Læsetid: 7 min.

Nuzha Nabo og hendes fem børn flygtede fra Islamisk Stat. I dag er de Grams eneste syriske flygtninge

I den sønderjyske by Gram frygter frisøren Nuzha Nabo, at flygtningefjendske partier får succes ved valget. Hun drømmer om en dag at vende tilbage til sit hjemland, men datteren på 13 føler sig allerede som dansker
Da Nuzha Nabo kom til Danmark med sine børn, flyttede de direkte til Haderslev Kommune for at bo med ægtemanden. Da de blev skilt, spurgte hendes sagsbehandler, om hun ville flytte til Gram. Hun sagde ja, for tanken om at bo i en lille by med fred og ro tiltrak hende.

Da Nuzha Nabo kom til Danmark med sine børn, flyttede de direkte til Haderslev Kommune for at bo med ægtemanden. Da de blev skilt, spurgte hendes sagsbehandler, om hun ville flytte til Gram. Hun sagde ja, for tanken om at bo i en lille by med fred og ro tiltrak hende.

Peter Nygaard

31. maj 2019

I hjørnet af et bycenter i Aabenraa ligger Salon Sia. Inde i salonen er der plads til, at to kan blive klippet på én gang i sorte salonstole foran et spejl. På væggene hænger plakater af modeller med 80’er-hår.

På den anden side af glasvæggene ind til frisøren, i den overdækkede centerhal, hænger en gruppe unge fyre ud på en bænk. Ejeren af salonen, Nuzha Nabo, har langt sort hår. Hun peger til højre for drengene, hvor der står en klynge oliventræer i potter.

»Dem har vi rigtig mange af i mit hjemland,« siger hun.

Nuzha Nabo kommer fra Syrien, hvor hun var frisør og drev en salon i den nordvestlige by Afrin. Der var altid et mylder af folk i salonen, som kom ind fra gaden for at blive klippet.

I Salon Sia går det langsommere, og i øjeblikket er frisørstolene tomme. I stedet er der skruet op for radioen, mens Nuzha Nabo og hendes 13-årige datter, Avrin, der er med på arbejde i dag, gør rent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
 • Anders Sørensen
 • Erik Fuglsang
 • Pietro Cini
 • Trond Meiring
 • Thomas Tanghus
 • Erik Karlsen
 • Gert Romme
 • Torben Ethelfeld
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Jørn Vilvig
 • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Anders Sørensen, Erik Fuglsang, Pietro Cini, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Gert Romme, Torben Ethelfeld, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Vilvig og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

30/maj/2019

Kære Nuzha Nabo og børn,
tak for en god og forståelig
beskrivelse af jeres baggrund
og jeres nuværende tilværelse.

I mine øjne og i mit hjerte er i
velkomne.

Kærlig hilsen
Claus

Karsten Lundsby, Jan Rosberg, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Erik Fuglsang, Pietro Cini, Erik Karlsen, Henrik Rasmussen, Carsten Wienholtz, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Jonna Jensen og Mary Stewart anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg synes det siger meget om debatten og medierne, at flygtninge tror de fleste danskere er imod dem.
Og selvfølgelig også de partier, der lader til at tro det samme..
Forhåbentlig får vi et nyt flertal i Folketinget efter valget, som går mere op i integration end i eksklusion.

Alt godt til Nuzra Nabo og din familie herfra,
I gør det storartet :-)

Karsten Lundsby, Jan Rosberg, Mary Stewart, Erik Fuglsang, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Henrik Rasmussen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg bliver trist, når jeg læser dette.

Men det er jo en kendsgerning, der er dokumenteret gang på gang - og også centralt i kostbare reklamer, at et budskab kan siges så ofte over længere tid, at selv de mest tvivlende, til sidst tror på det.

Det er det, der er sket i Danmark, hvor et enkelt politisk parti systematisk har fremført usandheder om mennesker fra andre lande igen og igen. I starten sagde de andre partier fra, men efterhånden tror de også på disse "sandheder", som de ligeledes fremfører systematisk.

Og derfor er vi nu der henne, hvor mange borgere, der kun konsumer andres fortyggede meninger, simpelt hen tror på disse "sandheder".

Det er muligt, at mennesker der konstant befinder sig i dette, ikke selv kan se det. Men for os der betragter landet udefra, er det faktisk ganske tydeligt.

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mary Stewart, Carsten Munk, Christel Gruner-Olesen, Michael Christiansen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Thomas Tanghus og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Den nuværende situation viser tydeligt, at det såkaldte "Danske" Folkeparti ikke aner, hvad de skal gøre.

De prøver at fremstå som et seriøst parti med de rette meninger. Og dagen efter går de den helt modsatte vej, og nedgør flest mulige borger fra andre landet.

Men - mere end noget andet viser det, at det såkaldte "Danske" Folkeparti faktisk slet ikke har nogen egentlig politik overhovedet. Det er ligesom Kejserens nye klæder, men de har slet ikke noget på - kun simpelt hen racisme.

Karsten Lundsby, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Erik Karlsen og Henrik Rasmussen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Normalt holder jeg mig laaangt væk fra partipolitik; men her er så undtagelsen osv.

Jeg hæfter mig ved, at Nuzha har YPG-flag stående fremme. Måske skulle hun overveje at gå ind i Enhedslisten, der jo har kontakt til YPG. Sådan blev tidligere generationer af politiske flygtninge integreret. De chilenske kommunister ventede ikke mange dage før de var i kontakt med DKP - socialisterne med Socialdemokratiet eller SF.

Martin Rasmussen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ niels astrup
31. maj, 2019 - 09:40

Nuzha siger faktisk, at hun gerne stemte på Enhedslisten - hvis hun kunne.
Men det kan hun ikke, da hun ikke har stemmeret ved Folketingsvalget.
Men hun kunne da godt melde sig ind i Listen.
Mon de har en lokalafdeling i Gram eller omegn?
Her kunne hun få sig nogle venner, så hun ikke behøvede at være så ensom :-)

Claus Bødtcher-Hansen, Michael Waterstradt, Karsten Lundsby og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
niels astrup

Hvor længe de skal vente? Chilenerne begyndte at komme til DK i 1973. De fleste vendte hjem i forbindelse med opblødningen og demokratiafstemningen i 1988. (Andre tog tilbage tidligere for at kæmpe mod fascismen...det døde de af).
Ungarerne kom i 1956 - de kunne vel egentlig først vende hjem i 1988-90.
Hvornår de føler sig som danskere? tja, bom, bom. Vel egentlig først den dag, de får en dansk kæreste og lever helt som deres jævnaldrende. (Selvom jeg faktisk godt kan se argumentet for, at yazidier efter folkemordet holder mere fast i deres kultur).

Karsten Lundsby, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er forunderligt at nogle der har været her et par år føler sig danske, mens andre der har været her i 10 år ikke gør og sender deres børn, født her i landet, i skole uden at de mestrer det danske sprog.