Læsetid: 8 min.

Nu kommer valget – og måske et grønt epokeskifte i dansk politik

Forskydninger er i gang i dansk politik. Siden 2001 har udlændinge stået som den største trussel mod velfærdsstaten Danmark. Nu vokser bevidstheden i befolkningen om klimatruslen. Men det er et åbent spørgsmål, om den seneste tids mere eller mindre desperate tiltag på udlændingeområdet er en hensygnende epokes sidste krampetrækninger, eller om strammerpolitikken fortsat har momentum
Passiviteten på klimaområdet står i skarp kontrast til Inger Støjbergs – her i Jammerbugt asylcenter – heftige aktivitet i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Men spørgsmålet er, om den stramme udlændingepolitik er ved at være udtjent som slagnummer for de borgerlige partier.

Passiviteten på klimaområdet står i skarp kontrast til Inger Støjbergs – her i Jammerbugt asylcenter – heftige aktivitet i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Men spørgsmålet er, om den stramme udlændingepolitik er ved at være udtjent som slagnummer for de borgerlige partier.

Michael Drost-Hansen

8. maj 2019

Endelig har statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrevet valg, og den kommende tid vil vise, om dansk politik er på vej ind i en ny epoke.

I næsten to årtier har udlændinge stået helt centralt i den politiske debat. Politikerne har ageret, som om de fremmede udgør den største trussel imod velfærdsstaten Danmark.

I samme periode har videnskaben stadig mere detaljeret dokumenteret, hvilken akut trussel klimaforandringerne reelt udgør. Det har bare ikke ændret på, at klimapolitikken i en længere periode kun har spillet en beskeden rolle i dansk politik.

Men nu er der ved at ske nogle forskydninger – samtidig med at stærke kræfter er investeret i at modvirke forandringerne og fastholde udlændingene i centrum af den politiske debat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Når du strammer garnet, kvæler du jo barnet".
(Højt fra træets grønne top)

Steffen Gliese, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Ole Frank, Christian Mondrup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Med Uffe Elbæks ord: Vi skal have et grønt og humanistisk valg.

Steffen Gliese, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Mette Haagerup anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Nu kommer pensioneret professor Helmuth Nyborg, jævnfør DR's hjemmeside, ind i valgkampen på Fyn for Stram Kurs.

Der kan han så udbrede sig om dumme kvinder og dumme indvandrere. Det bliver nok ikke bæredygtighed, der vil præge hans indsats. Måske kan han bidrage med IQ til resten af flokken, vel at mærke, hvis han selv har en høj IQ.

Det bliver ikke stærkt empatiske følelser for indvandrere eller miljøet, der kommer til at præge Rasmus Paludans og Nye Borgerliges ledere.

Mange nordiske mænd hyldede nazismen før og under 2. Verdenskrig. Her blandt andet den norske forfatter Hamsun, som halvsenil blev nazist. Vi har ligeledes maleren Oluf Høst (en glimrende maler), Ole Wivel og mange flere. Vi har også nationalisten Kaj Munk, som senere kom til forstand. Vi har Kampsax entreprenørfirmaet, der velvilligt arbejdede for nazisterne. Der er meget at tage af.

Nazisterne hyldede det blonde og det ariske, ikke empatien.

Verden ser ud til at bevæge sig hen imod etnofascisme. Der er ikke bæredygtighed, der præger diverse etnofascistiske grupper, til gengæld spreder de meget had.

Nu viser det sig, at svenskere kendte udmærket til nazisternes udryddelseslejre div. steder. Der er lavet en film om sagen. Ingen i Sverige synes at vide noget om det.
Det passer ikke ind i svenskernes fromme selvbillede. Sverige har aldrig taget livtag med den svenske nazisme.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Runa Lystlund:

Kampsax arbejdede ikke for nazisterne - den ene af ejerne var jødisk gift.

Derimod Wright, Thomsen og Kier - nedlagt 1985 - der byggede en stor del af Vesterhavsbunkerne.

Dette - og lignende entreprenørfirmaer - beholdt en meget stærk økonomisk magtstilling i branchen, og blev dermed toneangivende for arkitekternes arbejdsmuligheder.

Situationen er beskrevet i filmen ""Tre aar efter" fra 1948:

https://danskefilm.dk/film.php?id=550

"Vi ser Værnemageren der har samvittighedsnag Arkitekt Hans P. Isling (Angelo Bruun) der under besættelsen byggede huse i Kiel om dagen, og som Churcills drenge bombede sønder og sammen om natten."

Eva Schwanenflügel

Runa, man kan da seriøst ikke have meget mellem ørerne, når man opstiller for et parti som SK..