Læsetid: 1 min.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Europaparlamentsvalget var Søren Gades sejr, ikke Løkkes

Gades EP-sejr kan blive Løkkes nederlag, hjemstavnscountry i valgkampen og venstrefløjens nuancer af rødt
Gades EP-sejr kan blive Løkkes nederlag, hjemstavnscountry i valgkampen og venstrefløjens nuancer af rødt

Philip Davali/Ritzau Scanpix

29. maj 2019

Søndagens europaparlamentsvalg gjorde Venstre til landets største (europæiske) parti, men Løkke skal ikke glæde sig for tidligt. Sejren var mere Søren Gades end Lars Løkke Rasmussens, fortæller Informations politiske kommentator Lars Trier Mogensen til Lasse Jensen. Nok har Venstre fået »ny energi,« men Gades triumf varsler ilde om sammenholdet i det gamle parti.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen er en habil countrysanger, der i en ny valgkampssang hylder Danmark. Men kulturkritiker Lone Nikolajsen synes, der mangler noget i hans fædrelandssang, som slet ikke slår hendes favorit, nemlig den ubestridte Country & Western-stjerne fra Guldborgsund, Chris Veber (hvis hit godt nok er skrevet til sidste kommunalvalg). Til gengæld synes hun, at socialdemokraten Benny Engelbrecht gør det pænt uden at være prangende med sin valgkampssang »Vi gør det for Sønderjylland,« som både refererer til Ecco Sko og Danfoss.

Avisens valgredaktion i Sønderjylland går ind i sin sidste uge af et månedlangt ophold i Gram, som de nu omtaler som »hjemme.« De har mødt et ægtepar, som ikke vil svigte Dansk Folkeparti, og journalist Laura Friis Wang gør status: Vi skal mere ud i landet!

I den kommende tid vil tre af Informations journalister prøve at tage temperaturen på venstrefløjen: Otto Lerche Kristiansen har i en større analyse fundet frem til, at Socialdemokratiet er rykket 18 cm til højre – han forklarer, hvordan han er nået frem til det tal. Mette-Line Thorup og Mathias Sindberg er ved at lægge sidste hånd på en større gennemgang af venstrefløjen, der tilsyneladende rider på en rød bølge – hvor rød, hvordan og hvorfor de rigtigt røde er blevet skuffede før, hører vi mere om.

I podcastens afsluttende kommentar – På Falderebet – funderer Lasse Jensen over endnu et selvmål i valgkampen. Set i et historisk perspektiv kan det aldrig betale sig at rubricere en stor vælgerskare som tosser.

Radio Informations valgpodcast er redigeret af Lasse Jensen – Mette Andreasen, Frederikke Amalie Dam og Astrid Dynesen er i redaktionen.

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

 • Podcast: En finanslov, der ikke er grøn nok, og et kunstår, der gik

  6. december 2019
  Vi nørder igennem med finansloven. Er den grøn nok? Bred nok? Rød nok? Vi taler med Rune Lykkeberg og Anton Geist. Og så skal vi tale om revolutionen i Iran med Lasse Ellegaard. Slutteligt zoomer vi ind på året, der gik i kunstverdenen med kunstredaktør Maria Kjær Themsen
 • Podcast: Christian Monggaard og Rune Lykkeberg har optur over ’Apocalypse Now’

  29. november 2019
  ’Apocalypse Now’ har været det helt store på avisen denne uge. Den har haft repremiere og både filmredaktør Christian Monggaard og chefredaktør Rune Lykkeberg kommer i Radio Information med optur. Men Ulrik Dahlin kommer også forbi med en vigtig historie om ’Julie’ på 16 år, der tog sit eget liv
 • Vi har nedtur over Obama

  23. november 2019
  I denne uges podcast taler vi om kriseramte konservative i Tyskland, fertilitetskrise i Vesten, Brian Mikkelsens kulturkanon (husker I?) og hvorfor Obama opfører sig vildt træls, efter at han er blevet god for 40 millioner dollar
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, det ser faktisk ud til, at det var Søren Gade, der vandt pladser i parlamentet for Venstre og ikke Lars Løkke Rasmussen.

Per Faurholt Jensen, jørgen djørup, Helle Walther, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Og valgforbundmed LA og K, LA kom ikke ind, det scorede Løkke det 4. mandat på. S har oplevet det samme med deres 4 mandat, det gik sidst til R og nu til SF, sådan er det. Men rødt hold fik 8 ind, blå 5