Nyhed
Læsetid: 4 min.

Politikere begejstret over nyt klimaråd: »Der er brug for en fri stemme, der kan puffe til os«

Et nyt klima- og omstillingsråd skal fungere som et tværvidenskabeligt indspark i klimadebatten. Flere partier er yderst positive og hilser det nye råd velkommen og ser frem til deres inputs. De Konservative mener ikke, der er et behov
»Formålet er at blive en stemme i den klima- og omstillingspolitiske diskussion, som vi synes mangler,« siger lektor Anders Blok om Klima- og Omstillingsrådet.

»Formålet er at blive en stemme i den klima- og omstillingspolitiske diskussion, som vi synes mangler,« siger lektor Anders Blok om Klima- og Omstillingsrådet.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
24. juni 2019

Der findes allerede et politisk udpeget klimaråd og et klimaråd for unge, og nu får Danmark også et nyt klima- og omstillingsråd, der vil byde ind med forskningsbaserede bidrag i den klimapolitiske debat.

Det nye råd består af fem forskere, der tilsammen dækker områder inden for sociologi, historie, politisk økologi, bæredygtigt forbrug, og livscyklusvurderinger. Forskerne har forpligtet sig til i fællesskab at formidle viden, som medtænker de forskellige fagligheder.

»Klima- og Omstillingsrådet er et tværfagligt råd, hvor vi anlægger et globalt retfærdighedsperspektiv, og hvor vi ser civilsamfundet som vores primære dialogpartner,« siger Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og medlem af det nye råd.

Det nye klimaråds tværfaglige profil vækker politisk begejstring. Hos Enhedslisten er man særligt glad for, at det nye råd ikke lægger sig fast på en snæver økonomisk analyse:

»Jeg synes, det kunne være en rigtig god idé med sådan et råd, fordi de jo ser ud til at ville arbejde tværfagligt og basere sig på en ikke så ensidig økonomisk analyse som Det Miljøøkonomiske Råd og Klimarådet,« siger Mai Villadsen, der er klimaordfører for Enhedslisten.

Også hos Alternativet er man yderst positive over for rådets tværfaglighed, og partiet glæder sig til at følge det nye klima- og omstillingsråds arbejde.

»Jeg synes, det er fantastisk, at forskerne går sammen og selv kan sætte rammerne for rådet. Der er brug for indspark i den meget vigtige tid, vi lever i, hvor vi skal træffe nogle store og vigtige beslutninger,« siger Rasmus Nordqvist, klimaordfører i Alternativet.

Han mener, at der er brug for et opgør med det vækstparadigme, vi har, og her ser han det som en stor styrke, at forskere går sammen på tværs af humaniora såvel som naturvidenskab.

En ny stemme

Klima- og Omstillingsrådet er blandt andet opstået, fordi medlemmerne mener, at der mangler nogle andre stemmer i den klimapolitiske debat end eksempelvis det politisk udpegede Klimaråd, som ifølge Anders Blok er domineret af et snævert fagøkonomisk perspektiv.

»Formålet med Klima- og Omstillingsrådet er at blive den stemme, som vi synes, der mangler i debatten. Vi har et andet forskningsmæssigt afsæt og anlægger et andet perspektiv på problemstillingerne sammenlignet med andre rådgivningsorganer,« siger Ander Blok og tilføjer:

»Vi tager afsæt i, at vi som forskere har en særlig forpligtigelse – med den viden vi har – til at træde ud i offentligheden og gennem med- og modspil være med til at kvalificere den offentlige diskussion.«

Klimaordfører fra De Radikale, Ida Auken, er også positivt indstillet over for det nye Klima- og Omstillingsrådet, og hun mener ikke, at klimaforandringerne kun er et økonomisk anliggende. Hun skriver i en kommentar til Information:

»Klimaforandringerne forandrer alle dele af vores liv, ikke kun økonomien. Derfor hilser De Radikale velkomment, at mange flere faglige stemmer vil blande sig i klimadebatten med deres perspektiv.«

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, er også venlig stemt overfor Klima- og Omstillingsrådet, som hun mener kan komme med vigtige input til den grønne omstilling. I et skriftligt svar til Information skriver hun:

»Vi hilser alle konstruktive inputs til klimadebatten velkommen. Vi skal alle løfte i folk, og der kommer til at ske forandringer, når vi skal i gang med den grønne omstilling, så jeg er glad for, at flere aktører engagerer sig i den politiske diskussion.«

Plads til endnu et råd

På tværs af partierne på venstrefløjen lader der til at være nogenlunde enighed om, at Klima- og Omstillingsrådet har en eksistensberettigelse, på trods af at Danmark allerede har flere klimaråd.

»Det er jo ikke en erstatning, men det er tværtimod endnu en stemme på et fagligt højt niveau. Og der er brug for en fri stemme, der kan puffe til os,« siger Rasmus Nordqvist.

Den betragtning er Pia Olsen Dyhr helt enig i, og hun mener, det er positivt med flere klimastemmer.

»Vi har allerede Klimarådet, som kommer med økonomiske analyser, modeller og fremskrivninger, og vi har organisationer, der skubber os politikere i en grønnere retning, men jo flere stærke klimastemmer, der kommer på banen, jo bedre,« skriver hun til Information.

Mai Villadsen understreger også, at det er positivt, at Klima- og Omstillingsrådets afsæt er, at Vesten skal løfte noget mere, og at den grønne omstilling skal være socialt retfærdig.

Mette Abildgaard, klimaordfører for De Konservative, er enige med de resterende partier i, at det er positivt, når nogen ønsker at bidrage til den danske klimadebat. Hun er dog ikke enig med det nye råd i, at de forskningsbaserede bidrag til debatten ikke bliver dækket af Klimarådet.

»I klimadebatten skal vi passe på med, at vi ikke ender med at få rådgivning fra så mange forskellige organer, som stikker i så mange forskellige retninger, at det bliver en undskyldning for ikke at handle,« forklarer Mette Abildgaard.

»Vi skal holde fast i, at vi har nogle officielle rådgivningsorganer til regeringen, og det er altså Klimarådet, og det er her, vi skal hente vores bidrag.«

Information har også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet og Klimarådet, men det har ikke været muligt. Venstre ønsker ikke at kommentere det nye råd.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

niels astrup

Hvor ville det være en befrielse, hvis økonomer og andre DJØF-typer ikke længere får indflydelse på klima- og miljøpolitik.

Hvordan landede vi forresten på et sted, hvor økonomer får lov til at kalde sig selv for klima-eksperter?

Klaus Lundahl Engelholt, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Torben Skov og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

100% DJØF
0% Folket

Jesper Pedersen
Hvordan definerer du "folket"?

niels astrup

Rikke - dem, der er drivkraften i skabelsen af verdenshistorien.

niels astrup
Interessant definition - altså sådan nogle som Napoleon og Hitler...

niels astrup

Det er Kliche.

Niels østergård

Og måske lidt Formand Mao også.
Men med Kliche et højdepunkt i dansk musikhistorie.
https://www.youtube.com/watch?v=JYLKouOCwLY

Hvis klimavidenskab på et tidspunkt inden alt for længe udvikler sig til at blive naturvidenskab, kan vi spare trillioner og i stedet gøre noget ved udfordringerne.

Som situationen er nu, ligner det mere et stort beskæftigelsesprojekt for feel-good no-good grupperinger ganske uden naturvidenskabelig baggrund og viden. Hvordan kan det være anderledes, når FN har vedtaget, at 'science is settled' omkring CO2 som den knap, vi mennesker kan regulere temperaturen med.

Daniel Joelsen

@Rikke Nielsen
Sjovt at du associerer drivkraft med Hitler og Napoleon. I øvrigt to personer med kun få fællestræk. Jeg ville i stedet have foreslået dem der har kæmpet for vores rettigheder og velfærd inklusive filosofer, forfattere, kunstnere, opfindere, forskere, landmænd og politikkere.