Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tingbjerg-beboere efter dom i asbestsag: Vi vandt en lille bitte smule

Selv om 37 beboere fra Tingbjerg, der havde anlagt sag mod boligselskabet fsb, kun vandt »en lille bitte smule« i boligretten mandag, var det kampen værd, mener de
Her får Tingbjerg-beboeren Anja (tv) besked fra advokaten om resultatet af deres retssag mod boligselskabet fsb. De øvrige beboere, Layla, Marie, Fatima og Lirije afventer spændt, hvad advokaten har sagt.

Her får Tingbjerg-beboeren Anja (tv) besked fra advokaten om resultatet af deres retssag mod boligselskabet fsb. De øvrige beboere, Layla, Marie, Fatima og Lirije afventer spændt, hvad advokaten har sagt.

Peter Nygaard Christensen

Indland
7. maj 2019

I en stuelejlighed i Tingbjerg sidder fire beboere og er spændte. Meget spændte. Om knap et kvarter vil Anja, Linda, Fatima og Marie få besked fra deres advokat, om de har fået medhold fra boligretten. Eller om retten har vendt tommelfingeren nedad i forhold til deres krav mod boligselskabet fsb.

Som Information tidligere har skrevet, anlagde 37 beboere retssag efter en renovering, hvor beboerne bl.a. var blevet udsat for en asbestrenovering i strid med reglerne.

De er utilfredse med, at de ikke blev orienteret om asbestrenoveringen, og at de ikke tilbudt genhusning. Renoveringen trak ud i lang tid ud over de seks uger, beboerne havde fået stillet i udsigt, og de måtte derfor i længere tid bo stuvet sammen i et rum, hvor de måtte tilberede mad og vaske op på toilettet.

»Vi vil bare have retfærdighed,« siger Marie, mens Linda skænker kaffe og sender et fad med roulade rundt.

»Fsb fortjener én over næsen, sådan som de har opført sig,« siger Linda.

– Hvad hvis I ikke får medhold?

»Så er der et eller andet helt galt. Jeg ved, at der er opmærksomhed både på Rådhuset og i mange andre almene bebyggelser,« siger Anja, der har fungeret som talsmænd for beboerne.

Hun tilføjer, at deres advokat vil ringe, lige så snart han kender resultatet af dommen, der afsiges kl. 13.

Rundt om bordet stiger spændingen, efterhånden som minutterne går, uden advokaten ringer. TV 2 Lorry er også kommet på besøg, og nu kommer to beboere til, Layla og Lirije. De har ligesom de øvrige afgivet vidneforklaring, da sagen var for.

»Nu har jeg skrevet til advokaten, at jeg snart tisser i bukserne, hvis han ikke snart ringer,« siger Anja.

I det samme ringer hendes telefon. Det er advokaten. Klokken er 13.11. De andre beboere kigger spændt på Anja, der ikke siger noget.

»Ikke til nogen af os,« spørger Anja, lytter lidt og lægger telefonen.

Der er gået tre minutter. Hun rejser sig og kæmper for ikke at græde.

»Vi har stort set ikke fået medhold,« siger hun.

»Vi har fået det beløb, fsb i forvejen ville betale, og så har dommeren lagt 180.000 kroner oveni. Og så skal ingen af parterne betale sagsomkostninger. Det er vist det,« siger hun.

Efter lidt hurtig hovedregning når beboerne frem til, at de så vil modtage godt 22.000 hver fra boligselskabet.

En trøstekaramel

»Har det været kampen værd,« spørger Fatima og svarer selv:

»Ja, vi har fået sat fokus på beboernes forhold i den almene sektor.«

»Det er da ikke et 100 procents afslag,« siger Linda trøstende.

»Det føles lidt som en karamel til lille Ole, der har slået knæet. Det er det, vi har fået: en karamel. Jeg er virkelig skuffet,« siger Anja.

»Og ked af det på beboernes vegne,« tilføjer hun.

»Det skal du ikke være. Vi har holdt sammen og vist godt naboskab,« siger Linda.

»Ja, og vi har inspireret andre beboere, som også står over for en renovering. Jeg har talt med mange beboere fra andre selskaber,« siger Anja.

»Jeg håber, at fsb og andre boligselskaber nu vil tænke sig om, når de planlægger renovering,« siger Fatima.

»Jeg ved, at beboerne i Humlevænget og Kobbelvænget alle sammen siger: Det må ikke gå som i Tingbjerg. Så vi har råbt højt,« siger Linda.

Marie kender også nogle beboere på Amager, der har brugt renoveringen i Tingbjerg som skræmmeeksempel over for deres boligselskab.

I eftermiddag er der planlagt et møde for alle 37 beboere, der har været med i retssagen. Der skal Anja fortælle, hvad advokaten har sagt.

»Jeg glæder mig ikke til at stå ude på græsset og sige det til dem alle sammen. Hvad nu, hvis nogen bliver vrede,« spørger hun.

»Så skal de da ikke rette vreden mod dig. Den kan de rette mod fsb,« siger Fatima.

Anja sunder sig.

»Vi har i hvert fald vundet en lillebitte smule, fordi fsb ikke er blevet frikendt,« siger hun.

Ved redaktionens slutning havde beboerne endnu ikke modtaget dommen, men kun fået den telefoniske orientering fra deres advokat.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra boligselskabet.

Serie

Asbest og skimmelsvamp i Tingbjerg

I foråret 2016 begyndte en renovering af fire boligblokke i Tingbjerg i det nordvestlige København. Københavns største almene boligselskab, FSB, ville fjerne skimmel og forsyne boligerne med nye køkkener. Men meget gik galt. Beboere blev udsat for farlig asbest og skimmel i deres lejligheder, og da FSB efterfølgende fik udført kontrolmålinger af asbest, opstod nye problemer.

Seneste artikler

 • Beboere i Brønshøj havde asbest på loftet i syv år uden at vide det

  19. juni 2019
  Pulterrummene hos beboerne i AAB’s boligafdeling i Kobbelvænget i Brønshøj har i syv år været forurenede med asbestfibre som følge af mangelfuld rengøring efter en tagudskiftning. Ægteparret Jane og Mogens Blomsterberg foreslår, at der fremover altid tages kontrolprøver efter en asbestrengøring, og AAB’s direktør støtter tanken
 • Asbestskandalen i Tingbjerg: »Ingen beboer er på noget tidspunkt blevet udsat for en sundhedsrisiko«

  5. marts 2019
  Ved det sidste retsmøde i Tingbjerg-sagen, hvor beboere blandt andet ikke blev genhuset, mens der pågik både skimmel- og asbestsanering i deres lejligheder, mente vidner indkaldt af det almene boligselskab FSB’s advokat ikke, at beboerne har været udsat for nogen sundhedsrisiko
 • Asbestskandalen i Tingbjerg: »FSB har gamblet med vores helbred«

  4. marts 2019
  Sidste uge fortsatte afhøringerne i Tingbjerg-sagen, hvor beboere blandt andet ikke blev genhuset, mens der pågik både skimmel- og asbestsanering i deres lejligheder. Efter yderligere to retsmøder står ét lysende klart: Beboerne og boligselskabet FSB har to vidt forskellige opfattelser af, hvad som egentligt skete i byggestøvet. I dag er sidste retsmøde i sagen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Simonsen

Kan man gøre den slags uden byggetilladelse?
Og hvis der skal foreligge byggetilladelse, så har kommunen vel også et ansvar asbestforurening og lungecancer?

Niels Duus Nielsen, Søren Ferling, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Højbjerg Sørensen

Er der nogen der har ansvar for noget.

jens peter hansen

Den ansvarlige borgmester, Kabell, sagde at der ikke var noget at komme efter. Den nuværende borgmester er sygemeldt, de højeste embedsmænd/kvinder er blevet fyret med en fed aftrædelsessum. Vi kan med god grund klandre politikere en del. Her et det sågar nogle som skulle stå for noget andet og mere ordentligt, men viser det sig er ligeså impotente og eksponeringsglade som de fleste andre.

Karl Aage Thomsen, Søren Ferling, Steen Obel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar