Når en ny udenrigsminister sætter sig i stolen, vil han eller hun blive mødt med et krav om at sætte en stopper for Danmarks våbeneksport til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
Det bebuder Enhedslisten og Alternativet, efter at Information tirsdag kunne afdække, at Rigspolitiet har afvist Udenrigsministeriets anbefaling om at tilbagekalde de eksisterende tilladelser til eksport af militært udstyr til de to lande.
»Det er vigtigt, at vi gør alt, hvad der overhovedet er muligt, for at få lukket ned for de her aftaler. Vi snakker om civile og børn, som bliver bombet, og folk, som systematisk bliver tortureret,« siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) besluttede i november sidste år at suspendere Danmarks eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien. I første omgang indebar det, at myndighederne fremover ikke vil udstede nye eksporttilladelser.
Men i januar valgte ministeren at udvide eksportstoppet til også at gælde De Forenede Arabiske Emirater, og ved den lejlighed bad han Rigspolitiet om så vidt muligt også at tilbagekalde eksisterende tilladelser.
Det skete med henvisning til konflikten i Yemen, hvor Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater ifølge en FN-rapport har begået menneskeretskrænkelser, der kan udgøre krigsforbrydelser. Men som Information kunne afdække tirsdag, afviser Rigspolitiet at tilbagekalde de ni eksisterende tilladelser til eksport af militært udstyr til de to lande.
De argumenter, Udenrigsministeriet har fremført, er i forvaltningsretlig forstand ikke tungtvejende nok til at retfærdiggøre et så »væsentligt indgreb« over for de virksomheder, der har fået tilladelserne, mener Rigspolitiet.
Dermed kan virksomhederne fortsætte med at levere militært udstyr til de to lande frem til tilladelsernes udløbsdato. Den sidste udløber i januar 2020.
Socialdemokratiet og SF er tavse
Der er delte meninger om afgørelsen blandt jurister. Mens blandt andre Frederik Harhoff, der er forhenværende dommer ved krigsforbryderdomstolen for det tidligere Jugoslavien, har kritiseret Rigspolitiet, har lektor i forvaltningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet forståelse for afgørelsen.
Generelt skal der ifølge retspraksis meget tungtvejende grunde til, før en myndighed kan tilbagekalde en allerede udstedt tilladelse, påpegede Frederik Waage i tirsdagens Information. Og Udenrigsministeriet har ikke over for Rigspolitiet argumenteret for, at det skulle have afgørende udenrigspolitisk betydning, at tilladelserne bliver trukket tilbage.
Det kan imidlertid ændre sig, hvis en ny regering vælger at give sagen en større politisk prioritet. I så fald kan afvejningen falde anderledes ud, pointerede Frederik Waage.
Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist fortæller, at han har forsøgt at få daværende udenrigsminister Anders Samuelsen til at gøre det, Frederik Waage taler om.
»Det er selvfølgelig en linje, vi fortsætter« siger han.
»Vi står i en situation med Saudi-Arabien, som er en kernespiller i en krig i Yemen, der er fuldstændig ude af kontrol. Det kan vi ikke understøtte med våbeneksport.«
For Enhedslisten har sagen høj prioritet, siger Eva Flyvholm.
»Det er en af de første ting, jeg vil tage op med en ny udenrigsminister,« siger hun.
– Men vedkommende vil måske bare sige, at spørgsmålet allerede er blevet vurderet én gang, og at det desværre ikke var juridisk muligt at tilbagetrække de tilladelser?
»Som jeg har forstået det, siger Rigspolitiet i virkeligheden bare, at det ville kunne give nogle administrative og erstatningsmæssige problemer, og det har man så syntes var for besværligt til, at man ville gå videre med det. Men for mig er det politisk vigtigt, at vi får lukket ned for eksporten til Saudi-Arabien. Hvis der så opstår et spørgsmål om erstatningsansvar eller andet, må vi jo tage den derfra. Det slagsmål skal vi være klar til at tage.«
De Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard understreger, at han ikke vil gøre sig klog på det juridiske i sagen.
»Men jeg synes, vi skal gøre, hvad vi kan,« siger Martin Lidegaard.
Derfor vil han bede en ny udenrigsminister om at redegøre for, hvilke muligheder der eventuelt kunne være for at gribe ind.
Information har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet og SF. Fra de to partiers presseafdelinger lyder svaret, at det ikke er muligt.
man kan kun undre sig over, atrigspolitiet kan tilsidesætte mministerens beslutning .
De Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard understreger, at han ikke vil gøre sig klog på det juridiske i sagen.
Det kan man også undre sig over.
Har han ikke også været minister ?
Det burde ikke blive en svær sag: FN vil kræve flere sanktioner over for Saudi-Arabien nu også og især over for S-A's prins.
S-A's ambassade i Tyrkiet blev omfattende aflyttet af Tyrkiet. Nu ligger resultatet omkring mordet på journalisten Khashoggi foregik, og samtaler også forud for det blev analyseret.
Denne SPON-artikel bærer overskriften "Er offerdyret indtruffet?"
Offerdyret?!? Det er fra en telefonsamtale få minutter inden Khashoggis ankomst på ambassaden. 20 minutter senere var han død og parteret.
https://www.spiegel.de/politik/ausland/jamal-khashoggi-uno-bericht-liefe...
Det er jo usigelig magtpolitik der vil afgøre eventuelle tiltag mod S-A.
Alligevel er det slående, at der ikke har været et forenet 'outcry'.
Det tyder på at magtbalancen har skiftet definitivt.
Okay, "Years and years" - den er kommet på listen over tv-serier, der skal ses.