Læsetid: 6 min.

Den lange vej til en undskyldning til Godhavnsdrengene

En række skiftende socialministre har afvist at undskylde for overgrebene mod Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn. Ministrene har kun villet beklage. Måske fordi spørgsmålet om en mulig erstatningssag kunne vente lige om hjørnet
Godhavnsdrengene har måttet vente i årevis på en officiel undskyldning. Nu tyder det på, at Mette Frederiksen er parat til at give dem den, hvis hun bliver statsminister. Her deltagere i en demonstration for netop en undskyldning afholdt i marts 2015.

Godhavnsdrengene har måttet vente i årevis på en officiel undskyldning. Nu tyder det på, at Mette Frederiksen er parat til at give dem den, hvis hun bliver statsminister. Her deltagere i en demonstration for netop en undskyldning afholdt i marts 2015.

Marie Hald

17. juni 2019

»Det er et af de mørkeste kapitler i vores historie,« sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på folkemødet fredag om overgreb mod børnehjemsbørn for få årtier siden.

»Børnene fik dengang at vide, at det hele var deres skyld. Men det var ikke deres skyld. Det er faktisk aldrig børnenes skyld.«

Den efter alt at dømme kommende statsminister vil derfor ikke bare sige undskyld til Godhavnsdrengene. Mette Frederiksen vil også sige undskyld til andre børnehjemsanbragte, undskyld til de grønlandske børn, der blev tvunget til at være danskere, og undskyld til alle de handicappede, der har lidt overlast.

Efter det taktfaste bifald blev Mette Frederiksen på vej væk fra talerstolen som noget af det første spurgt, om børnehjemsbørnene så også skal have erstatning.

»Det diskuterer jeg gerne,« gentog hun flere gange og fortsatte:

»Jeg tror, at det afgørende er, at vi som samfund giver en officiel undskyldning.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Katrine Damm
  • Britta Hansen
  • Frede Jørgensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Britta Hansen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Godhavnsdrengene er det danske samfunds dårlige samvittighed. Deres tragiske livshistorie på et Børnehjem præget af fysisk vold, psykisk vold, vanrøgt og overgreb afslører en Velfærdsstat, som ikke var til for dem.

Se at komme med den uforbeholdne undskyldning til alle de nulevende og afdøde skæbner fra Børnehjemmet Godhavn. Det er det mindste vi kan gøre for de nu voksne borgere med deres lange livshistorie og tragiske utrygge barndom.

Erstatning: Ja selvfølgelig er en stor erstatning på sin plads i denne sag.

Ligesom de grønlandske børn, der blev tvunget væk fra deres forældre har en legitim ret til en uforbeholden undskyldning fra den danske stats side og en erstatning.

VH
KFK

Morten Fals, Per Torbensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, lone hansen, Birte Pedersen, søren ploug, Herdis Weins, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Jeg erindrer stadigvæk David Rehlings manende ord i Søndagfrokosten:
Det er direkte latterligt, at en stat undskylder for handlinger, som forudgående generationer har begået.

Bemærkningen faldt i forbindelse med en diskussion af en eventuel undskyldning fra Danmark til beboerne på De Vestindiske Øer for dels at have transporteret deres forfædre over Atlanterhavet fra Afrika og dels for at have solgt øerne med indbyggere til USA for 100 år siden.

Jeg må indrømme, at jeg egentlig fandt, at vi godt kunne give en undskydning -
begge handlinger er i hvert fald afskyelige.
Selvfølgelig ville en undskyldning skulle formuleres af Rigsjuristerne, så vi ikke pådrog os et uoverskueligt erstatningsansvar; men en undskyldning ville være på sin plads.

Men NEJ, NEJ, NEJ- hvor latterligt.
Jeg kan stadigvæk høre David Rehlings hånlatter ved tanken - og skulle vi så også undskylde overfor briterne, at vikingerne i sin tid plyndrede og røvede vidt og bredt i landet ??

Så Godhavnsdrengene får aldrig en undskyldning -
i hvert fald ikke, hvis det står til David Rehling.

søren ploug, Britta Hansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er GODT at MF vil give Godhavnsdrengene o.a. en undskyldning.
MEN hvad med at hun så samtidig afskaffer sine Nyttejob , holder op med at kalde nogle bolig-omreåder ghettoer, hvor beboerne få længere straf for dit og dat samt får nyrenoverede boliger revet ned og bliver tvangs udsmidt - jo kommunerne har genhusningspligt , men har de gode og billige boliger hvor disse familier kan bosættes ?
Hvorfor ikke i stedet sørge for uddannelser og job til normal løn og andre arbejdsforhold eller giv de syge og nedslidte nemmer adgang til en førtidspension - samt set at få bygget nogle gode boliger i alle boligområder og kommuner. Mon ikke det "på den lange bane" var en langt bedre og billigere løsning.

Morten Fals, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, søren ploug, Susanne Kaspersen, Herdis Weins, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Thomas Tanghus og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Dorte Sørensen

Fuldstændig enig.

Det er så meget på tide at Godhavnsdrengene og de andre mishandlede får en kæmpe undskyldning officielt.

Vi i Danmark er ellers verdensmestre i at feje ubehagelige sandheder ind under gulvtæppet, og promovere vores egen humanisme, befolkningens 'lykke-følelse' og sans for hygge.

Det står desværre i skærende kontrast til den udvikling der er sket i løbet af de seneste mange år, især de sidste otte, hvor kotumen er blevet afviklingen af en anstændig socialpolitik og indførelsen af et rigidt arbejdsudbuds-regimente, hvor syge mennesker mishandles i uværdige og retsløse forløb uden ende.

Med vedtagelsen af reformen af førtidspension og fleksjob, der også inkluderer kontanthjælp og sygedagpenge, indskrev den daværende Thorning-regering - og Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister - sig i annalerne over umenneskelige lovgivere.

Hvis ikke den kommende regering får lavet om på den famøse, i folkemunde kaldet 'torturreformen', er den ikke sit ansvar voksent.
Og så burde der rejses en skamstøtte.

For der kommer aldrig en god undskyldning imorgen !!

https://www.a4nu.dk/artikel/bekymret-efter-valget-hvad-vil-en-ny-regerin...

Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, søren ploug, Herdis Weins, Steffen Gliese og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

Efter vore forgodtbefindende kan vi kalde det, hvad vi vil: En undskyldning.
Men i realiteten er og vil det kun være en beklagelse. Mette Frederiksen har ingen skyld i godhavnsdrengenes skæbne. Ligeledes vil hendes formodentlig fremtidige regering heller ikke have nogen skyld. Hvad er en undskyldning fra nogen, som ikke har skyld???
"Jamen staten skal da sige undskyld!" vil nogen sige.

Men staten udgøres af dem, som administrerer staten. Og hvis ingen af dem, som administrerer staten har nogen skyld, hvad er en undskyldning så værd?

Jah jah, vi kalder det en undskyldning. Så har sjælen fred.
Men husk, at man kun kan beklage på vegne af tidligere generationers handlinger!

Steffen Gliese

Nej, Thomas T. Jensen, staten er et kontinuum, og vi lever med konsekvenserne af systematiske fejltagelser.

Morten Fals, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, søren ploug, Marie Jensen, Frede Jørgensen, Jens Kofoed og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Der er stor forskel i mine øjne, Thomas T. Jensen.

Hvis en statsminister udtaler en ægte undskyldning, taler hun på hele landets vegne. Den undskyldning omfatter os alle og minder os alle om, at vi ikke må kigge den anden vej, at vi ikke må tillade uretfærdigheder og mishandling. En sådan undskyldning anklager tidligere statsfolk for ikke at have udført deres opgave, at beskytte borgerne tilfredsstillende. Og ikke mindst vil sådan en officiel undskyldning kunne føre til en yderst velfortjent erstatning. Alt dette er så meget mere, end en beklagelse, der er så nemt at udtale, da den står uden nogen konsekvenser.

Og selv om jeg normalt ikke er så glad for 'whataboutisms', som her påtaler af de nylige store fejltrin på beskæftigelsesområdet - endda netop af selv samme person, der nu vil udtale undskyldningen til de berørte børn fra den gang - så er der en sammenhæng. En sådan undskyldning indebærer jo også en lovning for fremtiden: Det må aldrig ske igen! Og denne tanke må vedrøre al umenneskelig behandling af mennesker i alle aldre: Børn, unge, voksne og gamle.

Undskyldning og konsekvenser på alle områder. Ja tak!

Morten Fals, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, søren ploug, Frede Jørgensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Mon børnene på Sjælsmark kommer til at vente lige så længe på en undskyldning som Godhavnsdrengene?

Morten Fals, Katrine Damm, Anders Reinholdt, søren ploug, Steffen Gliese, Frede Jørgensen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det handler om penge. Hvis der kommer en officiel undskyldning til Godhavns-drengene - og det mener jeg stadig er tvivlsomt - vil den blive formuleret så tilpas vagt - eller juridisk spidsfindigt - at den i bedste fald kommer til at fremstå ulden.
Set fra statens side, handler det om at forhindre, at der bliver skabt en form for præcedens for officielle undskyldninger og dermed også for udbetaling af erstatninger. Det handler jo ikke blot om Godhavns-drengene, men om de mange, mange grupper, som, også i et længere historisk perspektiv, vil kunne gøre et krav gældende over for den danske stat.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og christian christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ah, René Arestrup, reelt er der tale om få, talsvage grupper - langt mindre end dem, der i dag igennem klager og ankenævn systematisk tilkendes erstatninger.

Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eva Schwanenflügel, jeg tror desværre, at han kun har delvis ret - og at argumentet under alle omstændigheder er tåbeligt, fordi andre, som jeg skriver, pr. automatik tilkendes større erstatninger i større tal (ofre for forbrydelser, for lægefejl m.m.).
Derimod hersker der en forståelse af det offentlige som principielt ufejlbarligt, og det er den største fare for et demokrati, at man ikke anerkende fejl, man har begået.

René Arestrup

@Steffen Gliese
Du taler om det formaliserede klage-/erstatningssystem, men der findes en lang række historiske sager, som falder ved siden af, men hvor man udmærket ville kunne argumentere for, at den danske stat burde give en officiel undskyldning og udbetale erstatning. Umiddelbart kan jeg lige komme i tanke om to, som også har været oppe at vende i debatten: Grønlænder-børnene, som blev tvangsdeporteret til DK i 50'erne og 60'erne og efterkommerne af slaverne på de Vestindiske øer.. Der er sandsynligvis mange flere, hvis man begynder at grave.