Socialdemokraten Jesper Petersen håber, at han kan male den gule farve over med rød i Gram og omegn

Den første uges valgkamp er slut, og i Gram nåede de lokale folketingskandidater fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti både at være til forsamlingshusdebat og dele roser og slikposer med et billede af Kristian Thulesen Dahl på posen ud til borgerne. I kredsen kæmper kandidaterne om de samme vælgere og ønsker begge både at føre en stram udlændingepolitik og give mere velfærd til borgerne
Jesper Petersen (S) deler blomster ud foran Brugsen. Han håber, at Socialdemokratiets fokus på at gavne udviklingen uden for de store byer kan appellere til vælgerne i hans kreds.

Jesper Petersen (S) deler blomster ud foran Brugsen. Han håber, at Socialdemokratiets fokus på at gavne udviklingen uden for de store byer kan appellere til vælgerne i hans kreds.

Peter Nygaard Christensen

Indland
13. maj 2019

Debatten i Sndr. Vilstrup forsamlingshus ikke langt fra Gram i Sønderjylland kommer hurtigt til at handle om velfærd. De fire kandidater i salen er enige: Der skal bruges flere penge på ældre, børn og unge i Danmark.

Jesper Petersen, den lokale kandidat fra Socialdemokratiet, vender sig om mod Dansk Folkepartis folketingskandidat Torbjørn Fristed og siger så:

»I ønsker endnu mere velfærd. Hvorfor vil I så holde en Venstre-regering ved magten? Tag skridtet! Støt Mette Frederiksen. Ellers bliver det nøjagtigt det samme.«

Det er onsdag aften, dagen efter Lars Løkke Rasmussen udskrev valg. Omkring 50 sønderjyder har netop sunget fællessang fra højskolesangbogen for at åbne valgkampens første paneldebat i området. På forsamlingshusets scene sidder kandidater fra Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF.

Peter Nygaard Christensen

I Sønderjylland kæmper Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at være områdets største parti. For fire år siden blev Dansk Folkeparti den store vinder, men i år ser det ud til, at partiet både er presset af nye højrefløjspartier på den ene side og Socialdemokratiet på den anden.

Jesper Petersen håber, at han i år kan male den gule Haderslev-kreds over med rød. Han tror, at der her i Sønderjylland er mange vælgere, som stemte på Dansk Folkeparti sidst, der nu vil være tiltrukket af Socialdemokratiet.

»Jeg tror, at Mette Frederiksens kurs for Socialdemokratiet har bragt os i bedre samklang med folk, som de er flest her i min kreds og i min landsdel,« siger han.

Information har fulgt Jesper Petersen fra Socialdemokratiet og Torbjørn Fristed fra Dansk Folkeparti i valgkampens første uge.

Ikke så barnlig

Information møder Torbjørn Fristed og hans pressemedhjælper Ulla på en parkeringsplads i Haderslev en time før aftenens paneldebat. DF-kandidaten har netop stået på byens handelsstrøg og delt foldere og slikposer med et billede af Kristian Thulesen-Dahl ud til byens borgere. Han har et klassisk sort jakkesæt på, en hvid skjorte og et sort slips med hvide prikker.

Om en time skal han være i forsamlingshuset. De beslutter sig for at gå ind på en grillbar, der ligger ved siden af parkeringspladsen, for at få lidt at spise inden debatten.

Torbjørn Fristed bestiller en hotdog med det hele og en cola, inden han sætter sig ned ved et af grillens røde borde for at samle sig inden næste punkt på dagsordenen. Han fortæller, at han har været lidt rundt på gulvet af ren og skær spænding, siden Lars Løkke Rasmussen tirsdag udskrev det længe ventede folketingsvalg.

Da Lars Løkke Rasmussen udskrev valg, ringede Torbjørn Fristed til sin chef og sagde, at han ikke ville komme på arbejde de næste fire uger – muligvis længere, hvis han kommer ind i Folketinget.

Da Lars Løkke Rasmussen udskrev valg, ringede Torbjørn Fristed til sin chef og sagde, at han ikke ville komme på arbejde de næste fire uger – muligvis længere, hvis han kommer ind i Folketinget.

Peter Nygaard Christensen

Ved valget i 2015 var han lokalformand for DF og stod for praktiske ting såsom at lave kaffe og indkalde til møder. Nu er det ham, der er i rampelyset.

»Jeg plejer at sige, at man ikke har været på en rejse, medmindre man har et pas med. Men det her er lidt af en rejse for mig. Så jeg prøver også at huske at nyde det,« siger han.

Så snart valget blev udskrevet, ringede han til sin chef på kasernen i Haderslev, hvor han arbejder som chauffør, og sagde, at nu var det nu – han kommer ikke på arbejde i de næste fire uger. Og måske slet ikke igen, såfremt han skulle blive valgt ind.

Spørgsmålet er, om det lykkes for ham ved et valg, hvor det ser ud til, at Dansk Folkeparti mister rigtig mange af sine stemmer og ikke opnår et lige så godt valg som sidst, hvor partiet blev den store vinder i næsten alle de sønderjyske valgkredse.

Torbjørn Fristed tager de dårlige meningsmålinger for Dansk Folkeparti med et lille forbehold, men medgiver, at partiet med al sandsynlighed går tilbage.

»Nok ikke så meget hernede i Sønderjylland som på landsplan, men vi mister nok en eller to af vores seks kandidater hernede,« siger han.

Han er især spændt på at finde ud af, hvad Stram Kurs og Nye Borgerlige kommer til at betyde for DF’s resultat. Selv har han ikke meget fidus til det nystiftede, stærkt indvandrerkritiske parti Stram Kurs og partilederen Rasmus Paludan.

»Jeg har svært ved at se, hvordan nogen kan finde hans politik sympatisk,« siger Torbjørn Fristed.

»Det er barnligt og plat, at han taler om lortemennesker og lortelande og kalder koranen for en luderbog.«

Hans telefon ringer, og han taler lavmælt i den, indtil han lægger på igen og taler videre om Paludan.

»Vi er blevet spurgt, om vi kan føre politik med ham. Måske kan vi blive enige om nogle ting på flygtninge- og indvandrerområdet, selv om hans forslag strider imod internationale konventioner og aftaler. Det kan blive svært, men vi må tage det gang for gang,« siger han.

– DF vil også føre politik, der strider imod konventionerne – I vil ud af dem. Så hvad er egentlig forskellen?

»Vi vil ikke lave lovgivning, der strider imod dem. Vi vil have konventionerne ændret, så vi vil tage det i den rigtige rækkefølge. Jeg tror heller ikke, at vi i Dansk Folkeparti kommer til at lægge mandater til Rasmus Paludans forslag. Men vi vil ikke holde os tilbage fra at gennemføre vores politik med hans opbakning, hvis han vil stemme for vores politik. Så det er politikken, der er vigtigst,« siger han.

– Hvad er, som du ser det, den største forskel på hans og jeres politik?

»Der er mange steder, der er forskel. Men det afgørende er, at vi ikke skelner på religion. Vi vil gerne beskytte os mod flygtninge, og det er ligegyldigt, om de er muslimer, kristne, hinduer eller ateister.«

De er færdige med at spise og går over mod bilen, som er godt fyldt op med valgmateriale. Da de ankommer til den, opdager den nyslåede folketingskandidat, at han har ladet nøglen sidde i bildøren. Han ryster på hovedet og griner.

»I det mindste var den da låst.«

En uventet klimapolitiker

DR står klar med et kamera og en journalist i forsamlingshuset, da Torbjørn Fristed og Ulla ankommer. Oppe på scenen er der rigget an til fire af Sønderjyllands folketingskandidater, som ud over Torbjørn Fristed er Hans Christian Schmidt fra Venstre, Nanna Bonde fra SF og Jesper Petersen fra Socialdemokratiet.

Omkring 60 stole er stillet frem i det store lokale. Bagest står der chokoladekage, øl og vand samt kaffe på et bord. Det sælges alt sammen for en ti’er. Torbjørn Fristed går ud i indgangen og ruller sit roll-up banner ud på det brune flisegulv, så vælgerne kan blive mødt af et billede af deres smilende DF-kandidat og sloganet:

»Det handler om at passe på Danmark«.

»Der er charme over de her forsamlingshusdebatter,« siger han henvendt til en af arrangørerne.

»Det er ærgerligt, at de er ved at gå af mode.«

Han går i gang med at lægge sine foldere på alle stolene i salen. I samme øjeblik ankommer de første vælgere samt Venstres kandidat Hans Christian Schmidt, hvis partisoldat straks begynder at dele blå godteposer med et billede af politikeren ud på stolene.

Torbjørn Fristed har sat sig ved sin plads oppe på scenen og gennemgår sine noter til aftenens debat.

Han har tre ting, han gerne vil nå at sige under debatten: Grænsekontrollen skal styrkes, velfærden skal forbedres, og endelig vil han også gerne nå ind på klimaforandringerne.

»Det har ikke været så vigtigt for mig førhen, selv om jeg selvfølgelig har hørt historierne om isbjørnene, der er truede. Men så var jeg på virksomhedsbesøg hos Danfoss, og de fortalte noget om, hvor meget vi sviner, og hvor det hovedsagligt kommer fra. 40 procent af vores energiforbrug kommer fra vores boliger, og det er meget, vi kan reducere her,« siger han.

Han synes ikke, at det nytter noget at tale om, at danskerne skal flyve mindre til Thailand og ikke må spise hakkebøffer.

»Men vi skal se på vores varmepumper og blive bedre til at isolere vores huse. Og så skal vi gøre noget ved de krydstogtskibe. De sviner helt vildt meget og er jo nærmest værre end kampvognene fra Første Verdenskrig.«

– Tror du, at det er et tema, dine vælgere går op i?

Torbjørn tænker sig om.

»Det er ikke DF-politik, men jeg skal ikke føre politik efter, hvad mine vælgere gerne vil høre, men efter hvad jeg gerne vil ændre. Jeg bor selv på landet, så det gør indtryk på mig, når jeg hører, at FN kommer med en rapport om, hvordan dyre- og plantearter er stærkt truede. Jeg ønsker også en god natur for mine børn og børnebørn,« siger han.

Peter Nygaard Christensen

Et stykke op til DF

Jesper Petersen fra Socialdemokratiet ankommer som den sidste kandidat til forsamlingshuset. Han taler med et ældre ægtepar, inden en lokaljournalist hilser på ham og spørger, hvordan han har det.

»Ja, jeg har i hvert fald ikke roskildesyge,« svarer han med et glimt i øjet og en reference til sin formand, Mette Frederiksen, som de første dage i valgkampen lå derhjemme med maveonde.

Dagen efter står Jesper Petersen med sin røde partijakke foran Brugsen. Ved siden af ham er to spande med store, røde roser.

En dame kommer ud fra brugsen og udbryder:

»Er det Jesper Petersen?«

Hun stemmer personligt på ham, fortæller hun. Det gjorde hun også for fire år siden. De begynder at tale om udlændingepolitikken.

»Selvfølgelig skal det være stramt og retfærdigt, men det der Paludan, det bliver altså alt for meget,« siger hun og ryster på hovedet.

Jesper Petersen nikker alvorligt.

Han synes, at paneldebatten i Sndr. Vilstrup aftenen forinden gik godt.

»Forsamlingshusene er ikke døde herude,« siger han og går energisk frem og tilbage foran butikken.

»Selve diskussionen gik rigtig godt. Vi kunne vise vores uenigheder, men det foregik ordentligt.«

Jesper Petersen fortæller, at han ønskede at stikke lidt til Torbjørn Fristed, da han opfordrede ham til at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

»Hvis man ønsker at gøre noget for de ældre, så skal der en socialdemokratisk regering til,« siger han, inden han forsøger at afsætte en rose til en dame, der kommer ud af butikken med hænderne fulde af indkøb.

»Hvis nu jeg har en mand, der stemmer blåt derhjemme, så må jeg ikke komme hjem med en rose,« siger hun og skynder sig videre.

Jesper Petersen håber, at Socialdemokratiets udlændingepolitik, en mere rød fordelingspolitik og endelig et fokus på at ville gavne udviklingen uden for de største byer kan appellere til vælgerne i hans kreds.

»Vi er i et område, der har mærket den centralisering, der sker. Og der er et øget pres på virksomhederne fra globaliseringen, men der er også nogle politiske beslutninger, for eksempel kommunalreformen, som har tyndet kraftigt ud i de offentlige funktioner i både Vojens og i Gram.«

Han tror, at »en oplevelse af at være overset af Christiansborg« har været medvirkende til resultatet sidst. Men også medvirkende til, at Socialdemokratiet den 5. juni kan vinde frem i områder som dette.

»Der er et stykke op til DF, før vi bliver det største parti. Men jeg håber, at vi kan vinde Haderslev kredsen,« siger han.

»Det ville være stort.«

Peter Nygaard Christensen

I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Torbjørn Fristed er chauffør på kasernen i Kastrup. Det er forkert. Han er chauffør på kasernen i Haderslev. Information beklager fejlen. 

Gram går til valg

Sønderjylland bliver kaldt udkant, men landsdelen er også blevet et nyt centrum i dansk politik.

Det er her, nogle af de mest utilfredse vælgere bor. Det er her, de største partier kappes om at tiltrække de samme stemmer. Og det var her, Dansk Folkeparti tog fusen på alle i 2015 ved at blive det største parti i stort set hele landsdelen.

Spørgsmålet er, om DF kan gentage succesen, om Venstre kan vinde noget af det tabte tilbage, og om oppositionen kan få skrabet nok stemmer sammen til at vippe regeringen af pinden.

Sønderjylland rummer svar på det hele. Information har derfor rykket en del af redaktionen til det gamle Baron Wedels hus i byen Gram for at dække valgkampen fra det nye centrum i dansk politik.

Seneste artikler

 • »Jeg er frisk på noget god, gammeldags Robin Hood-politik«

  29. juni 2019
  Indbyggerne i Gram, som Information talte med under valget, har forskellige holdninger til den nye regering og de hensigter, den har lagt frem. Til gengæld er flere af dem enige om én ting: Det ser ud til at blive dyrt
 • DF’s fald i Sønderjylland: »Danmark er ikke længere gult, men stadig delt«

  7. juni 2019
  ​​​​​​​Det lykkedes Venstre at generobre tabt terræn i kernelandet Sønderjylland, efter Dansk Folkeparti for fire år siden farvede regionen gul. DF går massivt tilbage, mens Socialdemokratiet, Venstre og de nye højrefløjspartier går frem. Det gælder også i den lille sønderjyske by Gram, hvorfra Information de sidste fire uger har dækket valgkampen
 • Vælgerne i Gram: Det vigtigste er klimaet. »Det er et emne, som påvirker os ALLE«

  5. juni 2019
  Den seneste måned har Information dækket valgkampen fra den lille sønderjyske by Gram. Nu er valgdagen endelig kommet. Vi har talt med ni af de borgere, vi har mødt i løbet af valgkampen. De opfordrer politikerne til at være ærlige om deres politik og holde, hvad de lover. Og så fylder både klima, udlændinge, daginstitutioner og skoler en del – også i Gram
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nej, det ene parti nøjes med at sige, de vil gøre noget for velfærden, men de har i hele deres 25-årige eksistens ikke gjort andet end at kæmpe for skattelettelser til de rigeste.

Ebbe Overbye, Arne Lund, Trond Meiring, Hans Bruun Jensen, Benny Larsen, søren ploug, Susanne Kaspersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jesper Petersen er opskriften på en levebrødspolitiker. Kan nogen stole på Jesper Petersen, der startede sin politiske karriere i SF's ungdom, og der var voldsom modstander af motorvejen Sønderborg-Kliplev. Siden hoppede han over til Sosserne hvor det var lettere at blive (gen)valgt, og så tog han afstand fra det han mente engang.