Læsetid: 9 min.

Bæredygtigt Landbrug truer forsker med sagsanlæg efter kritiske udtalelser om landbrugspakken

Tre udtalelser om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke har fået Bæredygtigt Landbrug til at true professor Stiig Markager med en injuriesag. Ifølge juridiske eksperter har sagen ingen gang på jord, men Markager frygter, at den kan afskrække forskere fra at deltage i den offentlige debat
Professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager bliver mødt med trusler om sagsanlæg fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug efter at have udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke.

Professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager bliver mødt med trusler om sagsanlæg fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug efter at have udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke.

Anders Rye Skjoldjensen

15. juni 2019

Efter at have udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og den omdiskuterede landbrugspakke, bliver professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager nu mødt med trusler om sagsanlæg fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

I et brev til Markager, som forskeren har delt med Information, hævder organisationens advokater, at hans udsagn »kan være i strid med straffelovens bestemmelser om ærekrænkelser og dermed udløse sanktioner«.

Hvis ikke professoren inden for en nu overskredet frist på ti dage dokumenterer sine »synspunkter«, må han »påregne, at vor klient agter at foretage retsskridt«, skriver advokaterne, Hans Sønderby Christensen og Andreas Karoff, i brevet, der er dateret den 15. maj.

Det er »dybt problematisk«, mener Stiig Markager, der er professor i økologi og biogeokemi i havet, og som i 20 år har været involveret i at udarbejde de rapporter, der udgør det faglige grundlag for forvaltningen af vandmiljøet i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Erik Nissen
 • Johnny Christiansen
 • Trond Meiring
 • Elisabeth Christiani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Eva Schwanenflügel
 • Troels Ken Pedersen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Christian Mondrup
 • Benno Hansen
 • Viggo Okholm
 • Carsten Mortensen
 • Marianne Stockmarr
 • Dorte Sørensen
 • Gert Romme
 • Henrik Rasmussen
Lillian Larsen, Erik Nissen, Johnny Christiansen, Trond Meiring, Elisabeth Christiani, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup, Benno Hansen, Viggo Okholm, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen, Gert Romme og Henrik Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Matthias Smed Larsen

»En stor organisation har jo råd til at lægge sag an mod en forsker, og måske kan de have held til at lukke munden på ham, fordi han risikerer at blive ruineret, hvis han skal føre sagen.«

Det er humlen i det hele. Det handler ikke om at vinde i retten, men om intimidering. Ofte vil et brev med nørklede juridiske vendinger der _lyder_ overbevisende få folk til at trække sig tilbage eller punge ud, uanset om argumenterne holder i virkeligheden. Modtrækket er selvfølgelig at afsløre deres bluff og rent faktisk føre sagen, men det er lettere sagt end gjort, omkostningerne taget i betragtning. Positivt at AU bakker op om Markager.

Lars F. Jensen, Erik Nissen, Jørgen Dahlgaard, Thomas Tanghus, Poul Erik Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Duus Nielsen, Erik Bresler, Søs Jensen, Bjarne Jensen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Robert Grandt, Torben Lindegaard, Karsten Lundsby, Bjørn Ringgaard, Pietro Cini, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Troels Ken Pedersen, Birgitte Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Mondrup, Lars Jørgensen, P.G. Olsen, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Kjeld Jensen, Werner Gass, Viggo Okholm, Jakob Dahl, Torkil Forman, John Andersen, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Leffers, Klaus Lundahl Engelholt, Peter Gløde, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, søren ploug, Liselotte Paulsen, Kim Houmøller, Søren Bro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo et eklatant forsøg på, hvordan kapitalismen reelt tager livet af os, fordi det er vigtigere at tjene penge end at gøre det rigtige.
Jørgen E. Olesen gør sig aldeles uheldigt bemærket for tiden, gad vide om vi kommer til at se ham som kandidat for Stram Kurs ved et valg, ligesom Helmuth Nyborg...

Olav Bo Hessellund, Erik Nissen, Søs Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Robert Grandt, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Kjeld Jensen, Werner Gass, John Andersen, Steen K Petersen, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Torben Skov, Anders Reinholdt, Thomas Tanghus, søren ploug, ingemaje lange, Liselotte Paulsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Palle Jensen

BL er kendt for at hænge sammen med LA som ærtehalm, de lægger sag an mod gud og hvermand.
De taber vist de fleste.

Lars F. Jensen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Robert Grandt, Anne Ehlers, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, John Andersen, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Jan Weber Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Trond Meiring, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
David Joelsen

BL’s aggressive fornægtelse ligger næsten i klasse med mesterlige Chernobyl, så mon ikke Netflix snart burde øjne muligheden for en miljø thrillerserie med dansk landbrug i hovedrollen?

Olav Bo Hessellund, Lars F. Jensen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Robert Grandt, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Werner Gass, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Gløde og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

vi skal have skåret landbruget ned til, at vi er selvforsynende og kun eksporterer til Nordeuropa, det er da hul i hovedet at et erhverv skal svine vores rede til for at indtjene en ganske lille smule, der jo bliver til negative tal, hvis man modregner alle tilskuddene og prisen for at rydde op i miljøsvineriet og MRSA osv.

Morten Lind, Steen Meyer, Palle Yndal-Olsen, Thomas Tanghus, Per Torbensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Elisabeth Christiani, Bjarne Jensen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Birgitte Olsen, Britta Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, P.G. Olsen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, morten rosendahl larsen, Werner Gass, John Andersen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Hans Larsen og Asger Reinhardt Goth anbefalede denne kommentar

I sådanne tilfælde syntes jeg, at samfundet skal hjælpe til.

Lad ststsadvokaten sagsøge disse samfundsskadelige foreninger og især deres medlemmer. Og læg den indkomne erstatning i en pulje til fremtidige sagsanlæg.

Jeg er ret sikker på, at hvis medlemmer af interesseorganisationen, Bæredygtigt Landbrug, skal til lommerne med erstatninger og modpartens sagsomkostninger, vil denne form for kommunikation stoppe.

Men sagen er jo desvære også, at både Bæredygtigt Landbrug og dens medlemmer fuldud kan sammenlignes med en erhvervsvirksomheder, der jo kan trække alle omkostninger fra i skat. Og dermed lader skatteborgerne betale.

Lars F. Jensen, Erik Nissen, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Duus Nielsen, Søs Jensen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Søren Munck, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Hans Larsen, Werner Gass, Steffen Gliese, Søren Bro, Poul Simonsen, John Andersen, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Egon Stich og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

En fodnote: Stiig Markager er MARINBIOLOG - og ikke ansat i søværnet!

Trond Meiring, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Werner Gass og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og - om de kan lide det eller ej, er marinbiologi ikke kun et spørgsmål om havmiljø, men også i høj grad ferskvand.

Morten Lind, Lars F. Jensen, Poul Erik Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Munck, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Britta Hansen, Susanne Kaspersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er tankevækkende at Hans Aarestrup ikke med egne ord kan forklare hvori Stiig Markagers skriftlige indlæg er ærekrænkende. "Det er juridisk sprog."

Poul Erik Pedersen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Munck, Robert Grandt, Kim Houmøller, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er jo den hage ved det for Markager, at sandhedsbevis ikke er gældende for en afvisning. Derfor kunne Pia Kjærsgaard have været tilkendt erstatning, selvom vurderingen ville være, at hun rent udtalte sig racistisk. Hvis hun var blevet kaldt racist, ville dommen derfor sikket være faldet anderledes ud - hvis man havde opfattet 'racist' som nedsættende i alment omdømme.

For nylig kom det frem, at det tysk oliefirma truer medlemmer af Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune med økonomiske sanktioner fordi de afviser firmaets planer om at bygge et benzindepot på Prøvestenen. Sker det, vil det forhindre bygningen af 15.000 boliger i nærheden. De to systembærende partier, Soc.dem og EL har ellers sagt ja til at oliefirmaet godt kan få sit depot - uanset at det derved åbnes op for et betydeligt antal lastbiltransporter gennem boligområder. Det havde klædt EL, at stille sig på beboernes side, i stedet for lammefront, at rette sig efter "juraen". Og det havde klædt EL; at gå i krig med virksomheder, der forsøger at true sig til afgørelser der er i deres favør.
Den stigende parlamentsfiksering i EL har fået partiet til at glemme, hvorfor det er sat i verden, nemlig at bekæmpe kapitalen og alle dens håndlangere.
Gælder det stadig?

Niels Østergård, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Jeg både håber og forventer, at Information følger og følger op på sagen.

Lars F. Jensen, Erik Nissen, Poul Erik Pedersen, Bjørn Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Robert Grandt og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

F CK Bæredygtigt landbrug! Sagsøg dem for klimabelastende adfærd :)

Lars F. Jensen, Erik Nissen, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Er der ikke et juridisk problem i at BL undlader at nævne, eller nærmest skjuler, at det er økonomien de tænker bæredygtig?
Der er sikkert noget juridisk, da det må forventes, det udelades i ond tro.

Morten Lind, Steffen Gliese, Arne Lund, Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Søren Munck og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Fuld opbakning til Stiig, absolut ingen til de utroværdige i Bæredygtig Landbrug. BL har kun kortsigtede interesser og de omfatter ikke naturen. Godt at Uni. bakker op. Her har venstre politikere været på banen, med at reducere Unis forskningsbevillinger, når Unis resultater peger på belastning af miljøet. Tag retssagen, Stiig. Få statsadvokaten til at betale.
Marinebiolog! Ja, alt vand er jo marint. Burde omfatte vort drikkevand også, gerne med alt det svineri som bl.a. landbruget forårsagede 30-40 år tilbage=vort daglige drikkevand idag.

Steffen Gliese, Lars F. Jensen, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Pedersen, Søren Bro og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Elisabeth Christiani

Direktør Hans Aarestrup er irriteret på de resultater. Men Alle ved at vand o.l. løber nedad — i jord, vandløb og hav. “Det er ikke en juridisk sprogbrug...for at få det over i den retning” Må vi få et sagligt resultat fra BL?
Direktørens BæreDygtige medlemmer har præsteret 12 ton// ud af 1440 ton, så måske skulle Hans Holde rent i eget Hus, så vi kan se resultaterne. Ps Ramsar2000 Gamborg fjord er siden 2009 blevet lodden/ fyldt af alger før St Hans. og sivenebreder sig kraftigt.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Bøttzauw

Jeg mener at man altid skal sætte BL's navn i citationstegn. Ellers vildleder det:

"Bæredygtigt" Landbrug.

venlig hilsen

Troels Brøgger, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese, Lars F. Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, David Joelsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

For øvrigt er BL de eneste der kan få vand til at løbe opad. De kræver, at kommunerne - det er skatteyderne - skal uddybe og ensrette alle vandløb, så vandet hurtigt kan løbe af markerne. Problemet er, at det er skatteyderne der så "hænger" på vandet, når det løber ud til kysten. På grund af de skatteyderbetalte oprensninger løber vandet nemlig så hurtigt ud til kysten, at kystbyerne bliver oversvømmet når der kommer meget vand. P.g.a. oprensningerne er åerne dybe og det tager nu den tid det tager for åvandet at løbe op i havet. Endnu har vi ikke set BL kræve, at havet bliver renset op og gravet dybere, men det formodentlig kun et spørgsmål om tid.

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Evald Mehlsen

Kære Bæredygtigt Landbrug

Jeg læser i pressen at Bæredygtigt Landbrug overvejer at stævne professor Stig Markager for injurier En trussel der ifølge jurister skulle være aldeles ubegrundet.

Af hensyn til ikke mindst den frie forskning men også med respekt for offentligheden vil jeg opfordre Bæredygtigt Landbrug til at præcisere sin anklage.

Mvh
NN

Nogenledes sådan formuleret vil man måske bedst støtte forskeren. Det er det internettet kan. Brug det konstruktivt!

Steffen Gliese, Lars F. Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Poul Erik Pedersen og Helle Winum anbefalede denne kommentar

Jeg tror at jeg vil sagsøge "Bæredygtigt Landbrug", for at kalde sig "Bæredygtigt Landbrug"!!!!

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, John Damm Sørensen, Søren Bro, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Advokatfirmaet burde ikke være hoppet på den limpind. De tror de er så satans kloge, men de har åbenbart jord fra Bæredygtigt Landbrug i hovedet, og det hindrer deres forståelse af situationens alvor. Men når de nu er så kloge, så er det jo mærkeligt, at de ikke kan se, hvad der er på spil her.

Lars F. Jensen

"Nitrat består af en kvælstofmolekyle og tre iltmolekyler (NO3)"https://baeredygtigtlandbrug.dk/2018/03/den-sande-historie-om-kvaelstof/

Bortset fra, at en ordentlig kemiker normalt vil kalde det ET molekyle, men her ganske sikkert sige en nitrat-ion og angive, at denne ion består af et kvælstof-atom og tre ilt-atomer, så er det ilt i en fri form - typisk som iltmolekyler O2 , der kan optage og 'forbrændes' i organismer og frigive energi, der er tale om, når man taler om ilt niveauet.

NO3 er jo netop udtryk for, at ilten er fast bundet til kvælstofatomet - meget på samme måde som ilten er bundet til et kulstofatom i CO2. I begge tilfælde er der allerede frigivet energi og ilten kan kun frigives igen ved at tilføre den tidligere frigivne energi. Man kan sige at ilten er 'indkapslet' i en lavenergi tilstand.
Man kan bare slet IKKE ånde eller afbrænde fx træ i en CO2 atmosfære.

For CO2 sker frigivelsen af ilt fra CO2 i første række via sollys og fotosyntesen. For NO3 ioner typisk ved at kvælstoffet med energiforbrug indbygges i levende organismers celler - planter alger mmm.
Det er bla. det let tilgængelige kvælstof, der giver de store tilvækster og et ekstra stort forbrug af ilt med efterfølgende iltsvind i vandløb, kystnært og i sø-/havbunden.

NO3 tilfører IKKE fri ilt, men kvælstof, der giver alt for stor og ukontrolleret vækst.
(eller ender i grundvandet)

Lars :)