Nyhed
Læsetid: 3 min.

Den nye kulturminister Joy Mogensen »siger tingene ligeud«

Joy Mogensen har været en stærk borgmester i kulturkommunen Roskilde siden 2011. Nu skal hun være minister for hele landet og være med til at genoplive kulturpolitikken
38-årige Joy Mogensen er ny i Christiansborg-sammenhænge, men er ikke ny i politik. Siden 2011 har hun været borgmester i Roskilde Kommune.

38-årige Joy Mogensen er ny i Christiansborg-sammenhænge, men er ikke ny i politik. Siden 2011 har hun været borgmester i Roskilde Kommune.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
28. juni 2019

»Det havde jeg ikke set komme,« udbrød Mette Bock med det samme, da hun torsdag trådte op på den lille scene i Kulturministeriet foran en stopfyldt sal. Det, hun ikke havde set komme, var, at Joy Mogensen skal overtage hendes post som kultur- og kirkeminister.

Den nye socialdemokratiske minister virkede da også selv en anelse overvældet, da hun med en reference til Roskilde Festivalen lagde ud med ordene »Hvad så, kulturliv? Er I derude?« efterfulgt af grin og et ydmygt tak »for at tage godt imod den overraskende nyhed, at jeg står her,« som Joy Mogensen formulerede det.

Men selv om den 38-årige socialdemokrat er ny i Christiansborg-sammenhænge, er hun ikke ny i politik.

Siden 2011 har hun været borgmester i Roskilde Kommune. Og netop den baggrund er interessant at få ind i kulturpolitikken på nationalt niveau, mener Dorte Skot-Hansen, som er lektor emerita og tidligere leder af Center for Kulturpolitiske Studier på Københavns Universitet

»Det er godt med en minister med et godt kulturelt grundlag i kommunalpolitikken, for det er der, udviklingen har været de senere år,« siger hun.

»Det kunne måske smitte lidt af på den nationale kulturpolitik, som er stagneret. Det kan blive rigtig spændende.«

Særligt Roskilde Kommune er ifølge Dorte Skot-Hansen kendt for at have »en aktiv og fremadrettet kulturpolitik«, hvilket også kan ses i de gavmilde kulturbudgetter. Joy Mogensen har da også været involveret i en lang række kulturelle initiativer.

Man kunne nævne hendes bestyrelsesposter i Museumskoncernen ROMU og Vikingeskibsmuseet, hendes engagement i oprettelsen af en eliteuddannelse i sangskrivning eller i tilblivelsen af rockmuseet Ragnarock.

Joy Mogensen

  • Født 11. august 1980.
  • Hun er uddannet bachelor i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet.
  • I 2005 blev hun valgt for Socialdemokratiet til Roskilde Byråd. Siden 2011 har hun været borgmester i Roskilde Kommune.

’What you see is what you get’

Når man taler med folk, der har arbejdet sammen med Joy Mogensen, er der især en ting, der går igen: Hendes engagement i kulturlivet. En af dem er tidligere direktør for ROMU, nu direktør for Kultur, Børn og Unge i Danmarks Radio, Henrik Bo Nielsen.

»Stod hun også til et kulturarrangement, når hun ikke behøvede at stå der? Ja, det gjorde hun,« siger han.

»I økonomiforhandlingerne kæmpede hun for, at kulturen skulle have en plads. Det kom ikke ind som sekundavare, som det gør andre steder. Kulturen skulle noget.«

Når han skal forsøge at karakterisere hende som politiker, siger han som det første, at »what you see is what you get.« Når Joy Mogensen sad for bordenden, skulle man ikke gætte sig til, hvad hun tænkte om diverse forslag.

»Og det er faktisk rigtig rart,« siger han.

»Sådan at have en politiker, der siger tingene ligeud.«

»Kulturområdet har gavn af at have en minister, som vil sit område og er garvet i at lave politik.«

En af de andre, som også har arbejdet sammen med Joy Mogensen, er Poul Knopp Damkjær, som er kultur- og idrætschef i Roskilde Kommune.

»Hun har været drivkraften bag musikbystrategien i Roskilde. Hun har brugt musikken aktivt til at udvikle byen. For hende har det været vigtigt, at musikken var noget for alle, og at den var med til at skabe fællesskaber,« siger han.

Tilbage i kulturministeriet er den officielle del af ministeroverdragelsen slut, og Joy Mogensen forsøger at svare på den regn af spørgsmål, der kommer til hendes graviditet. Ministeren går nemlig på barsel til oktober. Midt i regnen får hun dog også lov at svare på, hvad hun gerne vil arbejde for i sit nye embede.

»Jeg vil rigtig gerne udforske, hvordan vi kan blive bedre til at bruge kulturen til at løfte den kæmpe opgave, vi som samfund har i forhold til at give vores unge større selvværd og gejst i livet,« siger hun.

»Noget af det mest skræmmende er at se, hvordan unge kæmper med livet og med sig selv. Kulturlivet har rigtig meget at byde på der.«

Selv om Joy Mogensen har en stor interesse for kulturen, er det også et område, som længe har rangeret nederst på dagsordenen. I det såkaldte forståelsespapir, som danner rammerne om en ny regering, er kultur ikke nævnt med et eneste ord. Derfor bliver en af hendes helt store opgaver ifølge Henrik Bo Nielsen at få talt kulturen op.

»Den helt store udfordring bliver at tale sig langt nok op på regeringsdagsordenen til, at der er noget at skyde med,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Pedersen

Hun når kun at tildele DR et par milliarder fra Danmarks uendeligt dybe skattekiste, for hun smutter på barsel til oktober, når folketinget starter op igen - og så ser vi ikke Joy det næste halvandet år - gav vide om regeringen holder så længe?

Helle Walther

Det gør den, bare rolig. Og mig bekendt kan man godt tage baby med på jobbet, jfr. Lene Espersen m. fl. Endvidere har tinget fået en god formand, som ikke hidser sig op over en baby skulle være der i 5 minutter under en afstemning.
Og der arbejdes altså også i august+ september. Bare rolig unge kvinder i dag kan ,hvad de vil og skal. Du vil blive forbavset. En mand på sundheds og ældre området, en kvinde på forsvarsområdet,
en kvinde som indenrigsminister, så jeg tror, man vil opleve en meget driftsikker regering i flere perioder.

Steffen Gliese

Vi har jo fået den mest manøvredygtige regering i dette årtusind.