Nyhed
Læsetid: 5 min.

S vil flytte klimaet ind i Finansministeriet: Vi skal have grønne regnemodeller

Med grønne regnemodeller vil Socialdemokratiet have Finansministeriet til at beregne miljø- og klimamæssige konsekvenser af al politik. Det er åbenlyst rigtigt at gøre, mener eksperter, og der er bred opbakning i Folketinget
Til den omfattende trafikplan til 112 milliarder, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede tidligere på foråret, var de samlede klimakonsekvenser af planen ikke blevet beregnet. »Det vil være en tidskrævende opgave,« lød svaret dengang fra transportminister Ole Birk Olesen (i midten). Men fremover skal denne slags beregninger være en bunden opgave, mener Socialdemokratiet.

Til den omfattende trafikplan til 112 milliarder, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede tidligere på foråret, var de samlede klimakonsekvenser af planen ikke blevet beregnet. »Det vil være en tidskrævende opgave,« lød svaret dengang fra transportminister Ole Birk Olesen (i midten). Men fremover skal denne slags beregninger være en bunden opgave, mener Socialdemokratiet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
29. maj 2019

Det er ikke nok med høje klimamål. Hvis vi for alvor vil rykke på den grønne omstilling, skal miljø og klima også tænkes ind i alle politikområder og store beslutninger – ikke mindst de økonomiske.

Det mener Socialdemokratiet, som vil integrere miljø- og klimahensyn i de regnemodeller, som Finansministeriet bruger til at evaluere økonomiske konsekvenser af politiske tiltag.

»Det er helt nødvendigt, at vi ændrer hele den måde, vi laver miljø- og klimapolitik på. Det grønne skal gennemsyre alle politikområder. Specielt de store beslutninger, der træffes i Finansministeriet,« siger tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S).

De andre oppositionspartier og en lang række eksperter har længe efterlyst grønne regnemodeller i Finansministeriet til at måle den danske klimaindsats, og flere af partierne tager nu imod Socialdemokratiets forslag med åbne arme.

Professor i klima og økonomi og medlem af FN’s Klimapanel Kirsten Halsnæs fra Danmarks Tekniske Universitet kalder det »en fantastisk god ide« at indføre grønne regnemodeller i Finansministeriet.

»Det ligger direkte til højrebenet, at man gør det. Det burde have været implementeret for længe siden, så det synes jeg, de skal skynde sig med. Det er vigtigt at få de langsigtede klimaperspektiver beregnet, så vi ved, hvor store afledte effekter der er,« siger Kirsten Halsnæs.

I dag anvender Finansministeriet blandt andet den såkaldte ’Reform’-model, der er udviklet af den uafhængige forskningsgruppe Dream, til at evaluere de langsigtede virkninger af politiske beslutninger.

Sidste sommer begyndte økonomiprofessor Peter Birch Sørensen fra Københavns Universitet, der er tidligere formand for Klimarådet, og en forskergruppe at arbejde på at udvikle en ny miljøøkonomisk model, der også tager højde for klima- og miljøhensyn.

»Miljø- og klimaproblemerne trænger sig mere og mere på, og det øger selvfølgelig behovet for sådan en model,« siger Peter Birch Sørensen og anslår, at modellen er klar om godt to år.

Bedre forudsætninger

Han peger på, at den grønne omstilling vil kræve store investeringer i både den offentlige og private sektor, og at modellen i den forbindelse vil kunne give et overblik over, hvordan man bedst og billigst når de fastsatte miljø- og klimamål.

»Det er et forsøg på at give politikere og ministerier et værktøj, som kan gøre det nemmere at integrere miljø- og klimahensyn i den politik, der hele tiden bliver ført,« siger Peter Birch Sørensen.

Modellen kommer ikke til at vise kroner og øre, men fysiske enheder, heriblandt hvor meget CO2 der eksempelvis vil blive udledt, hvis man vedtager et bestemt politisk forslag.

Den nye regnemodel kaldes for ’Green Reform’, og Socialdemokratiet vil gøre den til en fast del af de økonomiske ministeriers værktøjer. Ifølge Dan Jørgensen vil det give politikerne »langt bedre forudsætninger for at træffe de rigtige beslutninger«.

»Det er ikke nok med konkrete forslag og gode ideer. Vi skal også strukturelt ændre hele vores tilgang til miljø- og klimapolitik. Både i de grønne ministerier og bredere.«

»Når Finansministeriet i dag regner på udspil, er der alle mulige hensyn og parametre, det tager med. Og det er fornuftigt. Men det er mindst lige så vigtigt, at man også ser på effekten for vores natur og klima,« siger han.

Dan Jørgensen fremhæver den omfattende trafikplan til 112 milliarder kroner, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede tidligere på foråret, og hvor Information efterfølgende kunne fortælle, at de samlede klimakonsekvenser af planen ikke var blevet beregnet.

»Det vil være en tidskrævende opgave,« lød svaret dengang fra transportminister Ole Birk Olesen (LA). Men fremover skal det være en bunden opgave, mener Socialdemokratiet.

»Det er et helt konkret og vigtigt eksempel. For det giver sig selv, at når vi ved, at transportsektoren er en af de allerstørste klimamæssige udfordringer, så er det ret vildt, at man ikke har taget klimaeffekterne med i beslutningsgrundlaget,« siger Dan Jørgensen.

Oppositionen: Helt rigtigt set

Med få dage til valget ligger Socialdemokratiet ifølge meningsmålingerne lunt i svinget til at overtage Statsministeriet, og hos de andre oppositionspartier har en mere ambitiøs klimapolitik længe stået øverst på dagsordenen.

Samtidig er Finansministeriet gentagne gange blevet kritiseret for at stå i vejen for den grønne omstilling. I efteråret udtalte fire tidligere klima- og miljøministre i Information samstemmende, at de ofte blev modarbejdet, når de fremlagde grønne politiske initiativer.

»Der er et issue med måden, man tænker eller ikke tænker klima ind i de store politiske udspil på, og det tror jeg stadig, der er,« lød det blandt andet fra Connie Hedegaard, der i dag er bestyrelsesformand for Berlingske Media og tænketanken Concito.

De Radikales Martin Lidegaard, der er tidligere klima- og energiminister, rettede en lignende kritik af det, han kaldte en »strukturel modstand«. I dag kalder han det for »en glædelig nyhed«, at Socialdemokratiet vil indføre grønne regnemodeller.

»Det er helt rigtigt set, og vi bakker 100 procent op om det. Man må spørge sig selv, hvorfor det ikke er sket for længe siden. Al lovgivning bør konsekvensberegnes på CO2-delen. Det er helt nødvendigt,« siger Martin Lidegaard.

Også SF-formand, Pia Olsen Dyhr, kalder det en »vigtig« og »rigtig« udmelding fra Socialdemokratiet.

»Det støtter vi fuldt ud. Grønne regnemodeller vil give et bidrag til at styrke den grønne omstilling, ikke mindst på klimaområdet, hvor det vil være et centralt værktøj,« siger hun.

Pia Olsen Dyhr tilføjer, at der med en ny klimalov bør indføres årlige lofter over klimaforureningen, og at der skal laves en klimaopgørelse og fremskrivning, hver gang der fremsættes finanslovsforslag.

»Hvis der er udsigt til, at årets lov overskrides, skal finanslovsaftalen indeholde initiativer, der hurtigt får os tilbage på sporet. Og her kan regnemodellerne selvfølgelig hjælpe med at holde styr på forholdet mellem økonomi og klima,« siger hun.

Kristian Jensen: Glimrende

Også Enhedslistens Pernille Skipper tager godt imod forslaget.

»Vi har i forskningsforliget kæmpet og fået afsat penge til forskning i grønne regnemodeller. Det var vigtigt for os, og jeg ser det som en sejr, at Socialdemokratiet nu også er med os. Vi glæder os til at forhandle nærmere om detaljerne,« siger den politiske ordfører.

Alternativets Rasmus Nordqvist roser, at Socialdemokratiet »skridt for skridt« bliver mere ambitiøse på klimaområdet, men han er bekymret for, om forslaget er vidtgående nok.

»Vi har foreslået et grønt superministerium, der skal koordinere al politik, så der ikke fremover bliver vedtaget ting, der er fatale for klimaet. Det virker, som om en række partier prøver at se, hvor lidt der er nok i den her valgkamp for at tilfredsstille borgernes krav om handling,« siger Rasmus Nordqvist.

Heller ikke hos regeringenspartiet Venstre møder Socialdemokratiets forslag modstand. Ifølge finansminister Kristian Jensen er det »helt naturligt«, at ministeriet løbende tilpasser sine regnemodeller, når forskningen bidrager med ny viden.

»Jeg synes, at det er et glimrende forslag, og det er helt i tråd med, hvad vi gør i forvejen. Når der kommer ny viden – hvad end det er om effekterne af offentligt forbrug, skatteændringer eller klimaforhold – så er det væsentligt, at det indregnes i det løbende modelarbejde i Finansministeriet,« siger Kristian Jensen.

– Hvorfor har I så ikke fået regnet på klimaeffekterne og inddraget det noget tidligere?

»Det her er et forskningsprojekt, der startede sidste år, og som først er færdigt om to år. Så det er svært at tage højde for, når det ikke er udviklet endnu. Det er ikke, fordi vi har fravalgt det. Det er simpelthen, fordi Peter Birch Sørensen er ved at udarbejde modellen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Rasmussen

Hvem tror længere på Socialdemokratiet. Dan Jørgensen er en syg forsvarer for holdninger som hører fortiden til, og det gør så ondt at høre på ham, at man er ved at sprænge i luften.

Thomas Tanghus, Espen Bøgh, Mogens Holme, Hans Larsen, Gert Romme, Jørn Andersen og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Beckman

Tak til Alternativet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Gert Romme, Thorbjørn Thiesen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

@OLE R
Det er sygt at kalde andre syge, især en smadder dygtig politiker, som Dan J.
Udsagnet fra dig Ole ryger lige tilbage i dit ansigt, og man må blot svare, :" God bedring".

Steen K Petersen, Helle Walther og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

Kedeligt at først i valgkampen finder Venstre ud af, at man proxy Peter B. Sørensen ikke kunne have gjort og som man pludselig nu OGSÅ som SD gerne vil gøre, nemlig lave CO2 konselvens beregninger i projekt- og anlægslove. I stedet nåede regeringen og statsministeren da netop at fyre Søren B.S. for at være kritisk overfor regeringen, i stedet for at bakke op i hans bestræbelser med beregningsmodellen , som er et nødvendigt redskab for at lave konsekvens beregningen...
Altså kort sagt : Vi smed manden og redskabet på møddingen og hovsa , nu havde vi desværre derfor ingen mulighed for at gøre det "rigtige". Hvem går på den søforklaring?
Et ord dækker: HYKLERI eller er det ARROGANCE kva fornærmelse af vælgernes intelligens!

P.G. Olsen, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, Helle Walther, Werner Gass, Thorbjørn Thiesen, Jørn Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Jensen, Tue Romanow og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Hvis han ikke er en syg forsvarer, hvad er han så. Inkompetent, nej vel, indoktrineret måske, Han afleverer under alle omstændigheder et forsvarsskrift for de Socialdemokratiske bobler om fremtidens Danmark, som ikke holder vand.

Thorbjørn Thiesen

Det er skønt at se hvordan Alternativets ideer synker ind
hos de andre partier.

Birte Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steen K Petersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Annette Munch

Når Finansministeriets folk har modstand mod andre regnemodeller end DREAM, er det måske fordi de ikke er kvalificerede til andet.
Fint at udvikle en grøn regnemodel - det er på tide at udvikle en social regnemodel, så de samfundsgavnlige (velfærds)indsatsers betydning ( dagtilbud, uddannelse, infrastruktur, sundhedsvæsen ældeforsorg osv. for velstandsudviklingen, kan indregnes. Det kan Finansministeriet heller ikke finde ud ad.
Og så skal de jo uddannes til det. Man kan starte på Økonomi- og statskundskabs studierne på CBS og Universiteterne, og her må underviserne opkvalificeres

P.G. Olsen, Ejvind Larsen, Mogens Holme, Steen K Petersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Partier , alle partier botaniserer hos hinanden, det er der ikke noget nyt i. Løkke sagde hver gang, V gjorde det, ingen har patent på politik, sådan er det. Det kan man så synes om eller ej.
Og Dan Jørgensen er forrygende dygtig, enten man kan lide ham eller ej, det er fakta. Jeg synes, det er glimrende S laver det her udspil i dag og så mange bakker op. Det er det eneste rigtige at gøre fremover.

Hvis vi skal holde os til emnet, mener jeg, at man dels skal have et fast klima- og miljøministerie, der skal have afgørende indflydelse på al politik i Danmark. Men videre mener jeg, at både klima, miljø og mangfoldighed skal være grundlaget for alle ministerier.

Men jeg mener også, at der skal sammensættes er mindre udvalg af eksperter, ligesom f.eks. Lovrådet, der skal kunne arbejde med undersøgelser og fremkomme med råd helt uden politisk indblanding.

Og når det er sagt, mener jeg også, at Dan Jørgensen faktisk har været en gevinst for Danmark i EU. Men jeg tror til gengæld ikke, mit gamle parti gennem mange år, det tidligere fine gamle Socialdemokrati, over en dørtærskel. Og det skyldes ikke Jan Jørgensen men andre i toppen af partiet. Bl.a. har Henrik Martin Sass Larsen, Mattias Tesfaye, Mette Frederiksen med flere fremkommet de udtalelser gennem det seneste år, som jeg absolut ikke forbinder med socialdemokratisk politik - men nærmest med noget fra Dansk Folkeparti. .

Trond Meiring, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Omkring klimapolitikken er jeg ligeledes bekymret over "prisen" og hvem der skal betale.

For hvis der lægges CO2 afgift på al fossil brændstof, og det bliver nødvendigt, er "prisen" for dette langt højere for en fattig familie end for en rig. Og uanset hvilke parameter, der vælges, vender det den socialt tunge ende ned. Og så må man jo spørge sig, om man tror eller tiltror, at Socialdemokratier er det rette til at føre en effektiv klimapolitik.

Sagen er jo, at de rigeste i Danmark i forvejen har fået langt flere penge mellem hænderne, medens de fattigste har fået færre. For siden 2002 er indkomsten efter skat reelt faldet med 1% for de 10% fattigste borgere. Men i samme tidsperiode har den allerrigeste procent af befolkningen oplevet, at indkomsten efter skat derimod er vokset med 62% svarende til 572.700 DKK.

Rolf Andersen, Thomas Tanghus og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Ja den er god med Kristian Jensen, kronprinsen i løgnerpartiet Venstre.
'..helt i tråd med hvad vi gør i forvejen....'
De har ikke gjort andet end at sætte daværende formand for klimarådet, PBS fra bestillingen.

Men alle klimatiltag der finanisieres ved forbrugsafgifter, direkte eller indirekte, vender den tunge ende ned ad.
Det er social skæv. Det er momsen også!

Så hvis det er de velstillede brede skuldre der skal bære de største byrder, så er kun den direkte skattevej social ansvarligt.

Laves der alligevel afgifter, i producentleddet eller i forbrugsleddet, så skal bundfradraget og topskatten hæves til gengæld. Det er den eneste mulige opkrævningsvej der ikke belaster de ringest stillede mest.

Og i denne sammenhæng er skattens størrelse ikke det væsentlige, det er hvad vi får for de penge vi afleverer.

Under alle omstændigheder skal vi betale for alle de goder vi ønsker. Via opkrævning af skatter gør vi det bare solidarisk efter evne.

Jeg ved hvad jeg taler om. Jeg er selv skatteflygtning, indvandret fra skatteparadiset Schweiz!
Der var simpelthen for dyrt at bo i et lavskatteland!
Der skal betales meget mere for at opnå de goder et solidarisk velfærdssamfund kan tilbyde almindellige mennesker.

Henrik Rasmussen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Erik Christensen, Hans Larsen, Steen K Petersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Og så skal de lige huske med det samme:

Alle ændringer skal have omkostningsbeskrivelser for indførsel. Både mandskabstimer og penge.

Espen Bøgh

Det kan slet ikke være en god model af flytte "grønne regnemodeller" ind i Finansministeriet, hvor det må formodes, at Henrik Sass Larsen bliver Finansminister.

Han deltager ikke i valgkampen, han deltager ikke Statsrevisorernes møder, - men gerne i små hyggelige pludre programmer på TV med Søren Pind, samtidig med han fortæller han er syg, - uden dog at sygemelde sig.

Folketinget har nu eller en ganske god sygemeldingspolitik for politikere, - "der er frit slag i bolledejen" for nu at sige det som det er.

Når han ikke kan passe sit arbejde(lønnet ganske pænt) hvordan tør Mette F. så udnævne ham til Finansminister?

Mette F., som leder af partiet må du træde i karakter, og fortælle Hr. Larsen, at sådan kan han ikke blive Finansminister - "at gå og lave ingenting", som en anden zombie eller usynlig mand, og samtidig få betaling for intet at lave.

Det er utroværdig overfor borgerne og vælgerne ikke mindst, som skal vælge en ny retning ved det kommende valg til folketinget, - der kan det ikke nytte at have lig i lasten og samtidig tro på man har vælgernes tillid og troværdighed, med personer som Henrik Sass Larsen.

Rolf Andersen

Hvis ikke det skal være Henrik Sass-Larsen, der skal være socialdemokraternes finansminister, så kan de vel altid tage Bjarne Corydon tilbage ;)

Rolf Andersen

Bortset fra dét, så kan Sass Larsen nok ikke blive finansminster:

http://nyheder.tv2.dk/article.php/id-44148488%3Adette-billede-f%C3%83%C2...

Hint: Sass Larsen, Suzuki-Torben og en sikkerhedsgodkendelse som minister i Thorning-regeringen.

Grethe Preisler

Den frie vestlige verdenspresse

Er samtlige danske finansministre siden 'systemskiftet i 2001', hvor Anders Fogh Rasmussen overtog 'nøglerne til maskinrummet på Christiansborg' fra Poul Nyrup Rasmussen, blevet sikkerhedsgodkendt af FE & PET, eller har man bare glemt at spørge redaktørerne på BT og EB, før man udnævnte dem?

Espen Bøgh

Henrik Sass Larsen er ikke arbejdsduelig, hvilket han har bevist ved ikke at passe sit job som rigsrevisor, - et særdeles lukrativt ben, som han med største fornøjelse gnaver i sig lønmæssigt.

Her i valgkampen er han ikke særlig meget synlig, faktisk nærmest usynlig, og arbejder altså ikke for partiets muligheder for et endnu bedre valgresultat.

Han må først i arbejdsprøvning, - og en Finansministerpost er ikke en arbejdsprøvning, men et stykke arbejde der skal gøres hver dag af arbejdsduelige personer, hvilket Henrik Sass Larsen ikke er for tiden, og nok heller ikke i tiden fremover.

Vi så hvordan det gik med Kristian Jensen og hvordan han uvidende kørte Skat i sænk, - og det må ikke gentage sig med Finansministerposten ved Henrik Sass Larsen.

Derfor stem ikke direkte eller indirekte på Henrik Sass Larsen ved valget, stem på kandidater på listen - ikke på partiet eller på Henrik Sass Larsen.

Det vil styrke Socialdemokratiets troværdighed.

Niels Jacobs

@Esben P.
Jeg tror du ikke helt har navnene på plads, at dømme ud fra dine meningsløse angreb på ledende socialdemokrater: Altså Rasmus Paludan er den ondt syge, Pernille Vermund den gale, og fifleren og bondesnu udspekulerede - , ja det er selvfølgelig LLR.
Så Esben, tag nu og følg med i valgkampen og kommentér på fakta, om jeg må bede. Spørg herinde når der er noget du ikke kan forstå. Vi hjælper gerne folk i ærlig trang, ikk.

Behøver ingen belæringer fra en trofast blind socialdemokrat.

PS: Jeg hedder Espen B. - blot til din orientering.