Læsetid: 4 min.

Seniorpensionen er De Radikale og DF’s forsøg på at fange S i en ny efterlønsfidus

Med aftalen om seniorpension forsøger statsminister Lars Løkke Rasmussen at lokke Dansk Folkeparti og De Radikale med i et parlamentarisk baghold på en kommende S-regering. Men fidusen vil næppe virke lige så effektivt som i 2011
Seniorpensionsaftalen mellem regeringen, DF og De Radikale er Lars Løkkes forsøg på at trække Mette Frederiksen med ned i faldet. Aftalen skal bane vejen for, at et styrket Venstre kan genvinde regeringsmagten efter Socialdemokratiets forestående sejr og valgperiode.

Seniorpensionsaftalen mellem regeringen, DF og De Radikale er Lars Løkkes forsøg på at trække Mette Frederiksen med ned i faldet. Aftalen skal bane vejen for, at et styrket Venstre kan genvinde regeringsmagten efter Socialdemokratiets forestående sejr og valgperiode.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

4. maj 2019

Hvis han ikke kan vinde over dem, kan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i det mindste forsøge at tvinge Socialdemokratiet til at videreføre Venstres økonomiske politik. I bredeste forstand.

Aftalen om en ny seniorpension bærer præg af, at Venstre på forhånd forventer at tabe valget. Det er en ren defensiv foranstaltning. Men Løkke har bestemt ikke opgivet ambitionen om at præge dansk politik i de kommende år, selv hvis regeringsmagten skulle skifte side.

Det vigtigste element i aftalen er således ikke substansen, som er aldeles ukontroversiel, men derimod det taktiske setup.

Ved at binde Dansk Folkeparti og De Radikale ind i en ny, blå musketered, hvor de lover at ville blokere for Socialdemokratiets valgløfte om en differentieret pensionsalder for nedslidte, satser Lars Løkke på, at S-formand Mette Frederiksen kan være på vej mod et nederlag af Helle Thorning-Schmidt’ske dimensioner.

Det slet skjulte motiv er at gentage fidusen fra 2011. Dengang fik Lars Løkke tvunget Socialdemokratiet til selv at måtte gennemføre forringelserne af efterlønnen og halveringen af dagpengeretten efter regeringsskiftet.

Løkke havde snedigt lagt en løkke ud, som Helle Thorning-Schmidt ikke kunne undgå at snuble i. I år er det blevet seniorpensionen, som er omdrejningspunktet for Løkkes taktiske manøvre.

I første omgang skal aftalen bruges til at neutralisere Socialdemokratiets populære tilbud om en ny rettighed til tidligere tilbagetrækning for nedslidte, og i anden omgang er planen at få De Radikale og Dansk Folkeparti til igen at tvinge sosserne til at måtte videreføre Venstres politik.

Stort forklaringsproblem

Hvis manøvren igen lykkes, vil det være en historisk magtdemonstration af Løkke.

Rent økonomisk er seniorpensionen en markant billigere løsning end Socialdemokratiets forslag, og samtidig vil det totalt undergrave Mette Frederiksens troværdighed, hvis hun som ny statsminister straks må opgive sit klareste valgløfte.

Konkret er det tilføjet til aftalen om seniorpension, at »det vil kræve enighed i forligskredsen om levetidsindeksering at indføre en differentieret pensionsalder, der som en rettighed medfører lavere folkepensionsalder for en gruppe borgere«.

Dermed forpligter de fem forligspartier – Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Radikale – sig reelt til at ville blokere for Socialdemokratiets valgløfte.

På papiret er det altså lykkedes for Løkke at få Dansk Folkeparti og De Radikale til at underskrive en tro kopi af tricket fra 2011.

Men i virkelighedens verden kan magtspillet om pensionsalderen hurtigt udvikle sig mere uberegneligt end i Det Sorte Tårn på Amager, hvor Helle Thorning-Schmidt måtte acceptere forringelser af efterlønnen og halveringen af dagpengeretten som forudsætning for at blive statsminister.

Det første og største problem, særligt for Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, er et basalt forklaringsproblem.

I en valgkamp vil det være knap så overbevisende at henvise til, at man på den ene side gerne ville have nye forbedringer for nedslidte arbejdere, men på den anden side er teknisk forhindret på grund af gamle forlig.

Kristian Thulesen Dahl risikerer at komme til at lyde endnu mere som en repræsentant fra de etablerede magtpartier, end han allerede gør.

DF’erne er på vej ned ad et kryptisk spor, der går på tværs af sund fornuft: For hvis Dansk Folkeparti oprigtigt støtter forslaget om en rettighed til differentieret pensionsalder – som Thulesen Dahl officielt siger – burde DF’erne jo bare kunne støtte S-forslaget, når det bliver forhandlet og fremlagt.

Politik er ikke jura

Mette Frederiksens prompte reaktion på aftalen rammer lige ind i Dansk Folkepartis ømmeste punkt:

»Jeg kan simpelthen ikke tro, at det er rigtigt. Skal DF gemme sig bag noget forligsjura? De har jo sagt, at de bakker op om en differentieret pensionsalder,« siger Mette Frederiksen.

Spørgsmålet er derfor nu, om Kristian Thulesen Dahl tør og kan stå en hel valgkamp igennem uden at skifte side. Lige nu placerer Dansk Folkeparti sig for en sjælden gangs skyld på den forkerte side af vælgerflertallet – ikke mindst blandt de afgørende arbejdervælgere.

Og som det ofte er sket under Kristian Thulesen Dahls lederskab, ender DF’erne typisk med at flytte i retning af de mest populære synspunkter. Den blå musketered risikerer derfor at smuldre allerede i valgkampen.

Selv hvis pagten mellem de blå partier i forligskredsen om levetidsindeksering skulle holde hen over valget, er det dog langtfra sikkert, at Mette Frederiksen vil blive presset lige så skæbnesvangert, som Helle Thorning-Schmidt blev tilbage i 2011.

Såkaldt ’forligsjura’ er ikke forfatningsret.

Et nyt politisk flertal vil sagtens kunne ændre på vilkårene for pensionsalder, hvis viljen er tilstrækkelig stor. De Radikale kan på den ene side ikke true med så meget, fordi Morten Østergaard & Co. næppe inviteres med ind i en ny S-regering – som Margrethe Vestager kynisk kunne udnytte, at hun blev i 2011.

Dansk Folkeparti vil på den anden side være mere end fristet til at lægge stemmer til et populært tiltag, som en ny S-regering vil prioritere tårnhøjt. Gevinsten ved at holde fast i den blå musketered vil kort sagt være mikroskopisk for Thulesen Dahl på den anden side af valget.

Resultatet ender derfor næppe der, hvor Lars Løkke nu igen forsøger at tvinge partierne hen.

Men for statsministeren er det bestemt forsøget værd. Hvis Lars Løkke skal tabe, vil han i det mindste forsøge at trække Mette Frederiksen med ned.

Som det allersidste kneb før selve valgudskrivelsen har Løkke kun gjort, hvad han er bedst til, nemlig parlamentarisk lurendrejeri i sidste øjeblik. Selv om den finurlige aftale næppe vil vende stemningen, satser han på, at Socialdemokratiet vil blive fanget i løftebrud, og at vejen dermed kan blive banet for et comeback til Venstre ved næste valg.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Advokaten Rasmus Paludan, der længe har turneret rundt på landets skoler som en både feteret og forkætret youtubestjerne blandt unge, har flere ligheder med stifteren af Fremskridtspartiet Mogens Glistrup: Samme fysiske fremtoning, provokationer for provokationernes skyld og ikke mindst en særegen, juridisk spidsfindighed, skriver Lars Trier Mogensen.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Bjarne Andersen
  • Christian Mondrup
  • Runa Lystlund
  • Carsten Mortensen
  • Marianne Stockmarr
Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Christian Mondrup, Runa Lystlund, Carsten Mortensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Werner Gass

Ja den lille svindler er en lurendrejer, fupmager og absolut upålidelig personage.
Og traktor Troels lyver samvittighedsløs når det kræves af ham.
Østergaard er glad for, at man har ret til at ansøge om egen undergang, uden reelt at have en chance for at vide hvad man får af hvem! Det er da også en slags oversalg der ville være strafbart i almindelig handel.

Seniorpension, det største bluffnummer i nyere tid, skulle give plads til 17.000 personer for en 5. del af de udgifter der af finansministeriet blev beregnet til 1.700 på Mette Frederiksen's tidligere folkepension til med den lavere folkepensions takst som udgangspunkt.
Venstre ved du hvor du har - de lyver og svindler så det driver.

Birthe Lauridsen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Steen K Petersen, Carsten Mortensen, Egon Stich, Peter Knap, Trond Meiring, Marianne Stockmarr og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Østergaard er GODT nok blevet lokket i fælden! I klub med Dansk Folkeparti! Jeg må le.

Torben Skov, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Liselotte Paulsen, Susanne Kaspersen, Christian Mondrup, Birte Pedersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Lad R danne regering med De Nye Borgerlige, Liberal Alliance og DF. Hvis R vil fortsætte den destruktive politik Vestager stod for, må de som minimum selv stå på mål for resultatet. Lad dem blot, de vil ikke holde mere end højest et år.
Det er vigtigere at vi har et klart og rent socialt alternativ til mudderpartierne, end end at blande sig i sølet med dem, så vi vælgere ikke har et reelt alternativ ved kommende valg.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Ret til hvad????

Alle har vi jo ret til at søge om fortræde for Dronningen!
Men for man derfor denne fortræde hvis man anmoder om det.
Det hedder jo også: ,gør din pligt og KRÆV din ret,.
Ikke: gør din pligt og ANMOD om din ret! Som du så eventuel for tilkendt eller afvist.
Større narrefisse er sjældent set end det som Svindleren, Tulle og Østergaard nu præsenterer.

Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Mogens Holme og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Så er der spørgsmålet om Ankestyrelsen der i forgangne år har været den største stopklods - Den skal nødvendigvis nedlægges hvis det skal virke. Underligt at der ikke blev spurgt om det.

Peter Knap, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

vi vælgere har måske en gylden mulighed for at tage ræven på de politikere, der så længe har gjort det grimme ved os, og ved Danmark,
jeg forestiller mig et valgresultat hvor Ø Å S og F får et komfortabelt flertal, og hvor Ø Å og F går markant frem, det kunne være som en følge af klima-spørgsmålet tilsat et ønske om at rette op på uligheden,
det geniale ved dette scenarie vil være at S måske får den gode ide at føre socialdemokratisk politik og midlertidigt lægge borgerligheden på hylden, og dette så medfører at de vinder de vælgere tilbage ved det næste valg, som de har tabt på deres højredrejning,
jeg er ikke i tvivl dette ville gavne dansk klima og miljøpolitik markant, hvilket jo er i den grad påtrængt efter løkkes nærmest fatale misregime.

Torben Skov, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Forslaget om, at fagforeningerne fra egne rækker skal udvælge hvilke lønmodtagergrupper som har ret til en tidlig pensionering skriger til himlen. Igen og igen forbeholdes særrettigheder de borgere som tilhører dukse Danmark, rettigheder som den almindelige borger ikke har. Det mest asociale forslag jeg længe har set, da befolkningen på denne måde for alvor opdeles i et lønmodtagernes A, B og et C hold. Jeg kunne forestille mig, at en gruppe med fortrinsret til en differentieret pensionsalder - A holdet på toppen af løn pyramiden i den danske model, bliver piloter. De er udbrændte længe før de bliver 70 år, hvorfor de ubevidst kan være til fare for andres sikkerhed inden de fylder 60. De de fleste andre grupper er kun er til fare for sig selv. De som skaber værdier i samfundet får endnu engang en lang næse. Sjov nok går debatten i Frankrig i den stik modsatte retning, da man finder at en differentieret pensionsalder er hamrende uretfærdig. Men i Frankrig kan man også først trække sig tilbage når man fylder 62 år, hvor kravet er 60 år, mens en togfører er nedslidt som 56 årig. Det er ren bluff som styrer, så jeg er ret enig med De Radikale.

Eva Schwanenflügel

Thulesen Dahl kunne vinde OL i slalom.
Han har allerede meldt ud, at DF støtter Socialdemokratiet mht differentieret pension, skulle Mette Frederiksen blive Statsminister..

Kristian Spangsbo

Venstre er og bliver for de uværdig... Lars Løkke end ikke skrammer sig over at bruge nedslidte for en ministerbil...