Læsetid: 5 min.

Det er ikke længere udlændinge, der optager danskerne mest. Det fandt selv DF ud af

Venstre kørte hårdt på med udlændingekampagner rettet imod venstrefløjen, men det var klimaet, som optog vælgerne mest
De Radikale fik med deres mere lempelige udlændingepolitik og grønne profil stor fremgang til folketingsvalget Grundlovsdag.

De Radikale fik med deres mere lempelige udlændingepolitik og grønne profil stor fremgang til folketingsvalget Grundlovsdag.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

6. juni 2019

Så fik vi et klimavalg.

I snart to årtier har valgkampe i Danmark været centreret omkring udlændinge. Det har stået klart, at klimaforandringerne udgør en alvorlig trussel imod menneskeheden. Men politikerne har ageret, som om det er flygtninge, vi skal være mest bekymrede over.

Sådan er det bare ikke gået denne gang. Klimaet har været valgkampens store tema. Og SF og De Radikale, der begge har en udpræget grøn profil, har opnået stor fremgang, mens de ligeledes grønne partier Alternativet og Enhedslisten dog er gået nogle mandater tilbage. 

I blå blok er De Konservative, den borgerlige bloks mest ambitiøse parti på klimaområdet, gået markant frem, og omvendt har både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance fået hårde hug af vælgerne – to partier, der mildest talt ikke er kendt som grønne. 

Som vi skrev i en analyse i Information dagen efter valgudskrivelsen, har der i nogen tid været forskydninger i gang, som kunne tyde på, at klimaet ville blive et hovedtema under valgkampen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det har det aldrig været, men det har taget rigtig lang tid for Socialdemokratiet at finde ud af, at de skal holde op med at afskaffe velfærd for at tækkes erhvervslivet.

Dorte Haun Nielsen, Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er åbenbart heller ikke klimaet, som optager danskerne mest!

Flemming Berger, Henrik Peter Bentzen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jo jo da, godt der er nogen, der er optimistiske...

En anden analyse:

Skræmmekampagner angående flygtninge, 'yderste venstrefløj' og 'socialistisk økonomi' har virket.
Venstre er gået knap 4% frem, Konservative er fordoblet, sgutte pga deres grønne politik, men pga 'lov og orden' og 'tough on crime'- politik.

Javist er DF mere end halveret, men:
NB er inde med 4 mandater, Stram Kurs fik næsten 2% af stemmerne, SD og Venstre (og SF) har stort set overtaget DF's udlændingepolitik.

De 2 grønneste partier, Enhedslisten - partiet, der af alle partier har mest blik for social ulighed, jobcentersystemet, en rimelig fordelingspolitik og for at få styr på storkapitalen - og Alternativet gik tilbage.

Derimod blev både de Radikale og SF fordoblet.

Minder uhyggeligt meget om valget 2011, hvor de Radikale havde held til at gennemtvinge en blå økonomisk sparepolitik og SF (og SD) som bekendt blev kørt over og ikke formåede at stå fast.

Har befolkningen - rød side - dog slet ingen hukommelse?

Nej, jeg er ikke særlig optimistisk, og vil ikke blive overrasket, hvis det ender med en eller anden konstellation med/af S-V-RV(SF) :-(

Esben Lykke, Thomas Tanghus, Flemming Berger og David Breuer anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Danskere har stemt denne gang for partier og holdninger i danmark og ikke for danmark. Men flertallet er for normale udlændige politik. Sådan er det forstået i indvandre miliøer.