Læsetid: 2 min.

Mette Frederiksens ’politiske forståelse’ minder om håndfæstningerne i tiden før år 1660

Som med kongemagtens håndfæstninger: Løber Mette Frederiksen fra sine løfter, er hendes aftalepartnere løsgjort fra deres troskabspligt
Frem til enevældet i 1660 måtte kongeaspiranterne – her Christian IV – skrive under på en såkaldt håndfæstning. Den gav aftalens parter mulighed for at trække sig, hvis kongen krænkede håndfæstningen. På samme måde kan man sige, at støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale ikke længere bør føle sig bundet af den politiske forståelse, hvis Mette Frederiksen ikke lever op til den, skriver David Rehling.

Frem til enevældet i 1660 måtte kongeaspiranterne – her Christian IV – skrive under på en såkaldt håndfæstning. Den gav aftalens parter mulighed for at trække sig, hvis kongen krænkede håndfæstningen. På samme måde kan man sige, at støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale ikke længere bør føle sig bundet af den politiske forståelse, hvis Mette Frederiksen ikke lever op til den, skriver David Rehling.

Rigsarkivet

27. juni 2019

Hvad er det egentlig for en slags papir, som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten nåede til enighed om natten mellem tirsdag og onsdag?

Efterfølgende forklarede Mette Frederiksen: »Det er ikke et regeringsgrundlag.« 

Dog, et par sætninger senere sagde hun: »Men det er grundlaget for, at jeg danner regering.«

Selv kalder papiret sig for en »politisk forståelse«. Mette Frederiksen forklarede videre på sit pressemøde:

»Det er ikke sket før i danmarkshistorien, at fire partier har sat sig sammen for at diskutere retningen for det ene parti, der skal i regering.«

Mette Frederiksen sagde også: »Jeg kommer til at være meget tro over for dette papir og dets intentioner. Jeg føler mig forpligtet af det, og det er på baggrund af det papir, at vi nu de næste dage kan danne en ny regering.«

Et regeringsgrundlag har i Danmark traditionelt været noget, som der var enighed om mellem flere partier, der er gået sammen i en regering eller – i det tilfælde, at kun ét parti dannede regering – er lagt frem af det regeringsdannende parti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu