Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ti danske spidskandidater til Europa-Parlamentet, to spørgsmål

Vi har spurgt de danske spidskandidater om Europa-Parlamentets tre største succeser i den seneste valgperiode, og hvad den vigtigste opgave bliver for dem selv
Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) stiller op til Europa-Parlamentet ligesom Pernille Weiss (De Konservative), Margrete Auken (Socialistisk Folkeparti), Morten Løkkegaard (Venstre), Jeppe Kofod (Socialdemokraterne), Peter Kofod (Dansk Folkeparti), Rasmus Nordqvist (Alternativet), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen imod EU), Mette Bock (Liberal Alliance) og Morten Helveg (De Radikale).

Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) stiller op til Europa-Parlamentet ligesom Pernille Weiss (De Konservative), Margrete Auken (Socialistisk Folkeparti), Morten Løkkegaard (Venstre), Jeppe Kofod (Socialdemokraterne), Peter Kofod (Dansk Folkeparti), Rasmus Nordqvist (Alternativet), Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen imod EU), Mette Bock (Liberal Alliance) og Morten Helveg (De Radikale).

Jens Dresling

Indland
3. maj 2019

Nikolaj Villumsen (Enhedslisten): Skattely, plastik og CO2 fra biler

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. EU-Parlamentet har vedtaget en udtalelse, hvor de opfordrer EU til at sortliste en række kendte skattely i EU som bl.a. Luxembourg og Irland. Det er helt nødvendigt, for EU’s nuværende sortliste over skattely er helt utilstrækkelig.
 2. EU-Parlamentet har bakket op om at forbyde engangsplast i 2021. Det er en vigtig kamp, hvis vi skal redde vores natur og miljø.
 3. EU-Parlamentet har gennemtvunget at øge ambitionerne for reduktion af CO2-udledning fra biler, så EU-Kommissionens udspil på 30 procent endte på 37,5 procent.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Nikolaj Villumsen:

At få sat turbo på den grønne omstilling i EU, hvor den vedtagne klimapolitik slet ikke er tilstrækkelig. Målet for CO2-reduktioner skal hæves markant.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Pernille Weiss (De Konservative): Energi, frihandel og migration

Europa-Parlamentets tre største succeser i 2014-2019:

 1. Klima: Clean Energy package med blandt andet bygningsdirektivet, som handler om energieffektiviseringer i bygninger – det kan gøre en kæmpe forskel.
 2. Handel: Frihandelsaftaler som aftalen mellem EU og Japan (2019), der åbner nye markeder for EU’s varer og tjenesteydelser og øger investeringsmulighederne i EU’s interesse.
 3. Migration: Flygtninge- og migrationsaftalen med Tyrkiet, hvor vi fik stoppet den irregulære migrationsstrøm.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Pernille Weiss:

Uden tvivl: klimaet. Det handler om grøn omstilling, energieffektivisering inklusive udnyttelse af overskudsvarme, cirkulær økonomi, kloge afgifter bl.a. med afgift på flybrændstof.

Ritzau/Scanpix

Margrete Auken (Socialistisk Folkeparti): Plastik, transparens og klima

Europa-Parlamentets tre største succeser i 2014-2019:

 1. Begrænsning af plastikforurening – et kolossalt problem, som vi selv har skabt, og som skader vores natur, klima og sundhed.
 2. Krav om gennemsigtighed om den forskning, der bliver brugt, når EU godkender kemikalier og pesticider, så vi får absolut klarhed om virksomhedernes indblanding i godkendelsesprocesser, og så økonomi ikke går forud for menneskers sundhed og naturen.
 3. Klimakampen og Europa-Parlamentets klare krav til Rådet om at hæve klimareduktionsmålene for 2030 fra 40 procent til 55 procent.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Margrete Auken:

At gennemføre meget højere krav til klimastrategien og den grønne omstilling.

Stine Bidstrup

Morten Løkkegaard (Venstre): migration, terror og indre marked

Europa-Parlamentets tre største succeser og vigtigste opgaver 2014-2019:

 1. At få styr på de ydre grænser og bremse illegal migration.
 2. At bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og terror.
 3. At sikre et større og bedre indre marked for blandt andet det digitale område og energi i kølvandet på den økonomiske krise.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Morten Løkkegaard:

At sikre EU’s ydre grænse og bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, fordi det er forudsætningen for den fri bevægelighed for arbejdskraft, varer og kapital samt åbne grænser i Schengen-området.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jeppe Kofod (Socialdemokraterne): Økonomisk kriminalitet, energiunion og social dumping

Europa-Parlamentets tre største succeser i 2014-2019:

 1. Kampen mod international økonomisk kriminalitet bl.a. i kraft af nye, effektive EU-regler om tvungen udveksling af oplysninger mellem EU-landenes skattemyndigheder, afskaffelse af den schweiziske bankhemmelighed for EU-borgere, et nyt system for momsafregning i EU og EU-sortliste over skattely.
 2. Vedtagelsen af energiunion, hvor vi skaber et ægte indre marked for energi, sætter energieffektivitet i højsædet og skubber på omstillingen til vedvarende energikilder
 3. Kampen mod social dumping. Bl.a. har vi revideret Udstationeringsdirektivet så vi sikrer, at man skal følge dansk overenskomst hvis man bliver udstationeret i Danmark, og vi har vedtaget en ny arbejdsmarkedsmyndighed i EU, som kan styrke den fælleseuropæiske indsats mod social dumping.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Jeppe Kofod:

At fortsætte kampen mod international skatteunddragelse og hvidvask, især at få tøjlet internetgiganter som Facebook, Google og Amazon, som tjener svimlende summer, men nærmest ingenting betaler i skat i Europa, herunder i Danmark.

Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Peter Kofod (Dansk Folkeparti): Frihandel, frihandel og dansk Europol-aftale

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. Frihandelsaftale med Canada (CETA).
 2. Handelsaftale med Japan (EPA).
 3. Stik imod, hvad alle eksperter og ja-politikere sagde forud for folkeafstemningen om afskaffelse af retsforbeholdet, så fik vi en god og tilfredsstillende Europol-aftale, der har gjort, at dansk politi aldrig har søgt mere i Europols registre end nu. Vi har også lige fået en parallelaftale igennem om Eurojust – fælles samarbejde mellem anklagemyndighederne.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Jeppe Kofod:

At kæmpe for nationernes Europa og trække mere magt tilbage til nationalstaterne.

Martin Fælt Gonzales

Rasmus Nordqvist (Alternativet): Plastik, det sociale EU, skattely

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. Europa-Parlamentet er trådt yderligere i karakter som lovgivere, særligt på plasticområdet, som er rigtig vigtigt.
 2. Arbejdet med den sociale søjle, som også kommer til at få betydning fremadrettet.
 3. Arbejdet i forhold til skattely og de mange afsløringer, hvor Europa-Parlamentets rolle har været vigtig.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Rasmus Nordqvist:

Klimakrisen! Den skal tackles på lokalt, nationalt, og internationalt niveau. EU er det samarbejde i verden, som har de bedste forudsætninger for at gå forrest i klimakampen, og det er et ansvar, som vi bliver nødt til at tage på os. På den første fælleseuropæiske opstillingsliste, European Spring, har vi skabt ’Green New Deal’, som er en konkret, radikal og seriøs plan for Europas grønne omstilling.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen imod EU): Udstationering, strejkeret og vejpakke

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. Det nye udstationeringsdirektiv, som betyder, at medarbejdere, der sendes fra et EU-land til et andet, får lidt bedre rettigheder end tidligere.
 2. Strejkeretten for jernbanearbejdere blev sikret i jernbanepakke 4, som godt nok indeholder meget skidt, men hvor Europa-Parlamentet i det mindste fik sikret retten til, at man må strejke i modsætning til Europa-Kommissionens forslag.
 3. Vedtagelse af Europa-Parlamentets holdning til en vejpakke, som kan styrke kampen imod social dumping på vejene.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Rina Ronja Kari:

At decentralisere mange flere beslutninger, så borgerne får mere direkte indflydelse på beslutninger, som har betydning for deres liv og samfund. Vi skal altså styrke det nære demokrati, og det skal ske ved, at EU bestemmer mindre og ikke mere.

Jens Dresling

Mette Bock (Liberal Alliance): Mindre lovgivning, frihandel og energi

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. Der er lovgivet mindre end i forrige periode.
 2. Godkendelse af frihandelsaftaler med Japan (EPA) og Canada (CETA).
 3. Skridt i retning af etablering af fælles energistruktur.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Mette Bock:

Konstruktivt og kritisk at sikre et mere liberalt EU.

Ritzau/Scanpix

Morten Helveg (De Radikale): Energi og klima, Nord Stream 2, sikkerhed

Europa-Parlamentets tre største succeser 2014-2019:

 1. Vi har åbnet det europæiske energimarked op, så grøn strøm produceret af vindmøller på Nordsøen fremover kan komme forbrugere til gode på tværs af kontinentet.
 2. Regulering af Nord Stream 2 sikrer, at russisk gas skal følge de samme konkurrenceregler som europæisk gas, hvilket udfordrer hele Nord Stream 2’s forretningsmodel. Det er jeg oprigtigt stolt af, for der er ingen grund til at belønne Putins brud på menneskerettigheder, demokrati og hans invasion af Ukraine ved årligt at sende milliarder til Moskva for hans energi, der samtidig underminerer den grønne omstilling.
 3. Organiseret kriminalitet og terror udgør en alvorlig trussel, som kræver forbedret og forøget samarbejde mellem politi og efterretningstjenester på tværs af EU-lande. Derfor er det afgørende, at Europol styrkes, og at Danmark kan indgå i et samarbejde med Europol trods vores retsforbehold.

Den vigtigste opgave i det kommende Europa-Parlament for Morten Helveg:

Klimadagsordenen. EU skal gå forrest og satse på 100 pct. vedvarende energi og markant bedre energieffektivitet, samtidig med at vi omstiller transportsektoren til elbiler og elektriske tog. Jeg foreslår konkret at, vi gør EU-støtten afhængig af, at man overholder de aftalte klimamål.

 

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

100 % enig med Nikolaj! Men det betyder så på den anden side 50% enighed med det neoliberale sludder fra de 2 Morten'er. Det er grove løjer.....

Interessant at Enhedslisten har opgivet kravet om udmeldelse af EU.
Det skulle give plads til både Enhedslisten og Folkebevægelsen i Parlamentet.

jens peter hansen

Det har taget 25 år for EL at fatte at Danmark er medlem af EU. Ikke just imponerende hurtigt.

@ Steen Sohn,

Det forbavser mig ikke, at EL har indtaget denne holdning. For netop nu tror jeg ikke, du findes bare et af de socialistiske nej-partier, der vil ud af unionen. Jeg har fundet et par stykker, der mener, at de blot er på pause.

- Måske skyldes det de aktuelle forhold i Storbritannien?

jens peter hansen

Indtil for nylig var alle betydende venstrepartier i EU fortalere for projektet. EL og det yderste højre rasede imod. Sære sengekammerater.