Analyse
Læsetid: 5 min.

Lars Løkke kæmper til det sidste. Men kun for sig selv

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er gået i panik før selve valgdagen: Ved at vende ryggen til en borgerlig regering og nu satse alt på et forslag om et nyt samarbejde med De Radikale, udstiller statsministeren, at han kun har ét eneste mål for øje: sin egen politiske overlevelse
Som i et shakespearsk drama satser Løkke på, at han her i 11. time kan lokke den radikale leder, Morten Østergaard, til at kræve, at der skal dannes en ny midterregering med deltagelse af netop De Radikale.

Som i et shakespearsk drama satser Løkke på, at han her i 11. time kan lokke den radikale leder, Morten Østergaard, til at kræve, at der skal dannes en ny midterregering med deltagelse af netop De Radikale.

Mads Claus Rasmussen

Indland
5. juni 2019

Lars Løkke Rasmussen kæmper indædt til det sidste, men til gengæld også kun for sig selv.

Med den opsigtsvækkende udmelding om, at han nu ikke længere satser på en borgerlig regering sammen med De Konservative og Liberal Alliance, men i stedet håber på at kunne danne en ny regering sammen med bl.a. De Radikale, har han kastet endnu en håndgranat ind i blå blok.

På vej ud ad døren efterlader Lars Løkke de borgerlige partier i total og indre opløsning og modsiger samtidig alt, hvad han har hævdet at stræbe efter i valgkampen. Alt og intet er oppe i luften.

Dagen før valgstederne åbner, er Venstres formand tilsyneladende pludselig begyndt at tro på de meningsmålinger, han tidligere afviste som falske:

»Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier henover midten. Der er brug for samling på midten,« sagde Lars Løkke Rasmussen tirsdag til TV 2.

Efter længe at have advaret mod, hvad De Radikale vil kunne få af indflydelse som støtteparti for en ny S-regering, mener Lars Løkke nu pludselig, at Morten Østergaard skal trækkes med ind i en ny regering.

Meldingen er umiddelbart så rundtosset og tummelumsk, at man næsten skulle tro, at det var et surrealistisk sansebedrag.

Men den er god nok: Lars Løkke kører åbenlyst 100 procent sololøb og har nu kastet alle forpligtelser over bord i et sidste djævelsk magtspil, han håber vil give ham blot en lille, spinkel spilteoretisk mulighed for at kunne fortsætte ved magten.

Appel til tvivlerne

Udadtil er det et noget hypotetiske håb for Lars Løkke, at han i sidste øjeblik vil kunne lokke en stor gruppe tvivlervælgere over til Venstre.

Loyaliteten til partierne har længe været nedadgående, og derfor er der historisk mange vælgere, som i år først vil beslutte sig i timerne og minutterne op til selve stemmeafgivelsen.

Med sin uventede desperadojoker håber Løkke, at han kan vride og rykke balancen, så Venstre får uforholdsmæssigt mange af tvivlervælgernes krydser.

Kalkulen er faktisk ikke helt så tosset, som den måske umiddelbart kan lyde, for målinger viser, at forestillingen om en regering hen over midten er ganske populær blandt vælgere.

Efter at Løkke i første omgang lancerede ideen om en SV-regering – men vel at mærke som sin andenprioritet i forbindelse med udgivelsen af bogen Befrielsens øjeblik – svarede 47 procent af de adspurgte i en meningsmåling, at de var helt eller overvejende enige i, at en »regeringsdannelse mellem Socialdemokratiet og Venstre vil være godt for Danmark«.

Det har bestemt noget for sig, at særligt de vælgere, som i forvejen har svært ved at vælge mellem blokkene, og således kan betegnes som tvivlere, vil være mest tilbøjelige til at ønske en midterregering. Løkke fisker således i en sø med chance for bid.

Når alle andre muligheder for en valgsejr er udtømte, og hverken Venstre eller Dansk Folkeparti har haft held til rykke vælgere henover midten, kan udmeldingen om en mulig SVR-regering således godt give en slags mening.

Få andre sidsteøjebliksbudskaber har i hvert fald en lige så direkte appel til tvivlerne.

Lars Løkke er imidlertid langt mere udspekuleret end som så. Det egentlige skaktræk i den opsigtsvækkende melding handler nemlig om slutspillet, efter at stemmerne er talt op.

Som i et shakespearsk drama satser Løkke på, at han her i 11. time kan lokke den radikale leder, Morten Østergaard, til at kræve, at der skal dannes en ny midterregering med deltagelse af netop De Radikale.

Speget dronningerunde

Hvis De Radikale kan lokkes til nu at kræve – forud for den nært forestående dronningerunde – at de selv skal sidde med i en regering, og Alternativet samtidig undlader at pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kan det ikke udelukkes, at Lars Løkke Rasmussen med det alleryderste af neglene kan skrabe sig frem til en ekstra mulighed. Afhængigt af den helt præcise mandatfordeling, selvfølgelig.

I første omgang afviser Morten Østergaard enhver tilnærmelse: »Jeg kommer ikke til at give Lars Løkke en redningsplanke,« sagde den radikale leder tirsdag.

Men magtspillet er kun lige begyndt.

Ifølge den danske grundlov er det formelt set den siddende statsminister, altså Lars Løkke Rasmussen selv, der skal fortolke de krav og ønsker, som de forskellige partier byder ind med til dronningerunden.

Og hvis det skulle vise sig, at der ikke er et fuldstændigt entydigt flertal for, at Mette Frederiksen udpeges til kongelig undersøger og afsøger mulighederne for at danne den socialdemokratiske etpartiregering, hun selv ønsker, ja, så vil andre koalitionsmuligheder kunne komme i spil.

Lars Løkke ved, at De Radikale ikke føler, at de skylder Mette Frederiksen noget som helst, efter at hun for nøjagtig et år siden meddelte, at hun ikke vil have Morten Østergaard & Co. med i en ny regering.

Lars Løkke spiller dermed drevent og kynisk på, at De Radikale i en blanding af forsmåelse og magtbegær vil kunne fristes til at kortslutte den første dronningerunde.

Hele rækken af hasarderede satsninger fra Lars Løkkes side giver imidlertid kun mening, hvis målet ene og alene er hans egen personlige overlevelse.

Gamblingen kommer nemlig med en høj pris: På vej ud ad døren efterlader Lars Løkke de borgerlige partier i indre opløsning, og han har reelt skubbet alle blå partier fra sig. Han har absolut ingen venner tilbage på Christiansborg.

Den næste formand for Venstre vil derfor få et enormt oprydningsarbejde, ikke mindst med at genopbygge partiets troværdighed. Lige nu er Lars Løkke ligeglad, og han har i de seneste år vist sig villig til at give køb på næsten alt – undtagen magten.

Her i sin sidste skæbnestund afslører han, at han også er parat til at forsøge at købe sig til magten til en højere pris, end han vil være i stand til at betale. Men alt skal prøves, også de beskidte kneb.

Lars Løkke Rasmussen giver ikke op, før alle tænkelige spilteoretiske kombinationer er afprøvet. Og meget kan man sige om hans kaotiske valgkamp, men han gjorde i det mindste forsøget på at vinde. For enhver pris.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Denne mand vil sælge hvad som helst, for at fastholde magten. Lad nu vælgerne afgive deres stemme!

Carsten Wienholtz, Ole Svendsen, Arne Albatros Olsen, jørgen djørup, Helle Walther, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Tina Frederiksen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Gå i regering med Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne !.
De to partier han har brugt hele sit politiske liv til at bekæmpe.

Stik manden en tudekiks og en enkeltbillet til aftægtboligen.

Ole Svendsen, Helle Walther, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Pietro Cini og Tina Frederiksen anbefalede denne kommentar
Tina Frederiksen

Mere præcist kan dette ikke skrives.

Det er lige til en Lars Von Trier serie: Riget III
Ta det gode med det onde!

Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

End ikke udsigten til en nedstigning i Dantes Helvede vil kunne forhindre Løkkes langstrakte greb efter at bibeholde magten.
Der er kun reptil-hjernen tilbage - hvis der da nogensinde har været andet?

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Ole Svendsen, Arne Albatros Olsen, Jan Fritsbøger, Helle Walther, Christian Skoubye, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Anna Louise Finck-Heidemann, Benta Victoria Gunnlögsson, Jørn Andersen, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Tina Frederiksen, Nette Skov, Susanne Kaspersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

@Lars Trier Mogensen
”Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er gået i panik før selve valgdagen:
Ved at vende ryggen til en borgerlig regering”

Lars Løkke Rasmussen
vender først ryggen til en borgerlig regering, når han træder tilbage
som Statsminister, det er kun forvirrings valgflæsk, der er fundet frem.
Når skræmme kampagnen ikke har virket.

Ellers tak for en fin artikel

Jeppe Lindholm

Lige nu sidder Den-Lille-Svindler alene på sit kontor i statsministeriet ved sit statsministerskrivebord i færd med at lænke sig selv fast med stålkæder til statsministerkontorstolen efter at have sømmet vinduer og døre fast.

Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Ole Svendsen, Arne Albatros Olsen, Jan Fritsbøger, Helle Walther, Marianne Stockmarr, Estermarie Mandelquist, Anna Louise Finck-Heidemann, Jørn Andersen, Liselotte Paulsen, Bjarne Andersen, Danny Hedegaard, Torben Bruhn Andersen, Tina Frederiksen, Tor Brandt, Vibeke Døssing, Eva Schwanenflügel og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ja;
Så er han gået fra privat rygerum til "Ikke-ryge-ud-rum".

Peter Beck-Lauritzen, Ole Svendsen, Helle Walther, Marianne Stockmarr, Liselotte Paulsen, Torben Bruhn Andersen, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Men pludselig ad en hemmelig dør træder Inger Støjberg trøstende ind med en lille lagkage.

Jan Fritsbøger, Marianne Stockmarr, Jørn Andersen, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Selvom jeg synes, LLR generelt er en af de mest usympatiske, uordentlige og utroværdige politikere i dansk politik p.t. får jeg helt ondt af hans tydelige desperation.

Og jeg mener det ikke engang sarkastisk. Det er sgu synd for de mennesker, som tilsyneladende måler deres eget værd udfra hvor meget magt og status de har.

Michael Christiansen, Niels østergård, jørgen djørup, Jan Fritsbøger, Marianne Stockmarr og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Vi må ikke glemme at Lars Løkke Rasmussen, har brugt sin
stilling som Statsminister til at føre valg kamp. han skipper
VLAC, men forsætter som Statsminister, det er ikke troværdigt
brugte han Statsminister flyveren til at komme til Færøerne?

jørgen djørup, Jan Fritsbøger, Helle Walther, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Så der er ikke en international toppost i vente ?

Carsten Wienholtz, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

»svarede 47 procent af de adspurgte i en meningsmåling, at de var helt eller overvejende enige i, at en »regeringsdannelse mellem Socialdemokratiet og Venstre vil være godt for Danmark«.

!?
Hvad i alverden foregår der - tænker folk dog på?
Og - eller hvad i alverden er det for nogen meningsmålinger? Foretaget af hvem og hvor?

Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Tom Andreæ, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Intet kan undre mig med den mand. Han kan svigte sin bedste ven, hvis det gavnede ham selv politisk. Han virker desperat, han ser desperat, nærmest " syg" ud. Hans seneste stunt har jo ingen gang på jord, så skulle han ændre sin politik fuldstændig med S og R som partnere. Det er kort sagt knald i låget. Hvis han taber regeringsmagten, må man da håbe han har anstændighed nok til at træde tilbage, eller Hjort fortæller ham, at det skal han. K LA DF, vil jo ikke bakke op om det projekt og slet ikke når magten tabes. Man kan jo heller ikke have en leder, man ikke kan stole på.

Rigmor Eibe, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Man ved aldrig med Det Radikale Venstre Helle Walther; er der nogen, jeg SLET ikke stoler på, er det De Radikale...
Så tag ikke noget for givet!

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Den dystre profeti er at Morten Østergaard laver en "Vestager" således at der skal føres Radikal politik på alle områder.

I så fald er der kun en udvej. Nyvalg !

Martin Poulsen

Tror stadig at der er mange der tror at de radikale er et rødt parti, på trods af at deres økonomiske politik altid har været blå, med lav skatteprocent som fast del af partiprogrammet. Så ikke mærkeligt at bl.a liberal alliance er skidt ud af de radikale venstre.

Ellers er det en glædens dag, hvor 18 års borgerligt overherredømme står for fald. Der virker til at være et værdiskifte i samfundet på et dybere plan, hvor fælleskabet igen vil komme i fokus, til vores alles bedste. Tillykke Danmark.

Carsten Wienholtz, Ole Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det Radikale Venstre er i familie med Kamæleonen.
Igennem tiderne har det været i regering med partier fra både den ene og den anden lejr.

I dag er stort set den eneste grund til at partiet bejler en smule mere til venstrefløjen, at det ikke kan udstå DF.