S åbner for at gøre det lettere at være demokratisk virksomhed efter et valg

Der er udsigt til bedre vilkår for demokratiske virksomheder, hvis regeringsmagten skifter efter et kommende folketingsvalg, lyder det fra Socialdemokratiet. Partiet er blandt andet positive stemt over for at kigge på skattefordele og en ny selskabsform til demokratiske virksomheder
»Hele den socialdemokratiske bevægelse er jo blandt andet bygget på et meget stærkt og kooperativt tankesæt. Derudover er demokratisk ejerskab jo også en meget dansk ting, og hvis man fra politisk hold kan hjælpe den type virksomheder på vej, så synes jeg, at det er værd at kigge nærmere på og være åben over for,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.

»Hele den socialdemokratiske bevægelse er jo blandt andet bygget på et meget stærkt og kooperativt tankesæt. Derudover er demokratisk ejerskab jo også en meget dansk ting, og hvis man fra politisk hold kan hjælpe den type virksomheder på vej, så synes jeg, at det er værd at kigge nærmere på og være åben over for,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Jeanne Kornum

Indland
3. maj 2019

Det måske kommende regeringsparti, Socialdemokratiet, er yderst positiv stemt over for at kigge nærmere på vilkårene for demokratiske virksomheder.

Sådan lyder meldingen fra Peter Hummelgaard Thomsen (S), der er medlem af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget og forfatter til bogen ’Den syge kapitalisme’ oven på Enhedslistens udspil til at fremme af demokratiske og kooperative virksomheder.

»Jeg synes, det er et spændende udspil, og jeg deler sådan set også grundanalysen om, at vi kan og bør gøre mere for at fremme den demokratiske ejerform,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Som Information beskrev i går, vil Enhedslisten med deres udspil blandt andet indføre fordelagtige skatteregler for en virksomhedsejer, der vælger at overdrage sin virksomhed til medarbejderne. Ligesom partiet vil give bedre lånemuligheder og rådgivning til demokratiske virksomheder.

Tidligere har SF været ude og foreslå en særlig selskabsform for medarbejderejede virksomheder, og i starten af marts fremsatte Alternativet et beslutningsforslag om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for en kooperativlov i Danmark. Så blandt partierne på venstrefløjen tegner der sig et klart ønske om at forbedre vilkårene for erhvervsdemokrati.

Et ønske, som Socialdemokratiet bakker op om, og som Peter Hummelgaard Thomsen ser som en vigtig del af det socialdemokratiske tankegods:

»Hele den socialdemokratiske bevægelse er jo blandt andet bygget på et meget stærkt og kooperativt tankesæt. Derudover er demokratisk ejerskab jo også en meget dansk ting, og hvis man fra politisk hold kan hjælpe den type virksomheder på vej, så synes jeg, at det er værd at kigge nærmere på og være åben over for,« siger han.

Opdatering af fælleseje

Når Enhedslisten kommer med deres udspil netop nu, så rammer det tidsånden meget godt i forhold til en stigende interesse for nye ejerformer, mener Hummelgaard Thomsen. Og ifølge ham er den grundlæggende styrke i udspillet, at det er en form for opdatering af hele ideen om fælleseje og kooperativt eje.

»I vores kapitalistiske markedsøkonomi er der en stigende tendens til markedskoncentration og markedsdominans. I det lys er der behov for nye ejerformer, som kan skabe flere valgmuligheder for forbrugerne og kunderne og muliggøre, at man driver virksomhed med andre værdier for øje.«

Peter Hummelgaard Thomsen mener ligeledes, at der i mange dele af erhvervslivet er kommet et alt for snævert fokus på at drive virksomhed, alene for at tjene aktionærernes interesser.

– Hvilke konkrete styrker mener du, der er i Enhedslistens udspil?

»Det er interessant, hvis vi kan være med til at skabe nye selskabskonstruktioner, som kan hjælpe fælleseje, forbrugereje og medarbejdereje frem, og med Enhedslistens udspil synes jeg da klart, at der er grobund for at diskutere videre.«

Også når det kommer til skattefordele for demokratiske virksomheder, er der positivitet at spore. Peter Hummelgaard Thomsen er meget interesseret i at kigge nærmere på, om man kan give nogle særlige skattefordele for den type virksomheder.

– Vil I kunne støtte op om de dele af Enhedslistens udspil, som du fremhæver her?

»Jeg tror, det vil kræve mere diskussion og mere forberedelse, men jeg vil da helt klart sige, at det ikke er tanker, der ligger fjernt fra den socialdemokratiske idéarv.«

Bedst for virksomheden

– Ser du nogle svagheder i udspillet?

»Jeg ved ikke, om det som sådan er en svaghed, men i et enkelt af punkterne er der tendens til, at Enhedslisten vil gennemtvinge en udvikling fra rent privateje til fælles- eller medarbejdereje, og det er vi ikke interesseret i,« siger Peter Hummelgaard Thomsen.

I Socialdemokratiet mener man i stedet, at det skal ske på en måde, sådan at dem, der måtte starte eller overtage en virksomhed med en demokratisk ejerform, skal gøre det, fordi de tror, at det vil stille produktet og virksomheden bedst i det lange løb.

Han forklarer videre, at nogle familieejede virksomheder i Danmark kan have svært ved at give virksomheden videre til næste generation, og at man i Socialdemokratiet ønsker at begrænse fordelene for de velhavende familier:

»Frem for at man bliver ved med at give meget store rabatter til i forvejen velhavende familier, mener vi, at man skal gøre det nemmere for sådanne virksomheder at overlade ejerskabet til erhvervsdrivende fonde eller medarbejderejede fonde,« fortæller Peter Hummelgaard Thomsen.

– Er det realistisk, at dele af udspillet kan blive til virkelighed, hvis regeringsmagten skifter?

»Det forudsætter, at vi får en ny regering, for jeg tror ikke, de borgerlige kan se en værdi i at fremme de her selskabsformer. Men jeg tror da, der er stor grobund for, at nogle af forslagene kan tages videre under en socialdemokratisk ledet regering,« siger han og tilføjer:

»Det her er et af de punkter, hvor jeg mener, at Enhedslisten og Socialdemokratiet vil kunne få et frugtbart samarbejde.«

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

 • Nyt udspil: Enhedslisten vil lette skatten for demokratiske virksomheder

  2. maj 2019
  Med et nyt udspil vil Enhedslisten gøre livet lettere for demokratiske virksomheder. Det skal blandt andet ske ved at give en skatterabat til virksomhedsejere, der vil overdrage deres virksomhed til medarbejderne. Ifølge økonom kan differentieret skat være konkurrenceforvridende
 • Demokratiske virksomheder er ikke bare en sympatisk tanke. De er også en økonomisk succes

  7. marts 2019
  Selskaber, der ejes af forbrugere, medlemmer eller foreninger er mellem 9 og 38 procent mere produktive end andre virksomheder, viser en ny kortlægning fra tænketanken Demokratisk Erhverv. Alligevel grundlægges der ganske få selskaber med demokratisk ejerskab i Danmark. Der er brug for, at politikerne skaber bedre vilkår, mener tænketanken
 • Nyt forslag om otte tiltag skal sikre mere åbenhed om ministeriers beregninger

  26. februar 2019
  Det er for besværligt at få dokumentation og beregninger fra ministerierne om konsekvenserne af politiske udspil, mener SF og Enhedslisten. Derfor foreslår de otte konkrete punkter, der skal føre til mere gennemsigtighed. Økonom mener, at der er brug for mere åbenhed, men peger på, at forslaget vil pålægge ministerierne en stor arbejdsbyrde
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon ikke Hummelgaard bliver banket på plads for at rose Enhedslistens forslag?

Eva Schwanenflügel, Michael Nielsen, Mogens Holme, Christian Mondrup og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det burde de radikale med deres baggrund også kunne være med til.

Viggo Helth

God ide. Jeg hsr været med til det i 25 år. Hold for øje hvilke mål I har som I vil arbejde hen imod.

Forslaget er indlysende godt.

Men hvad så med at tage skattesnylterne med - både de lovlige og selvfølgelig de ulovlige skatteplaneringer. For de lovlige skatteplaneringer er lige så umoralske som de ulovlige. Og mange af disse skattesnylter-penge havner i øvrigt i useriøse EU-lande. af

Et studie fra 2013 viste, at globalt set sendte private med finansielle formuer 6.000 mia. $ i skattely.

Ifølge et studie fra 2013 blev der i 2013 placeret omkring 6.000 mia.$ i skattely på verdensplan. Heraf var i 2013 omkring 100-150 mia DKK fra danske privatpersoner. Og studiet viste også, at Danmark hvert år i denne periode gik glip af skatteindtægter af 2,5-3,75 mia DKK fra kapitalindkomster - det vil sige renter, dividender, kursgevinster.
- Og ingen tror vel, at disse gigantiske beløb er blevet mindre siden.