Interview
Læsetid: 5 min.

Det lykkedes ikke Ellen Trane Nørby at overtale afhoppet venstremand efter en times privatbesøg

Arne Andresen er bekymret for, hvad det vil betyde for Gram og omegn, hvis sundhedsreformen bliver til virkelighed, og regionsrådspolitikerne forsvinder. Det fortalte han tirsdag til Information. Derfor har sundhedsministeren nu inviteret sig selv på kaffe for at overbevise ham om at blive hos Venstre
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forsøger under sit kaffebesøg at overbevise den afhoppede venstremand Arne Andresen om, at sundhedsreformen er god. At hvis man bliver syg, så er det bedre at have en læge tæt på end en politiker. Arne Andresen følte sig ikke overbevist.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forsøger under sit kaffebesøg at overbevise den afhoppede venstremand Arne Andresen om, at sundhedsreformen er god. At hvis man bliver syg, så er det bedre at have en læge tæt på end en politiker. Arne Andresen følte sig ikke overbevist.

Peter Nygaard Christensen

Indland
24. maj 2019

76-årige Arne Andresen står i sin indkørsel med en blå skjorte og sorte bukser, da en sort BMW ruller ind på villavejen i Gram. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) træder ud i høje sandaler og blazer og går henimod ham.

»Kom indenfor,« siger Arne Andresen og giver ministeren hånden.

Indenfor dufter der af hjemmebag. Bordet er dækket op med en blå dug med hvide blomster, et hvidriflet kaffestel og servietter med akvarelmalede markblomster. Ellen Trane Nørby sætter sig over for Arne Andresen og hans kone Anna Andresen, der skænker kaffe og lader brødkurven med nybagte boller gå rundt.

Sundhedsministeren har inviteret sig selv på eftermiddagskaffe hos ægteparret i Gram, fordi hun har læst Information.

I tirsdagens udgave af avisen fortæller Arne Andresen, at han ikke længere agter at stemme på Venstre. Et parti, som han ellers har stemt på hele sit liv med undtagelse af én enkelt gang, hvor han kom til at stemme på De Radikale.

Årsagen til, at han trækker støtten, er den sundhedsreform, regeringen har vedtaget sammen med Dansk Folkeparti.

»Det er centralstyring. Og det er jeg absolut imod,« som den gamle venstremand siger.

Ellen Trane Nørby står som sundhedsminister bag reformen, og hun håber, at dette kaffemøde kan overbevise Arne Andresen om, at han skal blive hos Venstre.

»Det, nogle kalder centralisering, kalder jeg jo for specialisering,« siger hun, idet hun putter smør på sin bolle.

Ender som med kommunerne

Sundhedsreformen indebærer blandt andet, at regionerne bliver erstattet med fem nye forvaltninger. I stedet for folkevalgte politikere skal de ledes af bestyrelser.

Det fik kritik fra Venstres bagland, så nu er det endt med, at bestyrelsesmedlemmerne trods alt skal bo i det område, de dækker. Herudover vil regeringen oprette 21 nye sundhedsfællesskaber, som også skal ledes af bestyrelser. Her skal nogle af medlemmerne være folkevalgte fra kommunerne.

Men ægteparret mener, at sundhedsområdet allerede fungerer fint i Sønderjylland. Anna Andresen, der sidder ved siden af sin mand, tager ordet og siger til ministeren, at hun er bange for, at det vil gå ligesom med kommunerne i 2006.

»For mange år siden slog man de små kommuner sammen, og det tog mange år, før det kom til at fungere igen her hos os. Vi er kommet ud i et randområde, og jeg er bange for, at man bare kan begynde forfra med den centralisering, I planlægger på sundhedsområdet,« siger hun.

Ellen Trane Nørby dykker hånden ned i sin røde håndtaske, der står ved stolebenet, og fisker en mappe op med fakta om sundhedsreformen. Hun placerer den midt på bordet, så den balancerer oven på sukkerskålen og brødkurven.

Herefter slår hun op på et danmarkskort, hvor de 21 nye sundhedsfællesskaber er tegnet med små prikker. Bare i Region Syddanmark vil sundhedsvæsnet blive brudt op i fem nye enheder, forklarer hun.

»Se, en lang række behandlinger og beslutninger lægger vi ud i sundhedsfællesskaberne, så det er faktisk decentralisering og ikke centralisering,« siger hun.

Elefanten i rummet

Arne Andresen kigger på ministeren, nikker og lader hende tale ud. Herefter fortæller han, at han har været medlem af Venstres bestyrelse i Gram i mange år. De har holdt mange møder, hvor alle formænd og næstformænd har mødepligt, og samtlige medlemmer må deltage. Til disse møder er regionsrådsmedlem Mads Skov ofte også med, og så kan de lokale venstrefolk få fat i ham og fortælle ham om de ting, de er bekymret for.

»Det fungerer godt. Tror du, at vi vil kunne råbe sådan en bestyrelse op?« spørger han.

Ellen Trane Nørby siger, at fremover vil det være naturligt at gå til borgmesteren i Haderslev Kommune, som vil komme til at sidde i den nye bestyrelse. Eller formanden for sundhedsudvalget i kommunen, som også vil være repræsenteret.

»Men ellers sagde Løkke det jo meget godt i går,« fortsætter ministeren.

»Hvis man bliver syg, vil man jo hellere have en læge tæt på end en politiker.«

Arne og Anna Andresen ler. Det kan de godt se en pointe i.

»Jeg kan godt følge din argumentation, men det, jeg mener, er: Hvorfor smide noget væk, der fungerer godt?« spørger Arne Andresen.

Ellen Trane Nørby forklarer, at de gerne vil »bygge videre på det, der fungerer«.

I Informations artikel tidligere på ugen forklarer den lokale læge i Gram blandt andet, at samarbejdet mellem lægerne og sundhedsplejerskerne godt kunne være bedre.

»Det er sådan noget, vi kan se på med reformen,« siger ministeren.

Hun mener, at det er vigtigt at gribe ind, før det går galt. Og hun ser nogle faresignaler på sundhedsområdet: overbelægninger, travlhed og en social og geografisk ulighed i sundhed.

»Vi må gribe ind over for de udfordringer, vi ser, som blandt andet er, at vi får flere ældre,« siger hun.

Men ægteparret er ikke sådan lige til at overbevise.

»Mange ting er vi absolut enige om. Men jeg vil vende tilbage til min kæphest: Jeg er skeptisk,« siger Arne Andresen.

Han fortæller, at han var til et arrangement i forrige uge, hvor der var mange lokale folk. Også folketingsmedlem Hans Christian Schmidt, som stiller op hernede, var til stede. Der blev serveret stegt flæsk, og stemningen var god, beretter han. Men elefanten i rummet var ikke til at komme udenom. Den elefant var sundhedsreformen.

»Jeg kan godt sige dig, at der er mange hernede, der har samme holdning som mig.«

Ikke så slemt med S

De har siddet om bordet og talt i over en time. Snakken er gået så lystigt, at de har glemt at holde øje med tiden. Kampagnelederen skæver til uret og bemærker, at de må videre i dagens program. Ministeren nikker. Arne Andresen rejser sig fra stolen og siger så:

»Jeg er glad for, at du kom, og jeg må også indrømme, at jeg er en lille smule stolt. Jeg havde ikke i min fantasi forventet, at jeg skulle få en minister på besøg‚« siger han.

»Om du så har flyttet mig, det vil jeg foreløbig lade stå hen i det uvisse.«

Ægteparret vinker farvel til ministeren, der ruller væk i sin sorte bil sammen med sine kampagnefolk.

»Jeg er ikke overbevist,« siger Arne Andresen, da de er drejet om hjørnet og er ude af syne. Ministeren kom godt nok med nogle argumenter, som nu har gjort sundhedsreformen »lidt mere spiselig«, siger han.

»Men set fra min stol vil det ikke være så slemt at stemme på Socialdemokratiet. Også selv om det vil være første gang.«

Serie

Gram går til valg

Sønderjylland bliver kaldt udkant, men landsdelen er også blevet et nyt centrum i dansk politik.

Det er her, nogle af de mest utilfredse vælgere bor. Det er her, de største partier kappes om at tiltrække de samme stemmer. Og det var her, Dansk Folkeparti tog fusen på alle i 2015 ved at blive det største parti i stort set hele landsdelen.

Spørgsmålet er, om DF kan gentage succesen, om Venstre kan vinde noget af det tabte tilbage, og om oppositionen kan få skrabet nok stemmer sammen til at vippe regeringen af pinden.

Sønderjylland rummer svar på det hele. Information har derfor rykket en del af redaktionen til det gamle Baron Wedels hus i byen Gram for at dække valgkampen fra det nye centrum i dansk politik.

Seneste artikler

 • »Jeg er frisk på noget god, gammeldags Robin Hood-politik«

  29. juni 2019
  Indbyggerne i Gram, som Information talte med under valget, har forskellige holdninger til den nye regering og de hensigter, den har lagt frem. Til gengæld er flere af dem enige om én ting: Det ser ud til at blive dyrt
 • DF’s fald i Sønderjylland: »Danmark er ikke længere gult, men stadig delt«

  7. juni 2019
  ​​​​​​​Det lykkedes Venstre at generobre tabt terræn i kernelandet Sønderjylland, efter Dansk Folkeparti for fire år siden farvede regionen gul. DF går massivt tilbage, mens Socialdemokratiet, Venstre og de nye højrefløjspartier går frem. Det gælder også i den lille sønderjyske by Gram, hvorfra Information de sidste fire uger har dækket valgkampen
 • Vælgerne i Gram: Det vigtigste er klimaet. »Det er et emne, som påvirker os ALLE«

  5. juni 2019
  Den seneste måned har Information dækket valgkampen fra den lille sønderjyske by Gram. Nu er valgdagen endelig kommet. Vi har talt med ni af de borgere, vi har mødt i løbet af valgkampen. De opfordrer politikerne til at være ærlige om deres politik og holde, hvad de lover. Og så fylder både klima, udlændinge, daginstitutioner og skoler en del – også i Gram
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tænk hvis LLR ikke absolut ville bygge alle de supersygehuse og nedlægge alle de mindre lokalsygehuse samt beholdt Amterne - men i stedet havde udbygget de special sygehuse som Riget, osv.. så der var flere steder i landet der behandlede de mere specielle behandlinger og samtidig havde beholdt de mindre lokalsygehuse - så havde han ikke i dag skulle bygge alle de Sundhedssygehuse til behandling af de samme sygedomme ,som han nu vil lade sundhedssygehusene foretage.
Ligeledes var Amterne nærmere de lokale og de havde deres egen skatudskrivning så økonomien og beslutningerne hang sammen - med andre ord de ansvarlige politikere skulle ikke gå tiggergang til regeringen hvert år for at søge om penge til den videre drift af sygehusene osv.
Ligeledes var specialskoler, behandlingssteder ikke blevet nedlagt osv......... For ikke at nævne miljø og lokaltrafik.

Lars Løfgren, Karsten Lundsby, Lis djørup, P.G. Olsen, Ib Christensen, Carsten Munk, Jane Jensen, Peter Knap og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo ikke et enten-eller, man kan sagtens have både politikere og læger tæt på.

Ib Christensen

En minister for at holde et får i flokken.
For venstre er det endt med en kamp om at holde på de får de har, mere end at skaffe nye.

olivier goulin

Ellen Trane Nørby på kaffe?
Tak for kaffe, siger jeg bare

/O