Læsetid: 4 min.

Syriske Moyed al-Zoebi dømt for terror i tændstiksagen: »Jeg er ikke sådan«

En bombe lavet af tændstikker skulle sprede skræk og rædsel i København, mens tilfældige forbipasserende skulle stikkes ned med knive. Sådan lød anklagen mod en syrisk asylansøger, som mandag blev dømt for terrorplaner ved Københavns Byret
En bombe lavet af tændstikker skulle sprede skræk og rædsel i København, mens tilfældige forbipasserende skulle stikkes ned med knive. Sådan lød anklagen mod en syrisk asylansøger, som mandag blev dømt for terrorplaner ved Københavns Byret

Sofie Holm Larsen

21. maj 2019

Mandag faldt der dom i en spektakulær terrorsag.

En 32-årig syrisk mand, som tidligere har været asylansøger i Sverige, blev ved Københavns Byret idømt 12 års fængsel for at have forsøgt at gennemføre et terrorangreb i København. Han blev desuden dømt til udvisning for bestandig.

Den dømte, Moyed al-Zoebi, der har nægtet sig skyldig hele vejen igennem, ankede dommen på stedet.

Terrorsagen er blevet kendt som Tændstiksagen, idet Moyed al-Zoebi sammen med en landsmand skulle have forsøgt at bygge en eller flere bomber med svovl fra 17.460 tændstikker. Ifølge skyldkendelsen ville de to syrere stikke tilfældige mennesker ned på gaden med to køkkenknive, hvorefter de havde tænkt sig at sprænge en eller flere bomber.

Retten har vurderet, at Moyed al-Zoebi sympatiserede med Islamisk Stat under planlægningen, og at terrorplanerne var jihadistisk funderet.

Moyed al-Zoebis forsvarer Karin Dawson Svenningsen argumenterede inden dommen for, at han skulle idømmes en mildere straf på maksimalt otte års fængsel, idet forberedelserne til angrebet var på et tidligt stadie, og fordi det ifølge hende var uklart, hvilken rolle Moyed al-Zoebi havde spillet i planlægningen.

Specialanklager Sonja Hedegaard mente omvendt, at retten burde tage udgangspunkt i den praksis, som er stadfæstet af Højesteret, nemlig at forsøg på terror straffes med 12 års fængsel.

En enkelt nævning har i dommen argumenteret for en mildere straf på ti års fængsel. De øvrige fem nævninge og alle tre dommere var dog enige om at udmåle straffen til 12 år.

Inden domsafsigelsen fik Moyed al-Zoebi lov til at få et sidste ord. Han benyttede lejligheden til igen at bedyre sin uskyld. Anklageren har ifølge ham fejlagtigt påstået, at han er tilhænger af Islamisk Stat.

»Men det er jeg ikke,« sagde han via en tolk.

»Jeg er ikke sådan. Jeg er fra Den Frie Syriske Hær.«

Mystisk tredjemand

Moyed al-Zoebi kom til Sverige som asylansøger i september 2015. Med sig havde han sin hustru og deres nyfødte søn. Sønnen døde kort efter ankomsten i en bilulykke.

I de følgende måneder begyndte Moyed al-Zoebi tilsyneladende at interessere sig mere og mere for jihad og propaganda fra Islamisk Stat. Han downloadede hundredvis af drabelige videoer, hvor gidsler fik skåret hovedet af, og selvmordsbombere blev hyldet.

På et tidspunkt kom han i kontakt med landsmanden Dieab Khadigah. Han befandt sig på et asylcenter i Tyskland og brugte en del tid på at sprede jihadistisk propaganda på de sociale medier. Han havde også downloadet en bombemanual, som viste, hvordan man kunne bygge en bombe med svovl fra tusindvis af tændstikker.

Ifølge byrettens kendelse havde de fået kontakt til hinanden via en uidentificeret tredjemand. Dieab Khadigah har senere forklaret, at denne tredjemand tilhørte Islamisk Stat, og at det var ham, der beordrede ham til at begå et terrorangreb.

Specialanklager Sonja Hedegaard havde efter mandagens domsafsigelse ingen kommentarer til, om der foregår en efterforskning mod tredjemanden.

Standset ved grænsen

19. november 2016 rejste Moyed al-Zoebi og Dieab Khadigah med hvert sit tog mod Danmark.

Moyed al-Zoebi havde medbragt lidt frugt og sin mobiltelefon, som han tjekkede ustandseligt. Sidst på eftermiddagen ankom han til København.

Dieab Khadigah rejste med en lidt tungere oppakning: I hans rygsæk lå 17.460 tændstikker, seks walkie-talkier, 17 batterier, en pakke fyrværkeri og to køkkenknive med en bladlængde på 18 cm.

De to mænd skulle ifølge skyldkendelsen mødes i København og lave de sidste forberedelser, inden angrebet kunne finde sted. Men så langt nåede de aldrig.

Dieab Khadigah havde nemlig ikke medbragt sit pas. Derfor blev han afvist ved grænsekontrollen ved Rødby Færgehavn og sendt tilbage til Tyskland. Her blev han standset af tysk politi, som spærrede øjnene op, da de så indholdet af hans rygsæk. Han blev sendt tilbage til asylcentret og anholdt næste dag.

Imens rejste Moyed al-Zoebi med toget tilbage til Sverige i ro og mag.

Kort efter blev han dog anholdt i forbindelse med en helt anden sag. Svensk politi mistænkte ham nemlig for at stå bag et brandattentat begået mod en shiamuslimsk kulturforening i Malmø. Han blev dog frikendt, da der ikke fandtes nok beviser imod ham.

Men inden da nåede svensk politi at ransage hans hjem på asyllejren samt hans telefon og computer. Her fandt de mange af de videoer, søgninger og chatbeskeder, som nu danner grundlag for den danske terrorsag imod ham.

I Tyskland blev Dieab Khadigah kendt skyldig i forsøg på terror og idømt en ungdomsstraf på seks og et halvt års fængsel. Moyed al-Zoebi blev nævnt som medskyldig under retssagen. Alligevel blev han tilsyneladende ikke anholdt eller afhørt i forbindelse med sagen i Tyskland.

Falsk pas

Først i november 2017, næsten et år efter det mislykkede møde i København, blev Moyed al-Zoebi anholdt af dansk politi. Han var dukket op i Kastrup Lufthavn med et falsk pas og havde forsøgt at rejse til Tyrkiet. Imens han afsonede sin straf, blev han anholdt igen og sigtet for forsøg på terror.

Siden da har han siddet varetægtsfængslet i mere end et år, inden sagen endelig kom for byretten i januar 2019.

Han har hævdet, at han intet har at gøre med terrorplanerne, og at han aldrig har talt med Dieab Khadigah. Det til trods for, at der ser ud til at have været telefonisk kontakt mellem de to mænd flere gange i dagene op til det mislykkede møde i København.

Moyed al-Zoebi har forklaret, at han havde taget toget til Danmark ved en fejl, den dag hvor han ifølge anklageren skulle mødes med Dieab Khadigah. I virkeligheden skulle han være stået af på Hyllie Station i Sverige, som er sidste stop inden Danmark.

Her skulle han have mødtes med en mand, som skulle hjælpe ham med at donere nogle penge til et børnehjem i Tyrkiet, har han forklaret.

Den forklaring har retten dog tilsidesat som »utroværdig«.

Han vil nu fortsat sidde varetægtsfængslet, inden ankesagen begynder.

Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

 • Retten slår fast: 32-årig syrer ville begå terror med 17.460 tændstikker

  12. april 2019
  Københavns Byret valgte torsdag at tilsidesætte en terrortiltalt syrers forklaringer og kende ham skyldig i forsøg på terror. Ifølge retten forsøgte han i 2016 sammen med en medskyldig at gennemføre et terrorangreb i København ved hjælp af to knive og en eller flere bomber bygget af 17.460 tændstikker
 • Anklager: 32-årig syrer er enten ’verdens mest uheldige mand’ – eller bare terrorist

  19. marts 2019
  Det er utroværdigt, når en syrisk mand hævder, at det var en række tilfældigheder og ikke planer om et terrorangreb, som førte ham til København i 2016. Sådan lød det mandag fra anklageren i den såkaldte tændstiksag. Omvendt hævdede mandens forsvarer, at beviserne mod ham halter på flere punkter
 • Bombe i tændstikssag kunne slå ihjel

  6. marts 2019
  To syriske asylansøgere havde ifølge anklagemyndigheden planer om at begå et terrorangreb i København i 2016. Forsvaret har nu foretaget en prøvesprængning af den type bombe, som indgik i planerne, og vurderer, at den er livsfarlig. Det fremgik af et retsmøde tirsdag
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu