Nyhed
Læsetid: 4 min.

Lars Løkke siger nej til at bygge regering på et parti, der vil ud af konventionerne. Men det har han gjort i fire år

Statsministeren sagde under partilederdebatten tirsdag, at han ikke vil »bygge et regeringsprojekt« på partier, som synes, at Danmark skal træde ud af internationale konventioner. Men det er netop, hvad han har gjort i samarbejdet med DF
DF’s udlændingeordfører Martin Henriksen, der her ses ved færgen til den kommende flygtningeø Lindholm i februar, siger, at Løkke »sådan set har bygget sin regering på et parti, som i visse tilfælde vil træde ud af flygtningekonventionerne«

DF’s udlændingeordfører Martin Henriksen, der her ses ved færgen til den kommende flygtningeø Lindholm i februar, siger, at Løkke »sådan set har bygget sin regering på et parti, som i visse tilfælde vil træde ud af flygtningekonventionerne«

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
11. maj 2019

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer aldrig nogensinde til at bygge et regeringsprojekt på synspunkter, der handler om »at melde Danmark ud af det internationale samfund og ikke leve op til vores internationale forpligtigelser«.

Sådan sagde han under partilederdebatten på Danmarks Radio tirsdag aften.

»Jeg kommer aldrig til at bygge noget regeringsprojekt på partier – og det gælder i øvrigt både det parti dernede og det parti dér – der synes, at vi skal træde ud af flygtningekonventioner og alt muligt. Det kommer ikke til at ske,« sagde Løkke og pegede først på Rasmus Paludan fra Stram Kurs til højre for sig og derefter på Pernille Vermund fra Nye Borgerlige til venstre for ham.

Men faktisk har Lars Løkke Rasmussen de seneste fire år netop bygget sit regeringsprojekt på et parti, der ønsker, at Danmark skal træde ud eller tage forbehold for konventionerne: nemlig Dansk Folkeparti.

Adspurgt om, hvordan statsministerens udtalelse tirsdag hænger sammen med, at han i fire år har haft Dansk Folkeparti som støtteparti, siger Venstres politiske ordfører, Britt Bager, at den store forskel på Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er, at Dansk Folkeparti ikke stiller nogen ultimative krav, der kræver udmeldelse. Det har derimod Pernille Vermund. Hun har blandt andet fuldt asylstop som ultimativt krav, og det vil sandsynligvis kræve konventionsbrud.

»Og derfor er der jo en væsentlig forskel,« siger Britt Bager.

– Så det er det ultimative krav, som er afgørende og gør forskellen? Og ikke det, at partiet ønsker at træde ud af konventionerne?

»Forskellen er, at Venstre er et parti, der bakker op om konventionerne og ikke ønsker at træde ud af dem. Derfor kan vi ikke føre politik med nogen, der stiller ultimative krav om det.«

– Det er jo faktisk ikke det, Lars Løkke Rasmussen siger i debatten. Han siger derimod, at han ikke kommer til at bygge noget regeringsprojekt på partier, der »synes, at vi skal træde ud af flygtningekonventioner«. Og det er netop det, Dansk Folkeparti synes, at vi skal?

»Så tolker vi simpelthen det, statsministeren siger, forskelligt. Jeg tolker det, han siger, som at Venstre er et parti, der bakker op om konventionerne, så hvis Pernille Vermund holder fast i sine tre ultimative krav, der vil medføre, at vi træder ud af konventionerne, så kan han klart melde ud, at det ikke kommer til at ske,« siger Britt Bager.

Ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, må »statsministeren sige, hvad han vil«.

»Men han har sådan set bygget sin regering på et parti, som i visse tilfælde vil træde ud eller tage forbehold for forskellige konventioner. Det er jo realiteterne,« siger han.

Fuldt asylstop

Det har længe været et ønske for Dansk Folkeparti at træde ud af eller tage forbehold for visse internationale konventioner.

I torsdagens Information sagde Martin Henriksen for eksempel, at »Danmark skal enten meldes ud af eller tage forbehold for de mest problematiske dele af Flygtningekonventionen og Menneskerettighedskonventionen«.

I et interview på DR i februar sidste år sagde Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, at det er urealistisk at ændre på konventionerne, og at Danmark derfor i stedet skal ud af dem.

Og så langt tilbage som i august 2016 fremsatte partiformand Kristian Thulesen Dahl et krav til regeringen op til forhandlingerne om 2025-planen om, at Danmark skulle tage forbehold for konventionerne på udlændingeområdet. Hvis de andre lande ikke ville acceptere det, skulle vi træde ud.

Derudover kræver nogle af Dansk Folkepartis politiske ønsker sandsynligvis også et brud på konventionerne. Det gælder for eksempel kravet om fuldt asylstop, som partiets Morten Messerschmidt fremsatte i Jyllands-Posten denne uge, og som partiet også foreslog i 2018.

– Britt Bager, DF har netop meldt ud, at de ønsker et fuldt asylstop. Det er højst sandsynligt også konventionsstridigt. Hvordan kan I så samarbejde med dem, når de siger det?

»Vi har haft et fantastisk samarbejde med DF de sidste fire år og har kunnet finde ud af at lave politiske resultater sammen. Derfor har jeg også en klar forventning til, at det kan vi også finde ud af fremadrettet,« siger Britt Bager.

– Så hvis Dansk Folkeparti kommer og siger, at det er et ultimativt krav for dem at føre politik, der kræver, at Danmark melder sig ud af eller tager forbehold for internationale konventioner, så kan Venstre ikke bruge dem som parlamentarisk grundlag?

»Det er helt klart, at vi i Venstre ikke kommer til at bakke op om at træde ud af de internationale konventioner. Det synes jeg, at statsministeren sagde ret klart.«

– Det er jeg ikke i tvivl om. Men det, jeg er i tvivl om, er, hvis Dansk Folkeparti stiller ultimative krav om at gennemføre politik, der kræver konventionsbrud, kan I så samarbejde med dem og bygge et regeringsprojekt på dem?

»Der bliver stillet mange krav her i valgkampen. Vi tager de forhandlinger, der må være, på den anden side af valget. Men som udgangspunkt bakker vi op om alle konventionerne, og derfor er det, som statsministeren sagde, svært at se os samarbejde med partier, som står fast på, at vi skal træde ud af konventionerne,« siger Venstres politiske ordfører.

Hvad angår ultimative krav er det ifølge Martin Henriksen »ikke et ord, Dansk Folkeparti tager i egen mund«, og derfor vil han ikke kalde kravet om fuldt asylstop ultimativt.

»Men det er vigtigt for os. Og der kan vi jo se, at når vi siger, at noget er vigtigt for os, så kan det godt tage lidt tid at få igennem, men ligesom paradigmeskiftet, så viser det sig ofte, at det godt kan lade sig gøre,« siger Martin Henriksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

ja, det var måske, og måske ikke det statsministeren sagde ? Men som udgangspunkt bakker vi op om alle konventionerne, og derfor er det, som statsministeren sagde, svært at se os samarbejde med partier, som står fast på, at vi skal træde ud af konventionerne,« siger Venstres politiske ordfører.
ja, ja vi siger ikke noget som vi virkelig mener før efter valget !
det er vel egentlig det både Lars løkke og Brit bager siger ?

Hans Houmøller, Werner Gass, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hmm: Den er vel allerede trukket til grænsen for hvad vi kan (og måske lidt over) hvis vi skal overholde konventionerne. Og her for nylig fik vi også et erklæret paradigmeskifte i udlændinge politikken. Man kan vel kun hitte rede på det hvis man kan skelne mellem målsætningserklæringer og praktisk politik, hvilket med nødvendighed må tegne et yderst grumset billede for hvem der vil forstå det.

Der er indgået studehandler mellem regeringen og DF. Og det strider mod konventioner - eller hvad der gælder i EU. Vi er på kant med det hele. Det kan ikke forstås ud fra hverken menneskerettighedskonventionerne eller EU regler. Selv jurister må lægge hovedet i blød for, at kunne bøje reglerne

Men i sagens natur er der grænser for hvad Løkke kan levere på. Det forstår de fleste. Den er trukket til grænsen ( og måske lidt over allerede med DFs krav). Bliver kravene ultimative som fra nye borgerlige - eller direkte imod enhver konvention som kravene fra SK, så kan Løkke ikke levere. Det er vel ikke så underligt eftersom kravene fra den yderste højrefløj ville melde DK ud af hvad vi kunne kalde "det gode selskab".

Hans Houmøller, Marianne Stockmarr og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, burde rose hver gang der gives kritik
Høre han de skal ud, siger han dem kan vi ikke undvære

Dette skulle Løkke have påpeget, det ved partileder runden
Jeg vil gerne rose. Alle ansatte på sygehusene gør en kæmpe indsats og alle løber for hurtigt
Der en gruppe jeg gerne vil fremhæve
Stor tak til de Muslimske indvandrerkvinder der er med til, at holder de Danske Sygehuse I gang,
Uden jer ville alt stå stille . Mange TAK

Hvorfor gå ind i en lang diskussion om hvad man kan og ikke
Jeg mener at man skal give eksempler, på at dem kan vi ikke undvære
Der er eksempler nok

man vinder intet på en diskussion, der aldrig kan vindes

olivier goulin, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Regeringerne Lars Løkke Rasmussen I, II, og III har alle været bygget på DFs mandater.

Og før dem, regeringerne Anders Fogh Rasmussen I, II, og III.

Vi nærmer os altså 15 år, hvor Venstre har bygget regering på et konventionsfjendtligt parti.

Der er langt mere end 4 år selv hvis man kun fokuserer på Løkke.

Hans Houmøller, Werner Gass, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, birgitte andersen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Jan Boisen, Trond Meiring og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Problemet i valgkampen er at smarte journalister kan få sensationshistorier ud af ingenting. Bannerreklamerne omkranser disse intetsigende budskaber. Derfor bliver man træt af medierne.

Trond Meiring, Per Torbensen, Rolf Andersen, Niels Duus Nielsen, Egon Stich og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lige siden DF blev dannet har Venstre lukreret på deres mandater.
Udlændingestramninger til gengæld for nedskæringer og skattelettelser til de rige er recepten.

Hans Houmøller, Erik Fuglsang, Werner Gass, olivier goulin, Carsten Nørgaard, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel, Du har en god kommentar om DF, jeg vil gerne have lov at påpege at

Halvdelene af kvindelige vælger har forladt DF
DF stemte for at de fattigste, børn skulle betale for, at de rigeste skulle have billiger biler
DF glemte de mange nye vælgere med børn der kom i FV15
DF troede det var en udlænding stramning, men det blev et angrep på danske Kvinder
det koste dyrt ved kv17, de kvindelige DF vælger jeg kender mener at DF har en god,
ældrepolitik og en fin EU politik og de mener at christiania skal man lade være i fred

Nette Skov, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Karsten Jensen

Kan du uddybe det med at en tilsyneladende udlændingestramning blev et angreb på danske kvinder? (Altid godt med noget mere ammunition, he he..)

Helle Krogh Hansen

Løkke lover at overholde menneskerettigheder og andre konventioner. I Alliancen mod et udrejsecenter på Lindholm vil vi holde nøje øje med, at alle regler og konventioner bliver overholdt, hvis man forsøger at realisere ideen om det udrejsecenter. Det lover vi!

Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Carsten Nørgaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

ved 3 børn eller mere blev børnepenge nedsat, da LA skulle have billiger biler og DF stemte for
det ramte enlige kvinder hårdt, jeg ved ikke om det er lavet om efter

Kan man stoppe. Nye Borgerlige, Stram Kurs, AFD og Sverige demokraterne?

Når de kommer med en påstand om at de Skal UD
hjælper det ikke at sige det at strider mod konventioner og grundloven,
det giver dem et let svar "det skal vi ud af og grundloven skal laves om"

Stil et spørgsmål tilbage, hvilke sygehuse skal lukke, hvilke busruter skal nedlækkes osv
man vinder intet på en diskussion, der aldrig kan vindes.
men ved at tage deres politik alvorlig, og få dem til at svare på konsekvensen af deres politik

Det eneste tal jeg kunne finde er
Ansatte med ikke-vestlig baggrund på hele social- og sundhedsområdet udgør samlet set 13 procent.(2016)

@Helle Krogh Hansen

Lindholm er så dyr. At det ville være billiger at sende dem på hotel i København

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Uden racisterne er der ikke et borgerligt projekt. De har allerede trukke de borgerlige partier meget langt, og mon ikke de også kan trækkes det sidste lille stykke, hvis det betyder at omstillingen fra velfærdsstat til fasciststat kan fortsætte. Så må pressetjenesten finde ud af, hvordan det skal pakkes ind, for at kunne spises af befolkningen. Måske er tanken, at man godt kan styre de mørke sider. Ligesom de borgerlige i tyskland i 30'erne mente at kunne styre Herr Hitler.

Carsten Mortensen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det har hele tiden været DF´s politiske mål at gøre livet surt for alle der tilfældigvis ikke er danske - at det så er flest danskere der bliver ramt bliver betragtet som "collateral damage" i røvpartiet.
Og så passer det jo som fod i hose med Venstre´s mantra : Det skal kunne betale sig at arbejde - eller sagt på ren dansk : Man skal være "working poor" for at tilfredsstille statistikken om "arbejdsudbud".

Carsten Mortensen, Werner Gass, Trond Meiring, olivier goulin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Skov
Carsten Mortensen, Flemming Berger, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Karsten Jensen
11. maj, 2019 - 10:35

Mange tak for uddybning.
Jeg mener nu at den lov blev så upopulær, at den enten ikke blev vedtaget, eller fjernet igen..? Hmm..

Eva Schwanenflügel

@Torben Skov
11. maj, 2019 - 17:27

He he, fed tegning af Konen i muddergrøften med Hulemanden..
Roald Als er et geni ;-)

Torben K L Jensen, Carsten Mortensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@Eva Schwanenflügel

Jeg fandt et par link, jeg er mejet ordblind, kan læse men ikke skrive uden besvær,det er ikke et problem men det tar tid at komme med et uddybe svar, håber at det jeg skriver er rimeligt læsbart,

11. sep. 2017 Forældre til fire om loft på børnecheck
https://www.dr.dk/nyheder/politik/foraeldre-til-fire-om-loft-paa-boernec...

8. februar 2018 Regeringen dropper omstridt loft over børnepenge
https://www.altinget.dk/artikel/regeringen-dropper-omstridt-loft-over-bo...

Det laver ikke om på at grundidéen var at at barn nr. 4 skulle betale for LA fik lempet registreringsafgiften på biler
DF mener at det ville ramme indvandrerkvinder, det ramte danske kvinder mest i vest Jylland og på Lolland
kvindelige DF vælger jeg kender til, var ikke Glade for DF,
KV17 Lolland kommune (O Dansk Folkeparti 2.364, -454, 10,1% -1.1%) DF regnet med Fremgang

Jeg mener at det kan DF vende det,
Frigiv Cannabis til køb på apoteket, For at skære et ben af indvandrerbander
bekæmp den Tyskland/Franske EU socialunion og sig at vi tog fejl

Eva Schwanenflügel

@ Karsten Jensen

Mange tak for links.
Jeg mente nok forslaget var for upopulært da det kom til stykket..
Det er det sædvanlige når DF vil ramme indvandrere og flygtninge, det går ud over alle mulige andre.
Lader nu til at mange er begyndt at indse at en stemme på DF er ligesom at slå sig selv i hovedet med en hammer - det er så dejligt når man holder op ;-)

@Eva Schwanenflügel

Tak for din tilbagemelding
Jeg mener at det er forkert, at de fattige børn der skal betale for VLAK+O politik
Det er som at det er ok, når der hentes 400 mil. hos børene.men bliver topskatten
øget med 0,1 % stopper det danske samfund.

Hvis jeg husker korrekt betød loft på børnecheck, at en enlig mor med 4 børn midster 100 kr pr. døgn.
når kontanthjælpsloft og integrationsydelse bliver indført,skulle medicin være gratis.for at beskytte
danske og flygtningebørn.jeg har oplevet flygtninge kvinde på apoteket der ikke kunne, betale for medicin
til sit barn. men konsekvens af egen politik har altid været en mangelvare

Jeg har ikke selv børn, men er harm over at børnepolitik en mangelvare
Mit ønske er ved barn nr. 1 kan man få et rente og afdragsfrit lån på 100000kr.
ved nr. 2 lån på 70000kr. ved barn nr. 3 slettes gælden, og ikke som i dag hvor det er ok
at en ung mor skal leve på SU.

Tak for at du giver plads til en ordblind

Helle Walther

Netop. Og nu vil han igen have skattestop, sidst V havde skattestop hævede de skatterne 281 gange. Og der kom vist ikke de samme lettelser. Skattestoppet er mega dyrt, spørger blot fagfolk i den økonomiske sektor. Løkkes problem er manglende troværdighed, store ord og armbevægelser, forherligelse over egen formåen, det der populært kaldes selvfed.
Det borgerlige Danmark er i stor krise, V er i krise. De mindre partier LA og K drukner når de spiller poker med LLR.
Derfor skal landet have en ny regering, helst en S ledet, og så må kompromisserne indgå i stedet for ultimative krav, det kan landet ikke regeres med, og så risikere man en SV regering, det håber jeg ikke sker.

Eva Schwanenflügel

@ Karsten Jensen
12. maj, 2019 - 13:11

Ja, du har ret, det er til at græde over når politikerne lader deres stramninger ramme børnene og de unge.
De er vores fremtid, og al forskning viser, at den sociale arv vokser ved øget ulighed.

PS. Jeg synes nu ikke din ordblindhed går ud over forståelsen, og der skal selvfølgelig være plads til alle i debatten :-)

Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther
12. maj, 2019 - 13:13

Det er rigtigt nok helt i hegnet at Løkke nu vil genindføre skattestoppet. Det hænger slet ikke sammen, og er humbug fra ende til anden.

SKAT burde være blevet genoprettet, og tilsyn og styrelser opgraderet med mange flere medarbejdere.
Som det er nu, er det et badekar uden bundprop.