Læsetid: 9 min.

’Politikerne svigter klimaet – giv os et borgerting til at sætte kursen’

Hvis Danmark skal opnå en klimapolitik, der er i pagt med Parisaftalen, socialt retfærdig og demokratisk legitim, så må man bede borgerne lave den, siger demokratiforskere
Christoph Ellersgaard har sammen med Andreas Mulvad har udarbejdet et forslag om et borgerting på klimaområdet.

Christoph Ellersgaard har sammen med Andreas Mulvad har udarbejdet et forslag om et borgerting på klimaområdet.

Anders Rye Skjoldjensen

15. maj 2019

Klimakrisen har været med Christoph Houman Ellersgaard og Andreas Møller Mulvad hele livet.

»Der er blevet talt om den i 30 år – lige siden Andreas og jeg var børn – uden at man som samfund har vidst, hvordan man skulle håndtere den,« siger Christoph Houman Ellersgaard.

I dag er situationen mere tilspidset end nogensinde, ikke blot fordi klimaændringerne accelererer foruroligende, men fordi de nu ledsages af en social krise, der handler om utilfredsheden med stigende ulighed og faldende velfærd.

Og oven i dette er demokratiet, der skal håndtere den dobbelte udfordring, ramt af, hvad Christoph Houman Ellersgaard og Andreas Møller Mulvad kalder en voksende repræsentationskrise.

De to er samfundsforskere ved Copenhagen Business School og – sammen med kollegaen Anton Grau Larsen – forfattere til bogen Tæm eliten – fra magtelite til borgerdemokrati.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Randi Christiansen
  • Trond Meiring
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Tommy Clausen
  • Arne Thomsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Arne Thomsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det de foreslår er den rolle Folketinget burde have. Så drop Folketinget og lad os udvælge 2-300 tilfældigt og demografisk repræsentative mennesker til at styre. Nye folk ind samme dato hvert 4. år, og så har vi embedsværket til at holde stabilitet.
Burde virke meget bedre end dette forslag der kun vil udvandes af Folketingets normale interesser.

Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Gert Romme, Steen K Petersen og Knud Anker Iversen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Klimakrisen slår ingen ned på gaden og stjæler deres mobil. Det gør fremmede. Så enkelt er det, når man ønsker simple svar. Og det gør de fleste borgere. Fordi de fleste borgere er, som folk er flest: simple.

Det er selvfølgelig tsurt med tsunami og den slags - men den tsunami rammer i det mindste kun langt væk fra alt det, vi har kært.

Man kan altid provokere folk ved at tage til Nørrebro med en løftet fuckfinger og få en ønsket reaktion - det er sværere at tstarte en tsunami.

Rikke Nielsen

I kan jo starte med selv at stille op til FOLKetinget, og stemme de mennesker ind, der fokuserer på miljøet...

Jan Andersen

Der er tre områder som borgerne ikke kan overlade til politikerne - alene. Det ene er klimaforandringerne, det andet er demokratiet og det tredje er socialvæsenet. Hvis borgerne og medierne glemmer dette, smadrer politikerne alle tre områder. Demokratiet har regeringen overladt til erhvervslivet, overklassen og unionen. Socialvæsenets midler er overført til private aktører. Klimapolitikken taler politikerne bare om, men hvad gør de ved det?

Til alle, der bekæmper den gode kamp: Vi skal også have et uafhængigt demokrati-borgerting som genskaber demokratiet i Danmark, for vi skal have magten tilbage til borgerne, kun derved kan vi fjerne fattigdommen.

Den triste kendsgerning er, at vi har det mest konservative Folketing nogensinde. Hele Centrum-Højre har ikke i sinde at redde kloden fra klimaforandringerne. De vil kun fodre erhvervslivet for at få lidt grøn omstilling, da der er vælgertække i klimaforandringerne, men de store ændringer som er påkrævet, kommer ikke på tale.

Ikke et ord om at fjerne fattigdommen, det emne skal åbenbart ties ihjel. Jo de taler som om at de er å så sociale, men kigger man på deres beregninger, er der ikke afsat penge til det. Omfordeling fra de rige til de fattige kommer ikke til at ske de næste fire år, hvis Centrum-Højre fortsat bestemmer. Deres sociale profil er ren vælgergas.

Hver gang det er valg bliver hundrede tusinde mennesker ofre for spin, svindel og propaganda, valgflæsk koster de fattige milliarder. Politikerne leverer nogle tvivlsomme udtalelser, der kan efterlade nye vælgere dybt frustrerede efter valget, de prøver at overtale de unge til at skifte til deres politiske parti, men når det kommer til stykket bliver det uden nogen økonomisk fordel overhovedet.

Største delen af den dårlige vælgergas kan spores til blå bloks spindoktorer, de gratis eller højre-orienterede medier.

Marianne Kjær, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Skal Borgertinget så stå over eller under Folketinget?
Og hvordan bliver man valgt ind i Borgertinget? En borgerafstemning?

Jan Andersen

Vil gerne høre mere om hvad Christoph Ellersgaard og Andreas Mulvad går og pusler med, da de er nogle af de mest interessante tænkere herhjemme, set fra min synsvinkel.

Det er lykkes ved fælles hjælp at få emnet klimaforandringer op i front, og det vil også lykkes med emnet fattigdom, men det sidste tager åbenbart længere tid, fordi landet har så mange tilsyneladende rige. Jeg skriver tilsyneladende, fordi gælden er vokset ud af alle proportioner.

Vi er nødt til at udvide vores demokrati for at imødekomme kriserne i demokratiet, klimaforandringerne, og på socialområdet. Vi skal hjælpe politikerne med at gennemføre de forandringer som er afgørende for, at Danmark kan vise vejen for resten af verden i den grønne omstilling, genindførelse demokratiet, som i øjeblikket er hijacket af de formuende, og for at genskabe Den Skandinaviske Model, som er en ledestjerne ude i den mørke verden.

England har et overhus som skal varetage de riges interesser. Det som vi mangler her i landet er et underhus, for at fjerne fattigdommen. Underklassen er klart underrepræsenteret i det politiske system, et folketingsvalg ændrer ikke dette.

Hvorfor sker der ikke noget på dette område efter et valg til Folketinget? Det kan der være mange årsager til. Massive kampagner i de kommercielle medier, milliardærernes sponorering af politiske partier som Liberal Alliance og Nye Borgerlige, ligeledes ved at de betaler til lobbyfirmaerne såsom Cepos, DI, DA, samt erhvervslivets massive deltagelse i råd og udvalg i ministerierne m.m.

De fattige ved hvor det gør ondt, de ved hvad der skal laves om på fattigdoms-området, og de har råbt og skreget i årtier, uden at politikerne har lyttet. Politikerne lytter kun til de 170.000 mennesker som befinder sig i overklassen, til erhvervslivet og hvad der skrives om i aviserne eller på TV. Det repræsentative demokrati, ja min bare.

Dette er essencen af demokratikrisen: Magthaverne har intet ønske om at afgive bare en flig af magten, det har de aldrig været, demokratiet er kun for dem med formuer. Vi er tilbage til de tidligste tider i det moderne demokratiets historie, for flere århundrede siden.

Men nu har vi de sociale medier, som er en direkte forbindelse ud til alle de borgere, som er interesserede i at vide hvad der foregår, og som ønsker at deltage. Lad os starte med at at få frem i lyset hvem det er som har skabt den nye fattigdom. Højrefløjens samarbejde med de formuende, for at give de borgerlige flertal, har været en af de vigtigste faktorer i fattigdomsskabelsen.