Essay
Læsetid: 1 min.

Byen er varm og stille på Grundlovsdag, og der meldes om høj valgdeltagelse

Forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information – ude i virkeligheden og inde fra Christiansborg. Dette er dagens anden tekst
Forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information – ude i virkeligheden og inde fra Christiansborg. Dette er dagens anden tekst

Tim Kildeborg Jensen/ Ritzau Foto

Indland
5. juni 2019

Klokken lidt over 12 cykler vi af sted til Vesterbro Bibliotek på Lyrskovsgade for at stemme. Store hvide blomster stikker ud fra en omgitret have og er ligeglade med, at der er valg.

Da vi ankommer, får vi at vide, at Rasmus Paludan lige har været der for at stemme. En mand med et Enhedslisten-flag på en høj stang spørger en valgtilforordnet, om det kan være rigtigt.

En TV 2-journalist og en kvinde med et kamera står og spørger folk, der kommer ud fra valglokalet, om de vil svare på et spørgsmål. De fleste siger nej. Endelig er der et par, der siger ja, hun er gravid og arbejder på kontor.

»Hvordan har Paludan påvirket valgkampen,« spørger journalisten.

»Der er blevet brugt for mange ressourcer på ham,« svarer kvinden. Så spørger journalisten om noget, jeg ikke fanger, og kvinden svarer: »Jeg har ikke fulgt nok med til at svare på det,« og ser hen på sin mand. »Du har nok fulgt mere med end mig, har du ikke?«

Indenfor står en kvinde klar til at klippe mit valgkort, en hund får vand af en kop. Det vrimler med børn og barnevogne. Jeg har selv min søn med ind i stemmeboksen, han vil sætte krydset, men det får han ikke lov til. Vi går ud hånd i hånd. Nu er TV 2-journalisten udskiftet med nogle fra DR.

»Hold da op, der er meget fjensyn,« siger en far til sin dreng.

»Jeg vil gerne have noget slik,« siger han.

Klokken er 12.58, det er 26 grader i skyggen og allerede 37 procent af den danske befolkning har stemt.

Serie

Til valg med Olga Ravn

Sådan har du ikke fået folketingsvalget før: Digter og forfatter Olga Ravn følger valgdagen for Information, ude fra virkeligheden og inde fra Borgen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her