Læsetid: 3 min.

Klimaekspert: Vi kommer nok til at se mere ekstremt vejr

De europæiske meteorologer har varslet om ekstreme temperaturer den kommende uge over store dele af Europa. Information har talt med en klimaekspert om det ekstreme vejr, hvad vi kan forvente fremover, og hvad politikerne bør gøre ved det
I Paris flokkes indbyggere og turister om byens springvand for at blive kølet ned i varmen. Temperaturen ventes ugen ud at ligge på mellem 32 og 36 grader i den franske hovedstad.

I Paris flokkes indbyggere og turister om byens springvand for at blive kølet ned i varmen. Temperaturen ventes ugen ud at ligge på mellem 32 og 36 grader i den franske hovedstad.

Julien Mattia

26. juni 2019

Mange husker sidste års sommer her i Danmark som ekstremt varm og yderst regnfattig. Og nu tegner det til, at der visse steder i Spanien, Frankrig og Tyskland i denne uge vil være temperaturer over 40 grader.

Også her i Danmark mærker vi atter varmen, hvor termometrene onsdag visse steder kan snige sig op omkring de 30 grader.

Information har talt med Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og hovedforfatter til den næste store IPCC-rapport om det ekstreme vejr, og hvad vi kan forvente fremover.

– Adskiller det varme vejr, vi har nu, sig fra andre perioder historisk set?

»Det hænder, at vi oplever, at Europa bliver ramt af meget varme temperaturer, fordi vi får vind op fra Afrika. Så som sådan er det ikke et enestående tilfælde. Alligevel kan man dog tale om, at det er ekstremt netop nu, fordi det lader til, at varmerekorden vil blive slået i mange europæiske byer.«

En del af forklaringen på de meget høje temperaturer er dog også, at kloden siden 1880 i gennemsnit er blevet 1,1 grad varmere, forklarer Sebastian Mernild.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
  • Trond Meiring
Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Mette og co har nu travlt med at mobilisere humane forsvarsværker i overensstemmelse med de permakulturelle principper, så vi er optimalt forberedte på de klimaforandringer, vi må imødese. Resiliens, som man siger.

Uf over vores skandinaviske hus, har vi et stort hus og en lille frugtplantage øverst oppe i det totalfredede område af Čukur-bjerget. Og her er for første gang skredet huse ned som følge af jordskred. - Det skete i vinteren 2018 og i foråret 2019. Vores hus er ikke i farezonen, da det ligger helt oppe på kammen, men det er dybt tragisk for dem, det går ud over..

Og neden for bjerget kan vi se lige ned i det smukkeste grønne flod-landskab, der iflg. EU er en af europas reneste strømme, som man direkte kan dikke af. Og her ligger der 2 små maleriske byer af samme navn på hver sin side af floden. Og disse byer, der allerede blev grundlagt af romerne, mærker også klimaforandringerne - og på en ganske barsk måde.

For første gang nogensinde blev begge byerne oversvømmet af flodvand i vinteren 2003, da isen ikke kunne komme under broen. Men dette gentog sig i vinteren 2011, 2018 og 2019. Men her i forsommeren 2019, hvor der ikke var is, steg floden mere end 500 cm op, og oversvømmede begge byer. Og det skyldes simpelt hen voldsomt nedbør.

Det er altså byer, der ikke har kendt til oversvømmelser i sine første næsten 2.000 år, der nu bliver ramt af forsat hyppigere voldsomme oversvømmelser. Og da vi var der for 9 dage siden, kom der 70 mm vand samt kæmpe hagl på mindre end 1½ time.

Og så må man jo formode, at dette kun er starten på klimaforandringerne. Og at det bliver endnu værre over de næste 10-25 år.

Anders Sørensen

Det er da i det mindste godt, at vejret bliver varmere, når nu det insisterer på at ændres. Alle ved, at varmt vejr er godt vejr. Tænk, hvis det var blevet koldere. Så ville vi alle gå rundt og skutte os iført lange underhylere og søge ly for hagl, i stedet for nu, hvor vi får muligheden for at solbade året rundt og være solidarisk med de varme ulande.

Randi Christiansen

Anders, hvis du nu lige var opmærksom på, hvilken katastrofe overskridelse af 1,5°'s målet er pga af de derved aktiverede irreversible feed back mekanismer, ville du nok ikke være så kæphøj.

Anders Sørensen

@Randi Christiansen, jeg er ikke kæphøj. Varmt vejr er godt vejr, det er almindeligt accepteret.

Havde klimaforandringerne ført til koldere vejr, ville det være langt lettere at føre folk til handlingsændring. Koldt vejr gider ingen andre end langrendsløbere, alpinister og snemænd.

Nu får vi varme, hvilket er godt. Så kan vi tage til stranden, og bølgerne bliver måske lidt højere, hvilket også er godt. Alle elsker bølger. Vi får et par orkaner om året, som vi kalder kælenavne. Alt er godt.