Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen har vundet valget – men det er på støttepartiernes nåde

Socialdemokratiet har vundet valget. Men den markante fremgang til De Radikale og SF vil presse partiet fra hver sin side. Den socialdemokratiske partiformand vil ikke desto mindre snart kunne overtage Statsministeriet
Mette Frederiksen vil danne en ren S-regering, sagde hun ved sin sejrstale i Fællessalen på Christiansborg omkring midnat. Men hun bliver partier på støttepartiernes nåde. Det står klart efter især SF og De Radikales gode valgresultater, skriver Lars Trier-Mogensen.

Mette Frederiksen vil danne en ren S-regering, sagde hun ved sin sejrstale i Fællessalen på Christiansborg omkring midnat. Men hun bliver partier på støttepartiernes nåde. Det står klart efter især SF og De Radikales gode valgresultater, skriver Lars Trier-Mogensen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

6. juni 2019

Socialdemokratiet har fået opbakning til at kunne danne en ny regering. Men det bliver i høj grad på valgets andre sejrherrers nåde, at Mette Frederiksen fremover vil skulle navigere i et nyt og kompliceret parlamentarisk landskab.

De Radikale og SF vil kræve markante indrømmelser. Og det kan hurtigt udvikle sig til et vanskeligt krydspres, hvor SF på den ene side vil kunne hjælpe Socialdemokratiet på flere strækninger i en rødere retning, mens De Radikale på den anden side snarere vil gøre livet surt for sosserne med ubekvemme krav om lempelser i udlændingepolitikken og en fortsat økonomisk reformpolitik.

Processen vil blive bøvlet. Den kan trække i langdrag – måske ligefrem hen over sommeren – og kan udvikle sig til spegede, psykologiske dramaer. Men bundlinjen er alligevel, at vælgernes tale ved folketingsvalget er klar nok til, at Mette Frederiksen vil ende med at blive ny statsminister. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er færdig – i hvert fald i Statsministeriet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Albatros Olsen

Jeg tror desværre ikke, at hun har vundet en skid, for "nissen" er flyttet med fra blå blok til den røde.