Interview
Læsetid: 5 min.

»Jeg vil ikke risikere at skulle sige til min datter om 20 år: ’Din far lod bare stå til’«

44-årige farvehandler Jacques Oppendiech har altid sat sit kryds ved SF. Men nu er det slut. Han er skuffet over, at partiet ikke siger fra over for Socialdemokratiets højredrejning på udlændingeområdet. I protest sætter han derfor krydset ved Enhedslisten, når danskerne går til stemmeurnerne
44-årige Jacques Oppendiech fra Lolland har været trofast SF-vælger i en årrække, men ikke længere. Ghettopakken har fået ham til i protest at se længere mod venstre.

44-årige Jacques Oppendiech fra Lolland har været trofast SF-vælger i en årrække, men ikke længere. Ghettopakken har fået ham til i protest at se længere mod venstre.

Peter Nygaard Christensen

Indland
25. maj 2019

Langt ude på landet, nærmere betegnet i Nysted midt på Lolland, ligger et rødt murstenshus over for en landsbykirke, der er oplyst i mørket. I huset bor Jacques Oppendiech sammen med sin kæreste og datter.

Information er taget på besøg hos ham for at tale om dansk politik i forbindelse med det forestående folketingsvalg. For første gang siden den 44-årige farvehandler fik stemmeret, har han ikke tænkt sig at stemme på SF.

»Med SF er det mere det, de ikke siger. Den her stiltiende accept er næsten det værste af det hele. Du ved, hvor du har Martin Henriksen. Du ved, hvor du har Tulle. Du ved, hvor du har alle de andre tåber. Men når SF ikke siger fra, så ved man ikke, hvor man har dem,« siger han.

Hans datter og kæreste sidder inde i stuen, hvor gullige og sort-hvide slægtsbilleder hænger over kommoden, og ilden i brændeovnen knitrer. Fjernsynet er tunet ind på det populære børneprogram Paw Patrol ­– den treårige datters yndlingsshow.

Selv har han taget plads i køkkenet. På vitrineskabet står porcelæn stablet, og en stak Ekstra Bladet-aviser ligger på hylden. Der er te på kanden, og småkager er sat frem på spisebordet, som er beklædt med en voksdug. Jacques Oppendiech henter en Jolly Cola fra baghuset til sig selv.

Han er halvskallet, har et par venlige øjne og et særligt skæg med en stribe, der går fra midten af hagen.

»Et truckerskæg,« siger han og griner.

På venstre underarm er F.C. København tatoveret med sorte bogstaver.

Når han vil diskutere politik, bruger han først og fremmest Twitter. Men Jacques Oppendiech er et ægte snakkechatol, og da han først er gået i gang med at tale, vælter ordene ud af munden på ham som et vandfald.

»Et best case scenario ved valget er, at SF får luft til hjernen – at ilten lige suser op og vender engang. Hvis det sker, så får de min uforbeholdne undskyldning. Men indtil da er det slut.«

En lillefinger til djævlen

Jacques Oppendiech kommer fra et socialdemokratisk arbejderhjem i Benløse tæt på Ringsted, hvor der ofte blev talt politik. Moren var »fagforeningsdame« som sekretær i tømrer- og snedkerforbundet og faren farvehandler – ligesom sønnen senere skulle blive det.

Én ting har altid været afgørende for ham, når han stemmer, nemlig, hvordan man behandler andre mennesker. Det har noget gøre med hans baggrund, mener han selv. Han er vokset op i et alment boligbyggeri.

»Sådan et, som de kalder en ghetto i dag, hvor der er nogle folk, der bare ikke har det okay. Så ligger det bare først for oppe i knoppen på én, at det ikke er okay, når andre mennesker jokker på dem. Det var det, der gjorde, at jeg altid er gået med SF. Og ikke længere gør det,« siger han.

– Hvorfor går du ikke med SF længere?

»Jamen, hvornår begyndte SF at være på vej ud i noget skidt?« spørger han og fortsætter:

»Det er sket, efter de ikke sagde fra over for Socialdemokratiet om noget som helst. Lige så snart, der var nogle, der kom med et forslag, og Mette Frederiksen nikkede eller var meget vag, selv med Lindholm, så er SF ikke kommet med noget, hvor de siger, at her sætter vi grænsen,« siger han.

Ifølge Jacques Oppendich har SF været alt for hurtig til at lægge sine æg i Mette Frederiksens kurv.

»Når du står som en kedelig grå fætter som mig fra det midterste af Lolland og kigger ud over det politiske, så kan du sgu ikke se, hvad forskellen er, om du er socialdemokrat eller Venstre‚« siger han. Her tænker han særligt på udlændingepolitikken.

»Jeg vil ikke risikere at skulle sige til min datter om 20 år: ’Jamen, din far lod bare stå til, og så var det det’.«

Ghettopakken var dråben

For Jacques Oppendiech var der et helt bestemt vendepunkt, der fik ham til at skrive på Twitter, at det var slut mellem ham og SF: Ghettopakken, som blev vedtaget i foråret 2018. Her stemte SF og Socialdemokratiet sammen med regeringen for den del af lovpakken, der handler om at afvikle almene boliger i særlige områder for at gøre op med parallelsamfund.

Det betyder blandt andet, at almene boliger må rives ned eller omlægges til ældre-, studie- eller private boliger.

»Det er sådan en ting, jeg er flov over, at jeg ikke så komme. Jeg havde tænkt med det samme, at selvfølgelig siger de nej – det er en no brainer. Jeg kunne gå så langt, som til at man flyttede folk, hvis man vidste, hvor de skulle flytte hen. Men jeg blev taget på sengen og tænkte: ’Hvad fanden sker der lige her’.«

Det, der især bekymrer Jacques Oppendiech, når det kommer til ghettopakken, er, hvor de mennesker, hvis boliger skal nedlægges, skal flytte hen.

»Så er det, at folk hernede på Lolland begynder at bekymre sig. De har ikke råd til at bo i byerne, når de almene boliger nedlægges, og så ender de hernede. Så har du en masse mennesker, som ikke kan bidrage til det daglige hernede. Det er ikke, fordi de ikke er velkomne, men der skal også være det modsatte, så du har et miks,« siger han.

Han tror, at SF ved, at »de har jokket i suppedasen«.

»Jeg har spurgt Pia Olsen Dyhr, som ellers er god til at svare på sociale medier, og mange af de andre kloge SF’ere, hvad de gør med dem i ghettoerne, som ikke længere kan bo der. Og der kommer ikke noget svar.«

En proteststemme på Enhedslisten

Efter nøje overvejelser har Jacques Oppendiech besluttet, at hans stemme går til Enhedslisten, når danskerne går til stemmeurnerne.

»Det handler om, at jeg beholder min integritet, og at ingen skal være i tvivl om, hvad jeg føler og tænker, når det kommer til andre mennesker,« siger han.

– En af de helt store forskelle på SF og Enhedslisten er spørgsmålet om EU. Hvad tænker du om, at Enhedslisten ikke er EU-tilhænger?

»Jeg forestiller mig en mental vægtskål hele tiden. Jeg er mere tilhænger af EU end Enhedslisten, og det har meget at gøre med det kriminelle samarbejde, flygtninge og miljø. Men jeg må sige, at jeg overlever EU-modstanden, hvis jeg kan slippe af med hadet.«

– Er din stemme en proteststemme?

»Ja, det kan man godt sige. En proteststemme mod det, dansk politik er på vej ud i, for jeg kan rigtig godt lide SF. Men jeg kan bestemt ikke lide, at vi er på vej ud i den her hate speech, som de ikke tager afstand fra.«

Hvis ikke SF siger fra over for Socialdemokratiet, er han bange for, at det ender ligesom sidste gang, de var i regering.

»Så er vi bare stemmekvæg.«

Serie

Svingerklubben

Vi lever i en tid med politisk opbrud, og undersøgelser viser, at stadigt flere vælgere skifter parti mellem folketingsvalgene. I denne serie møder Information danskere, der har besluttet at sætte deres kryds et andet sted ved dette valg end ved det foregående.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frode Sørensen

Det er en god grund til at stemme på Enhedslisten ved Folketingsvalget, idet det er det eneste parti, som ikke er med i arbejdsmiljøforliget, der sikrer, at i de kommende 3 år vil være 6 tusinde døde/mord p.g.a. dårligt arbejdsmiljø, især. det kemiske.
Uddybning i min artikel på KemiFOKUS: Arbejdsmiljøforliget og det kemiske arbejdsmiljø.
For første gang er SF med til at sikre et dårligt arbejdsmiljø. Socialdemokratiet har været det hele tiden, f.eks. ved Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister ikke at ville forbyde kræftfremkaldende stoffer, som i mange år har været forbudt i nabolande.

Ole Kristensen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Britta Hansen, Bjarne Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Hvordan har SF været med til at sikre et dårligt arbejdsmiljø?

En udmærket artikel, der dog skæmmes lidt af den lidt forældede opfattelse, at Enhedslisten skulle ønske Danmark ud af EU. Som Hans Engell bemærkede i går, så ville landet, hvis Enhedslisten kom ind i stedet for Folkebevægelsen, for første gang siden 1979 være uden repræsentanter for et parti der ønskede dansk udtræden.

Thomas Tanghus, Hans Aagaard, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nej EL vil bum,bum øh og så alligevel og måske og man kan aldrig vide og på den anden side på længere sigt afhængig af men naturligvis aldrig så det står helt fast.