Læsetid: 7 min.

Dan Jørgensen er Svend Aukens arvtager og manden, der skal gøre Danmark til grøn supermagt

Den 44-årige socialdemokrat Dan Jørgensen får en magtfuld post som klima-, energi- og forsyningsminister. Hans viden, pragmatisme og gode forhold til partitoppen gør ham til en kompetent klimaminister, siger politiske kolleger og grønne organisationer. Det er der brug for, når han skal føre det historisk ambitiøse klimamål ud i livet
Valget af Dan Jørgensen som klimaminister vækker begejstring hos både politiske kolleger og i de grønne organisationer. Her ses han sammen med Morten Bødskov og Jeppe Kofod ved præsentationen af den nye regering.

Valget af Dan Jørgensen som klimaminister vækker begejstring hos både politiske kolleger og i de grønne organisationer. Her ses han sammen med Morten Bødskov og Jeppe Kofod ved præsentationen af den nye regering.

Nikolai Linares

28. juni 2019

I sin tale til den traditionelle ministeroverdragelse i Klimaministeriet torsdag fortalte Dan Jørgensen, hvordan han som purung fattede interesse for det grønne.

Han blev mobbet af sine jævnaldrende, fordi han brugte tid på at løbe rundt i Langesøskoven på Nordfyn for at kigge på fugle. Da han som lidt ældre blev politisk aktiv, var det netop med den grønne dagsorden for øje, fortalte han.

En dag tog Svend Auken Dan Jørgensen under sine vinger og opfordrede ham til at blive politiker.

»Derfor giver det selvfølgelig en stor klump i halsen at skulle stå her og træde i hans fodspor,« sagde den nyudklækkede klimaminister:

»Endda som repræsentant for en regering, der er mere ambitiøs, end nogen regering nogensinde har været før.«

Som klima-, energi- og forsyningsminister for Mette Frederiksens nye regering kommer Dan Jørgensen til at bestride en magtfuld ministerpost. Som noget nyt sidder klimaministeren med i regeringens økonomiudvalg. Klimapolitikken skal tænkes ind i alle relevante sektorer, og klimaeffekterne skal nu også regnes med ind i Finansministeriets regnemodeller.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Kurt Nielsen
Thomas Tanghus og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Til lykke med ministerposten til Dan Jørgensen - og Knæk&Bræk.

Men 70% solo dansk reduktion af udledningen af drivhusgasser er selvfølgelig Gak i Låget, hvis det blot giver f. ex. polakkerne mulighed for at fortsætte afbrændingen af stenkul under den fælles EU-kvote - eller f. ex. giver tyskerne et alibi for at drive de gamle Østtyske brunkulskraftværker videre.

Reduktionen i udledningen skal afbalanceres på EU niveau - mindst !! -
og det forstår Dan Jørgensen selvfølgelig også.

Jan Weber Fritsbøger

Torben, det er da en underlig bagvendt logik at 70% dansk reduktion skulle mindske ambitionerne i nabolandene, det vil snarere lægge pres på andre lande så de er nødt til at gøre noget selv for ikke at fremstå endnu mere som skyldige,
desuden fratager vi jo argumentet i vore nabolande, fra dem som mener at andre lande gør for lidt, og dermed vil det gøre andre landes mere ambitiøse planer mere sandsynlige,
husk det er ikke de bagstræberiske som sætter dagsordenen det er firstmoverne og trendsætterne.

Nikolai Beier, Michael Ryberg, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Bendsen, Ivan Breinholt Leth, Katrine Damm, Carsten Munk, Noel Wibrand, John Andersen, Mogens Holme, Sabine Behrmann, Frede Jørgensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan Weber Fritsbøger

Det er ikke helt så simpelt, som du lægger det frem.

På COP21 i Paris i december 2015 indgik de 196 medlemslande i FN’s klimakonvention (UNFCCC) en juridisk bindende klimaaftale – Parisaftalen.
EU skal i henhold til Parisaftalen have reducere CO2 udledningen med 40% i 2030, målt i forhold til 1990.

Hvis derfor Danmark giver den ekstra gas, så kan Polen og Tyskland forsætte med brænde henholdsvis sten- & brunkul af - idet Parisaftalen opererer med et fælles EU-klimamål.

jan henrik wegener

Overvej om ord som "supermagt", "førertrøje", "foregangsland" o.s.v. er de rette. Eller om ikke de giver indtryk af noget der gøres solo. Vil det rigitge ikke snarere være at søge mest muligt samarbejde melllem folk og lande der har de samme udfordringer? De af dem der omfatter hele Jorden ses da som vores "allesammens" opgave.

Jørgen Mathiasen

Ved sin tiltræden sætter Frederiksens regering et tegn, man ikke har set i dansk politik i årtier, og danske medier kan ikke finde på andet end at anvende en af de største fejlere i socialdemokratisk regeringshistorie, Bjarne Corydon, som dommer over denne regeringsdannelse: Frederiksen har haft travlt med at jage spøgelserne fra tre årtiers socialdemokratisme væk, og har i stedet for lavet en start, som skaber et håb, der ikke har været grundlag for i umindelige tider.
Der er grund til at ønske den held & lykke med bestræbelserne.

Jørn Vilvig, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Palle Bendsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Cammilla. Nej, billedet forestiller tre nulevende socialdemokrater der krammer, hvis det ikke kun er to af dem; det kommer an på hvem den nederste arm i midten af billedet tilhører. Jeg gætter på den tilhører Dan Jørgensen - det kunne ligne ham at lave lidt fis. Men du har ret, så langt at der er tale om en Jørgensen.

Michael Andresen

"Siger Dan Jørgensen, mens han ligner en, der forsøger at holde øjnene åbne under en sandstorm." - Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.

Poul Erik Riis

Det er vigtigt, at klimakampen foregår både i Danmark, EU og globalt, og at flere end Danmark er med til at gå forrest.

Det er vigtigt for klimakampen, at vi får ændret reglerne i EU’s valutasamarbejde – Finanspagten, konvergenskriterierne. Det ville også være godt for klimakampen at opskrive kronen, som Christen Sørensen har foreslået i Information, eller simpelt hen lade kronen flyde. Kronekursen er alt for lav. Den egner sig kun til overdreven sparepolitik, som både socialt og klimamæssigt er destruktiv politik.

Valutasamarbejdet var også et problem under Anker Jørgensens regeringer. Danmark holdt en høj kronekurs inden for valutaslangen, og det gjorde det svært at afbalancere økonomien. Nu er problemet omvendt, at vi tvinges til at spare, selv om vi har råd til at bruge meget mere, end vi gør.

Det er godt, at de fire partier har forpligtet sig til at kæmpe på et langsigtet spor. Vurderingen af deres succes med det ambitiøse projekt må blive langsigtet – ikke klimamæssigt, men i politisk tid - selv om de reaktionære fedtspillere allerede i morgen vil råbe løftebrud.

Holger Skjerning

Hjemvendt fra næsten CO2-fri ferie, ønsker også jeg Dan Jørgensen TILLYKKE! - Du er en frisk ung mand, og jeg håber, du vil føre en mere "ærlig" klimadebat end din forgænger, som vedvarende påstod, at DK er på rette vej i klimabestræbelserne!
Men hvis du fortsætter med udbygning af sol og vind, vil problerne snart vise sig, for vi kan ikke regne med, at Sverige og Norge vil fortsætte med at leve os strøm de ca. 100 dage hvert år, hvor vinden ikke blæser. - Vi lukker jo vores kulkraftværker, og så vil det være en katastrofe for vort land.
Helt galt gik det i Sydaustralien for 2 - 3 år siden, da vindmøllerne pludselig gik i stå pga kraftig storm. Det måtte aldrig ske igen, så landsdelen investerede i en masse dieseldrevne el-generatorer, der kan startes næste gang, møllerne svigter. - Men mange af vore politikere tror åbenbart, at vinden vil blæse mere stabilt i fremtiden!!! - Men hvorfor tror de det???