Interview
Læsetid: 4 min.

På værtshuset i Gram: Jeg er en sucker for samarbejde over midten

Bartender og bogholder på værtshuset i Gram Bjørn Wiborg tager begejstret imod Lars Løkke Rasmussens tanker om et muligt SV-regeringssamarbejde. Han håber, at de to partier kan ’mødes og lave fornuftig politik’ uden indblanding fra yderpartierne
En afgørende faktor for, hvor Bjørn Wiborg (i midten) sætter sit kryds, er, at det skal være et parti, som åbent siger, at de ikke vil samarbejde med Rasmus Paludans parti, Stram Kurs. Derfor giver det for ham god mening, at de to store partier inde på midten samarbejder.

En afgørende faktor for, hvor Bjørn Wiborg (i midten) sætter sit kryds, er, at det skal være et parti, som åbent siger, at de ikke vil samarbejde med Rasmus Paludans parti, Stram Kurs. Derfor giver det for ham god mening, at de to store partier inde på midten samarbejder.

Peter Nygaard Christensen

Indland
18. maj 2019

På Caféen i Gram bliver den første Fuglsang-øl knappet op, og snakken falder på politik. Det er onsdag eftermiddag. Valget nærmer sig, men Bjørn Wiborg, er stadig i tvivl om, hvor han skal sætte sit kryds.

Det hele står og falder med, »hvem der trækker den bedste kanin op af hatten«, siger Bjørn Wiborg, der fleksjobber som bartender og bogholder på cafeen, der i virkeligheden er et værtshus. Men det bliver »et sted inde på midten«.

»Jeg er lidt af en luder som vælger,« konstaterer han – en bemærkning, der får de andre gæster på Caféen til at bryde ud i latter.

»Det lyder lidt træls, men jeg kan købes. Hvem kommer med den sidste kanin og siger noget, hvor jeg bare tænker: ’That’s it, der var den sgu’!«

Bjørn Wiborg hælder til at stemme på Socialdemokratiet. Men Venstre kunne også få hans stemme. Det ville bare kræve én ting: »At de bliver kærester med socialdemokraterne«, som han siger.

Og som det skal vise sig, er det næsten en profetisk bemærkning.

Hvem, der lige skal være kransekagefigur i en eventuel SV-regering, er ikke så væsentligt, bare partiernes politik bliver ført, mener Bjørn Wiborg.

Hvem, der lige skal være kransekagefigur i en eventuel SV-regering, er ikke så væsentligt, bare partiernes politik bliver ført, mener Bjørn Wiborg.

Dagen efter begynder Venstres formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen at tale om muligheden for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Det sker i forbindelse med udgivelsen af en ny samtalebog med statsministeren. På pressemødet forklarer Løkke, at han fortsat går til valg på at danne en borgerlig regering, men at han ser et samarbejde med Socialdemokratiet som et alternativ.

»Der var han da godt nok lige ved at trække kaninen op,« udbryder Bjørn Wiborg, da Information kontakter ham igen for at høre, hvad han tænker om den nye udvikling.

»Det er lidt besynderligt, for da vi talte om det i går, der så jeg det lidt som en utopi i min verden. Hvem, der lige skal være kransekagefigur, er ikke så væsentligt, bare partiernes politik bliver ført. Og når vi skal tale om sådan en figur, så er Løkke ikke et dårligt valg. Han er lidt statsmandsagtig trods alt.«

Vil slippe for ekstremister

Tankerne fra Lars Løkke Rasmussen møder opbakning fra både De Radikale og Dansk Folkeparti samt flere venstreborgmestre rundt om i landet. Men næstformand i Venstre Kristian Jensen afviser muligheden for en SV-regering.

Statsministeren fastholder, at han er bekymret over den parlamentariske situation efter et valg, fordi de nye højrefløjspartier med yderliggående synspunkter kan skabe en parlamentarisk krise. Derfor kan en SV-regering ifølge ham ende med at være den bedste løsning for Danmark.

Og lige netop den udmelding er sød musik i Bjørn Wiborgs ører.

»Der er vi helt på linje, ham og mig. Den var jeg lidt overrasket over.«

Bjørn Wiborg vil kun sætte sit kryds ved et parti, som åbent afviser at samarbejde med Rasmus Paludans parti, Stram Kurs. Derfor giver det for ham god mening, at de to store partier inde på midten samarbejder:

»Så kan de mødes og lave fornuftig politik, så vi slipper for ekstremistiske input til en regering.«

De vigtigste områder

For Bjørn Wiborg skal en »fornuftig politik« primært kredse om to emner: en ordentlig klimapolitik og en fair udlændingepolitik.

»Nu har jeg forsøgt at sætte mig ind i, hvad jeg synes, der er vigtigt, og det er de to ting, der bekymrer mig allermest. Det kan være ligegyldigt med tandpleje, hvis vi ikke har en klode mere, eller hvis vi skal til at slå hinanden ihjel, så vi får tilstande, ligesom de har nede i Palæstina og Israel.«

Når det kommer til klimaet, har han hæftet sig ved, at der de senere år er kommet mere ekstremt vejr. Derfor mener han, at der må findes en løsning, så danskerne nedbringer deres CO2-udslip.

»Og så skal vi ikke tænke på, om vi kommer fra Gram eller fra København, for det her er meget større end os.«

I forhold til udlændingepolitikken vil han hverken betegne sig som »strammer« eller »slapper«. Men han har lært, at han skal skelne mellem flygtninge og migranter.

»Det er meget vigtigt. For dem, der kommer, fordi det er federe at bo i Europa, dem synes jeg ikke, at vi har plads til. Derimod er der dem, der har det svært og er truet af at blive slået ihjel. Dem skal vi passe på.«

Når et parti som Stram Kurs begynder at tale om, at alle med muslimsk tro skal ud af Danmark, så står Bjørn Wiborg i hvert fald af.

»Det er helt forkert i min verden. Så jeg er nok moderat kritisk.«

Træt af LA

Det er ifølge Bjørn Wiborg »de etablerede partier«, som bedst løser udfordringerne med klima og udlændinge. Han oplever, at de taler ordentligt til hinanden og er gode til at samarbejde og finde realistiske løsninger.

»Jeg er lidt en sucker for, at man taler pænt og samarbejder over midten. Der står jeg lidt af derude på fløjene.«

»Og så er der den med velfærden,« tilføjer han.

Den skal finansieres, og det er Socialdemokratiet og Venstre bedre til end de andre partier, mener han. Selv om han har været ærgerlig over, at Venstre har været i regering med Liberal Alliance, som vil fjerne topskatten.

»Det bliver lidt på bekostning af de svage i samfundet.«

Men i samarbejde med Socialdemokratiet har Bjørn Wiborg en tro på, at Venstre er »socialt engageret«.

På den lange bane tænker han derfor, at Venstre og Socialdemokratiet kan blive enige om »ni ud af ti punkter«.

Men han er klar over, at det bliver svært at få Socialdemokratiet med på ideen. For de står jo så godt i meningsmålingerne. Og torsdag lød det fra den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen, at en sådan »regering ikke kan komme på tale«.

Bjørn Wiborg håber nu alligevel på det.

»Jeg kunne godt ønske mig det scenarie. Venstre danner trods alt også modpol til sølvpapirhattene og dem, der er derude på venstrefløjen, hvor det ikke er realistisk mere.«

 

Serie

Gram går til valg

Sønderjylland bliver kaldt udkant, men landsdelen er også blevet et nyt centrum i dansk politik.

Det er her, nogle af de mest utilfredse vælgere bor. Det er her, de største partier kappes om at tiltrække de samme stemmer. Og det var her, Dansk Folkeparti tog fusen på alle i 2015 ved at blive det største parti i stort set hele landsdelen.

Spørgsmålet er, om DF kan gentage succesen, om Venstre kan vinde noget af det tabte tilbage, og om oppositionen kan få skrabet nok stemmer sammen til at vippe regeringen af pinden.

Sønderjylland rummer svar på det hele. Information har derfor rykket en del af redaktionen til det gamle Baron Wedels hus i byen Gram for at dække valgkampen fra det nye centrum i dansk politik.

Seneste artikler

 • »Jeg er frisk på noget god, gammeldags Robin Hood-politik«

  29. juni 2019
  Indbyggerne i Gram, som Information talte med under valget, har forskellige holdninger til den nye regering og de hensigter, den har lagt frem. Til gengæld er flere af dem enige om én ting: Det ser ud til at blive dyrt
 • DF’s fald i Sønderjylland: »Danmark er ikke længere gult, men stadig delt«

  7. juni 2019
  ​​​​​​​Det lykkedes Venstre at generobre tabt terræn i kernelandet Sønderjylland, efter Dansk Folkeparti for fire år siden farvede regionen gul. DF går massivt tilbage, mens Socialdemokratiet, Venstre og de nye højrefløjspartier går frem. Det gælder også i den lille sønderjyske by Gram, hvorfra Information de sidste fire uger har dækket valgkampen
 • Vælgerne i Gram: Det vigtigste er klimaet. »Det er et emne, som påvirker os ALLE«

  5. juni 2019
  Den seneste måned har Information dækket valgkampen fra den lille sønderjyske by Gram. Nu er valgdagen endelig kommet. Vi har talt med ni af de borgere, vi har mødt i løbet af valgkampen. De opfordrer politikerne til at være ærlige om deres politik og holde, hvad de lover. Og så fylder både klima, udlændinge, daginstitutioner og skoler en del – også i Gram
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Bjørn Wiborg tager begejstret imod Lars Løkke Rasmussens tanker om et muligt SV-regeringssamarbejde"
Hvis han udlægger Løkkes udtalelser sådan, må man sige, at det er lykkes Løkke nok en gang at komme i mål med sit spin. En politisk disciplin, som han evner til UG. Ja faktisk har Spin fået en underkategori: "En Klassisk Løkke"
Hvis Løkke havde sagt ,at han hellere ville samarbejde med Stram Kurs og udelukke socialdemokratiet, kunne jeg forstå, at det ville have skabt en masse larm, men at han siger det modsatte??
Sat på spidsen lægger Løkke på ingen måder op til et samarbejde med S, så hvorfor render alle mulige journalistiske "nyttige idioter" på snart sagt alle medier så rundt med den dagsorden ??

Jørgen Tryggestad, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Jens Kofoed, Birte Pedersen, Werner Gass, Verner Nielsen, Pia Nielsen, Martin Rønnow Klarlund og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Et demokratisk valg er helt frit, og enhver kan sætte sit kryds der, hvor man føler, man hører hjemme.

Dette gælder selvfølgelig både Gram Bjørn Wiborg og alle andre. Men jeg syntes nok, at partiet Venstre har vist danskerne, hvor man står rent politisk.

Men partiet Venstre har faktisk totalt ændret det "politiske landskab" i Danmark gennem de seneste 15-18 år. Og for de borgere, der er flest af, har det i hvert fald ikke været nogen fordel.

Partiet Venstre, Fohh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen har stået for:
- Skattelettelser til de rige.
- Fuldstændig forringende vilkår for fattige.
- Øget social skævridning i det danske samfund.
- Totalt havereret skattesystem.
- Urimelige, uretfærdige, umenneskelige og vildt kostbare og blodige krige med danske styrker i fjerne lande.
- Åben accept af racistisk politik fra Dansk Folkeparti.
- Vildt inhuman flygtningepolitik.
- Og man kan faktisk blive ved i det uendelige.

Men det må være denne markante og menneskefjenske politik, der tiltaler Gram Bjørn Wiborg, og ud fra et demokratisk synsvinkel er det selvfølgelig orden for mig. For man kan jo hverken stille krav eller forventninger til nogen, der rækker ud over deres evner.

Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Mogens Holme, Peter Wulff, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Jesper Sano Højdal, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Werner Gass, Birte Pedersen, Verner Nielsen og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Breaking News fra Cafeen i Gram.
Er det en beskrivelse af en bestemt type vælgere? Snakken falder på politik og handler om kaniner.

Han interesserer sig for klimapolitik?

https://www.youtube.com/watch?v=OTkXkUNPAXc&list=PLGdF0IqUtQRx330xqe0RlU...

Er han mon prototypen på det vælgersegment der er afgørende for udfaldet. Så må vi jo håbe han forbliver der i midten. Men spørgsmålet er om han med yderligere neoliberalistisk nedskæringspolitik bliver der.

Paludan, pressen og yderfløjene.
Med den eksponering af Paludan pressen lægger for dagen bliver han såmænd blot endnu en i galleriet af politikere. Kort sagt han banaliseres. I det hele taget er de stunts visse politikere optræder med, som f.eks. venstrepolitikeren Støjbergs fejring af udlændingestramningerne med kage - her møder pressen også velvilligt op - med til at banalisere fænomenet. Det samme gør sig gældende når et parti som Enhedslisten slås i hartkorn med Paludans. Igen er det en banalisering. Foreløbig benytter Løkke Rasmussen sig af fænomenet til at stå frem som statsmand a la Macron. Han skal redde os fra ekstremismen. Her indgår Paludan som et stunt, som sendt fra himlen, eller er det en kanin, i dette teater for folket.

Men vælgernes veje er uransagelige. Måske Bjørn kan lide Løkke fordi han kan forestille ham som stamkunde i værtshuset, og det er netop denne forestilling om fællesskabet omkring nogle fadøl som en årsag til at hans spin som redningsmand - den danske udgave af Macron - lykkes.

Karsten Lundsby, Thomas B, Lars Løfgren og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Pyt med den voksende ulighed og at Løkke Rasmussen har beriget den øverste 1%.
Mit råd til Bjørn er - følg pengene. Havner de i de riges lommer eller går de til at løse bl.a. klimaproblemet.

Jeg forstår at du ikke er modtagelig overfor argumenter mod stigende ulighed og derfor får du dette smil.
http://www.myartspace.dk/www/Upload/fileupload/1335/tandl%C3%B8s.jpg

https://www.eftertrykket.dk/2019/05/09/uligheden-i-danmark-er-nu-hoejere...

Steen K Petersen, Lars Løfgren og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Og nu hørte jeg i 10 radioavisen iflg. Berl. tid, at Pia Kjærsgaard også ønsker at DF kommer, sammen med Venstre, i regering med S. Nu må jeg tage mig til hoved, nu er det dobbelt tydeligt at både Venstre og DF er ved at drukne, men håber på at S kan redde dem. MEN DET SKER IKKE!!

Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Efter at have tilbragt 14 år af de sidste 18 år i regeringskontorene , så er det på høje tid at Lars Løkke & Co. tilbringer de næste 18 årene udenfor regeringskontorene.

Ikke bare fordi disse Venstre-regeringer har kostet Danmark ufatteligt dyrt med bl.a. en Irak-krig, en boligbobbel/bankkrise, et skattevæsen i mangeårigt kollaps og hvor milliarder er fosset ud af den danske statskasse til udenlandske svindlere og danskere der ikke har betalt skyldig skat og moms.
Hellere ikke kun fordi klima-truslen og velfærdssamfundet er bleven nedprioriteret under Løkke & Co., uligheden i DK er vokset, sentraliseringen er øget og der er ført en inhuman flygtninge- og indvandrerpolitik i mange år.

Nej, det er også fordi at magten korrumperer når den beholdes for længe.

Så Mette Frederiksen: Please hold V og DF ude af regeringskontorene. Det vil være afgørende for S og venstrefløjen på lang sigt, og give troværdighed for den røde bloks klima-, velfærds- og værdipolitik. Og det vil især være godt for Danmark.

Karsten Lundsby, Mogens Holme, Birte Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

På værtshus i Gram (Haderslev kommune)
et af de få steder i Udkant-Danmark, hvor Jan Gintberg endnu ikke har været.

Torben K L Jensen

Nu bor jeg selv i Haderslev by og her bliver Gram beskrevet som et sted hvor man forlænger jorden med brædder - så mere udkant kan det ikke blive. Må nok hellere lade være med at tage på værtshus i Gram.

Grethe Preisler

Hvis det nu alligevel skulle gå så galt, at 'Lille Lars fra Gæsted' må aflevere 'nøglerne til maskinrummet på Christiansborg' til Mette Frederiksen og bliver ekskluderet af sine partifæller, før han har sikret sin fremtid som 'regeringschefen der rækker ind over midten i dansk politik' kan han vel overtage tjansen som 'forpagter af det sidste værtshus i Gram'. Med Inger Støjberg som køkkenchef og Martin Henriksen som opvarter for udenlandske turister på sightseeing i Sønderjylland og gennemrejsende 'grænseoverløbere' i den billige ende af etablissementets tilstødende lokaler.