»Jeg er frisk på noget god, gammeldags Robin Hood-politik«

Indbyggerne i Gram, som Information talte med under valget, har forskellige holdninger til den nye regering og de hensigter, den har lagt frem. Til gengæld er flere af dem enige om én ting: Det ser ud til at blive dyrt
»Jeg er vokset op med, at Danmark var nogen, man så op til i forhold til klima, miljø og sameksistens,« siger Marie Aagaard Larsen.

»Jeg er vokset op med, at Danmark var nogen, man så op til i forhold til klima, miljø og sameksistens,« siger Marie Aagaard Larsen.

Peter Nygaard Christensen

Indland
29. juni 2019

»Jeg håber, at den nye minister lige vil trække vejret«

Johannes Gjesing, sognepræst

– Hvad synes du om den nye regering?

»Jeg går mest op i, hvem der bliver kirkeminister og undervisningsminister. Hende Joy Mogensen fra Roskilde kender jeg overhovedet ikke. Så jeg kan kun tænke Joy to the world, eller hvad det er, man synger til jul. Hende Pernille Rosenkrantz-Theil tror jeg ikke, er noget dårligt kald. Hun har noget erfaring, og hun lyder meget fornuftig. Så hende er jeg ikke så frygteligt nervøs for.«

– Uddannelse var noget af det, du gik mest op i ved valget?

Peter Nygaard Christensen

»Ja, jeg er både bestyrelsesformand på folkeskolen i Gram og medlem af bestyrelsen på efterskolen. Jeg håber, at den nye minister lige vil trække vejret og ikke sætter gang i et eller andet voldsomt reformprogram. Det, der nogle gange kan være træls ved folkeskolen, er, at der kommer en eller anden tendens, som så skal implementeres i øst og vest. Men folkeskolen har brug for ro.«

– Hvad synes du om regeringens planer om at styrke folkeskolen og sikre ungdomsuddannelser i hele landet?

»Det lyder smukt. Men folkeskolen ligger under den kommunale paraply, og mange af pengene til kommunerne er allerede bundet op. De eneste steder, der tit kan spares, er på skolerne og plejehjemmene og den slags. Så hvis de vil styrke skolerne, skal der sættes penge af til det i forhandlingerne med kommunerne. Jeg kunne også godt tænke mig, at partierne bag folkeskolereformen gør noget for at genopbygge stoltheden om lærerfaget. Jeg oplever rigtig mange dygtige lærere, der søger væk fra folkeskolen. Det er jo dybt kvalificerede mennesker, som fortjener respekt om deres person.«

– Er der noget ved den nye regering, du er skuffet over?

»Det er måske et lidt kedeligt synspunkt, men jeg tænker på, om det hele hænger sammen. Er der økonomi til det? Det er smukt at investere i folkeskolen og prioritere miljøet og klimaet. Men får det konsekvenser et andet sted? Det er svært at gennemskue. Men på det idealistiske plan synes jeg, det virker lovende.«

»Jeg er fyldt med forhåbninger«

Marie Aagaard Larsen, psykolog

– Hvad synes du om den nye regering?

»Først tænkte jeg, at det var et dårligt tegn, at forhandlingerne tog så lang tid. Men nu synes jeg, at det, de har aftalt, er superspændende. Jeg er også glad for, at de laver en ren S-regering. Jeg er fyldt med forhåbninger. Det kunne næsten heller ikke blive meget værre end før.«

Peter Nygaard Christensen

»Det er ikke super konkret endnu. Vi mangler at høre om økonomien bag. Men tankerne er rigtig smukke og gode.«

– Hvad er det især, du godt kan lide?

»De har lovet at gøre noget ved normeringerne i daginstitutionerne. Det er simpelthen så godt for børnene, pædagogerne, forældrene og hele samfundet. Som psykolog er det vigtigt for mig, at vi ikke får smadret vores vigtigste ressource, børnene.«

»Det var også med tårer i øjnene, at jeg læste nyheden om, at børnene skal ud af Sjælsmark. Det gik lige i hjertet. Det samme med Lindholm, som ikke bliver til noget. Det kan godt være, at det er symboler. Men det er vigtige symboler.«

»Det samme gælder klimaet. Jeg er vokset op med, at Danmark var nogen, man så op til i forhold til klima, miljø og sameksistens – for eksempel, at vi hjalp jøderne under krigen. Alt det har ikke været noget, vi har kunnet bryste os af i de seneste to regeringsperioder. Det har jeg godt kunnet mærke, når jeg har rejst rundt i Europa i de senere år. Jeg glæder mig til igen at kunne ranke ryggen og sige, ’ja, jeg kommer fra Danmark’.«

– Er der noget, du er skeptisk over for?

»Jeg er skeptisk over for, hvordan det hele skal finansieres. De vil rigtig meget godt. Men det bliver jo utroligt dyrt. Det bliver nok os borgere, der skal betale for det, enten med afgifter eller højere skatter for de rige. Men jeg er også mere socialistisk end liberalistisk, så jeg er frisk på noget god, gammeldags Robin Hood-politik.«

»Lille Danmark kan ikke frelse hele verden«

Arne Andresen, pensionist

– Hvad siger du til den nye regering?

Peter Nygaard Christensen

»Jeg gik jo mest op i sundhedspolitik. Det fyldte ikke så meget under forhandlingerne. Men nu kan jeg se, at de vil gennemføre meget af det samme som den tidligere regering – bare uden at nedlægge regionerne. For eksempel skal der uddannes flere sygeplejersker, og der skal være tættere samarbejde mellem sygehuse og kommuner. Det lyder godt i mine ører.«

– Du har altid stemt Venstre, men ikke denne gang. Hvorfor?

»Det var på grund af sundhedsreformen. I dag kan vi tage fat i vores lokale Venstre-mand i regionsrådet, hvis der er et problem, vi synes er væsentligt. Jeg tror, det ville være sværere at komme i kontakt med dem, der bestemmer, hvis man nedlagde regionsrådene. Falck har lige indgået et forlig med Region Syd og Bios om ambulancekørslen. Selv om det har været en barsk omgang, ser det ud til at blive en lykkelig udgang. Jeg har svært ved at forestille mig, at det havde kunnet lade sig gøre med et nationalt sundhedsvæsen.«

– Så du er glad for, at regionerne består. Er der noget, du er mere skeptisk over for?

»Jeg har en søn, der er landmand. Så jeg har selvfølgelig også fulgt med i det med miljø og klima. Jeg tror, at landbruget går en svær tid i møde med opstramninger i forhold til sprøjtning og så videre. Det synes jeg ikke så godt om. Det er o.k. at lave stramninger, men man skal gøre det på EU-niveau, så det ikke er konkurrencepåvirkende for dansk landbrug. Lille Danmark kan ikke frelse hele verden eller for den sags skyld Europa.«

»Selvfølgelig skal vi levere på de klimamål«

Søren Lund Hansen, landmand

– Hvad synes du om Mogens Jensen som ny fødevareminister?

»Han er jo en forholdsvist uskyldig mand. Han tager det roligt. En Ida Auken ville være mere skræmmende. Men i forhold til hvordan valget er gået, er jeg egentlig meget fortrøstningsfuld. Vi ved jo, at vi er nødt til at gøre noget ved klimasituationen. Hvor meget ved jeg ikke. Men jeg er ikke så nervøs.«

– Hvad siger du til, at regeringen vil bruge landbrugsstøtten til at få landmænd til at lægge om til en mere bæredygtig produktion?

Peter Nygaard Christensen

»Det er der ikke noget overraskende i. Vi var godt klar over, det ville gå den vej. Vi får en kæmpestor landbrugsstøtte, og den vil blive brugt mere aktivt til at få os hen i den retning. Og selvfølgelig skal vi levere på de klimamål ligesom alle andre. Det er jeg sgu okay med. Vi skal gøre os fortjent til de penge.«

– Hvad mener du ellers om den nye regering?

»Vores velfærd er vigtig. Jeg er bare spændt på, hvordan de vil nå i mål med det hele, for eksempel kravet om minimumsnormering af pædagoger. Vi skal vise omsorg for vores ældre og børn. Men jeg er nervøs for, at det hele ender i bureaukrati og regnestykker, og at man så ikke får nogen pædagoger ud til de børn.«

– Er der noget, du er skuffet over?

»På et tidspunkt bliver de også nødt til at forholde sig til pengene. Det har de ikke brugt ret meget energi på endnu. Men jeg er ikke bange for, at landbruget for eksempel kommer til at betale for det hele omkring klimaet. Det er opgaven alt for stor til. Vi bruger alle sammen ressourcer, så vi skal alle sammen hjælpes ad.«

Gram går til valg

Sønderjylland bliver kaldt udkant, men landsdelen er også blevet et nyt centrum i dansk politik.

Det er her, nogle af de mest utilfredse vælgere bor. Det er her, de største partier kappes om at tiltrække de samme stemmer. Og det var her, Dansk Folkeparti tog fusen på alle i 2015 ved at blive det største parti i stort set hele landsdelen.

Spørgsmålet er, om DF kan gentage succesen, om Venstre kan vinde noget af det tabte tilbage, og om oppositionen kan få skrabet nok stemmer sammen til at vippe regeringen af pinden.

Sønderjylland rummer svar på det hele. Information har derfor rykket en del af redaktionen til det gamle Baron Wedels hus i byen Gram for at dække valgkampen fra det nye centrum i dansk politik.

Seneste artikler

  • DF’s fald i Sønderjylland: »Danmark er ikke længere gult, men stadig delt«

    7. juni 2019
    ​​​​​​​Det lykkedes Venstre at generobre tabt terræn i kernelandet Sønderjylland, efter Dansk Folkeparti for fire år siden farvede regionen gul. DF går massivt tilbage, mens Socialdemokratiet, Venstre og de nye højrefløjspartier går frem. Det gælder også i den lille sønderjyske by Gram, hvorfra Information de sidste fire uger har dækket valgkampen
  • Vælgerne i Gram: Det vigtigste er klimaet. »Det er et emne, som påvirker os ALLE«

    5. juni 2019
    Den seneste måned har Information dækket valgkampen fra den lille sønderjyske by Gram. Nu er valgdagen endelig kommet. Vi har talt med ni af de borgere, vi har mødt i løbet af valgkampen. De opfordrer politikerne til at være ærlige om deres politik og holde, hvad de lover. Og så fylder både klima, udlændinge, daginstitutioner og skoler en del – også i Gram
  • Vi fik et brev fra de lokale. Det handlede om, at Gram er andet end fraflytning og butiksdød

    1. juni 2019
    I løbet af valgkampen har Information rapporteret fra den lille sønderjyske by Gram. En gruppe borgere besluttede at fortælle københavnerjournalisterne om sammenholdet og foreningslivet i byen og hjælpe dem med at nuancere billedet af Sønderjylland
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christensen

"– Uddannelse var noget af det, du gik mest op i ved valget?

Peter Nygaard
»Ja, jeg er både bestyrelsesformand på folkeskolen i Gram og medlem af bestyrelsen på efterskolen.""

Det her er ikke negativt ment ang. individ. Men jeg kommer til at tænke på om det ikke er negativt ang. vores demokrati.!

Er det ikke os selv og ikke vores arbejde demokrati bygger på?
Så er det ikke lidt af en falliterklæring for demokratiet, at det ikke er individets ønske der træffer valget.?

Burde nok ikke selv være så kritisk.
Selv er tilhænger af topmålet af egoisme trods alt.
Tænker man på sig selv først og andre derefter. Og derfor forventer det samme af andre, forventer man ikke andre tænker på en selv først.

niels astrup

Hvad tror hende Marie egentlig - at guld er noget, der bare ligger i jorden?