Læsetid: 6 min.

Dansk våbensalg til Saudi-Arabien får lov at fortsætte trods regeringens eksportstop

Rigspolitiet afviser Udenrigsministeriets anbefaling om at tilbagekalde tilladelser til eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Dermed kan danske virksomheder fortsat sælge til landene – trods mistanke om krigsforbrydelser og VLAK-regeringens beslutning om et eksportstop
Børn samler sig for at hente rent drikkevand i Yemens hovedstad Sanaa. Landet er mærket af den langvarige krig med nabolandet Saudi-Arabien.

Børn samler sig for at hente rent drikkevand i Yemens hovedstad Sanaa. Landet er mærket af den langvarige krig med nabolandet Saudi-Arabien.

YAHYA ARHAB

18. juni 2019

Selv om regeringen i november sidste år indførte et stop for eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, kan danske virksomheder fortsætte med at levere til de to lande i flere måneder fremover.

Det står klart, efter at Rigspolitiet har afvist at tilbagekalde de eksisterende tilladelser til eksport af militært udstyr til de to lande, der er dybt involverede i krigen i Yemen.

»Efter en samlet vurdering har Rigspolitiet fundet det betænkeligt at tilbagekalde de midlertidige tilladelser til at udføre militært udstyr til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som fortsat er gyldige,« skrev Rigspolitiet den 29. marts i et brev til Udenrigsministeriet, som politiet nu har givet Information indsigt i.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Ib Gram-Jensen
  • Britta Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
  • Carsten Munk
  • David Zennaro
Katrine Damm, Ib Gram-Jensen, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Carsten Munk og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Simonsen

Jeg gik ellers og troede, at det var State Department, der pr. vikar styrede dansk udenrigspolitik. Nu viser det sig så, at være Rigspolitiet.

Katrine Damm, Trond Meiring, Flemming Berger, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Søren Bro, John Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Hvad fanden??? Rigspolitiet må da stoppes de er ikke over ministerierne hvad sker der ?

Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Steffen Gliese og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Er vi en politistat?

Katrine Damm, Birte Pedersen, Brian Nocis Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth From, Søren Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Et glimrende eksempel på det hykleri, der blev skrevet om i Information i sidste uge.
Regeringen viser via Udenrigsministeriets anbefaling handlekraft - det bliver offentlig kendt som eksportstop. I offentlighedens øjne kan Danmark dermed fremstå med moralsk integritet. Men den reaktionære, borgerlige regering vil for alt i verden undgå at skade det private erhvervsliv og den for samfundet så vigtige eksport uanset hvad der eksporteres. Hvad gør man så? Man finder et juridisk smuthul og får en anden statslig myndighed - som dog stadig er en del af den udøvende magt - til at parkere sagen under F for Forget About It. Keine Hexerei. Og velkommen til demokratiet anno 2019. Med politisk pragmatisme på broen klares alle skær. De druknende i kølvandet taler vi ikke om.

Maia Aarskov, Katrine Damm, Trond Meiring, Flemming Berger, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Anders Graae, Dom Salcedo, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Lars Løfgren, Søren Bro, Jan Weber Fritsbøger, Johnny Christiansen, Nette Skov, Mads Berg, P.G. Olsen, Elisabeth From, Søren Andersen, John Andersen, David Zennaro, Hans Larsen, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Steffen Gliese, Thomas Tanghus og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Uanset så er al militær industri og dets produkters betaling blodpenge og uanset hvem der får udstyret mellem hænderne. De eneste der måske burde kunne have våben er FN. Naivt indlæg,men den kommer fra hjertet.

Maia Aarskov, Morten Lind, Katrine Damm, Trond Meiring, Niels Peter Nielsen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Jan Weber Fritsbøger, Mads Berg, Carsten Munk, Elisabeth From, Ervin Lazar, David Zennaro, Gert Romme, Steffen Gliese, Thomas Tanghus og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

"Forsvarsmateriel"...

Trond Meiring, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Anders Reinholdt, Gert Romme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Rigspolitiet" er en styrelse under Justitsministeriet. Så det er Pape-drengen, der har siddet og fedtet med tilladelserne til militæreksporten til Saudi Arabien, og det må også være ham, som er kommet med det afgørende nik.

Morten Lind, Katrine Damm, Trond Meiring, Birte Pedersen, Jens Kofoed, Karsten Lundsby, Dom Salcedo, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese, John Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Malte Ramskov

Det er smukt og selvfølgelig ægte demokratisk, at Rigspolitiet beskytter danske erhvervsinteresser mod de folkevalgtes misforståede og altid flygtige moralske mavefornemmelser.

Det så vi i Tibet-sagen, da Rigspolitiet, også i fin harmoni med nationens bærende demokratiske principper, valgte at skide på grundloven og befolkningens forsamlings- og ytringsfrihed, for at beskytte en lukrativ handelsaftale med Kina.
Og så igen nu hvor Rigspolitiet beskytter erhvervslivets og industriens ret til at sælge teknologi til undertrykkelse af befolkningen og konsolidering af diktatoren - også kaldet terrorbekæmpelse - i et af verdens mest brutale og bagstræberiske diktature.

Og der er næppe tvivl om at indsatsen - altså Rigspolitiets[Sic] - også værdsættes i både Kina og Saudi-arabien.
Gad vide om der er andre områder, hvor rigspolitiets hensyn til landets økonomi, har reddet os fra vores folkevalgte repræsentanters malplacerede politiske hensyn?

Morten Lind, Klaus Brusgaard, Katrine Damm, Trond Meiring, Flemming Berger, Ib Gram-Jensen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Olav Bo Hessellund, Johnny Christiansen, Mads Berg og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Saud Arabien siger de kemper Mod "Huthierne" der er manipuleret af Iran, og er dermed konflikten har at gøre med konflikten mellem USA og Iran. USA er med i det her krig, og slutter sammen med krigen mellem USA og Iran. Det er klart Danmark følger USA her og ikke Saudi Arabien.

Jan Weber Fritsbøger

Viggo Okholm, der er absolut intet naivt i at have visioner for en bedre verden, og vi er mange som godt ved at produktion og salg af militære våben, og krigsførelse, alt sammen er forbrydelser imod menneskeheden, og derfor skal ophøre,
det er kun magthaverne som vil beholde den magt militær repræsenterer, og den dag befolkningerne (igen) opdager, at militæret slet ikke har ordre om at forsvare folket, det er magthaverne og den militære struktur man forsvarer og ikke andet,
og ikke nok med det disse skal også forsvares imod folket om nødvendigt, vi kan altså forvente at blive angrebet af dansk militær hvis vi skulle blive lidt for vrede på magthaverne, men vi kan ikke forvente at blive forsvaret af militæret i tilfælde af krig.
jeg er helt med på at i en overgangsperiode bør FN overtage kontrollen med verdens militær, og sikre at alle lande afstår fra nationalt militær, og så stille og roligt afvikle bevæbningen så man ender med en politistyrke som højst har en pistol.

Maia Aarskov, Morten Lind, Marie E. Rasmussen, Katrine Damm, Niels Peter Nielsen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Altså en fuldstændig gratis omgang at suspendere salg af våben og knowhow til udemokratiske og krigsforbryderiske stater.
Selvfølgelig.
Sådan er det jo.

Katrine Damm, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, John Andersen, Britta Hansen, Steffen Gliese og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Jeg følger Jan Jensen og tænker, der er tale om massivt spil bag kulisserne.

Men hvad med det her:

"»Den vejledningspligt, vi som forvaltningsmyndighed er underlagt, gælder, uanset om den enkelte virksomhed måtte have mulighed for at indhente juridisk bistand til forståelse af det pågældende regelsæt.«"

Hvordan sanktionerer justitsministeren (eller statsministeren) så, at Rigspolitiet åbenbart til dato ikke er efterkommet vejledningspligten?

Katrine Damm, Birte Pedersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Våbensalg - og krigsførelse - er de handlinger, der placerer Danmark på en plads 92 ud af 153 i kategorien "International fred og sikkerhed" i The Good Country Index: https://www.goodcountry.org/index/results
Uden disse skampletter ville Danmark i samlet stilling bevæge sig fra en 6. plads til en klar førsteplads, hvilket kunne indgyde international respekt på et helt andet og overordnet niveau.

Lars Løfgren, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar