Podcast
Læsetid: 1 min.

Valgpodcast med Lasse Jensen: Europaparlamentsvalget var Søren Gades sejr, ikke Løkkes

Gades EP-sejr kan blive Løkkes nederlag, hjemstavnscountry i valgkampen og venstrefløjens nuancer af rødt
Gades EP-sejr kan blive Løkkes nederlag, hjemstavnscountry i valgkampen og venstrefløjens nuancer af rødt

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
29. maj 2019

Søndagens europaparlamentsvalg gjorde Venstre til landets største (europæiske) parti, men Løkke skal ikke glæde sig for tidligt. Sejren var mere Søren Gades end Lars Løkke Rasmussens, fortæller Informations politiske kommentator Lars Trier Mogensen til Lasse Jensen. Nok har Venstre fået »ny energi,« men Gades triumf varsler ilde om sammenholdet i det gamle parti.

Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen er en habil countrysanger, der i en ny valgkampssang hylder Danmark. Men kulturkritiker Lone Nikolajsen synes, der mangler noget i hans fædrelandssang, som slet ikke slår hendes favorit, nemlig den ubestridte Country & Western-stjerne fra Guldborgsund, Chris Veber (hvis hit godt nok er skrevet til sidste kommunalvalg). Til gengæld synes hun, at socialdemokraten Benny Engelbrecht gør det pænt uden at være prangende med sin valgkampssang »Vi gør det for Sønderjylland,« som både refererer til Ecco Sko og Danfoss.

Avisens valgredaktion i Sønderjylland går ind i sin sidste uge af et månedlangt ophold i Gram, som de nu omtaler som »hjemme.« De har mødt et ægtepar, som ikke vil svigte Dansk Folkeparti, og journalist Laura Friis Wang gør status: Vi skal mere ud i landet!

I den kommende tid vil tre af Informations journalister prøve at tage temperaturen på venstrefløjen: Otto Lerche Kristiansen har i en større analyse fundet frem til, at Socialdemokratiet er rykket 18 cm til højre – han forklarer, hvordan han er nået frem til det tal. Mette-Line Thorup og Mathias Sindberg er ved at lægge sidste hånd på en større gennemgang af venstrefløjen, der tilsyneladende rider på en rød bølge – hvor rød, hvordan og hvorfor de rigtigt røde er blevet skuffede før, hører vi mere om.

I podcastens afsluttende kommentar – På Falderebet – funderer Lasse Jensen over endnu et selvmål i valgkampen. Set i et historisk perspektiv kan det aldrig betale sig at rubricere en stor vælgerskare som tosser.

Radio Informations valgpodcast er redigeret af Lasse Jensen – Mette Andreasen, Frederikke Amalie Dam og Astrid Dynesen er i redaktionen.

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste overblik over ugens vigtigste historier. Vært Anna von Sperling får besøg af avisens skribenter, og Rune Lykkeberg serverer ugens optur.

Seneste podcasts

 • Podcast: Tysklands yderste højre radikaliseres – og det virker

  22. september 2023
  Denne uges Radio Information handler om det tyske højreparti AfD, der har fremgang uden at skrue ned for hverken retorik eller politik og om grønlandske kvinder, der stadig i 2010’erne fik prævention uden samtykke
 • Podcast: Hunter Biden og de planetære grænser

  15. september 2023
  I ugens Radio Information tegner vi et portræt af Joe Bidens besværlige søn, taler om en bondeprotest, der gik i sig selv igen og prøver at begribe de planetære grænser, vi har overskredet
 • Podcast: Fri hash, Jesus-film og en sort sky der lettede

  8. september 2023
  I denne uges Radio Information skal vi høre om en dansk Jesus-film, der fik paven op af stolen, om erfaringerne med lovliggørelse af cannabis og om Rune Lykkebergs optur over, at indvandringskritik ikke længere trumfer alt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det ser faktisk ud til, at det var Søren Gade, der vandt pladser i parlamentet for Venstre og ikke Lars Løkke Rasmussen.

Per Faurholt Jensen, Lis djørup, Helle Walther, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Og valgforbundmed LA og K, LA kom ikke ind, det scorede Løkke det 4. mandat på. S har oplevet det samme med deres 4 mandat, det gik sidst til R og nu til SF, sådan er det. Men rødt hold fik 8 ind, blå 5