Baggrund
Læsetid: 7 min.

Dan Jørgensen er Svend Aukens arvtager og manden, der skal gøre Danmark til grøn supermagt

Den 44-årige socialdemokrat Dan Jørgensen får en magtfuld post som klima-, energi- og forsyningsminister. Hans viden, pragmatisme og gode forhold til partitoppen gør ham til en kompetent klimaminister, siger politiske kolleger og grønne organisationer. Det er der brug for, når han skal føre det historisk ambitiøse klimamål ud i livet
Valget af Dan Jørgensen som klimaminister vækker begejstring hos både politiske kolleger og i de grønne organisationer. Her ses han sammen med Morten Bødskov og Jeppe Kofod ved præsentationen af den nye regering.

Valget af Dan Jørgensen som klimaminister vækker begejstring hos både politiske kolleger og i de grønne organisationer. Her ses han sammen med Morten Bødskov og Jeppe Kofod ved præsentationen af den nye regering.

Nikolai Linares

Indland
28. juni 2019

I sin tale til den traditionelle ministeroverdragelse i Klimaministeriet torsdag fortalte Dan Jørgensen, hvordan han som purung fattede interesse for det grønne.

Han blev mobbet af sine jævnaldrende, fordi han brugte tid på at løbe rundt i Langesøskoven på Nordfyn for at kigge på fugle. Da han som lidt ældre blev politisk aktiv, var det netop med den grønne dagsorden for øje, fortalte han.

En dag tog Svend Auken Dan Jørgensen under sine vinger og opfordrede ham til at blive politiker.

»Derfor giver det selvfølgelig en stor klump i halsen at skulle stå her og træde i hans fodspor,« sagde den nyudklækkede klimaminister:

»Endda som repræsentant for en regering, der er mere ambitiøs, end nogen regering nogensinde har været før.«

Som klima-, energi- og forsyningsminister for Mette Frederiksens nye regering kommer Dan Jørgensen til at bestride en magtfuld ministerpost. Som noget nyt sidder klimaministeren med i regeringens økonomiudvalg. Klimapolitikken skal tænkes ind i alle relevante sektorer, og klimaeffekterne skal nu også regnes med ind i Finansministeriets regnemodeller.

Ministeriet ændrer også navn, så det ikke længere hedder Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, men Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. En symbolsk markering, der viser, at klimaet fremover vil have førsteprioritet i ministeriet. 

Med den 44-årige Dan Jørgensen får Danmark en erfaren og vidende klimaminister, siger flere kilder, som Information har talt med. Dan Jørgensen er grøn, har gode forhandlingsevner og også vilje til at gøre det, der holder ham på god fod med partiledelsen.

Og det bliver der alt sammen brug for, når han skal gøre det historisk ambitiøse klimamål om en reduktion af drivhusgasser med 70 procent i 2030 til virkelighed.

Arven efter Svend

I Dan Jørgensens køkken hænger et stort portræt af hans læremester og mentor, den afdøde socialdemokrat Svend Auken. Der går sjældent én dag, hvor han ikke tænker på noget, Svend Auken har fortalt ham, har Dan Jørgensen sagt til Berlingske.

Svend Aukens søster, Margrete Auken, som har siddet i Europa-Parlamentet samtidig med Dan Jørgensen, fortæller, at Dan Jørgensen havde et nært forhold til hendes bror. De mødtes i den socialdemokratiske ungdomsorganisation Frit Forum i Aarhus.

»Svend var meget glad for Dan. Han var med til at bære hans kiste, da Svend blev begravet,« fortæller Margrete Auken.

Svend Auken, som blev miljøminister i 1993, regnes for at være den, der fik Danmark på verdenskortet som et grønt foregangsland. Han har sat sit grønne aftryk på alt fra danske vindmølleparker til Kyoto-aftalen.

Det er det arbejde, Dan Jørgensen vil føre videre.

»Jeg vil gøre Danmark til en grøn supermagt,« som han har sagt flere gange. 

Han er forfatter til flere bøger om klimakampen med titlerne Grønt håb og Grøn globalisering. Det var også det grønne, der definerede hans politiske karriere i Europa-Parlamentet, hvor han sad fra 2004 til 2013. Her ydede Dan Jørgensen en stor indsats i arbejdet med EU’s komplicerede kemikalielovgivning, REACH, ligesom han var aktiv i EU’s deltagelse i internationale klimaforhandlinger.

Connie Hedegaard, der var klimakommissær fra 2010 til 2014, beskriver Dan Jørgensen som »dedikeret og vidende«.

»I Europa-Parlamentet var Dan Jørgensen nok mere idealist end pragmatiker. For ham er klimaet hjerteblod. Virkelig. Han brænder for det, det er der ingen tvivl om.«

Dan Jørgensens politiske erfaring i EU bliver en fordel i jobbet som klimaminister, vurderer Connie Hedegaard.

»Det er fint, at Danmark sætter høje grønne ambitionsniveauer. Men der er brug for en europæisk orienteret minister på klimaområdet, der kan trække EU-dimensionen med. Det er en meget stor styrke i Dans nye job, at han kender EU og i den grad har kontakterne i orden i Europa-Parlamentet,« siger hun.

Margrete Auken, der har siddet i Bruxelles i en årrække, sad i miljøudvalget med Dan Jørgensen, og de samarbejdede blandt andet om naturbeskyttelse.

Hun beskriver ham som en, der »ikke holdt sig tilbage«. Men det var også tydeligt for hende, at han er en socialdemokratisk »partimand«. Hun husker for eksempel, da han stemte mod tobinskatten for ikke at komme i konflikt med partifællerne derhjemme.

Ven med toppen

Det var også et udtryk for loyalitet over for partitoppen, da Dan Jørgensen i 2015 blev udlændingeordfører og forsvarede Socialdemokratiets nye linje på flygtningeområdet, mener Margrete Auken.

»Det var forfærdeligt at se ham som integrationsordfører. Han ofrede sine holdninger for at vise, at partiloyaliteten står først.«

En linje, som ifølge hende gik imod »arven efter Svend«.

Det er en kritik, han også er blevet mødt med af andre socialdemokrater såsom Erik Boel, tidligere international sekretær i partiet. Han skrev i 2018 et debatindlæg i Altinget om Dan Jørgensens forsvar for den nye udlændingepolitik under overskriften:

»Dan Jørgensen, du er ingen Svend Auken

Selv har Dan Jørgensen sagt, at han har ændret holdning, ikke givet køb på den.

»Jeg er i dag mere enig med vestegnsborgmestrene end med, hvad Svend Auken og jeg selv – og de fleste socialdemokrater – mente dengang. Jeg er ked af, at vi ikke har taget de åbenlyse udlændingeproblemer så alvorligt, som vi gør nu,« sagde han til Berlingske i 2017.

Flere peger på, at Dan Jørgensens tro tjeneste i partiet kan blive en fordel i stillingen som klimaminister. Her skal han nemlig forene mange områder – lige fra Transportministeriet til Finansministeriet – og trække på mange ressourcer.

Som Margrete Auken konstaterer:

»Det vil ikke skade ham i hans nye stilling, at partitoppen regner med hans loyalitet.«

Stegt flæsk og dyresex

I 2013 blev Dan Jørgensen udnævnt til fødevareminister og forlod Europa-Parlamentet efter ni år i europæisk politik.

»Landbrugets mareridt til Fødevareministeriet,« lød beskrivelsen af ham dengang i et portræt i Altinget. Men i sine to år som minister var Dan Jørgensen mere pragmatisk end i sin tid i EU, lyder det fra flere kilder.

Formand for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild deltog i flere forhandlinger med Dan Jørgensen om blandt andet svineproduktion, da han var fødevareminister. Martin Merrild roser Dan Jørgensen for en »konstruktiv« tilgang.

»Han viste, at han godt ved, at det er vigtigt for Danmark at bevare en konkurrencedygtig fødevareposition,« siger Martin Merrild.

»Dan Jørgensen har altid været skarp i retorikken. Men jeg har oplevet, at når han først sad med et tungt og vigtigt emne, så havde han en god forståelse for, at man ingen vegne kommer uden løsninger, der holder i praksis. Det har jeg en stærk tro på også kommer til at ske i hans job som klimaminister.«

I sine to år som fødevareminister fik Dan Jørgensen blandt andet kåret stegt flæsk som danskernes nationalret, afsat 20 millioner kroner til økologisk omlægning og vedtaget et bredt forlig om bedre fødevaresikkerhed.

Nogle har kritiseret Dan Jørgensen for i sin ministertid at føre symbolpolitik på fødevareområdet i stedet for at tage de substantielle kampe. En af dem er Thomas Danielsen, Venstres klimaordfører, som har udtalt til Berlingske:

»Når vi sidder til forhandlinger med ministeren, er vi udfordret af, at han har fokus på kåring af nationalret, overflødige lovforslag om dyresex, og på, at mænd af lavindkomstgrupper skal til kødgryderne. Det er jo ikke noget, man kan hidse sig op over, men der kommer bare ikke de initiativer, som vores landbrug og fiskeri har brug for.«

Grøn fremtid venter

De grønne interesseorganisationer er positivt stemt over valget af Dan Jørgensen som ny minister for området. Generalsekretær i Greenpeace, Mads Flarup Christensen, kalder ham »uhyre kompetent«.

»Han er formentlig nok den mest kvalificerede til den svære opgave, han har foran sig. Hvis nogen kan løfte den bundne opgave, er det nok Dan Jørgensen,« siger han.

Direktør i den grønne tænketank CONCITO Christian Ibsen kender Dan Jørgensen fra politiske dialoger om klima- og miljøpolitikken. Han er også begejstret over, at valget faldt på Dan Jørgensen.

»Det er helt klart, at han er en af dem i Socialdemokratiet, som har arbejdet for en stærk grøn profil for partiet.«

Christian Ibsen mener, at Dan Jørgensen er god til at tænke i klimaløsninger og grøn økonomi. Han er i øvrigt opmærksom på at sikre grøn omstilling samtidig med at skabe vækst og arbejdspladser. Alle tre elementer er vigtige i forhold til den opgave, der ligger foran ham.

»Vi får en stærk klima- og energiminister, som får ansvaret for en bindende klimalov. Han får altså en helt anden opgave end tidligere klimaministre. Han skal sikre samordningen mellem alle de relevante sektorer – for ellers kan han ikke lykkes med at nå de klimamål, den nye regering har sat op,« siger han.

Under valgkampen kaldte Dan Jørgensen De Radikale og Enhedslistens ønske om at øge målet om reduktion af drivhusgasser i 2030 fra 60 til 70 procent for »useriøst«. Han advarede støttepartierne imod at overbyde hinanden i klimapolitikken.

Nu skal han selv realisere det.

Dan Jørgensens politiske kollega i De Radikale Ida Auken griner over, at Dan Jørgensen for kort tid siden mente, at målet var useriøst.

»Socialdemokraterne skal bides i haserne, før tingene kommer til at ske. Så den der forsigtighed kommer mere fra det ansvar, han skal ind og løfte,« siger hun.

Dan Jørgensens kommentar gør hende altså ikke nervøs for, at valget er faldet på ham som klimaminister.

»Han er lige så bekymret og foruroliget over verdens tilstand, som jeg er. Vi har fulgtes ad i alle årene og har haft et makkerskab på klimaområdet,« siger hun.

»Han har virkelig den dagsorden allerøverst.«

Tryllestav

Ved ministeroverdragelsen i Klimaministeriets hjørnelokale torsdag havde den afgående klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), en bog under armen, da han trådte op på podiet.

I bogen havde han nedskrevet alle Dan Jørgensens valgløfter på klimaområdet. Bogen vil han bruge til at holde den nye minister op på, om løfterne nu også bliver til virkelighed. Som traditionen foreskriver, havde Lars Christian Lilleholt også medbragt en gave til den nye klimaminister.

»Jeg havde egentlig overvejet at købe en lommeregner til dig. For det kræver store tal at nå 70 procents drivhusreduktion i 2030,« sagde Lilleholt og holdt en kort kunstpause.

»Men en lommeregner er nok ikke helt nok. Så derfor har jeg købt en tryllestav til dig. Den får du brug for.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Til lykke med ministerposten til Dan Jørgensen - og Knæk&Bræk.

Men 70% solo dansk reduktion af udledningen af drivhusgasser er selvfølgelig Gak i Låget, hvis det blot giver f. ex. polakkerne mulighed for at fortsætte afbrændingen af stenkul under den fælles EU-kvote - eller f. ex. giver tyskerne et alibi for at drive de gamle Østtyske brunkulskraftværker videre.

Reduktionen i udledningen skal afbalanceres på EU niveau - mindst !! -
og det forstår Dan Jørgensen selvfølgelig også.

Jan Fritsbøger

Torben, det er da en underlig bagvendt logik at 70% dansk reduktion skulle mindske ambitionerne i nabolandene, det vil snarere lægge pres på andre lande så de er nødt til at gøre noget selv for ikke at fremstå endnu mere som skyldige,
desuden fratager vi jo argumentet i vore nabolande, fra dem som mener at andre lande gør for lidt, og dermed vil det gøre andre landes mere ambitiøse planer mere sandsynlige,
husk det er ikke de bagstræberiske som sætter dagsordenen det er firstmoverne og trendsætterne.

Nikolai Beier, Michael Ryberg, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Bendsen, Ivan Breinholt Leth, Katrine Damm, Carsten Munk, Noel Wibrand, John Andersen, Mogens Holme, Sabine Behrmann, Frede Jørgensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Camilla Jensen

Er det et billede af Anker Jørgensen?

Torben Lindegaard

@Jan Weber Fritsbøger

Det er ikke helt så simpelt, som du lægger det frem.

På COP21 i Paris i december 2015 indgik de 196 medlemslande i FN’s klimakonvention (UNFCCC) en juridisk bindende klimaaftale – Parisaftalen.
EU skal i henhold til Parisaftalen have reducere CO2 udledningen med 40% i 2030, målt i forhold til 1990.

Hvis derfor Danmark giver den ekstra gas, så kan Polen og Tyskland forsætte med brænde henholdsvis sten- & brunkul af - idet Parisaftalen opererer med et fælles EU-klimamål.

Sabine Behrmann

Parisaftalen består af bindende og ikke bindende dele, som man sagtens kan flytte rundt på. (https://www.unric.org/da/nyhedsarkiv/27492-ofte-stillede-sporgsmal-om-kl...)
Hvor er jeg dog træt af folk, der løber med en halv vind.

Jan Henrik Wegener

Overvej om ord som "supermagt", "førertrøje", "foregangsland" o.s.v. er de rette. Eller om ikke de giver indtryk af noget der gøres solo. Vil det rigitge ikke snarere være at søge mest muligt samarbejde melllem folk og lande der har de samme udfordringer? De af dem der omfatter hele Jorden ses da som vores "allesammens" opgave.

Jørgen Mathiasen

Ved sin tiltræden sætter Frederiksens regering et tegn, man ikke har set i dansk politik i årtier, og danske medier kan ikke finde på andet end at anvende en af de største fejlere i socialdemokratisk regeringshistorie, Bjarne Corydon, som dommer over denne regeringsdannelse: Frederiksen har haft travlt med at jage spøgelserne fra tre årtiers socialdemokratisme væk, og har i stedet for lavet en start, som skaber et håb, der ikke har været grundlag for i umindelige tider.
Der er grund til at ønske den held & lykke med bestræbelserne.

Jørn Vilvig, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Cammilla. Nej, billedet forestiller tre nulevende socialdemokrater der krammer, hvis det ikke kun er to af dem; det kommer an på hvem den nederste arm i midten af billedet tilhører. Jeg gætter på den tilhører Dan Jørgensen - det kunne ligne ham at lave lidt fis. Men du har ret, så langt at der er tale om en Jørgensen.

Michael Andresen

"Siger Dan Jørgensen, mens han ligner en, der forsøger at holde øjnene åbne under en sandstorm." - Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Poul Erik Riis

Det er vigtigt, at klimakampen foregår både i Danmark, EU og globalt, og at flere end Danmark er med til at gå forrest.

Det er vigtigt for klimakampen, at vi får ændret reglerne i EU’s valutasamarbejde – Finanspagten, konvergenskriterierne. Det ville også være godt for klimakampen at opskrive kronen, som Christen Sørensen har foreslået i Information, eller simpelt hen lade kronen flyde. Kronekursen er alt for lav. Den egner sig kun til overdreven sparepolitik, som både socialt og klimamæssigt er destruktiv politik.

Valutasamarbejdet var også et problem under Anker Jørgensens regeringer. Danmark holdt en høj kronekurs inden for valutaslangen, og det gjorde det svært at afbalancere økonomien. Nu er problemet omvendt, at vi tvinges til at spare, selv om vi har råd til at bruge meget mere, end vi gør.

Det er godt, at de fire partier har forpligtet sig til at kæmpe på et langsigtet spor. Vurderingen af deres succes med det ambitiøse projekt må blive langsigtet – ikke klimamæssigt, men i politisk tid - selv om de reaktionære fedtspillere allerede i morgen vil råbe løftebrud.

Holger Skjerning

Hjemvendt fra næsten CO2-fri ferie, ønsker også jeg Dan Jørgensen TILLYKKE! - Du er en frisk ung mand, og jeg håber, du vil føre en mere "ærlig" klimadebat end din forgænger, som vedvarende påstod, at DK er på rette vej i klimabestræbelserne!
Men hvis du fortsætter med udbygning af sol og vind, vil problerne snart vise sig, for vi kan ikke regne med, at Sverige og Norge vil fortsætte med at leve os strøm de ca. 100 dage hvert år, hvor vinden ikke blæser. - Vi lukker jo vores kulkraftværker, og så vil det være en katastrofe for vort land.
Helt galt gik det i Sydaustralien for 2 - 3 år siden, da vindmøllerne pludselig gik i stå pga kraftig storm. Det måtte aldrig ske igen, så landsdelen investerede i en masse dieseldrevne el-generatorer, der kan startes næste gang, møllerne svigter. - Men mange af vore politikere tror åbenbart, at vinden vil blæse mere stabilt i fremtiden!!! - Men hvorfor tror de det???