Læsetid: 7 min.

Tjek din kommune her: Kun to danske kommuner lever op til norske normeringer for daginstitutioner

Der ville mangle 9.485 fuldtidsansatte i landets vuggestuer og børnehaver, hvis der var samme minimumsnormeringer i Danmark, som de har i Norge. Det viser en undersøgelse, som Bureau 2000 har lavet for Enhedslisten. Netop minimumsnormeringer er et stort ønske for flere venstrefløjspartier, men Socialdemokratiet er usikre på, om det er den rigtige fremgangsmåde
I begyndelsen af april gik forældre på gaden landet over for at vise deres utilfredshed over forholdene i deres børns daginstitutioner og for at kæmpe for indføring af minimumsnormeringer. Og nu viser undersøgelsen altså, at der på landsplan ville mangle

I begyndelsen af april gik forældre på gaden landet over for at vise deres utilfredshed over forholdene i deres børns daginstitutioner og for at kæmpe for indføring af minimumsnormeringer. Og nu viser undersøgelsen altså, at der på landsplan ville mangle 9.485 ansatte i vuggestuer og børnehaver, hvis vi skulle følge det norske eksempel.

23. maj 2019

I 91 ud af 93 kommuner skal der opnormeres markant, hvis Danmark skal have samme normering i børnehaver og vuggestuer som i Norge.

Værst står det til i Jammerbugt Kommune, hvor personalet ifølge undersøgelsen skal øges med 55,7 procent, svarende til 70 fuldtidsansatte.

I Vesthimmerland skal personalet øges med 54,2 procent, i Faxe med 44 procent, og det er kun i to små kommuner – Ærø og Langeland – at der er nok personale til at leve op til den norske normering. I de to økommuner er der samlet set ni fuldtidsansatte mere end en norsk normering.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse af, hvor meget bemandingen i hver enkelt kommune skal øges, hvis kommunerne skal leve op til de minimumsnormeringer, der er indført ved lov i Norge. Undersøgelsen er foretaget af Bureau 2000 for Enhedslisten og bygger på tal fra 2017. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Carsten Mortensen
Gert Romme og Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Erfaringerne på alle områder må vel snart have lært - også politikere- at det ikke længere er gangbart at afvise minimumsnormeringer med at det er for stift.
Dén formulering er en svingdør/kattelem.
Til Sosserne er kun at sige: Kom nu frem og tag ansvar, forpligt jer!!

Torben K L Jensen, Rolf Andersen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Kom nu kære politikere, lav minimumsnormeringer nu-- skrot den budgetlov--ikke for dine vælgeres skyld, dine interessers skyld, men for børnenes skyld

Carsten Mortensen, Rolf Andersen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Lad mig foreslå et alternativ:

Fast borgerløn til den ene forælder der går hjemme og passer egne børn.

Det kræver nok en mentalitets-ændring.
Men efter tid kunne man håbe, mange ville benytte sig af ordningen, og der igen bliver liv i boligkvartererne.
Børnene får legekammerater (socialiseres), hjemme i trygge forhold.
Samfundet vil formodentlig kunne frigøre en stor bunke penge fra institutioner og følgevirkninger af "være sendt bort, skilt fra moar/farman" i barndommen.

Benta Victoria Gunnlögsson, Esben Lykke, Carsten Mortensen, Michael Waterstradt og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Ps.
Mit forslag bliver helt sikkert nedhaglet af de første mange med dårlig samvittighed over trangen til selv-realisering.
Men "hjemmetjansen" kan tages på skift, og bliver økonomisk set, kun et spørgsmål om prioriteringer.

ps.
Priserne på boligmarket vil automatisk nedjustere sig.

Ib Christensen

@nils valla
Det ville være en rigtig god ide. Dessvære er der kræfter der er meget imod at vi socialiseres hjemme. Det kunne jo betyde at vi kom til at tænke selvstændige tanker.

Et andet hul i planen er alle de enlig mødre, der ender med kun at få børn for at få borgerlønnen (dem har vi allerede nogen af). Det vil ændre betydningen af "at værdsætte sine børn" væsentligt.

Michael Friis

En tynd kop te.
Hvor skal de 10.000 ekstra medarbejdere kommer fra? Er det nogle af de "kun" 100.000 kontanthjælpsmodtagere, der skal igang? Vil de? Kan de?
Arbejdsløsheden er lav i Danmark, og den kan ikke blive meget lavere. "Naturlig arbejdsløshed" kalder økonomer det.
Det er naturligvis ikke sjovt at være en af dem, der rigtigt gerne vil have en job men ikke kan finde det rette.
EL. Det er tal for Norge, men hvordan ser der ud i andre lande som vi sammenligner os med?

PS Argumenterne er gode for at reducere offentlig forsørgelse når arbejdsløsheden er lav, men det er nok en anden diskussion.

PPS 10,000 ekstra i arbejde betyder mere klimabelastning. Hvis de kommer direkte fra kontanthjælp vil en del af disse mennesker fremover bruge nogle af deres ekstra penge på flyrejser og røde bøffer.

Ib Christensen.
DE enlige mødre har vil allerede. Blot kalder vi deres borgerløn for "bistand".
De koster samfundet en pose penge til ligegyldig aktivering, samtidig med den tvungen institutionsplads, så borgeren kan stå arbejdsmarked-parat.

Jeg tror ingen får børn pga bistand men derimod af en oprigtig trang til reproducere sig selv med dyb kærlighed til det kommende barn. Er indskrevet i DNAén så kraftigt, kærligheden føles helt ind til celleplan.

Benta Victoria Gunnlögsson, Naja Abelsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Socialdemokratiet er "usikker" på alt for meget. De vil bare sidde på alle stolene. Vis noget fucking vision og mod istedet for at føre fokusgruppe politik.

Niels Østergård og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

At 'sammenligne' personalenormeringen i hhv. danske og norske skoler og børnepasningsordninger er mildt sagt det glade henrivende vanvid, da forskellene i nævnte nationalstaterns størrelse, geograiske beliggenhed, topografi, erhvervsstruktur og befolkningstæthed og tilknytning til hhv. EU, Nato og Schengen er så iøjnefaldende, som tilfældet er.

Det er straks lettere at sammenligne normeringerne i hhv. Hanstholm og Hørsholm kommune, men det er en ganske anden historie, som ikke har meget med valget på søndag af nye danske medlemmer til EU-parlamentet at gøre.

Grethe Preisler

P.S. find tre fejl og ret dem selv
(clue: 'Hanstholm kommune' er siden kommunalreformen i 2007 flyttet fra Viborg til Thisted af administrative grunde)

Grethe Preisler

Det skal du ikke være flov over, Trond Meiring.
Der er vist heller ikke mange danskere, der har overblik over, hvordan normeringerne i Møre og Romsdal administreres i forhold til normeringerne på Sørlandet.

Thomas Andersen

Hos Enhedslisten mener man, at der er brug for handling på området.

Man undres over hykleriets højder, det parti som er stærk modstander af EU og central lovgivning, som hylder nærdemokrati, som altid mener at beslutningerne skal lægge så tæt på borgerne som muligt, ja de vil centralt bestemme hvordan kommunerne skal indrette deres børnehaver... Suk...

Thomas Andersen.
Men vel ikke mere hyklerisk end borgerlige politikere som sidder i folketinget for at afvikle det "fællesskab" de netop skal varetage som folketingsmedlemmer?

Michael Friis

Nils Valla
"konservativ. konservativ, (fr. conservatif, af lat. conservativus), som ønsker at bevare det bestående."

Michael Friis.
At bevare et folketing er ikke at bevare en politik.

Ønsker på ingen måde bevare noget som helst.
Verden er i en vedvarende udvikling og konstant forandring.

Nils Bøjden

Og hvis der så er en der siger op skal man af med en stak unger indtil man har fundet en ny medarbejder,

Michael Friis

Nils Valla
Hvilket parti vil afskaffe folketinget? Det synspunkt går tilbage til kommunistpartiet. De var så overbevist om deres egne synspunkter, at de ikke kunne tåle andres. Tankevækkende,

Michael Friis.
Thomas Andersen mener ikke EnhedsL, som går ind for nærdemokrati, bør have en holdning til tingene centralt på Christiansborgs-niveau.
Jeg anmærkede så, der også er blå kræfter på Christiansborg, som har den holdning at fællesskabet og aktiviteter så som bistand/overførsel, er noget der skal nedskæres, helst bortskæres og nul skat.
Det er da modsætningsfyldt. Man lader sig indvælge og aflønne af den "bestyrelse", der styrer de fælles skatte-indbetalinger, selvom man helst ikke selv vil være en del af fællesskabet, men hellere sin egen skattefri løkkesmed.
Du, Michael Friis, kalder mig på baggrund af det, for konservativ med ønske om at bevare det bestående.
Jeg svarer dig, jeg ingen ønsker har om at bevare den bestående politik.
Du kalder mig, Kommunist.
Kan du forstå jeg er forvirret?

Connie Brask

Danmark er ved at være det mest gennemregulerede land i verden - selvfølgelig undtagen Nordkorea.
Vi har samtidig oparbejdet en stor grad af pligtfølelse - størst til arbejdsgiveren, - og mindst til vores små børn.
Hvordan er vi blevet et land befolket af autotitetstro idioter.?
tror faktisk at vores selvbillede er anderledes, - MEN virkeligheden viser, at størstedelen af danskerne danser efter systemets pibe.

Niels Jakobs

Kommunernes skatteprocent er i sig selv blevet en konkurrence parameter ift at tiltrække bosættere til kommunen, igen med formålet , at få skatteindtægter og udvikling. Derfor skulle "nærdemokratiet"/kommunen måske have statsrefusion, så ikke forældre egenbetalingen ryger over loftet, når børn minimums bemanding skal finansieres?

Niels Jakobs

Kommunernes skatteprocent er i sig selv blevet en konkurrence parameter ift at tiltrække bosættere til kommunen, igen med formålet , at få skatteindtægter og udvikling. Derfor skulle "nærdemokratiet"/kommunen måske have statsrefusion, så ikke forældre egenbetalingen ryger over loftet, når børn minimums bemanding skal finansieres?