Interview
Læsetid: 7 min.

Eva Kjer Hansen: »Vi har i for høj grad set udlændingeområdet som det, der kunne sikre flertallet«

Det gik for sent op for de borgerlige partier, at de ikke længere kan vinde valg på at føre en stram udlændingepolitik. Det mener afgående minister Eva Kjer Hansen, som håber, at valgnederlaget kan give det borgerlige Danmark en anledning til at diskutere, om ’symbollovgivning’ såsom Sjælsmark og Lindholm er nødvendig og i stedet finde ind til borgerlige kerneværdier såsom frihed for individet
Eva Kjer Hansen er fra Aabenraa nær grænsen til Tyskland, og hun er kritisk over for den kurs, de borgerlige har anlagt, hvor symbolpolitik på udlændingeområdet har fået alt for meget plads. Derfor burde kontrollen ved grænsen også laves anderledes, i stedet for »at bruge uendelige timer på at tjekke, om du og jeg har vores pas med, når vi krydser grænsen«.

Eva Kjer Hansen er fra Aabenraa nær grænsen til Tyskland, og hun er kritisk over for den kurs, de borgerlige har anlagt, hvor symbolpolitik på udlændingeområdet har fået alt for meget plads. Derfor burde kontrollen ved grænsen også laves anderledes, i stedet for »at bruge uendelige timer på at tjekke, om du og jeg har vores pas med, når vi krydser grænsen«.

Jakob Dall

Indland
25. juni 2019

Ved afslutningen af interviewet med Eva Kjer Hansen (V), kommer hun i tanke om et digt fra Piet Hein, som ifølge hende indkapsler alt det, det borgerlige projekt bør være – og de seneste år har været for lidt.

Hun finder sin iPad frem fra tasken og begynder at læse op:

»For hver ting, man skal have lov for. For hver mønt til skattens sum, kappes af det albuerum, livet i os har behov for. Staten gør sig stor og bred af, at den gør os pladsen trang. Under magtens sejrsgang, vokser menneskene nedad.«

»Den rammer hovedet på sømmet i forhold til min tilgang til det borgerlige projekt,« siger Eva Kjer Hansen, som er afgående minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde og folketingsmedlem for Venstre på 28. år.

Det borgerlige-liberale Danmark »har det ikke særligt godt«, indrømmer hun. For selv om Venstre som parti fik en markant fremgang ved valget, så må Venstre-politikerne også spørge sig selv, hvorfor det ikke var nok til at genvinde regeringsmagten. Hun tror, at det har noget at gøre med, at flygtninge- og udlændingepolitikken blev »for ekstrem« og »for firkantet«.

»Det tror jeg, at vælgerne har reageret på,« siger hun.

Samtidig må der være en erkendelse af i blå blok, at man ikke længere kan vinde valg på udlændingepolitikken. Det viser Dansk Folkepartis tilbagegang, påpeger hun. Der er derfor brug for at »redefinere« den borgerlige værdipolitik.

»Når vi taler om det værdimæssige, er det desværre meget kommet til at handle om flygtninge og udlændinge. Jeg synes, at det er de andre værdier, vi skal tale om: Friheden for borgerne og muligheden for at disponere over sine egne tjente penge,« siger Eva Kjer Hansen.

Hårdt mod hårdt

Inden vi vender tilbage til Piet Hein og de borgerlige værdier, som ifølge Eva Kjer Hansen skal tilbage i fokus, så lad os vende, hvad der gik galt.

Hun giver de iagttagere, der siger, at Dansk Folkeparti har sejret sig selv ihjel, ret. Forstået på den måde, at et bredt flertal i Folketinget har accepteret en stram udlændingepolitik, og derfor har DF ikke længere patent på dagsordenen.

»Det, vi bliver ramt af, er, at vi ikke har set, at udlændingedagsordenen ville have en mindre betydning, og vi derfor har skullet opruste på andre områder. Vi har nok i for høj grad set udlændingeområdet som det, der kunne sikre flertallet.«

Eva Kjer Hansen er en af de få i Venstres folketingsgruppe, som har kritiseret en række af de udlændingestramninger, som den afgående regering har vedtaget de seneste år. Hun har blandt andet været kritisk over for tildækningsforbuddet, dele af ghettopakken og forholdene for børnene på Sjælsmark.

»Det ville klæde os at droppe symbollovgivningen og blive mere målrettet i forhold til, hvad der har en effekt.«

– Vil der være rum for det, eller interesse for det i den borgerlige blok, tror du?

»Jeg vil i hvert fald gøre mit til at tage den debat, for jeg tror simpelthen ikke, at den er hensigtsmæssig for os.«

Der er ingen tvivl om, at der har været et behov for »at få styr på flygtninge- og udlændingeområdet«, slår hun fast. Men hun håber, at den borgerlige blok vil bruge valgnederlaget som en anledning til at diskutere, om de skulle have gjort noget anderledes. For eksempel mener hun, at grænsekontrollen blev grebet an på en forkert måde.

»Man skulle have givet pengene til politiet og de myndigheder, som bedst laver kontrollen i grænselandsområdet frem for at bruge uendelige timer på at tjekke, om du og jeg har vores pas med, når vi krydser grænsen.«

»Så det er et spørgsmål om at nå ind til dér, hvor der er et resultat og en effekt. Og der synes jeg med nogle af de aftaler, vi har lavet, at vi godt kunne reflektere lidt over, om det ikke kunne være gjort mere hensigtsmæssigt.«

– Fordi der har været mere fokus på, at man skulle signalere, at man slog hårdt mod hårdt?

»Ja, man skulle vise, at nu tager vi virkelig fat på det. Og så er vi også inde og tale om børnene på Sjælsmark.«

– Og Lindholm?

»Der kan nævnes en række områder, ja.«

Hvad er værdierne så?

I stedet for at fokusere på de »symbolpolitiske tiltag«, skal det borgerlige Danmark tænke mere i, hvad det er for et samfund, de gerne vil have, og hvordan man behandler hinanden, mener Eva Kjer Hansen.

Det er den linje, Piet Hein italesætter i sit digt, som hun savner hos den borgerlige fløj: At danskerne i højere grad er fri fra staten og kan træffe deres egne valg ­– der skal »skabes albuerum«.

Diskussionen om, hvorvidt det er det offentlige, der skal tage sig af en bestemt opgave, og om skatteborgerne virkelig igen skal betale, er forstummet.

»Den her værdimæssige diskussion er der jo også, når Socialdemokratiet vil skære i støtten til de frie skoler. Det er helt afgørende for mig, at man har en valgmulighed i de tilbud, man vil gøre brug af: At det både er offentlige og private, der drifter de tilbud,« siger hun.

Eva Kjer Hansen påpeger, at det er interessant, at tilliden til politikerne styrtdykker, men alligevel har et flertal af borgerne stemt på politikere, der i højere grad vil bestemme over deres liv.

»De partier, der ønsker mere skat og kræver mere indgreb i folks liv, de har fået opbakning fra vælgerne. Og det er det, jeg synes er så underligt i en situation, hvor tilliden til politikerne er rekordlav.«

To dage før folketingsvalget den 5. juni gik statsminister Lars Løkker Rasmussen (V) dog selv ud og sagde, at han gik til valg på at danne en regering sammen med Socialdemokratiet. Hun er enig i statsministerens udmelding og håber stadig, at der er en mulighed for, at de nuværende regeringsforhandlinger bryder sammen, og Venstre kan komme til at indgå i en regering med Socialdemokratiet.

– Hvis Venstre er så uenig med socialdemokraterne, når det kommer til at gribe ind i folks liv, hvorfor så være i regering med dem?

»De partier, der har været villige til at gå i regering, er også dem, der er indstillet på at gennemføre reformer for at sikre en god økonomisk ramme. Det handler om, at det ikke bliver de ekstreme synspunkter, der kommer til at fylde, fordi de er tungen på vægtskålen. Derfor giver det i min verden god mening at tale om, at de gamle partier sørger for at have et godt samarbejde,« siger Eva Kjer Hansen.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, så skal Venstre stå i spidsen for at samle blå blok, mener hun.

»Som det parti, der formår at udvikle på en samfundsmodel med udgangspunkt i borgerligt-liberale værdier.«

Kampen med DF

– Men der er jo også en kritik af Venstre om, at I ikke er gået til valg på skattelettelser, men vækst i den offentlige sektor og samarbejde med Socialdemokratiet?

»Ja, men hvis man kan se, at det ikke er muligt at komme igennem med det, så signalerer vi statsmandsskab og format i den forstand, at der skal et flertal til, før man kan gennemføre noget.«

– Ingen partier tør tilsyneladende at gå til valg på at reducere den offentlige sektor?

»Det er der ikke et ønske om fra danskernes side. Det må man klart sige.«

Det må ifølge Eva Kjer Hansen være, fordi de borgerlige politikere ikke har været dygtige nok til at tale om de værdier, der ligger bag at mindske den offentlige sektors magt, for at få opbakning til det borgerlige projekt.

Hertil kommer også det realpolitiske i, at de blå partier har måttet kæmpe med Dansk Folkeparti i forhold til den økonomiske politik.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de har skabt forvirring med deres flirten med Socialdemokratiet, og vi har haft nogle store udfordringer især i den økonomiske politik med at samle den borgerlige liberale fløj. Det er klart, at vi havde kunnet finde sammen om flere skattelettelser, og der havde været mere ro omkring den borgerlig-liberale økonomiske politik, hvis ikke vi havde haft DF,« siger hun.

– Er det ikke et grundlæggende problem for højrefløjen, at DF har været mindre tilbøjelig til at gå med til at føre en borgerlige økonomisk politik?

»I 00’erne havde vi et mere stabilt samarbejde, hvor man kunne finde hinanden. Jeg håber, at DF finder tilbage til deres oprindelige rødder. Det ville være godt for det borgerlige-liberale projekt. Men det er bare den ønsketænkning, jeg måtte have,« siger hun.

– Så hvad binder jer sammen – fra LA til DF, og måske endda Nye Borgerlige, hvis ikke det er ’ekstrem’ udlændingepolitik eller skattelettelser?

»Det er jo først og fremmest en grundlæggende værdi, at det bedste for borgeren er at arbejde. Og så er det at give mere plads til borgerne frem for statens og den offentlige sektors beslutninger. Det er friheden og retssamfundet.«  

Serie

Det borgerlige Danmarks genrejsning

Blå bloks valgnederlag er historisk. Ikke siden 1960 har blokken været så lille, og så er den mere splittet end nogensinde før. Venstres formand vil samarbejde med Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er kollapset, og ingen vil lege med det nye parti i blokken, Nye Borgerlige. Hvad er gået galt? Og hvordan skal det borgerlige-liberale Danmark samle sig om et fælles projekt de næste fire år? Det spørger Information om i denne artikelserie. 

Seneste artikler

 • Det borgerlige Danmark befinder sig i en identitetskrise

  2. august 2019
  Mens regeringen og dens støttepartier fremstår historisk samlet, kan ingen kan længere svare meningsfuldt på, hvad der forener de partier, som kalder sig borgerlige
 • Morten Messerschmidt: »Dansk Folkeparti er det borgerlige Danmark«

  25. juli 2019
  Selv om flere partier har købt ind på en stram udlændingepolitik, adskiller Dansk Folkeparti sig fra de andre ved, at de ønsker den stramme linje af kærlighed til fædrelandet og ikke af ’nødvendighed’, siger Morten Messerschmidt. I sidste artikel om det borgerlige Danmarks genrejsning stiller DF’eren sig tvivlende over for, om der overhovedet er noget, der samler de blå partier
 • Redaktør: Uden nye ideer vil den borgerlige mainstream stille og roligt forsvinde

  22. juli 2019
  Hvis ikke de borgerlige begynder at skrive debatbøger og formulere visioner for et nyt borgerligt projekt, vil den brede borgerlighed forsvinde, mener historiker Christian E. Skov. Selv mener han, at det centrale må være, hvordan Danmark bliver rigere, uden at sammenhængskraften forsvinder. Projektet kræver lederskab, og det bør ikke være Lars Løkke Rasmussen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Retssamfundet som værdi? For de borgerlige partier, som lader hånt om ministeransvarlighedsloven? For Venstre, som går ind for mørklægning og kreativ fortolkning af partistøttereglerne, og som udviser meget lidt respekt for Folketingets Ombudsmand? Jeg synes det er en rigtig fin ambition, men efterlevelsen kunne være bedre.

Morten Fals, Jeppe Handberg, Kim Folke Knudsen, Lis djørup, Jørgen Møller, ingemaje lange, John Andersen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Herdis Weins, Minna Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Tue Romanow, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Rolf Andersen, Ole Frank, P.G. Olsen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Peter Wulff, Steen K Petersen, Egon Stich, Carsten Mortensen, Ete Forchhammer , David Zennaro, Marie Jensen, Helle Walther, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Birte Pedersen, Bjørn Fagerberg, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Peter Knap og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Borgerlig anstændighed. Det er vist længe siden, at vi har set noget til den.
Den skingre snak om udlændinge og topskat aftvinger ikke megen respekt.
Hvad er det, de borgerlige vil, udover at rage til sig, mens de påstår, at det gør alle rigere.
Når vi nu ved, at uligheden stiger.

Morten Fals, Jeppe Handberg, Jørgen Møller, John Andersen, Karsten Lundsby, Herdis Weins, Minna Rasmussen, Tue Romanow, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Rolf Andersen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Peter Wulff, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Carsten Munk, Egon Stich, Carsten Mortensen, David Zennaro, Marie Jensen, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Bjørn Fagerberg og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

»For hver ting, man skal have lov for. For hver mønt til skattens sum, kappes af det albuerum, livet i os har behov for. Staten gør sig stor og bred af, at den gør os pladsen trang. Under magtens sejrsgang, vokser menneskene nedad.« Det har Piet Hein ret i. Men det er jo især under de borgerlige regeringer, at kontrollen af stort set alt er vokset til et selvstændigt uhyre.

Karsten Lundsby, Torben Skov, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Ete Forchhammer , Marie Jensen, Trond Meiring og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Held og lykke med at sælge Piet Heins livstrætte gnækkerier som borgerlig politik. På mig virker det som om blå blog mener, at de blev lullet i søvn og tabte af det "nemme" udlændingekort fremført af de radikales jublende markedsføring, og nu vil gøre det samme med rød blok ved at sætte Piet Hein, Holger Danske og Dronning Juliane Marie i spidsen for det storslåede borgerlige projekt. Mette Frederiksen må føle sig som i Baronens seng, så jeg håber hun aner faren når sommeren er ovre.

Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Bent Gregersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ekkoet fra en fjern og primitiv fortid - minimalstat.

https://www.youtube.com/watch?v=jVUG-7CMLDE

Kim Folke Knudsen, Peter Wulff, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Udlændingepolitikken vandt Fogh på i 2001, DF kom ind i varmen.Desværre. Løkkes meritter/ læs møgsager af uheldig karakter gjorde, at V tabte terræn. De fik elendige valg i 2014 og 2015, Men så var der jo altid udlændingekortet, og det gav i 2015 DF kanonvalg, som gjorde LLR til statsminister med et mandat. Især fordi R og SF havde en selvforståelse, der var helt ude i hampen og som gjorde de røg ned på det halve. Årene 2015 til 2019, har været kaotiske især hos blå blok. Og da Løkke så på grænsen " blev befriet" og talte SV regering midt i valgkampen, så gik blå blok i opløsning.
Venstre fik mandater retur fra DF. Og rød stue vandt stort 99 mandater mod 76/+4. Men de mandater kan kun bruges, hvis alle tænker sig om og ikke kravler op i træerne. For sker det som vi ser nu R gøre, så burde de blå`s deroute skræmme.LA tror jeg bliver en døgnflue, V skal genopfinde sig selv, under ny formand, håber jeg, og K ja, måske. Vi får se.
Jeg håber der kommer ny regering på fredag.

Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Niels Duus Nielsen, Liselotte Paulsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En tilføjelse til Morten Wieth indlæg - skal ulighed for loven så være en Liberal/borgerlig værdi. Det må de jo mene når LLR-regeringen indførte længere straf for dit og dat til folk der bor i boligområder , der er politisk udpeget som ghettoer.

Er vilkårlige og forebyggende tilbageholdelser nu også blevet en liberal frihedsværdi?
- Tænk at Danmark nu må tilbage holde folk forebyggende - det var tidligere et af de store kritikpunkter mod Østblokken - men tiderne har sandelig ændret sig - nu har Danmark snart overtaget mange af de tidligere kritiserede ting og med brug af sætningen , hvis du har rent mel i posen har du intet at frygte. Den sætning kunne også bruges i Østblokken.

Karen Grue, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Ebbe Overbye, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Marie Jensen

Nu er vi jo mange, der arbejder i den offentlige sektor og for os, der f.eks. tager sig af samfundets svageste borgere er det meget svært at se det gode i at indskrænke den offentlige sektor med forringede arbejdsforhold, fyringer og endnu dårligere stillede borgere til følge. Alt sammen for at beholde lidt mere af vores i forvejen magre løn. Derfor runger det altid hult for mig, når der tales om at lade borgerne beholde flere af deres tjente penge.

Trond Meiring, Karen Grue, Kim Folke Knudsen, Henrik Leffers, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Ole Frank, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Carsten Mortensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Er det her ikke en tilståelse af at de blot vil magten for magtens skyld. Ellers gik man vel efter stemmer for sin politik, og ikke lade som om ens politik er som vinden blæser.

Karen Grue, Peter Hedegaard, Karsten Lundsby, Herdis Weins, Minna Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Ete Forchhammer , Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Det er da altid fint hvis de som vi ikke er enige med ransager egne motiver. Hele livet er jo foranderlig og nye tanker og forståelse dukker op. Grundlæggende er mange os nok klar over at det offentlige og det private er hinandens forudsætninger og vil forblive det. Ren borgerlig kapitalisme får aldrig total magt og det gør socialismen heller ikke. Så lad os blive på "middelvejen" og være der for hinanden.

Viggo Okholm

Det er da altid fint hvis de som vi ikke er enige med ransager egne motiver. Hele livet er jo foranderlig og nye tanker og forståelse dukker op. Grundlæggende er mange os nok klar over at det offentlige og det private er hinandens forudsætninger og vil forblive det. Ren borgerlig kapitalisme får aldrig total magt og det gør socialismen heller ikke. Så lad os blive på "middelvejen" og være der for hinanden.

Eva Schwanenflügel

Den borgerlige "frihed" er blevet præsenteret med et utal af kontrolmekanismer, der øger statens magt og mindsker borgerens retssikkerhed.

Diverse symbollove har haft et væld af ubehagelige effekter, og den digitale overvågning er øget betragtelig.

Nu er det faktisk kriminelt at være hjemløs, og det skal dokumenteres at man har haft ophold i Danmark med data som hjemløse hverken har mulighed for eller kundskab i at fremgrave fra de offentlige labyrinter.
Derfor ender de på integrationsydelse.

https://politiken.dk/indland/art7250278/Omtumlet-tilv%C3%A6relse-sender-...

Karen Grue, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Niels Duus Nielsen, Knud Chr. Pedersen, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Ib Christensen, Carsten Wienholtz, Ebbe Overbye, Ete Forchhammer , Torben Skov og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Præcis Ib Christensen, Venstre ved du, hvor du har - i lommen på vælgerne. De går blot efter magten uden nogen form for grundværdier, selv om de påstår det modsatte.

Karsten Lundsby, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det borgerlige projekt kollapsede fordi det blev pantsat hos en bagstræberisk, xenofobisk og chauvinistisk politisk bevægelse, som nu er blevet smidt på porten.
Dernæst har det borgerlige Danmark i den grad forsømt at formulere en politisk vision, der tager bestik af den virkelighed, vi befinder os i og rækker ud over banaliteter som skattelettelser og hårdere straffe.

Karen Grue, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Herdis Weins, Ole Frank, Ib Christensen, Carsten Munk, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

"venstre ved du hvor du har"
Bare deres slogan gør deres politik til noget underfortsået og skjult.

Har længe intuitivt haft indtrykket af, at de står for, at "Den kloge narre den mindre kloge". Så har aldrig ønsket, at være i deres målgruppe.

Ser artiklen her som en bekræftelse af, at min intuition havde ret.

Men "aktindsigt er en sygdom i samfundet" sagde nu også en del!

Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jørgen Møller

Selv Eva Kjær Hansen har ikke forstået, at hun og de liberale partier har overladt magten til den finansielle magt, der som sørøverne på verdenshavene sejlede derhen, hvor der var og er noget at stjæle.
De moderne sørøvere stjæler i dag på verdenshavene og landjorden, hvor de store skatter er at stjæle og det med den politiske magts billigelse.
Således er halvdelen af jordens rigdomme endt på 9 personers hænder.
Med Danske Bank ved roret som sørøverkaptajn har de været rundt at handle med denne jordklodes værste og mest bestialske kriminelle.
Kaptajnen for skibet Den Danske Bank fik 20 mio. kr. i lommen ved sin aftræden.
Nu den sidst ansatte kaptajn for sørøverskibet Danske Bank er lige blevet fyret for at snyde 87.000 kunder så mere end vandet drev af dem.
I de borgerliges regeringsperiode siden Anders Fog er de rige blevet rigere, de fattige endnu mere fattige.
Store dele af de sociale boliger er enten eller skal sælges til private spekulanter, der betyder endnu flere hjemløse for derefter at blive dømt fredløse på gaden.
Eva Kjær Hansen, du har siddet på dine hænder i for mange år og sovet, når du ikke forstår, hvorfor I politikere ikke regnes for noget.

Trond Meiring, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Jørgen Møller
Jeg tror de vil være glade for, at du bare tror de sov.

Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Det kan også være at vandmiljøplanen, som blev til med en paletfuld prokuratorkneb og tilsidst tabte til virkeligheden med 1400-12, kan have spillet ind. Sjovt nok handler alle disse artikler at nogen andre af vennerne lige gjorde det lidt forkert, aldrig greb i egen barm.

Kim Folke Knudsen

Det er interessant og spændende at se Eva Kjer Hansens overvejelser over, hvad det vil sige at være borgerlig og liberal nu. Jeg hilser diskussionen i Venstre hjertelig velkommen og glæder mig meget over, at Statsminister Lars Løkke Rasmussen indså, at Venstre som et liberalt parti var fanget i en parlamentarisk blindgyde. Derfor Befrielsens Øjeblik og ønsket om at kigge på de politiske alliancer med et nyt perspektiv, der ikke var bundet helt op på DF`s politik.

Det Blå Marionetteater bestod i alt sin enkelthed i kernen, at det nationalistiske parti DF og den borgerlige blok af Venstre, Konservative og Liberal Alliance alene havde en strategisk interesse i at holde sammen for at holde Socialdemokraterne og Venstrefløjen ude fra politisk indflydelse.

Men prisen for det liberale Venstre blev med tiden himmelhøj. I skyggen af det fortids så store DF dukkede nye flygtninge og udlændingekritiske partier op med Nye Borgerlige og Rasmus Paludans Stram Kurs. Der var nu åbnet op for at enhver DF stramning nu automatisk kunne forhøjes med nye stramninger og nye ikke liberale indgreb overfor borgere, som DF ikke ønskede skulle bo her i landet.

KZ-lejre på Nordøstgrønland, fratagelse af statsborgerskab fordi du er muslim, og lignende der hører hjemme i en diktaturstat blev nu det foreløbige endepunkt på chikanen af flygtninge og asylansøgere.

Hvis Venstre var løbet ud af den vej, så var partiet gået under som en liberal bevægelse.

Nu har Venstre chancen for at genopfinde det liberale sindelag, og der ser ud til at være gode tanker undervejs.

Men der skal tages nogen interne opgør også.

Venstre må vise, at nedbarberingen af SKAT har været med til at undergrave hele fundamentet for Velfærdsstaten.

Liberale og frisindede borgere bryder sig ikke om at magten misbruges over evne, når de store banker bliver lidt for involveret i hvidvask og i salg af tvivlsomme produkter overfor kunderne. Her må der vises fast hånd overfor bankerne. Vil de ikke genoprette deres ry og respekten for den finansielle verden, så må der indgreb til. Det finansielle tilsyn trænger til et gevaldigt løft.

Venstre bør også overveje, hvor mange liberale toner der over Jobcentrene. Mistillidsregimentet overfor syge borgere og borgere som er ledige har stået på alt for længe. Der skal være fokus på hjælp med rådgivning, uddannelse, og støtte til afhjælpning af problemer og vi skal have alle de skøre krav om at sende et bjerg af ansøgninger og at ledige ikke må dit og dat afskaffet. Tillid til mennesker fremfor mistillid og tåbelig kontrol.

Visse af de sociale ydelser er i dag så lave, at de tvinger mennesker og familier med børn ud i fattigdom. Vil Venstre overveje, om denne fattigdom fører mennesker tættere på arbejdsmarkedet. Jeg anser det for umenneskeligt og at det kun ødelægger menneskers selvværd og initiativ at kaste dem ud i en ydmygende og elendig økonomisk situation.

Senest har vi hørt om de hjemløse, som i sagens natur ikke kan dokumentere, at de har opholdt sig 9 ud af 10 år i DK, og derfor henvises til de lave fattigdomsydelser. Det kan ikke være Venstres inderste ønske at drive klapjagt på borgere, som intet har i forvejen end ikke en lille lejlighed.

De hjemløse udsættes også for trusler om fængsel og straf,fordi de af hensyn til egen sikkerhed er nød til at overnatte sammen i det fri. Fattigdom og hjemløshed løses ikke med klapjagt og straffe på de allerfattigste i Danmark men med en social hjemløse politik, som skaffer hjemløse et tag over hovedet hurtigst muligt og en hjælpende hånd i forhold til et meget hårdt liv på gaden.

Orden i det parlamentariske hus. Hvis en liberal minister træffer afgørelser, så må der ikke være tvivl om at de afgørelser er truffet sagligt og der ikke efterfølgende er løjet om sagens rette sammenhæng. Inger Støjberg har ting at forklare og ingen borgerlig minister må lyve overfor Folketinget eller fejlinformere Folketinget om Ministerens afgørelser. Jeg hilser en uvildig dommerundersøgelse af Inger Støjbergs administration i Integrationsministeriet velkommen, så vi kan få opklaret hvad der er op og ned på denne sag.

Med håbet om at Partiet Venstre genfinder sine liberale rødder og kigger kritisk tilbage på en periode med lovgivning, som vi andre ikke kan se er præget af respekt overfor individet ønsket om at give borgerne mere frihed og alle mennesker en værdig tilværelse.

Frihed under ansvar og borgernes rettigheder i centrum, det vil vi gerne have, at borgerlige og liberale partier tager hånd om.

75% af folketinget står stadig bag en stram flygtninge / indvandrer politik.

Gad vide om det stadigt holder. Det er meget fristende for politikerne at fraskrive sig det ansvar og kalde 'de onde' xenofober og hjerteløse, og så til helvede med vore børnebørns udfordringer. Vi er her jo alligevel ikke, når vi kommer dertil.