Læsetid: 3 min.

Venstre afviser at nedsætte et klima-borgerting

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er »lodret imod« ideen om et borgerting, der skal fremsætte forslag på klimaområdet. »Det er Folketinget, der lovgiver,« siger han
Trods gode erfaringer med metoden fra Irland, afviser klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at se nærmere på muligheden for at lave et borgerting i Danmark.

Trods gode erfaringer med metoden fra Irland, afviser klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at se nærmere på muligheden for at lave et borgerting i Danmark.

16. maj 2019

Sammen med to demokratiforskere anbefalede Information onsdag, at man nedsætter et borgerting bestående af 99 tilfældigt udvalgte danskere, der skal komme med et bud på, hvordan Danmark kan blive et nuludledningsland inden 2050.

Når borgertinget, assisteret af et sekretariat og en række eksperter, kom frem til et endeligt forslag, skulle forslaget sættes til afstemning i Folketinget eller ved en folkeafstemning.

Selv om der er gode erfaringer med metoden fra Irland, afviser klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at se nærmere på muligheden for at lave et borgerting i Danmark.

»Jeg er ikke afvisende over for tanken om borgerinddragelse, men jeg er modstander af at lave en form for ’andetkammer’, som Information skriver i gårsdagens avis.«

Demokratiforskere ved Copenhagen Business School Andreas Møller Mulvad og Christoph Houman Ellersgaard argumenterede onsdag i Information for, at befolkningen er »løbet foran politikerne og har en klarere erkendelse af klimaproblemets alvor«. Derfor tror de, at et borgerting vil sætte skub i løsningerne på klimaområdet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
  • Tommy Clausen
Gert Romme, Olaf Tehrani, Kurt Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tommy Clausen

Ud med Venster, ink. Klimaministern der aldrig har været voksen til opgaven.

Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Fosberg, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Gert Romme, Torben Bruhn Andersen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Venstres Klima minister vil jo ikke gøre noget for klimaet i virkeligheden. Det viser hans handlinger med al tydelighed.

Først forsøgte han at nedlægge klimarådet, den gik ikke pga. modstand fra Konservative. Så prøvede han at smadre klimarådets faglighed ved at flytte klimarådet, i forbindelse med udflytning af statslige arbejdspladser. Den gik heller ikke.

Da Venstre så de kunne tabe valget pga. deres sorte politik, fik klimaministeren og de andre Venstre folk meget travlt ved "grøn-vasken" og lod som om de var klimaets største forkæmpere. Lige indtil Klimarådet udstillede løgnen og hykleriet og dokumenterede at Venstre har bombet den grønne omstilling tilbage til at gå 4 gange langsommere end den hidtil førte politik. Det blev for meget for Lars Christian Lilleholt, så klimarådets formand blev fyret i en ruf. Sandheden er ilde hørt.

Så et borgerpanel der kan gavne klimaet - uha nej, det skal Lars Christian Lilleholt og Venstre da sandelig ikke nyde noget af.
Venstres klima fjendske politik, hykleri og løgne er simpelthen ikke til at holde ud.

Lad os nu vælge nogle andre partier til at lede landet, så vi kan få en seriøs og ambitiøs klimapolitik, der holder.

Steen Obel, Troels Ken Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Fosberg, Jesper Lerche, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Skoubye, Werner Gass, Lars Løfgren, Olaf Tehrani, Margit Lund Christensen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

De andre partier vil jo ikke opgive deres monopol på magten, de lader bare som om. Efter valget så bliver den idé formentlig lagt i graven med en række formanende kommentarer om folkestyre og folketing.

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Anders Lund

Han har jo lavet en hjemmeside hvor man kan indtaste sine ideer, og holdt to borgermøder i Jylland. Hvad skal det der ting nu til for? ... :p

Rud Nikolajsen

Når magtens sødme er så afhængigheds skabende, viser det jo med al tydelighed at magten skal deles op. Du trænger til en kold tyrker Cristian lilleholt.

Achim K. Holzmüller

Med den klima- og miljøpolitik, LCL fører, omsætter han ikke i tilstrækkelige omfang de modsætninger, han så højt lovpriste, da han i sin tid kom hjem fra Paris, hvor Danmark skulle gå i spidsen af den ny bevægelse. Realiteten ser helt anderledes ud. Han må betjene nogle andre kræfter, der har modgående interesser. En Borgerting ville for den politik, han fører, være en hindring, en belastning. Og der trænges i den grad til en ændring af den Lilleholt'ske politik!

Han siger: "Borgerne har alle muligheder for at påvirke, hvem der opstiller til Folketinget". Måske, men hvem der sluttelig kommer ind, bestemmer partierne. Også af denne grund kræves en rigoristisk ændring, hvis demokrati skal reddes og Lilleholterne fjernes.

Troels Ken Pedersen

”Direkte demokrati” betyder altså ikke at borgerne vælger et folketing, som så bestemmer. Det er indirekte/repræsentativt demokrati. Hr. Lilleholt, ord betyder ting.