Baggrund
Læsetid: 6 min.

Pia Kjærsgaards greatest hits: Ni gange, hvor formanden forargede

Ingen babyer eller racismeanklager i folketingssalen, uopdragne islændingene, klimatosser og aggressive udfald på Twitter. Pia Kjærsgaards fire år som formand for Folketinget er ikke gået stille for sig
Pia Kjærsgaard har nu været formand for Folketinget i fire år. Det er ikke gået stille for sig. Vi har fundet ni nedslag, hvor formanden har forarget.

Pia Kjærsgaard har nu været formand for Folketinget i fire år. Det er ikke gået stille for sig. Vi har fundet ni nedslag, hvor formanden har forarget.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
5. juni 2019

Den nuværende folketingsperiode lakker mod enden, og hvis magten skifter onsdag, kan Folketingets formand meget vel snart hedde noget andet end Pia Kjærsgaard.

I løbet af sin formandstid har Dansk Folkepartis stifter og tidligere leder excelleret i en lang række af udtalelser, som har bragt sindene i kog blandt politiske kolleger og iagttagere.

De har kaldt hende »uden format«, en formand der »spreder mere, end hun samler« og »uværdig« til at bestride formandsrollen, som kaldes Folketingets højeste og mest ærefulde embede.

Her følger en hitparade af formandens udsagn gennem de seneste fire år. Vi begynder i 2016.

  • Rottereden i Bruxelles

I 2016 handlede DR’s program ’Debatten’ om EU – herunder Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler.

Mens partitoppen på dette tidspunkt mere eller mindre havde lagt sig ned i sagen om MELD og FELD, havde partiets mor – selv om dog hun også undskyldte for sagen – en anden og mere offensiv tilgang. Hun valgte i samme omgang at kalde Europa-Parlamentet en »rotterede«.

»Hvis vi i Dansk Folkeparti, fordi vi har dummet os – og det har vi – kunne være med til, at der blev åbnet for, hvad er det egentlig, der foregår nede i den rotterede, så tror jeg, det ville være en rigtig god gerning,« sagde hun.

Det mødte kritik fra flere sider, blandt andet fra den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), som opfordrede de øvrige partier i Folketinget til at »kalde deres formand til orden«, mens Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, krævede, at Kjærsgaard forklarede sig.

  • Nej tak til en tur til USA

I sommeren 2017 var Pia Kjærsgaard og andre parlamentsformænd fra Skandinavien og de baltiske lande inviteret til officielt møde i Washington for at diskutere sikkerhedspolitik med amerikanske politikere.

Mens alle de andre landes formænd takkede ja og rejste over Atlanten, glimrede den danske formand ved sit fravær. Hun fandt det nemlig vigtigere at sidde til møde i København om Skattekommissionen end at tage med sine nordiske og baltiske kolleger til møde i USA.

»Det vigtigste for mig er at passe det hjemlige politiske arbejde,« lød forklaringen fra Pia Kjærsgaard i Politiken. Det fik den tidligere Venstre-minister Britta Schall Holberg til at skrive i Politiken, at »Pia Kjærsgaard er ikke værdig til at være Folketingets formand«.

  • Pubertetsproblemer i Island

Det skulle ellers have været en fest, da islændingene sidste sommer fejrede 100 års selvstændighed.

Men den gode stemning endte brat, da Pia Kjærsgaard blev inviteret til at tale i Altinget i Island i sin egenskab af formand for Folketinget sidste sommer.

Flere islandske foreninger og politikere rasede i tiden op til i de islandske medier over, at Kjærsgaard var blevet inviteret – ikke på grund af Danmarks tidligere status som koloniherre i Island, men på grund af den udlændingepolitik, Kjærsgaard og Dansk Folkeparti fører.

På dagen boykottede landet tredjestørste parti, Piratpartiet, Kjærsgaards tale, mens også en række islandske socialdemokrater udvandrede.

Efterfølgende sagde Kjærsgaard, at hun syntes, at islændinge ikke opførte sig demokratisk.

»De udskammer jo hele Danmark, når jeg kommer som Folketingets formand. Det er umodent. Ja, direkte pinligt,« sagde hun om Piratpartiet til Jyllands-Posten, mens hun til Politiken sagde, at der »må være pubertetsproblemer i Piratpartiet«, og »socialdemokraterne på Island kan tydeligvis ikke finde deres egne ben«.

  • Man diskuterer ikke med formanden

Under en debat i folketingssalen i februar i år beskyldte Pelle Dragsted (Ø) Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti for at komme med racistiske udtalelser, fordi DF’eren sagde, at man ikke kan integrere mennesker, der kommer fra muslimske lande.

Det gad Pia Kjærsgaard ikke finde sig i.

»Det dér vil jeg have mig frabedt. Det beskylder vi ikke hinanden for. Vi har en ordentlig tone. Tak. Værsgo,« sagde hun fra formandsstolen. Hertil svarede Dragsted:

»Altså ... hvis man siger, at en hel befolkningsgruppe ikke kan integreres, så vil jeg forbeholde mig ret til at kalde det et racistisk udsagn. Det er at tillægge en befolkningsgruppe samme ...«

 

Dagens lektie: Man må gerne udtale sig racistisk generaliserende om hele folkeslag fra folketingets talerstol. Men man må ikke sige fra overfor de racistiske udsagn. Det er virkeligheden i folketinget i 2019, hvor jeg idag måtte opleve at blive "irettesat" af Pia Kjærsgaard for at sige fra overfor en både racistisk og faktuelt forkert påstand om de medborgergere der har deres baggrund i lande med muslimsk flertal. Det har jeg nu tænkt mig at blive ved med. Jeg kommer aldrig til at medvirke til at gøre det normalt eller acceptabelt med nedsættende generaliseringer om hele befolkningsgrupper. Del gerne videre

Posted by Pelle Dragsted on Thursday, February 21, 2019

Det fik Pia Kjærsgaard til at rejse sig fra sin stol og afbryde Dragsted:

»Og man diskuterer ikke med formanden overhovedet. Jeg vil godt bede om, at det bliver taget til efterretning. Tak,« sagde Kjærsgaard og satte sig igen.

Efterfølgende blev Pia Kjærsgaard beskyldt for ikke at kunne adskille sine politiske holdninger fra formandsembedet og blev, som så ofte før, kaldt uværdig til formandsposten af politiske modstandere.

  • Fæstne/fæste

I oktober sidste år kom Pia Kjærsgaard på Twitter, og her begyndte løjerne for alvor. For eksempel i marts, hvor formanden lavede det, der må opfattes som en sand klassisker inden for debat på internettet: At irettesætte sin debatmodstanders grammatik og stavning. Således skrev Kjærsgaard som svar til et tweet fra erhvervskvinde og debattør Stine Bosse:

»Det hedder fæstNe.... så fat det dog Stine Bosse og andre der ikke kan stave....#dkpol.«

Bosse havde i stedet skrevet »fæste«. Herfra eskalerede debatten – og særligt, da det af flere andre på Twitter blev påpeget, at Dansk Sprognævn accepterer både »fæste« og »fæstne«. Men som Pia Kjærsgaard efterfølgende sagde til Berlingske:

»Ved du hvad? Det er min Twitter-profil, og det er mig, der bestemmer. Punktum.«

  • Selvbevidste kvinder den 8. marts

Kort efter slog Kjærsgaard igen til på Twitter, denne gang med et indspark om kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

»Åh ja. 8. marts. Kvindernes Internationale Kampdag ... hvor alle velbjergede selvbevidste kvinder kan spejle sig i selvgodhed. Havde glemt det indtil morgenlæsningen Mon kvindeorganisationerne nu går på barrikaderne for undertrykte muslimske kvinder ?#dkpol,« skrev formanden.

Berlingske interviewede efterfølgende Kjærsgaard og spurgte her, hvorfor hun havde »behov for at latterliggøre kvinder«, der forsøger at markere kampdagen.

»… hvis de kvinder er så stærke, må de jo bare give igen, og det tager jeg gerne imod,« svarede Kjærsgaard.

  • Ingen babyer i Folketinget

I marts lavede Mette Abildgaard, De Konservatives politiske ordfører, et facebookopslag, der fik sindene i kog.

»’Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!’ – sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard,« lagde Abildgaard ud og forklarede derefter, at hun samme dag havde haft sin få måneder gamle baby med ind i salen, hvorefter Pia Kjærsgaard havde gjort opmærksom på, at børn ikke hører til der.

 

“Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!” - sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets...

Posted by Mette Abildgaard on Tuesday, March 19, 2019

Sagen gik ikke bare Danmark, men også verden rundt.

Til det svarede Pia Kjærsgaard i et tweet, at hun stilfærdigt havde bedt folketingssekretæren sige til Abildgaard, at det ikke er godt med babyer i salen.

»Og troede, og at det var det...små sager bliver store i denne tid,« skrev formanden.

  • Klimatosser

I sin tale til Dansk Folkepartis medlemmer på valgnatten efter europaparlamentsvalget i maj sagde Pia Kjærsgaard et ord, som allerede er blevet en klassikker: Klimatosser.

Efter et skuffende nederlag til partiet, som ellers blev det største ved EP-valget i 2014 med fire mandater, men denne gang måtte tage til takke med bare et enkelt mandat, lavede Kjærsgaard en analyse af, hvad nederlaget mon skyldtes.

»Måske er det alle klima… – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i,« sagde Pia Kjærsgaard.

  • »Elendigt publikum«

Den seneste i perlerækken af udsagn fra Pia Kjærsgaard, som hun har mødt kritik for, stammer fra søndag aften.

Mens formanden så partilederdebatten på DR, faldt det hende for brystet, at publikum klappede efter et indslag om en flygtning, der har klaret sig godt i Danmark.

»Elendigt publikum udvalgt nøje af DR. Klapsalver og våde øjne hver gang, der bliver talt modtagelse af flygtninge. Og stilhed når der bliver talt om asylstop og hjemsendelse #dkpol,« skrev Kjærsgaard og blev bakket op af flere af sine partifæller.

Men som en journalist fra DR har skrevet på Twitter, var publikum indbudt på DR’s platforme, alle har i princippet kunnet få en billet, og en billet kostede »den nette sum af 0,0 kroner«.

Hvad har vi overset? Kom selv med flere bud i kommentarerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en højrepolitiker med orbitofrontale skader?

Bent Gregersen, Trond Meiring, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Karsten Lundsby, Benny Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Rektor i Nyborg slog 4. maj flg. op på Facebook. Det burde ramme en pæl gennem alt skrigeriet om, at ikke-vestlige indvandrere ikke kan integreres.

"Henrik Vestergaard Stokholm
4. maj ·

TIL ALLE POLITIKERE, DER MENER NOGET OM INTEGRATION!

I torsdags fik jeg besøg af min ven og far til en af mine tidligere elever, forskeren Hans Lassen. For få måneder siden forsvarede han sin afhandling ”En supertanker ændrer kurs”, som handler om integrationen af personer med en ikke-vestlig baggrund på det danske arbejdsmarked. Hans har forsket i emnet i mange år og er her gået videnskabeligt til værks med støtte fra Aalborg Universitet.

Afhandlingen bygger på en gennemtrawling af alle de kvantitative og kvalitative undersøgelser på området og konklusionerne er baseret på fakta og en stringent og videnskabelig tilgang. Her er ingen ”synsninger”, men hardcore fakta.

Afhandlingen konkluderer bl.a,. at integrationen på arbejdsmarkedet går rigtig godt, og at den er en overset succes. Afhandlingen viser også, at de sproglige og uddannelsesmæssige kompetencer er blevet styrket i takt med den øgede beskæftigelsesfrekvens. For alle mennesker vil gerne yde noget, være en del af samfund og fællesskab og have et godt liv.

Afhandlingen tager dermed livtag med mange af de forsimplede forklaringer og postulater, som højrefløjens værdikrigere helt sikkert vil fremføre for fuld skrue i den kommende valgkamp: At integration ikke kan lade sig gøre pga. kultur og religion, og at det eneste der virker er at sætte ydelser ned, hjemsende eller internere børn og familier i lejre m.m. Men alle de politiske postulater og synsninger er der bare ikke empirisk belæg for.

Hans Lassen har desværre ikke fået så meget taletid, som mange af de højtråbende politikere, der løbende taler integrationen ned og giver forsimplede og populistiske forklaringer på dette og hint. Der er desværre mest fokus på alt det, der ikke fungerer og ”skrækhistorier” fra Nørrebro m.m., som skal understøtte en forfaldsfortælling og vise, at kulturen er en barriere for integration. At folk fra bestemte lande ikke vil arbejde etc. Men de postulater er der bare ikke empirisk belæg for! Alligevel hører vi dem igen og igen.

Det er så trist at sure, pessimistiske og kyniske mørkemænd- og kvinder har overtaget debatten med generaliseringer, som ikke hører til i et oplyst og åbent demokratisk retssamfund. Vi er endt i en post-sandhedsæra, hvor nogle fake news åbenbart varer evigt. Goebbels´ profeti har desværre fået revival: "En løgn, der fortælles én gang, forbliver en løgn, men en løgn der fortælles tusinde gange, bliver til sandheden". Det skal blive løgn!

Så når vi nu i de kommende uger kommer til at høre en masse negative udsagn fra politikere om integration, indvandring og middelalderlige kulturer m.m., så spørg dem, om de har læst Lassens afhandling, og om de har empirisk belæg for sortsynet.

Det går nemlig godt på mange områder, så lad os også sprede succeshistorierne i den kommende valgkamp og fortælle politikerne, at det ikke er nok at mene noget. De skal også vide noget om det, de taler om….

Læs Lassens afhandlingen her (man kan nøjes med resume s. 10-17)"

https://vbn.aau.dk/ws/portalfiles/portal/287157291/PHD_Hans_Lassen_E_pdf...

Nette Skov, Bent Gregersen, Caspar Christiansen, Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Ete Forchhammer , Vera-Inge Demonio Laursen, Jan Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Katrine Damm, Alvin Jensen, Bjørn Ringgaard, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Poul Erik Pedersen, Jane Nielsen, Lone Hansen, Karsten Lundsby, Dorte Sørensen, Pietro Cini og Marie Jensen anbefalede denne kommentar

NU vælges der forhåbentlig en Formand for Folketinget vi kan være bekendt !!!

Bina Seff, Niels Abildskov , Ole Svendsen, Svend Erik Sokkelund, John Andersen, Jan Runager, Ete Forchhammer , Klaus Lundahl Engelholt, Anna Louise Finck-Heidemann, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Katrine Damm, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Lone Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Torben Skov

Som et supplement til dit indlæg ovenfor kan til jeg tilføje, at Finansministeriet for nylig har forsøgt at regne på, hvor meget de såkaldte ikke-vestlige indvandrere bidrager til den danske produktion (BNP).

Ifølge Finansministeriet er svaret ca. 80-85 mia. kr. De ikke-vestlige indvandrere er med andre ord intet mindre end en god forretning for den danske økonomi – hvis man måler det på denne måde.

Finansministeriets beregninger har imidlertid slet ikke fået den opmærksom, de nok fortjener, og Ministeriet undlader endda selv at nævne resultatet i deres egen pressemeddelelse! Men det står der ikke desto mindre!

Ulejliger man sig med at læse selve rapporten fremfor blot og bart pressemeddelelsen, når man til sidst i teksten (s. 14-5) frem til en ganske klar konklusion: den ikke-vestlige indvandring bidrager med 80-85 mia. kr. til den danske økonomi.

Finansministeriet, Indvandreres nettobidrag til de offentlige finanser i 2016, april 2019, https://www.fm.dk/nyheder/pressemeddelelser/2019/04/udgifterne-til-indva....

Bent Gregersen, Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nikolaj Lykke Nielsen, Svend Erik Sokkelund, John Andersen, Vera-Inge Demonio Laursen, Anna Louise Finck-Heidemann, Katrine Damm, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

... Og her i aftes i Det Sidste Ord skulle vi igen, igen høre at 'det koster den danske stat 35 millioner om året at muslimerne er her'.

Hvorfor mon ingen i oppositionen havde de historier med til aftenens partilederdebat, som Torben Skov og Henrik Plaschke nævner?

Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, John Andersen, Trond Meiring, Katrine Damm, Alvin Jensen, Jan Rosberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

* Undskyld, milliarder, ikke millioner

Trond Meiring, Alvin Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jan Søbæk Rasmussen

Jeg tror ikke der er så mange der er i tvivl om at Pia blev formand for folketinget som "tak for hjælpen" fra Lars Løkke. Jeg håber også der bliver valgt en ny formand hvis vi får en ny statsminister. Jeg synes ikke Pia er sin opgave voksen, ganske enkelt.
Nu vi snakker om Dansk Folkeparti, så blev alle os "klimatosser" igen latterliggjort under aftenens debat af partiets formand.
Jeg har fulgt en del med i debatterne og jeg menes ikke have set Partiet blive forholdt deres "gøren og laden" i forbindelse med togfonden, omfartsvejen light ved Mariager, jernbanen mellem Vejle og Billund, Meld og Feld, og jeg kunne blive ved. Sørgeligt for demokratiet synes jeg

Nette Skov, Torben Skov, Ole Svendsen, John Andersen, Jan Fritsbøger, Trond Meiring, Anna Louise Finck-Heidemann, Eva Schwanenflügel og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

En sammenligning med tidligere folketingsformænd? Mon ikke den vil nærme sig 9/0 eller 9/1 (gi'r plads til at ingen er fuldkommen) i samme tidsrum?

Skulle min formodning være rigtig, må det gælde: skam få den der genudnævner den nuværende folketingsformand!

Torben Skov, Ole Svendsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Som partiformand har Pia K. vist et usædvanligt snæversyn og dobbelt moral og forsvaret et racistisk menneskesyn.

Som formand for folketinget har Pia igen og igen bevist, at hun er uværdig til posten.

Efter valget i dag vil vi have en ny formand for Folketinget, som vi kan være bekendt. En der vil løse opgaven med respekt for folkestyret, og en som kan repræsentere Danmark med værdighed.

Nette Skov, Trond Meiring, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

9 gange?!?

Hun er forargende ved sin pure tilstedeværelse som forkvinde til Folketinget. Hver evig eneste dag, og uden endda at gøre sig yderligere bemærket!

Nette Skov, Torben Skov, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Du glemte Pia Kjærsgaards udemokratiske opførsel omkring ændring af tronfølgeloven i 2009.
Der var stor uenighed både blandt politikere og i befolkning om hvorvidt man skulle se at få opdateret Grundloven omkring bl.a. kirke/stat. Da regeringen ikke havde tænkt sig at ændre andet end tronfølgeloven, begyndte man at overveje at stemme imod, så man kunne få andre ændringer til Grundloven med i samme ombæring.
Pia Kjærsgaard udskammede meget hidsigt alle, der overvejede at stemme taktisk, fordi spørgsmålet INTET havde at gøre med andre ændringer i Grundloven. De ændringer kunne man jo bare lave senere.
Da tronfølgeloven bliver godkendt ved folkeafstemning udtaler Pia Kjærsgaard straks, at nu er der jo SLET INGEN grund til at snakke mere om Grundlovsændringer...

Denne opførsel falder faktisk lidt i tråd med hvad der skete umiddelbart inden udtalelsen om "klimatosser"
Her opfinder hun en dårlig hoverende opførsel hos journalister "som hun jo kender, og hun kan jo se det på dem" - hvorefter hun pådutter journalisterne denne dårlige opførsel - for til sidst på det groveste at sige, at "det kan de altså ikke være bekendt!"