie og har arbejdet ti år som lærer, inden hun begyndte at arbejde med at hjælpe unge i job og uddannelse.

Grusomme sjælekvaler

Folketingsvalget bliver ikke kun anderledes på grund af krydset på stemmesedlen. Karina Sørensen skal også vænne sig til ikke at suse rundt og sætte valgplakater op, gå til vælgermøder og stå på gader og stræder og dele brochurer og røde roser ud.

»Jeg vidste jo, at det var valgår, men jeg tænkte, at i år kan jeg ikke gå på gaden og føre valgkamp for Socialdemokratiet, for så ville jeg ikke kunne se mig selv i øjnene,« siger Karina Sørensen.

Men beslutningen har også voldt »grusomme sjælelige kvaler«. Især på grund af de mange engagerede mennesker, hun har arbejdet sammen med i Socialdemokratiets bagland.

»Det er da træls at svigte de mennesker, som har bakket mig op, men politisk set bliver det en lettelse,« forklarer Karina Sørensen og illustrerer med en Athene danskvandsdåse foran sig på bordet, hvorfor hun bliver nødt til at skifte parti. Mens Athene-dåsen har stået stille på S’ venstrefløj, har Socialdemokratiet bevæget sig længere og længere mod højre.

Partiet har ellers altid været en central del af Karina Sørensens liv. Begge forældre var aktive tillidsfolk i fagbevægelsen, og hendes mor sad i Socialdemokratiets bestyrelse i hjembyen på Fyn.

»Så jeg er født ind i partiet og fagbevægelsen, men Socialdemokratiet har flyttet sig så meget, at jeg ikke føler mig som en del af flokken længere,« siger Karina Sørensen, der ikke kun er vokset med Socialdemokratiet og har mødt sin mand Henning der. Hendes to katte hjemme i Vammen er opkaldt efter socialdemokratiske koryfæer: Thorvald og Pio.

»Men de skal ikke omdøbes,« griner hun.

I seng med fjenden

Karina Sørensen havde egentlig tænkt, at Socialdemokratiet nok ville vende tilbage til sine rødder igen. Men selv om Socialdemokratiet måske har vundet flere vælgere tilbage fra især Dansk Folkeparti på grund af deres opbakning til en strammere udlændingepolitik, så føler hun mere, det handler om taktik, end om at partiet har fundet tilbage til sit ståsted.

»Man er gået i seng med fjenden i alle de her stramninger af udlændingepolitikken,« siger Karina Sørensen, der især er forarget over de lave forsørgelsesydelser, som hun ikke mener, man kan leve af.

For de unge, hun arbejder med, er det også svært at klare sig på de lave ydelser, men de har dansk skolegang bag sig og har familie og netværk her. Men det er anden sag med flygtninge med børn, der skal starte helt forfra i et fremmed land.

»Hvis jeg stod med fire børn, så ville jeg måske også kunne blive kriminel, for du kan jo ikke leve for så lidt, som de har,« siger Karina Sørensen.

Hun har svært ved at forstå, hvordan Socialdemokratiet kan forsvare de lave ydelser, når holdningen i årtier har været, at det ikke gør nogen til klogere eller bedre mennesker af være fattige.

»Men lige med flygtninge vælger de bevidst at skære ned på deres ydelser, og bagefter bebrejder de dem så, at de ikke er godt nok integreret. Det er jo som at pisse på folk og så sige til dem, at de lugter,« siger Karina Sørensen.

Mangel på tillid

Trods frustrationerne over folketingspolitikerne valgte hun alligevel at stemme på S-kandidaten Christel Schaldemose ved europaparlamentsvalget den 26. maj.

Ved folketingsvalget den 5. juni har hun tænkt sig at stemme på SF’s Signe Munk, og selv om hun har lovet sig selv ikke at involvere sig for meget i valgkampsarbejdet i år, så ligger der otte valgplakater af SF-kandidaten hjemme i garagen i landsbyen i Vammen, 15-20 kilometer nordøst for Viborg.

»Vi bor lige ved en lygtepæl på hovedgaden, og jeg vil godt selv bestemme, hvad der hænger der, så jeg ikke skal kigge på Christian Langballe (lokal DF-kandidat, red.),« siger hun med et grin.

Egentlig bryder hun sig ikke om, at politik er blevet så personfikseret, når det burde handle om holdninger og ideologi. Men tillidskrisen mellem politikere og befolkning gør det nødvendigt at gå mere efter nogle personer, man har mødt og synes godt om.

»Der er så meget løgn og bedrag i politik, og når man ikke har tillid til systemet, så er det nok nemmere at have tillid til en person,« siger Karina Sørensen og samler sine papirer i tasken.

Hun skal videre til en fernisering inde i Viborg med manden Henning, som er kunstner.

Flere af de små abstrakte oliemalerier i kontoret er lavet af Karinas mand, som for længst har droppet Socialdemokratiet, forklarer Karina Sørensen, inden hun kører mod biblioteket i Viborg for at mødes med ham: »Der mødes vi altid.«

Serie

Svingerklubben

Vi lever i en tid med politisk opbrud, og undersøgelser viser, at stadigt flere vælgere skifter parti mellem folketingsvalgene. I denne serie møder Information danskere, der har besluttet at sætte deres kryds et andet sted ved dette valg end ved det foregående.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Viggo Okholm

Det kunne være mine ord bortset fra at jeg ikke har en socialdemokratisk tradition opvokset i Vestjylland. Men indrømmet partiet har nok gennem mit nu 73 årige liv fået min stemme ca en trediedel gange. Men heller ikke denne gang og helt med de samme begrundelser som Karinas.

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Ikke uinteressant at høre om Karina Sørensens motivation for at opgive socialdemokratiet.

Når et stort parti flytter sig markant mod højre i udlændingespørgsmål, vil de sikkert miste nogle vælgere. Men de vinder helt sikkert også vælgere fra DF og Venstre, som efterspørger en håndfast udlændinge- og integrationspolitik, hvor udlændinge - ligesom danskere - også mødes med kontante krav og pligter - og ikke kun rettigheder.

Steffen Gliese

men det er just problemet, Erik Fuglsang - og hovedårsagen til indvandrerfjendtligheden: at vi er gået fra det hjælpsomme borgersamfund til en form for hoveri.

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Trond Meiring og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror, at mange som Karina Sørensen flytter mod venstrefløjen efter Socialdemokratiets flugt over plankeværket.

Men, men.. Når nu anledningen til de sjælelige kvababbelser er S' udlændingepolitik, hvorfor så vælge SF, som jo har været med til at vedtage ghettoplanen med nedrivning af almene boliger og forskelsbehandling af folk på overførselsindkomst og etnicitet til følge?

Gå dog hele vejen, og stem på de rigtige socialister i Enhedslisten :-)

Erik Fuglsang, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Christian Mondrup, Per Klüver, Susanne Kaspersen, Egon Stich, Trond Meiring, Ebbe Overbye og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Steffen Gliese
31. maj, 2019 - 00:38
Andre - som Mette F- vil sige, at socialdemokraterne nu ligger lige nøjagtigt, hvor de skal ligge.
Du siger, at S er gået fra det hjælpsomme borgersamfund til en form for hoveri.
Andre vil sige, at S har forladt en alt for slap og naiv position til en fordel for en strammere position, hvor der nu er balance mellem rettigheder og pligter på udlændingeområdet.

På grund af dette generelle ryk mod højre på udlændingområdet overvejer jeg, om Mette F skal have min stemme, uanset at jeg godt kan følge Eva Schwanenflügels pointe i forhold til det ubegavede i nedrivningen af gode og nyrenoverede boliger.

Birte Pedersen, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
31. maj, 2019 - 08:47

Nærlæsning af Steffen Glieses' kommentar afslører, at han siger "vi" er gået fra det hjælpsomme borgersamfund til en form for hoveri, ikke at Socialdemokratiet har gjort det ;-)

Alvin Jensen, Birte Pedersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Eva Schwanenflügel
31. maj, 2019 - 09:56
Du har ret, Eva.. I min iver efter at svare Steffen Gliese var jeg vist lige hurtig nok på tasterne, hvorved jeg gjorde Steffen uret, hvad jeg naturligvis straks undskylder for!

God dag til jer begge - og resten af det engagerede kommentarkorps :-)

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar