Læsetid: 5 min.

Politiske partier er positivt stemte for ideen om at oprette et klima-borgerting

Venstrefløjen ønsker at inddrage borgerne i udformningen af dansk klimapolitik ved hjælp af et borgerting, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er åbne for mere borgerinddragelse, men endnu ikke vil lægge sig fast på, om netop borgerting er den rigtige løsning. »Vanvittigt dårlig idé,« siger De Konservative
I dagens avis anbefaler Information et borgerting, hvor 99 tilfældigt udvalgte borgere hjælp fra eksperter skal formulere løsninger og beslutningsforslag på klimaområdet, som derefter skal til afstemning i Folketinget.

I dagens avis anbefaler Information et borgerting, hvor 99 tilfældigt udvalgte borgere hjælp fra eksperter skal formulere løsninger og beslutningsforslag på klimaområdet, som derefter skal til afstemning i Folketinget.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

15. maj 2019

99 tilfældigt udvalgte borgere skal med hjælp fra eksperter formulere løsninger og beslutningsforslag på klimaområdet, som derefter skal til afstemning i Folketinget. Det anbefaler Information i dagens avis.

Og det er en idé, der vækker begejstring både i SF, De Radikale og Alternativet.

Også Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker mere borgerinddragelse på klimaområdet. Her kan borgerting være en vej frem, men de to partier vil dog endnu ikke lægge sig fast på, om det er den rigtige løsning, siger de.

Ifølge Socialdemokratiets næstformand, Dan Jørgensen, hilser partiet »alle ideer velkomne, der går i retning af mere borgerinddragelse«.

»Specielt når det handler om det grønne område, så mener vi, at det er utrolig vigtigt, at man har borgerne engageret. Dels fordi det genererer nogle ideer, som man måske ikke får andre steder, men også for at sikre en forankring og et engagement, der gennemsyrer hele samfundet,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Torben K L Jensen
  • Ervin Lazar
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Trond Meiring, Torben K L Jensen, Ervin Lazar, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad er folketinget egentlig, hvis det er nødvendigt med et borgerting, for at folkets holdning kan blive hørt?

Flemming Berger, Rikke Nielsen, Karsten Lundsby og Bjarne Jørgensen anbefalede denne kommentar

@ Peter Knap,

Det kan du have ret i. Men Danmark har faktisk været ramt af en række politiske hovsa-løsninger gennem de seneste 15 år, hvor Venstre også har smuglet politiske embedsmænd ind i forvaltningerne.

Jeg syntes da, at Danmark, i lighed med en række andre lande, skal definere en række styrelser, som opererer helt selvstændigt og uden mulighed for politiske indblanding ud fra kriterier, der er fastlagte på forhånd.

Tager man Trafikverket i Sverige som forbilled, så forsker de, udarbejder lovene og opkræver den fornødne skat til trafikinvesteringer. Og det gør de uden, at politikerne har mulighed for at blande sig. Og dens slags styrelser, - de heder alle noget med "Verket" fingerer godt, og giver god kontinuitet i den mere langsigtede udvikling inden for deres respektive områder.

Og hvis et politisk flertal vil opnå noget, kan de stille ekstrapenge til rådighed, og komme med gode råd, men egentlig indflydelse har de ikke. - Selvfølgelig kan politikerne afskedige styrelsens leder, men det kræver altså en meget klar juridisk dokumentation for, at lederen har forbrudt sig mod reglerne.

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Hjælp - jeg er enig med de konservative. Vi vælger et folketing for at de skal repræsentere folket!

Steen K Petersen

Det er jo netop det der er problemet, et folketing der IKKE varetager folkets interesser, nej lad os lave en borgerting, ikke kun for klimaet skyldt, men også for folkets skyld. Vi skal have mere demokrati, mere direkte demokrati, vi skal til at praktisere demokratiet meget mere, end det pseudodemokrati vi er belemret i dag. REFORMER FOLKESTYRET ellers mister vi folket.

Rikke Nielsen

Det er jo fokets eget skyld, hvis der er politikere, der ikke repræsenterer folket.
Enten må man selv stille op, eller også må man stemme på politikere med de rigtige klimaholdinger.

Resten er valgflæsk...

Rud Nikolajsen

Det lyder flot Rikke. Men problemet er jo at folket ikke vil forholde sig til den verden vi alle er en del af. Eller forholde sig til de spilleregler naturen har sat op. Hva nytter det så og stille op selv?

Søren Kristensen

Altså man har det her emne, som er lidt af en varm kartoffel, men som man egentlig er ansvarlig for, man har bare ligesom ikke taget det alvorligt - før det ligesom allerede er for sent. Hvis man nu kunne flytte ansvaret han på nogle andre, mere eller mindre tilfældige borgere, så kunne man måske ...