Nyhed
Læsetid: 7 min.

De Radikale vil afskaffe den grønne check. Regningen lander hos de fattigste

Den grønne check kompenserer pensionister og folk med lave indkomster, så klimaafgifter ikke rammer socialt skævt. Nu vil De Radikale med deres længe ventede økonomiske 2030-plan afskaffe den helt. Det vil øge uligheden, siger eksperter. Rød blok kalder forslaget »helt vildt« og »forkert«
Vi vil hellere bruge penge på at bekæmpe fattigdom. Det er jo de allermest udsatte, vi har i samfundet. Det er derfor, vi vil bruge den grønne check til at finansiere at afskaffe fattigdomsydelserne, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Vi vil hellere bruge penge på at bekæmpe fattigdom. Det er jo de allermest udsatte, vi har i samfundet. Det er derfor, vi vil bruge den grønne check til at finansiere at afskaffe fattigdomsydelserne, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Jakob Dall

Indland
4. juni 2019

De Radikale har før været store fortalere for den grønne check og sågar foreslået at fordoble den. Men nu vil partiet helt afskaffe tilskuddet, som kompenserer borgere med lave indkomster for klimaafgifter.

Det fremgår af partiets økonomiske 2030-plan, som blev præsenteret mandag.

Det har ellers længe været et af de helt store spørgsmål for politikere, hvordan vi undgår, at den grønne omstilling rammer socialt skævt, og at de fattigste borgere kommer til at hænge på regningen for klimaafgifter. I Danmark har den grønne check siden 2010 været et værktøj til netop at undgå en social slagside af klimakampen.

Ifølge partiets stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, tjener den grønne check ikke længere et formål, fordi nogle af de afgifter, den skulle afveje, enten er afskaffet eller sat ned.

Vi vil hellere bruge pengene på at bekæmpe fattigdom. Det er jo de allermest udsatte, vi har i samfundet. Det er derfor, vi vil bruge den grønne check til at finansiere at afskaffe fattigdomsydelserne,« siger hun.

Øger ulighed

De Radikales forslag er dog ikke uden omkostninger. Det vil nemlig medføre en stigning i uligheden. Det påpeger Jakob Egholt Søgaard, som er postdoc ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

»Den grønne check blev indført for at kompensere de laveste indkomster for en række klimaafgifter, og en afskaffelse vil isoleret set øge uligheden. Det er et politisk spørgsmål, som handler om vores holdning til ulighed, og om vi kan leve med, at uligheden stiger, når vi indfører klimaafgifter,« siger Jakob Egholt Søgaard.

Også Lars Andersen, der er direktør i tænketanken Arbejdernes Erhvervsråd, vurderer, at afskaffelsen vil ramme socialt skævt.

Det underbygger han med nye beregninger fra tænketanken, som viser, at en afskaffelse af den grønne check vil spare statskassen for cirka 2,5 milliarder kroner i 2025, hvoraf 1,6 milliarder skal betales af den halvdel af danskerne med de laveste indkomster.

»Det er langt mere end den rigeste halvdel skal finde tilsammen, og forslaget fra De Radikale vil altså øge uligheden,« siger han.

Og det er nye toner fra De Radikale. I 2009 – lige inden den grønne check trådte i kraft – sagde De Radikales daværende politiske leder, Margrethe Vestager, om kompensationen, at det var nødvendigt at fordoble den, »hvis der skal være en rimelighed i de grønne afgifter«.

Siden er den grønne check blevet mindre og mindre og har blandt andet været med til at finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften i 2017. I dag får alle mennesker over 18 år med en årlig indkomst under knap 400.000 kroner en årlig grøn check på 525 kroner. Pensionister får et lidt større tilskud på i alt 900 kroner om året. Desuden får man en supplerende grøn check og tilskud, hvis man har børn, og hvis man har en lavere indkomst.

Svære valg forude

De Radikale finder ingen opbakning til at afskaffe den grønne check i rød blok. Tværtimod er der over en bred kam enighed om, at forslaget er socialt skævt.

For eksempel mener den socialdemokratiets Peter Hummelgaard, at det er »helt forkert« at finde finansiering ved at afskaffe den grønne check, hvis man virkelig ønsker den grønne omstilling.

»Checken forsikrer jo, at de byrder, der alt andet lige er ved, at vi har afgifter, bliver lettet for dem i vores samfund, som har mindst. At afskaffe den vil ramme meget socialt skævt. Vi kommer i de kommende år til at skulle træffe mange svære valg, og det vil kun blive sværere, hvis man ikke sikrer, at klimaomstillingen også er socialt retfærdig. Ellers risikerer vi, at vi ikke får befolkningen med på omstillingen,« siger Peter Hummelgaard og giver De Radikale en røffel med på vejen:

»Det, der ærgrer mig allermest, er, at det her udspil fra De Radikale bekræfter, at de altid er imod, at man beder nogle af dem med de største formuer og indkomster om at bidrage en lille smule mere. Og når de så selv skal finde finansiering, vælger de nogle af de ting, som sikrer, at afgifter ikke rammer alt for skævt.«

– Har I selv planer om at hæve den grønne check?

»Nej, for nuværende har vi ingen planer om at hæve den. Vi har planer om at videreføre den.«

»Et helt vild forslag«

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, synes, at afskaffelsen af den grønne check er »et helt vildt forslag«.

»De Radikale bekender her virkelig kulør som et meget højreorienteret parti, når det kommer til den økonomiske politik. For det er et forslag, der vil tage pengene op af lommen på nogle af dem, der har mindst i vores samfund blandt andet pensionister og studerende,« siger finansordføreren.

»Hvis man vil have en socialt retfærdig grøn omstilling, så er den grønne check et helt centralt værktøj at bruge. Når De Radikale så går ud og siger, at de vil fjerne den, så er det jo det samme som at sige, at de ikke har nogen som helst ambitioner om, at den grønne omstilling skal være socialt retfærdig,« siger han.

– De Radikale skriver i deres udspil, at flere af de klimaafgifter, som fandtes, da den grønne check blev indført, er blevet nedsat eller afskaffet. Hvorfor så ikke også fjerne den grønne check?

»Fremadrettet vil afgifter være et helt centralt værktøj for at sikre den grønne omstilling. Så det er ganske enkelt ikke tid til at skrue ned for den grønne check. Det er tid til at skrue op for den.«

Heller ikke Alternativet kan støtte en afskaffelse af den grønne check, siger Rasmus Nordqvist, der er partiets klimaordfører.

»Vi vil tværtimod hæve den grønne check, fordi vi skal bruge den til at sikre en social balance i den grønne omstilling. Det er helt skævt at fjerne den, når vi nu skal til at arbejde med afgifter i forhold til klimaet.«

Han bakkes op af SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

»Det giver ingen mening at afskaffe den grønne check, hvis man skal bevare den sociale balance i den grønne omstilling. Jeg tror udmærket, at De Radikale ved, hvor travlt vi har med at bremse klimaforandringerne, og derfor undrer det mig, at de vil svække den folkelige opbakning til klimakampen ved at fratage den her økonomiske kompensation til dem, der i forvejen har mindst i vores samfund. Det er nødt til at være os alle, der løfter i flok. Alt andet er skævt,« skriver Olsen Dyhr i en mail. Med partiets forslag til en flyafgift vil det hæve den grønne check med 200 kroner, tilføjer hun.

Finansminister Kristians Jensen (V) mener stadig, at der skal være en grøn check til folkepensionister.

»Men vi er med på, at man kan udfase den grønne check fremadrettet, hvis man bruger pengene på at sænke nogle af de afgifter, der i vores øjne skal sænkes. Hvis det kan ske i takt med, at vi sænker de afgifter, der bliver overflødiggjort af den grønne energiproduktion, så synes vi, det kan være fornuftigt.«

En prioritering

Beregninger fra Arbejdernes Erhvervsråd viser, at en afskaffelse af den grønne check vil reducere indkomsten for de ti procent fattigste med 0,7 procent. For de rigeste vil det være en tilbagegang i indkomsten på 0,04 procent. Altså vender den tunge ende nedad ved at afskaffe den grønne check.

Det bekræfter Sofie Carsten Nielsen.

»Men det er altså vores prioritering. Vi synes, at det er de mest udsatte, de fattige, der skal have mere. Vi vil afskaffe fattigdomsydelserne. Derfor er det relevant at se på en offentlig ydelse, en check, der udstedes på baggrund af nogle ting, der enten ikke findes mere eller er sat voldsomt ned. Det er altså en prioritering. Vi siger helt ærligt, at vi vil bruge pengene på at afskaffe fattigdomsydelserne. Det er afsindig vigtigt for os,« siger hun.

Ud over at afskaffe den grønne check foreslår De Radikale i deres udspil at øge væksten ved at hæve arbejdsudbuddet. Det vil de blandt andet gøre ved at nedsætte den såkaldte beløbsgrænse, som dikterer, hvor meget en udlænding skal tjene årligt for at få lov til at arbejde i Danmark. Ved at sænke beløbsgrænsen forventer partiet at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, hvilket i alt skal give en indtægt på to milliarder, skønner partiet.

I netmediet Altinget kritiserer Finansministeriet og økonomer dog De Radikales plan. De mener, at det er tvivlsomt, at udenlandsk arbejdskraft vil kunne skaffe så mange penge til statskassen.

De Radikales økonomiske plan

Omkostninger:

 • En tredjedel af landbrugsjorden omlægges til græsning, skov og natur.
 • Det offentlige skal ikke længere købe benzin- og dieselbiler fra 2020, og salget skal stoppes helt i 2025, så der er en million grønne biler på vejene i 2030.
 • Fly, der letter fra Danmark, skal betale CO2-afgift.
 • Udledning af klimagasser skal være reduceret med 70 procent i 2030.
 • Besparelser på uddannelser skal stoppes og vendes til investeringer.
 • Uddannelsesloftet skal fjernes.
 • Der skal ansættes 4.500 flere pædagoger.
 • Regionerne skal bevares.
 • Prisen på cigaretter skal hæves til 70 kroner pakken.
 • Kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers-reglen skal afskaffes.
 • 7-års-opholdskravet i dagpengesystemet skal afskaffes.
 • Besparelser på kultur- og medieområdet skal stoppes.
 • Udviklingsbistand skal gradvist øges.

Besparelser:

 • 10.000 flere udlændinge i job i Danmark.
 • Seniorjobordningen afskaffes.
 • Grøn check afskaffes.
 • Bo- og gaveafgiften skal bevares.
 • Digitale tjenesteydelser skal beskattes.
 • Reform af indsats mod ungdomskriminalitet skal rulles tilbage.
 • Lindholm skal skrinlægges.
 • Planlagt ekstra løft til offentlige investeringer – bortset fra forsvaret – skal rulles tilbage.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Morten Østergaard, Formand for Det Radikale Venstre.

Det er latterligt med alle de ultimative krav. Et parti kan stille ultimative krav, hvis partiet har opnået over 50% af stemmerne. Kun S har historisk set været i nærheden af de stemmetal.

Morten Østergaard tænk over, at nu er Du repræsentant for os socialliberale midtervælgere. Vi vil gerne se en genopretning af vores uddannelser, vores omsorg for børnene, vores omsorg for ældre, og vores omsorg for de socialt udsatte handicappede, hjemløse mv.

Vi vil først og fremmest gerne se en GRØN KLIMAMPOLITIK som præger vores transport, landbrug, produktion og forbrug. Det er valgets absolut vigtigste tema. S har spillet ud med et moderat klimaudspil tak for det. Det er et godt udgangspunkt for denne meget store reform udfordring for hele Danmark og for EU.

Vi er lidt kedelige i forhold til venstrefløjen, da et budget både består af udgifter og indtægter. De skal hænge sammen med mindre vi skal lånefinansiere og lade andre betale regningen senere.

Men Morten Østergaard: Lad så være med at kortslutte valgkampen med meningsløse ultimative forslag om, at minimumsnormeringer skal finansieres af at sløjfe Seniorjobordningen. Det er helt håbløst statsbudgettet indeholder et utal af poster, som der kan skrues på i samarbejde med en kommende Socialdemokratisk Mindretalsregering. Men den skal jo først vælges ellers så fortsætter den perspektivløse ørkenvandring, hvor Lars Løkke Rasmussen mod sin vilje bliver afhængig af Nye Borgerlige og Stram Kurs. Er det det alternative du ønsker Morten Østergaard RV nej helt sikkert ikke.

Hvis Det Radikale Venstre skal vinde vælgernes troværdighed, så kræver det, at viser at vi vil samarbejdet hen over midten og at alle partier bøjer sig mod hinanden, for sådan er vilkårene i Danmark. En kommende radikal minister eller forhandler skal udvise diplomatisk snilde forklare hvad vores politik går ud på, men holde døren åben for at andre partier i vores røde blok kan have andre relevante forslag til finansiering.

Det nytter ikke noget med at ende i rollen som den altid højrøstet tønde der buldrer mest, men aldrig kommer i nærheden af at levere. Hilmar Baunsgaard forstod denne kunst, Karl Skytte forstod denne kunst, Marianne Jelved forstod denne kunst undtagen i år 2006, hvor det kortsluttede med det fantasifulde forslag, om at hun selv skulle være Statsministerkandidat med 9,2% af stemmerne.

Jeg glæder mig til at opleve lidt statsmandskunst og jeg gider ikke høre på flere ensporede og snæversynede udmeldinger om, at hvis ikke dit eller dat, så går Det Radikale Venstre i baglås.
Hvis forhandlingsvilje og hold fast i den socialliberale overbevisning, det er den vi tror på og samles om.

PS. Seniorjobordningen: Jeg ønsker at bevare Seniorjobordningen. I en tid uden efterløn med forhøjet pensionsalder og med flere og flere stærkt nedslidte offentlige ansatte, så skal vi ikke demontere ordninger, som kan sikre ældre medarbejdere en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det kunne være, at der blandt Seniorjobberne var en fantastisk kærlig Pædagog, eller Pædagog medhjælp som lige havde blik for at trøste et enligt ensomt og ulykkeligt lille barn i en fortravlet hverdag.

Venlig Hilsen

Kim Folke Knudsen
Socialliberal debattør
og Klimatosse.

Trond Meiring, Thomas Krogh, Steffen Gliese, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Birte Pedersen, Lone Ibsen, Kim Houmøller og Chris Ru Brix anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En rimelig erhvervsskat er, hvad der skal finansiere en afskaffelse af fattigdomsydelserne. Aftalt med de øvrige EU-lande, så det ikke bliver muligt at konkurrere på dårlig offentlig service og usikre levevilkår for det altovervejende flertal af borgere.

Trond Meiring, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Werner Gass, John Andersen, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Michael Waterstradt, Rolf Andersen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Nette Skov, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

@ Steffen Gliese
Hvis man afskaffer "fattigdomydelserne", hvad er det så lige der skal finansierers ??
At afskaffe en udgift giver vel en "indtægt", provenu, eller hva ??

Allan Madsen

I øvrigt: Klassisk RV asocial politik:

Trond Meiring, Nils Hommel, Arne Lund, Mogens Holme, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Nette Skov, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg får altid en dårlig smag i munden

Trond Meiring, Arne Lund, Karsten Lundsby, Birte Pedersen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Nette Skov, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Så er masken faldet (igen, igen)
Forhåbentlig falder blåret også fra vælgernes øjne.

Trond Meiring, Arne Lund, Martin Rønnow Klarlund, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Werner Gass, Birte Pedersen, Minna Rasmussen, Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Nette Skov, Torben Skov, Steen K Petersen, Mogens Holme, Allan Madsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Allan Madsen, for man erstatter jo fattigdomsydelserne med de ydelser, der gælder for alle andre.

Trond Meiring, Erik Vindbjerg, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Kasper T. Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

hov sendte for tidligt - men altså:
S og partier til ventre for dem har været gødende modstandere af DR-licencen, senere medielicencen,der da har været noget af det mest social uretfærdigt, der overhovedet kan findes eksempel på i dansk politik gennem årtier. Så deres modstand er hykleri fra øverste hylde.

Allan Madsen

@ Steffen Gliese
Ja, man tager fra de fattige, og giver til alle andre...klassisk RV

Trond Meiring, Steen K Petersen, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Birte Pedersen, Estermarie Mandelquist, Nette Skov, Per Torbensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Jeg kan se at R ikke har lært af de gule veste. Den grønne check er jo netop for at ungå af det sker her.

Trond Meiring, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Chris Ru Brix

Radikalt fiskeri i blå vande.

Trond Meiring, Arne Lund, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg synes nu at man lige skal spise brød til det her-altså hvis man har råd til brød!
De beløb der her nævnes årligt er jo ikke ret store og hånden på hjertet,hvis man tjener ca 400000 overlever man nok en mindre beløb på ca 600 kr.
Jeg har ikke stemt radikalt til folketinget!

Steffen Gliese

jeg tænker, at Kim Folke Knudsen ikke er den eneste i partiet, der er i opposition til den misforståede 'ansvarlighed'.
Det misforståede består i, at man behandler penge, som om de stadig skal forvalte en verden med manglende ressourcer. Det skal de jo ikke, verden svømmer over af overflod, vi kan bare ikke tillade, at det fortsætter på de samme måder, som langsomt dræber det, der gør jorden beboelig for os.
Der er brug for et opgør med kræmmertankegangen, det er ikke salget af en varmepumpe, der gør det muligt at kræftoperere, men hver især er de nyttige funktioner, der bringer os et bedre sted hen. Overskuddet til at genskabe verden som beboelig kommer af den stadig mindre tid og energi, det kræver at skaffe mad, tøj og bolig, pengene er kun en infrastruktur - og en infrastruktur, der bliver stadig mindre nødvendig, fordi vi kan kontrollere ressourceforbruget direkte og formidle det videre til dem, for hvem det er relevant.

nils valla, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Martin Rønnow Klarlund, Anders Reinholdt, Jan Fritsbøger og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

en rimelig erhvervsskat, en skat på aktier, på enhver spekulationsgevinst, og afskaffelse af militær og dermed krigsdeltagelse,
vil være rigeligt til at skabe et overdådigt råderum til massive klimainvesteringer,
og når hele energisektoren er omstillet til vedvarende kilder, vil energi pludselig være en meget lille omkostning for samfundene, især hvis energisektoren er samfundsejet og ikke behøve give afkast.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Nu har de fattige betalt for de rige kunne få mere i fradrag, til at købe legetøj for
så er det vel rimeligt de fattige også betaler for oprydningen. ;-(

Trond Meiring, Steffen Gliese, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar

Hellere et par år mere med Lars Løkke end en gentagelse af det ekstremt destruktive Thorning - Vestager tvangsægteskab.
Løkke er trods alt en ærlig slyngel til forskel fra de Radikale ledere, der ikke tager mindste hensyn til tidens fattige, som deres store humanistiske grundlæggere grundlæggere gjorde.

Carsten Hansen

Stem ikke på Det Radikal Venstre.

Et dybt borgerligt parti der er komplet ligeglade med de svageste grupper i samfundet. I hvert fald hvis disse grupper består af hvide "gammeldanskere".

Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Allan Madsen, Martin Rønnow Klarlund og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Peter Knap.

Jeg er på nippet til at give dig ret. Løkke er næsten at foretrække frem for Radikal indflydelse.
For risikoen er, som du skriver, en total gentagelse af Thorning-regeringen, hvis reelle leder var Vestager.
Der er kun at håbe på at Mette Frederiksen står fast på at hun ikke vil føre borgerlig økonomisk politik i fald hun bliver statsminister.
Håbet om at B frasiger de ultimative krav svinder ind når man læser dets 2030-plan.

Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Den grønne omstilling kan ikke gennemføres uden en adfærdsændring.
Lidt som med cigaretter. Når prisen øges falder forbruget.
Derfor må diverse kompensationer selvfølgelig fjernes/undlades.
Det er jo adfærdsregulering der ønskes, og her virker økonomi.
Økonomisk velstillede vil naturligvis blive mindst berørt, og sådan er det med alt forbrug.
Det er nemmest at være vellønnet når der skal forbruges.
Et lille eksempel. Når alle bilejere kører elbil vil staten med det nuværende afgiftssystem mangle 20-30 mia om året. Ingen registreringsafgift -ingen grøn afgift.
Det gør nas på mulighederne for at drive velfærdssystemet.
Besluttes det at indføre registreringsafgift på elbiler svarende til det nuværende for benzinbiler, så skal der rystes op med 500.000kr for en lille elbil.
Man kan jo også finde en rig onkel, men dem er der ikke mange af.
Omstillingen til en grøn energiforsyning bliver dyr, rigtig dyr.
Den er også nødvendig, men især på venstrefløjen forsøges det at skjule dette faktum.
Det er der ingen grund til.
Stå dog ved at det bliver dyrt og at det er nødvendigt.
Men der skal tænkes grundigt over hvor investeringerne lægges, der er ikke råd til det hele.

Birthe Lauridsen

Jørgen Wind-Willassen: I Enhedslistens klimaplan står der hvordan der skal betales for det hele. Ikke noget skjult der. Faktisk som det eneste klimaforslag. Vi er vel enige om at de tilhører venstrefløjen :-)

Steffen Gliese, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Werner Gass og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ikke uden grund at mange fra De Radikale gik over til LA.

Allan Madsen, Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Bjørn Pedersen, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Hvilke ekstra byrder borgerne skal bære med S ved magten står i valgkampen hen i det uvisse.

Jeg har læst Hummelgård i Fyns Amtsavis skrive, at de 100 rigeste skal betale i gennemsnit to millioner kroner ekstra om året i skat. De 900 næstrigeste skal betale en halv million ekstra i skat om året. Beløb, Socialdemokraterne med hjælp fra Finansministeriet har regnet sig frem til, hvis skatteloftet på kapitalindkomster på 42 procent afskaffes og erstattes med samme skatteligning som på almindelige lønindkomster eller 45%. Denne pct. er 30% i Frankrig, så mon ikke pengene flygter ud af landet. Det har set ske i Frankrig.

Der er meget mere på spil end en grøn check på 900 kroner som der skal betales skat af.

Skattestigningen udgør 10% af de 3 mia. S skal bruge til de nedslidte, som ingen ved hvem er. Andre mulige indgreb er at beskatte ens opsparing, så det er dumt at spare op.

Randi Christiansen

550 kr pa forslår kun lidt i et stramt budget, og disse almisser til de fattige trænger bestemt til at blive opdateret.

Men når man samtidig må bevidne typer som bo nilsson, thomas borgen, henrik poulsen, flemming dyremose m.fl. profitere på strukturelle ubalancer og derved indkassere uhyrlige summer til sig selv, mens andre samfundsbærende grupper udsultes og misrøgtes som konsekvens af bl.a. den politik, rv har været medansvarlig for, må det centrale spørgsmål til dette udspil være, hvorledes rv så har tænkt sig at rette op på den galopperende ulighed, de som nævnt selv har været fødselshjælpere for.

Efter det sorte tårn skal der mere end margrethe vestagers flotte men hidtil saboterede arbejde i eu til at genoprette tilliden til rv's socialpolitik.

Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Steffen Gliese - 03. juni, 2019 - 23:43 - Tak for den glimrende formulering. Jeg kunne ikke være mere enig.

Eva Schwanenflügel

Nu har Martin Lidegaard gudhjælpemig været i Berlingeren med et interview om at det kunne være så godt med en S-V-R regering..
Husk nu at hybris fører til nemesis !!

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

Jeg spår, at Morten Østergaard vender på en tallerken og skaffer LL fire år mere i Statsministeriet.

Ole Rasmussen

Jeg har svært ved at forstå, at et parti, hvis målsætning i et princip program er, ophævelse af den private ejendomsret, nationalisering af det private erhvervsliv og et socialistisk manifest som skal erstatte grundloven er et brugbart alternativ. Men det går fint i spænd med de indgreb overfor den private opsparing S har annonceret.

Eva Schwanenflügel

Det forudser jeg nu ikke, Martin. I så fald skal de samarbejde med DF, og det kommer aldrig til at ske.

Men Løkke har selvfølgelig set chancen for fortsat at klæbe sig fast til statsminister-taburetten med noget der minder om dræber-snegleslim, for nu har han kvitteret for den Radikale udmelding ved at erklære Blå blok død, og 'stille sig til rådighed' (som det hedder på politiker-sprog) som leder af en S-V regering.

Nederlag optræder overhovedet ikke i Løkkes scenarier for fremtiden.

Pelle Dragsted (EL) skriver på Twitter :
"Kapitalismens politiske jernlov : Når højrefløjen har magten vil eliten have benhård blokpolitik.
Når venstrefløjen er ved at vinde - vil eliten have samarbejde ind over midten, så de kan forsvare deres interesser.
Gælder hver gang og overalt".

Hvor mange gange skal de Radikale forråde 'den lille mand/kvinde', og hvor mange gange skal det bevises, at Lars Løkke vil være statsminister for enhver pris, før det går op for vælgerne ???????

Heldigvis har Mette F. kategorisk afvist en sådan konstellation.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Nis Jørgensen og Allan Madsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

* Martin Lidegaard var i Jyllandsposten, sorry..

Eva Schwanenflügel

@ Ole Rasmussen
04. juni, 2019 - 15:20

En lille opdatering, Ole; det er længe siden DKP var opstillingsberettiget til Folketinget ;-)

Ole Rasmussen

Mig bekendt er det Enhedslistens principprogram i dag. VS gik ind for revolutionen, men det har EL vist frasagt sig for et par år siden, men politikken er den samme. Ud ad til virker de tilforladelige, meget krævende, men de går grundlæggende ind for en samfundsrevolution. DKP var en helt anden sag.

Nis Jørgensen

Lidt mærkværdigt at højere pris på cigaretter og CO2-afgift på fly er kategoriseret som "omkostninger". Det er selvfølgelig muligt, at cigaretpriserne kommer forbi toppunktet på Laffer-kurven - men jeg tvivler.

Eva Schwanenflügel

@ Ole Rasmussen
04. juni, 2019 - 15:45

Ole, du ser heldigvis spøgelser ved højlys dag.
Enhedslisten kunne naturligvis aldrig drømme om at fjerne Grundloven, hvor har du det fra?

Eva Schwanenflügel

Pelle Dragsted skriver igen :
"En SV-regering vil være en katastrofe.
Løkke vil blive udstyret med en vetoret på klima.
Og så er én ting helt sikkert - og det er at vi ikke når i mål med Paris-aftalen.
En grøn stemme er en stemme på partier der klart afviser en SV-regering."

Trond Meiring, Arne Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Døm selv :

"Enhedslistens principprogram har en »socialistisk og demokratisk revolution« som erklæret mål. Flertallet overtager »den faktiske demokratiske mulighed for at styre samfundet fra den minoritet, som i dag har den økonomiske magt« Den demokratiske socialisme.

Ejendomsretten over produktionsmidlerne« skal varetages med »kollektive ejendomsformer« af befolkningen og dens valgte repræsentanter«. Det betyde nationalisering.

Enhedslisten ønsker at erstatte grundloven med en »socialistisk« grundlov. Den skal »give en utvetydig sikring af basale individuelle rettigheder«, men ikke den private ejendomsret som er sikret i Grundloven.

Spørg Pelle Dragsted.

Henrik Plaschke

Det er forbløffende at se, hvorledes Jørgen Wind-Willassen (JWW) nu igen udstiller sin mangel på grundlæggende viden om samfundsøkonomiske forhold.

”Den grønne omstilling kan ikke gennemføres uden en adfærdsændring”, hører vi først. Og det er der næppe nogen tvivl om – og næppe nogen, der bestrider.

Men hvad har det at gøre med De Radikales ønske om at afskaffe den grønne check??? Intet som helst, men det forstår JWW åbenbart ikke.

Den grønne check er ikke et adfærdsregulerende instrument såsom en afgift på cigaretter eller elbiler. Den grønne check er et instrument til omfordeling af indkomst, således at afgrænsede grupper af borgeres disponible indkomst efter skat alt andet lige forøges. Om den forøgede indkomst så skal bruges til cigaretter, til elbiler eller noget helt tredje, står den enkelte borger frit, og checken påvirker ikke borgerens valg mellem disse alternativer. Derimod påvirkes valget måske af specifikke skatter og afgifter – det er i hvert ofte formålet med sådanne.

En regering kan således beslutte at kompensere særlige grupper for deres tab i forbindelse med adfærdsregulerende afgifter. Denne kompensation – en check til alle borgere med en årlig indkomst på under et vist beløb – er ikke adfærdsregulerende. Det er derimod afgifter på eller tilskud til afgrænsede formål (cigaretter, køb og salg af aktier, benzin osv.).

Ja, omstillingen til en grøn energiforsyning bliver dyr. Men der er ingen grund til at skjule, at der er forskellige måder at fordele omkostningerne på, selvom JWW helst ikke vil snakke om det. Kompensation til dårligt stillede borgere kan naturligvis sagtens kombineres med den samtidige anvendelse af adfærdsregulerende afgifter.

At hævde, at ”diverse kompensationer selvfølgelig [må] fjernes/undlades”, er intet andet end elementært vrøvl.

Steen K Petersen, Steffen Gliese, Nis Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Allan Madsen anbefalede denne kommentar

Jørgen Wind-Willassen.

Du skriver "når prisen hæves falder forbruget".
Der er kun en mindre rigtighed i det udsagn.
For 10år siden var cigaretter billigere end i dag. Men prøv kig på forbruget af smøger i dag.
Vaner og mode spiller en meget større rolle .

Du skriver økonomi virker som adfærdsregulering..
Men først skal vi være enige om hvilken slags adfærd vi ønsker at regulere.
Jeg tænker ikke det blandt de fattigste vi finder de store CO2-syndere.
At fjerne den grønne check kan betyder nogen kommer på charterrejse hvert 10år i stedet for hvert
5.år.
Det batter jo ingen steder.
Reguleringer må sættes ind der de gør en forskel.
Hvilket i denne sammenhæng betyder noget der rammer bredt fra middelklassen og op.
Hvis dagsordenen derimod er føre folk ud i armod vil en fjernelse af den grønne check være virkningsfuld.

Allan Madsen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det eneste sted, samfundet kan komme til at mangle penge, er i forhold til udenrigshandelen, den nationale økonomi tilvejebringes på en anden måde, og staten vil ikke kunne komme til at mangle penge, fordi der ikke kommer afgifter i kassen fra elbiler eller vedvarende, selvproduceret energi. Det handler om relativ uafhængighed, derfor har det også været utroligt mærkeligt at se, hvordan de store formuer til sikring af danske virksomheder imod udenlandske opkøb, slet ikke er blevet brugt efter deres formål - og at kapitalnarkomanerne uhæmmet forsøger at sælge realværdierne for 'at få penge i kassen'.

Allan Madsen, Randi Christiansen, Trond Meiring, nils valla og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

SOFIE CARSTEN NIELSEN der er nogle af os der ikke glemmer I forærede A P Møller retten til olien, på så favorable vilkår så man måtte grine. Dengang under Fogh Rasmussen. Og ganske mange andre ting, som mange af os kun ser som en videreførelse af den borgerlige politik I føre både økonomisk og socialt. Lad os sige efterløn og dagpenge og pension ?. Vor infrastruktur sælger I gerne for højestbydende. I mit perspektiv har jeg altid undret mig over I bliver kaldt et rødt parti. Måske er det fordi det er sovset lidt til, med let hånd, af sympatiske humanistiske udsagn ?.

Allan Madsen, Jan August, Randi Christiansen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Carsten Hansen og nils valla anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Er det bare mig? Men det er først her sent i valgkampen gået op for mig at der overhovedet er noget der hedder en grøn check - angiveligt, endda snart ti år siden den blev lanceret! Hvis der er nogen der har en grøn check, vil jeg i hvert fald gerne se den.

Åh hva'! De radikale forbereder sig bare på at tage imod deres egen højrefløj, der for en tid har været på gæstevisit hos Labil Alliance. Overgangen skal jo ikke være alt for voldsom og smertefuld. nu hvor bet' Anders ikke har kunnet levet op til sin egen konfirmandliberalisme, så prøver hans skuffede vælgere om de kan få det samme hos Morten Østergård.

Allan Madsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

De radikale er lige så socialliberale, som socialdemokraterne er demokratiske...!

Det er RV der sørgede for at der i sin tid ikke var tilskud til de første 500 kr medicin. Det er nu over 900 kr før der gives 50%.
I øvrigt overraskende at ingen har ønsket at fjerne det, for det er da godt nok noget der virkelig rammer skævt.

Arne Lund, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg har besluttet mig for for første gang at stemme på S - og det skyldes stort set kun ,at jo større S desto mindre kan RV præge.

Ole Rasmussen

Øger man skat og afgifter, så øger man lønpresset. De unge, de gamle og folk på kanten af arbejdsmarkedet bliver taberne. De i forvejen priviligerede får endnu mere. Spørg piloterne og fagforeningerne. Piloterne får i løn om måneden, hvad en folkepensionist får om året. Og var det ikke dem på nedsatte ydelser som skulle nyde godt af den grønne check, som ikke er meget værd for ret mange. Så det er et lidt søgt debat denne.

Viggo Okholm

Nu har vælgerne stemt og linjen er ret entydig og den er at vore nye medborgere ikke skal hetzes, men til gengæld tror jeg flertallet nu også vil kræve ansvarlighed fra dem til gengæld.
Det kan godt være at udlændinge politikken ikke lige med det samme ændres meget lige med det samme- Men Venstre er blevet blidere og er det taktil eller erkendelse? De radikale er upopulære her,men jeg synes nu I gør dem uret på nogle punkter og ja de er et social liberalt humanistisk parti,hvilket vel ikke i sig selv er strafbart? jeg stemte ikke på dem og ej heller på Enhedslisten,jeg er nok ikke helt socialistisk nok,men glæder mig alligevel over at de næsten holder skansen, men de blev så ikke stærke nok til at blive ultimative.