Læsetid: 9 min.

Nærhed er nøgleordet i sundhedspolitik – i Gram frygter de, at det er varm luft

Der er blevet længere mellem sygehusene i Danmark. Det har været prisen for at skabe et bedre og mere specialiseret sundhedsvæsen, og udviklingen har været nødvendig, siger ekspert. Regeringens sundhedsreform skal nu genskabe noget af nærheden, men i Sønderjylland frygter man, at det betyder mere centralisering
For første gang i sit 76-årige liv føler tidligere Venstre-vælger Arne Andresen sig politisk hjemløs. Det skyldes én ting: regeringens sundhedsreform.

For første gang i sit 76-årige liv føler tidligere Venstre-vælger Arne Andresen sig politisk hjemløs. Det skyldes én ting: regeringens sundhedsreform.

Peter Nygaard

21. maj 2019

Alting er ikke, som det plejer for Arne Andresen.

Han spiller ganske vist stadig 500 med sin kone hver morgen, når de er færdige med at læse avis, og han kører også stadig til Sønderborg hver tirsdag for at ordne regnskaber for sin datter, der har sin egen frisørsalon.

Men for første gang i sit 76-årige liv føler han sig politisk hjemløs.

Gennem seks årtier har han stemt på Venstre ved hvert eneste folketingsvalg. Bortset fra en enkelt gang, hvor han vist fik stemt på De Radikale.

Han er medlem af Venstre, har siddet i den lokale bestyrelse i den sønderjyske by Gram og har hjulpet med at arrangere utallige grundlovstaler. Men i år kan han ikke få sig selv til at sætte kryds ved sit gamle parti.

Det skyldes én ting: regeringens sundhedsreform.

Med reformen vil den nuværende regering sammen med Dansk Folkeparti nedlægge regionsrådene og i stedet samle ansvaret for sundhedsvæsenet i en ny styrelse i Aarhus. I samme ombæring vil de skabe mere nærhed i sundhedsvæsenet. Men det giver Arne Andresen ikke meget for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Carsten Mortensen
  • Jens Carstensen
David Zennaro, Carsten Mortensen og Jens Carstensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Winther

I et land med så lille geografisk udstrækning som Danmark er alt nært. Det er simpelthen umuligt at "komme langt væk" uden at passere landets grænser.

Men der findes tilsyneladende mennesker, som kun får "nærhed" nok i sygehusvæsenet, hvis de har deres eget Rigshospital med alle specialer placeret i baghaven. De, der lider af den sygdom, burde drage den åbenlyse konklusion og konsekvens at finde sig en bolig på Blegdamsvej i København.

Søren Kristensen

Måske er der noget galt med logikken i den argumentation LLR bruger til at forsvare centraliseringen i sundhedsvæsnet. Argumentationen går på at han hellere end gerne vil værne om lokal nærhed, men det skal være mere sikkert at bliver behandlet for fx kræft, hvortil der kræves dyrt specialudstyr og meget højt fagligt niveau. Derfor samler man disse kompetencer i få store enheder, hvortil borgerne så nødvendigvis må komme langvejs fra. Slut. Det ene udelukke sådan set det andet i LLRs plan.
Men er det få eller mange, som skal behandles for disse på alle måder krævende sygdomme? Hvis det er relativ få, er det måske at hælde barnet ud med badevandet, at nedlægge de mange små tryghedsskabende lokale sygehuse, som traditionelt klarer alt det andet og mere trivielle omsorgsarbejde. Hvis det er relativt mange borgere, der har brug for højtspecialiserede indsatser, hvorfor så ikke installere teknikken og kompetencerne i nærheden af der hvor de mange patienter allerede er, dvs. rundt om i landets største byer?
Hvis man kan udflytte administrativ knowhow fra København, med alt hvad det giver af bøvl og tab af kompetencer, hvorfor skulle man så ikke kunne udflytte en scanner eller andet dyrt hospitalsudstyr? Teknologien bliver mere og mere avanceret, men også lettere og mere mobil. Problemet er at det er lige omvendt med den højuddannede arbejdskraft, som absolut skal klumpe sig sammen i meget store byer - eller enheder. Er centralisering ligeså nødvendig som det påstås - eller kunne der i virkeligheden være behov for et både og?