Læsetid: 7 min.

Den stramme udlændingepolitik kan godt være en tabersag

Efter mange år med opbakning til en stadigt strammere flygtninge- og indvandrerpolitik skiftede folkestemningen op til valget i 2007. På mange måder ser vi i dag paralleller til situationen dengang
Dansk Folkeparti står for første gang til massiv tilbagegang ved et valg til Folketinget. Ifølge professor Jørgen Goul Andersen er der flere paralleller til valgkampen i 2007, hvor udlændingepolitik ikke i samme grad som tidligere var en vindersag for højrefløjen, og det er ifølge professoren med til at forklare den manglende medgang til Kristian Thulesen Dahls parti.

Dansk Folkeparti står for første gang til massiv tilbagegang ved et valg til Folketinget. Ifølge professor Jørgen Goul Andersen er der flere paralleller til valgkampen i 2007, hvor udlændingepolitik ikke i samme grad som tidligere var en vindersag for højrefløjen, og det er ifølge professoren med til at forklare den manglende medgang til Kristian Thulesen Dahls parti.

Casper Dalhoff

27. maj 2019

Det har længe været den almindelige opfattelse blandt politikere og politiske kommentatorer, at der nærmest ikke var grænser for, hvor store stramninger befolkningen ønskede i flygtninge- og indvandrerpolitikken.

Men det er forkert. Der kan endda komme en modreaktion. Det så vi ved valget i 2007. Og på lange stræk kan situationen i dag ligne situationen i 2007.

Vælgerne tog rigtig godt imod Fogh-regeringens stramninger fra 2001. Men i tiden op til 2007 begyndte grundlaget at skride under de fortsatte stramninger.

I adskillige år var der ikke kommet ret mange asylsøgere. Beskæftigelsen blandt indvandrere, der var en katastrofe omkring midten af 1990’erne, blev markant forbedret. Og blandt piger med indvandrerbaggrund sås en overraskende stor stigning i tilgangen til videregående uddannelser.

Oven i dette baggrundstæppe af forbedret integration kom der i valgkampen 2007 fokus på de dårlige forhold for børn i asyllejre. Forholdene blev blandt andet dokumenteret i en artikel i Ugeskrift for Læger og beskrevet bredt i medierne.

Det var alt sammen med til at tippe stemningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Erik Fuglsang
Maj-Britt Kent Hansen og Erik Fuglsang anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rikke Nielsen

Mon ikke befolkningen generelt er ved at brække sig over den hadefulde retorik omkring (potentielt) nye borgere i landet.

Politikerne har fejlet, da de ikke har forstået, at der godt kan være en stram flygningelovgivning uden det behøver være baseret på hadtale og udskamning af en hel befolkningsgruppe. Og at de nye borgere, der får lov til at blive i landet skal behandles ordentligt og ikke som undermennesker tvunget til at sulte (inklusive deres børn) i forsøget på at skabe en underunderklasse.

Kristian Rikard, Torben K L Jensen, Werner Gass, Peter Fenger Lund, Trond Meiring, Katrine Damm, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror også mange er ved at kvæles af den hadske retorik og de symbolpolitiske stramninger, der også i mange tilfælde har været enormt dyre.

Fornyligt er det fx kommet frem, at grænsebevogtningen har kostet fire gange så meget som regeringen hidtil har påstået, nemlig rundt regnet en milliard kroner. Det forventes den såkaldte øde ø Lindholm også til at komme i nærheden af.

Der rives almene boliger ned der just er renoverede pga regeringens ghetto-fiksering, Landsbyggefonden berøves 10 millioner af lejernes opsparede penge, og Gamle fru Jensen bliver tvangsforflyttet.

De Paludanske tilsvininger af børn og beboere i boligområderne har kostet mere end 41 millioner kroner, og politiet har samtidig ikke ressourcer til at opklare almindelige indbrud og voldelige overfald i nattelivet.

Det har efterhånden også været understreget med al ønskelig tydelighed, at diverse kontanthjælpslofter og integrationsydelser kun har virket på ét parameter; fattiggørelse af børn og generel elendighed hos deres forældre.

De horrible forhold på udrejsecentrene har heller ikke kunnet skjules.
Mange ved nu, at børnene lider vanrøgt i Statens forvaltning.

Det ene med det andet..
Man kunne fortsætte listen af uhyrligheder i timevis.
Og det er blevet alt, alt for meget !!

Torben K L Jensen, Ebbe Overbye, Werner Gass, Touhami Bennour, Christian Mondrup, Trond Meiring, Katrine Damm, David Breuer og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Møller

...Vi kan håbe, at den grønne fremgang her ved EU-valget kan dæmme op for den gryende racistiske og fascistiske, politiske strømning i Europa. Et kontinent, der gentagne gange har vist sig parat til at benytte dette politiske ideal, når kapitalismen og dens magthavere kommer i alvorlige vanskeligheder.
Vi har siden den store økonomiske verdenskrise i 1929 set stærke strømninger af fascisme i mange europæiske lande med nazismen og fascismen, der kom til magten i Tyskland (Hitler), Italien (Mussolini), Spanien (Franco) og Portugal (Salazar), hvor de to sidste lande have et fascistisk diktatur helt op 1970´erne, hvor også Grækenland fik en fascistisk militærjunta. Også lande som Østrig, Rumænien og Ungarn havde fascistvenlige regeringer i Hitlerperioden, og i disse 3 lande rører disse kræfter igen aktivt på sig.
Glemmes skal ej heller uhyrlighederne i det tidligere Jugoslavien i 1990´erne med etniske udrensninger, hvor bosniske serbere henrettede 8000 bosniske muslimer.
Igen så vi ibrugtagning af kz-lejre, idet den tidligere kroatisk stat med en fascistiske regering under 2. Verdenskrig igen ønskede selvstændighed. De gik systematisk i gang med udrensning af serbere boende i Kroatien ved anvendelse af voldtægt, drab og oprettelse af kz-lejre.
Vores egne såkaldte 'udrejsningslejre' for afviste muslimske flygt ringe skaber stærke associationer om disse kroatiske interneringslejre.
Derfor står kampen nu på, at skærpe de anti-racistiske og -fascistiske kræfter i de europæiske nationalstater, bl.a. ved valget i Danmark den 5. juni.

Torben Vous, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar