26 af verdens største olieselskaber er blevet ekskluderet fra Pensams investeringer. Pensionskassen begrunder beslutningen med, at den ønsker at bakke op om Parisaftalens målsætninger og reducere risikoen fra de selskaber, som forventes ikke at klare sig godt i den grønne omstilling
Ruslands største olieproducent, Lukoil, er blandt de selskaber, som pensionskassen Pensam nu sælger fra.

Ruslands største olieproducent, Lukoil, er blandt de selskaber, som pensionskassen Pensam nu sælger fra.

SERGEI KARPUKHIN

Indland
22. juni 2019

Pensionskassen Pensam, der har omkring 400.000 kunder blandt FOA-faggrupperne, har ekskluderet en række af verdens største olieselskaber fra sine investeringer.

I alt er der blevet frasolgt for 130 millioner kroner, og 26 olieselskaber er blevet tilføjet til pensionskassens liste over selskaber, man ikke ønsker at investere i. I alt har pensionskassen nu omkring 100 selskaber inden for kul, tjæresand og olie ekskluderet med henvisning til klimahensyn.

»Vi har tidligere fjernet en række selskaber inden for kul og tjæresand. Nu har vi fået mulighed for at måle på, hvordan vi egentlig kan få den største effekt ud af at sortere fra i den traditionelle olieindustri,« siger Torsten Fels, administrerende direktør i Pensam.

Skridtet fra Pensam kommer blandt andet på baggrund af en analyse fra organisationen Carbon Tracker. Carbon Tracker har udviklet en metode til at måle, hvilke af de store olie- og gasselskaber, der har de største andele af ressourcer og reserver, som overskrider hvad der realistisk kan blive hentet op af jorden, hvis den globale temperaturstigning skal holde sig under to grader.

Deres undersøgelse peger dermed på, hvilke selskaber der har den største risiko for at blive negativt påvirket af den økonomiske omstilling i en grønnere retning, der skal ske på globalt plan.

»For os handler det både om at tage ansvar i en utroligt vigtig omstilling. Men det handler også om en risikobetragtning, hvor vi skal sikre, at vi ikke ligger inde med nogle aktiver, der udvikler sig ugunstigt fremadrettet. Vi tror på, at de selskaber, der ikke formår at tage Parisaftalen og den grønne omstilling tilstrækkeligt seriøst, er en rigtig dårlig investering,« siger Torsten Fels.

Russere, kinesere og nordmænd

Blandt de selskaber, der nu bliver solgt fra, er den kinesiske oliegigant Sinopec, Ruslands største olieproducent, Lukoil, norske Equinor og amerikanske selskaber som Marathon Oil, Apache og Hess. Pensam har tidligere i år yderligere besluttet, at ti procent af pensionskassens samlede investeringer skal være i selskaber og projekter, der aktivt bidrager til den grønne omstilling.

Pensams eksklusioner får ros af Greenpeaces klimapolitiske leder, Jens Mattias Clausen.

»Det er dejligt at se, at der er nogle pensionsselskaber, der er begyndt at tage seriøst, at man ikke bør finansiere de store olie- og gasselskaber. De fleste af de store olie- og gasselskaber er ikke i nærheden af at lave den omstilling, der skal til for at leve op til Parisaftalen,« siger Jens Mattias Clausen.

»Man kan selvfølgelig diskutere, om der er behov for at gå endnu længere. Men det er en fin start. Den omstilling, vi skal igennem, bliver meget voldsom og kommer til at gå meget hurtigt, så der er også en stor økonomisk risiko for dem, der vælger at forblive investeret i selskaberne.«

Andre ekskluderer også

Det var pensionskassen PKA, der første gang brugte Carbon Trackers metode som udgangspunkt for eksklusioner af selskaber, da selskabet i april 2018 besluttede at frasælge 35 olieselskaber med henvisning til, at selskaberne ikke tog tilstrækkelige skridt til at leve op til Parisaftalen.

I løbet af 2019 har også P+, der er administrationsselskab for pensionskasserne DIP og JØP, og Lægernes Pension ekskluderet en række store olieselskaber, mens MP Pension har besluttet, at de vil være ude af alle investeringer i olie- og gasselskaber, der ikke lever op til Parisaftalen inden 2020.

Diskussionerne om olieinvesteringer i den danske pensionssektor handler ofte om, hvorvidt man skal sælge aktier fra, eller om man skal forblive investeret og forsøge at påvirke selskabet i en mere klimavenlig retning. Det mener Torsten Fels dog ikke er realistisk i de 26 selskaber, som Pensam nu har valgt at skille sig af med.

»Vi sælger ikke olie fra generelt, fordi vores samfund ikke hænger sammen, hvis ikke vi gør brug af den her energikilde. Men de her selskaber ligger så fjernt fra at omstille sig, at vi ikke tror på, at vi kan nå dem igennem en aktiv dialog,« siger han.

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Investering er at stemme om fremtiden: det, der favoriseres, lever, og det, der ikke modtager kapital, dør.

slettet profil

Pensam er heller ikke kendt for at forrente medlemmernes penge. De er nok bedst tjent med at vælge aktieselskaber efter lodtrækning.