Nyhed
Læsetid: 3 min.

De Radikale om regeringsforhandlinger: »Der er håb for en ny, samlet retning for Danmark«

Tirsdag mødes Mette Frederiksen for at diskutere udlændingepolitik med De Radikale. Dermed tager Socialdemokratiets forhandlingsleder fat på en af de absolut hårdeste knaster i regeringsforhandlingerne
Hos De Radikale har Morten Østergaard krævet, at der bliver taget »et opgør med centrale dele« af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken. Det er formuleret som et ultimativt krav, men det er uvidst, hvordan kravet faktisk bliver betonet. Mette Frederiksen har sagt, at »den brede udlændingepolitik står fast.«

Hos De Radikale har Morten Østergaard krævet, at der bliver taget »et opgør med centrale dele« af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken. Det er formuleret som et ultimativt krav, men det er uvidst, hvordan kravet faktisk bliver betonet. Mette Frederiksen har sagt, at »den brede udlændingepolitik står fast.«

Thomas Sjørup

Indland
11. juni 2019

Der er to hårde knaster, der skal høvles til, før regeringsforhandlingerne kan komme på plads: Den ene er udlændingepolitikken, den anden er pensionsspørgsmålet.

Tirsdag er det udlændingene, der er på dagsordenen, når Mette Frederiksen (S) igen kalder til forhandling i et sidegemak til landstingssalen på Christiansborg.

De Radikale går til forhandlingerne med et lyst sind, fortæller næstformand Sofie Carsten Nielsen:

»Det går fint. Der er en god stemning, en konstruktiv ånd og en positiv tone. Der er ikke noget tovtrækkeri over det, det er en samlet retning, vi taler om,« siger Sofie Carsten Nielsen.

»Vi er opmuntrede. Der er håb for en ny, samlet retning for Danmark.«

Sofie Carsten Nielsen understreger, at forhandlingerne kun lige er begyndt og er i »en spæd fase«.

Der var pause i forhandlingerne anden pinsedag, men tirsdag formiddag er pausen slut, og friske danskvand vil igen være sat frem på bordet i sidegemakket på Christiansborg.

Farvel og tak til Lindholm

I forhold til udlændingespørgsmålet er udfordringen, at der er et flertal i Folketinget for den gældende udlændingepolitik. Spørgsmålet er, i hvor høj grad støttepartierne til en kommende regering kan acceptere dette. Hvis forhandlingerne ender med justeringer af udlændingepolitikken, vil det formentlig være relativt små justeringer.

Socialdemokratiet har lagt sig fast på en stram udlændingepolitik og vil ikke pille ved hverken kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen eller integrationsydelsen.

Hos De Radikale har Morten Østergaard krævet, at der bliver taget »et opgør med centrale dele« af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken. Det er formuleret som et ultimativt krav, men det er uvidst, hvordan kravet faktisk bliver betonet. Mette Frederiksen har sagt, at »den brede udlændingepolitik står fast.«

I forhold til hurtige, konkrete beslutninger på udlændingeområdet, handler det om at forbedre forholdene for børnene i udrejsecenter Sjælsmark og om hurtigst muligt at mane det planlagte udrejsecenter Lindholm tilbage i den rabiesinficerede jord ude på den øde ø.

Spørgsmålet om ydelserne vil Socialdemokratiet forsøge at skyde midlertidigt til hjørne med en ydelseskommission, der skal nedsættes engang på den anden side af en regeringsdannelse, og som skal se på reglerne for de offentlige ydelser. Ydelseskommissionen skal lirkes ned med en særlig ’børnepakke’, der skal sikre varmt tøj, skoletasker og lignende til de børn, der rammes af de lave ydelser.

Pensionsplan ekstremt vigtig for S

Senere i regeringsforhandlingerne kommer den anden virkelig hårde knast, nemlig spørgsmålet om retten til tidlig pension for nedslidte, som det er ekstremt vigtigt for Socialdemokratiet at levere på.

Socialdemokratiets position på pensionsspørgsmålet lider under, at der efter valget stadig er flertal for den seniorpensionsaftale, som Lars Løkke Rasmussens regering lavede i maj med Dansk Folkeparti og De Radikale.

SF er positive over for Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret til tidlig pension for nedslidte. Det er De Radikale ikke.

I Socialdemokratiet har man noteret sig – som Jyllands-Posten skrev søndag – at De Radikale fredag aften under det første gruppemøde efter valget besluttede ikke at genvælge Martin Lidegaard til partiets ledelsesgruppe. Indtil den 7. juni havde partiet to næstformænd, nemlig Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard.

Tidligere næstformand Martin Lidegaard var talerør for en mere pragmatisk tilgang til radikal politik, hvor det var vigtigt at få placeret sig med de afgørende mandater i forhandlingslokalerne. Morten Østergaard har været mere konfronterende, hvilket har givet succes ved folketingsvalget, men som rent parlamentarisk skærer i partiets manøvremuligheder.

Enige om retning

Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen har kaldt folketingsvalget et velfærdsvalg og et klimavalg.

Begge emner har nu været oppe at vende under regeringsforhandlingerne. Lørdag lå klimaspørgsmålet på bordet. Her er Socialdemokratiet, De Radikale og SF grundlæggende enige om ruteplanen. Uenigheden går kun på, hvor hårdt der skal trykkes på speederen: Skal udledning af drivhusgasser reduceres med 60 eller 70 procent frem mod 2030? Skal der være en halv eller en hel million elbiler på danske veje i 2030? Skal der bankes tre eller seks nye havvindmølleparker op?

Søndag mødtes parterne igen til regeringsforhandlinger. Her var det velfærd og finansiering, der var på dagsordenen.

Her er situationen igen det samme: Parterne er stort set enige om retningen, men uenige om farten. Både Socialdemokratiet, De Radikale og SF er enige om, at der skal bruges flere penge på velfærd, dels for at følge med befolkningsudviklingen, dels for at rulle nogle af de tidligere besparelser lidt tilbage.

SF vil have en vækstrate i det offentlige forbrug på én procent. Socialdemokratiet og De Radikale kigger i retning af 0,8 procent.

SF og De Radikale gik til valg på minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Socialdemokratiet ser helst, at diskussionen om normeringer bliver taget i de årlige økonomiforhandlinger med kommunerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

"SF er positive over for Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret til tidlig pension for nedslidte. Det er De Radikale ikke." Så kender vi dem igen - slavepiskerne.

Martin Sørensen, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Trond Meiring, Katrine Damm, Carsten Mortensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Ja, det var det frygtede: At det bliver Radikales økonomiske politik som hersker.
Business as usual.....

Martin Sørensen, Estermarie Mandelquist, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Trond Meiring, Katrine Damm og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der kan føres bedre socialt afbalanceret politik udenom de radikale med K/Alternativet.

Christian De Coninck Lucas

Får jeg snart lov til at åbne en mega cool cannabis cafe? Den medicinske del af det kom godt nok i gang fra bogerlig side men på fejlagtigt grundlag - det er IKKE kun CBD som er aktivt som medicin.

Udover det håber jeg virkelig at de svage og kronisk får en helt anden hjælp en de sidste 10-15 år. Det har ikke været sjovt overhovedet.

Estermarie Mandelquist, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"SF er positive over for Socialdemokratiets forslag om at indføre en ret til tidlig pension for nedslidte. Det er De Radikale ikke."

Enhedslisten er heller ikke positive. De ser en sådan ordning som unfair og urealistisk, idet forskellige grupper vil blive forskelsbehandlet.
Enhedslisten ser hellere at der gøres op med den stigende pensionsalder som helhed, og at de gamle ordninger så som fx førtidspension igen bliver en mulighed uden de uværdige og langstrakte arbejdsprøvninger.
Mange vil slet ikke have råd til at gå tidligere på folkepension, idet de ikke har haft råd til privat opsparing

Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Enhedslisten er heller ikke positive. De ser en sådan ordning som unfair og urealistisk, idet forskellige grupper vil blive forskelsbehandlet.'
Præcis. Og mit gæt er, at det netop er derfor S har puttet med deres forslag gennem hele valgkampen. I samme sekund, de bliver konkrete, vil der opstå en heftig diskussion om præmisser og afgrænsninger. Og retfærdigt, det bliver det med garanti aldrig.

Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Thomas Andersen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Lad ikke teknikaliteter skygge for en løsning, der ikke som sædvanlig tørrer regningen af på de mindst bemidlede. Hvis radikale fortsætter ad den vej, kan sf og el ikke støtte dem. Så må mf finde sit flertal andetsteds - v? + rv?

På visse områder er danmark desværre et tilbagestående, visionsløst kræmmersamfund.

Nils Bøjden

Og afskaffelsen af kontanthjælpsloftet vil svare til at grovpisse de lavtlønnede op og ned ad ryggen. Hvis det bedre kan betale sig at være på kontanthjælp end at arbejde kommer Soc.Dem til at have et kolossalt forklaringsproblem.

Kim Folke Knudsen

Det er ikke gratis at indføre en ret til tidlig folkepension. Regningen i form af tabte skatteindtægter kan næppe holdes indenfor 3 mia. kr. pr. år, hvis retten til tidlig folkepension skal gælde et større antal nedslidte personer. Andre beregninger skønner udgifterne til op mod 15 mia. kr. pr. år.

En udvidet adgang til den nuværende Seniorførtidspension vil formentlig kunne koste et to ciffret mia beløb. Selvom argumenterne for at udbygge denne ordning er rigtig mange. Herunder at alle over 60 år bør omfattes af Seniorførtidspensionens lempeligere ansøgningsvilkår, og at godkendelsen af førtidspensionstildeling bør ligge i et uafhængigt nævn og ikke hos kommunerne. Til gengæld skal kommunerne have tilført statsrefusion, så det får dækket 100% af deres omkostninger til Seniorførtidspension.

Der må kunne spares penge ved at beskære de mest tåbelige ressourceforløb, som ikke fører til nogen varig arbejdsmarkedstilknytning og ved at skære i tåbelig aktivering til kontanthjælpsmodtagere.

Det er derfor stadigvæk et tociffret mia beløb der skal findes andre steder, for at finansiere de her forbedringer.

eller ved at forhøje skatter og afgifter på en social måde.

Jeg mener, at en yderligere forbedring og udvidelse af Seniorførtidspensionen er der, hvor der skal startes.

Estermarie Mandelquist og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@Nils
Kontanthjælpssatserne selv uden kontanthjælpsloftet er langt under selv den mindste overenskomstmæssige fuldtidsløn, så afskaffes kontanthjælpsloftet ikke, så er det primært at pisse på 120.000 af de fattigste danskere. Ikke omvendt.
Jeg kaster gerne faktuelle tal efter dig, men det burde ikke være svært at skaffe selv. Alt andet er ideologisk tågesnak,

ingemaje lange, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Randi Christiansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Kontanthjælpssatserne selv uden kontanthjælpsloftet er langt under selv den mindste overenskomstmæssige fuldtidsløn,"

Nej. Allered med kontanthjælploftet er modtagere af kommunale ydelser tæt på eller over hvad de lavtlønnede modtager. En butiksansat få f.eks ca 120kroner i timen = 19.000 om måneden. Der skal så betales skat. KOntantjkælpen ligger allerede med loft tæt på denne grænse.

https://star.dk/media/7479/faktaark_kt_loft_a4_final_2018-satser.pdf

Dennis Tomsen

Nej, du er helt forkert på den, Nils.
Satsen for en enlig forsørger er 14.510 - c15.180 kr. pr. md. før skat.
Satsen for en enlig ikke-forsørger over 30 år er 11.423 kr. pr. md. før skat.
Satsen for en enlig ikke-forsøger fra 18 - 30 år er 7.363 kr. pr. md. før skat.

Ca. halvdelen af alle kontanthjælpsmodtagere er ikke-forsørgere.

Kontanthjælpsmodtagere betaler skat som alle andre af deres indkomst, dog ikke Arbejdsmarkedsbidrag, men har hellere ikke noget Beskæftigelses- og jobfradrag (selv ikke i nyttejob).

Hvordan kan du få det til, at være næsten det samme som dit eksempel på 19.000 kr.?

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Trond Meiring og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Nils Bøjen kan ikke engang læse de kilder, han henviser til.
Linket viser, at en enlig kontanthjælpsmodtager over 30 max. kan få 13.645.kr. - det er med særlig støtte og boligstøtte - som også lavtlønnede kan få - iberegnet. Og altså før skat.
Det er godt nok træl, når fakta ikke vil understøtte ens fordomme, ikke Nils Bøjen.
Endvidere så får lønmodtagere sygedagpenge eller løn alligevel, hvis de er syge. Kontanthjælpsmodtagere, der på grund af sygdom, har fraværsdage fra aktivering eller af samme grund søger for få job, bliver økonomisk sanktionerede.
Og skulle de have undladt at søge job nok, fordi der virkeligt ikke var noget relevant at søge, så bliver de også sanktionerede - de SKAL søge x antal job, relevante eller ej.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Katrine Damm, Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Randi Christiansen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Nils Bøjen kan ikke engang læse de kilder, han henviser til.
Linket viser, at en enlig kontanthjælpsmodtager over 30 max. kan få 13.645.kr. - det er med særlig støtte og boligstøtte - som også lavtlønnede kan få - iberegnet. Og altså før skat.
Det er godt nok træl, når fakta ikke vil understøtte ens fordomme, ikke Nils Bøjen.
Endvidere så får lønmodtagere sygedagpenge eller løn alligevel, hvis de er syge. Kontanthjælpsmodtagere, der på grund af sygdom, har fraværsdage fra aktivering eller af samme grund søger for få job, bliver økonomisk sanktionerede.
Og skulle de have undladt at søge job nok, fordi der virkeligt ikke var noget relevant at søge, så bliver de også sanktionerede - de SKAL søge x antal job, relevante eller ej.

Anders Reinholdt

@Nils Bøjden
Den gamle liberalistiske traver kan du godt trække hen til sæbefabrikken.
For det første: kontanthjælpen er latterligt lav og rækker knap nok til et værdigt liv.
For det andet: man er som kontantshjælpsmodtager underlagt et ubehageligt formynderi for at få lov til at stå med hatten i hånden. Man kan ikke bare vælge at være på kontanthjælp; man bliver revet rundt i systemet i diverse forløb og må nærmest ingenting eje.
For det tredje: de fleste mennesker vil faktisk gerne arbejde - også selvom det marginale udbytte i forhold til offentlig understøttelse er beskedent. Det skyldes til dels at selv 1000 kr ekstra om måneden er meget når man befinder sig i den ende af skalaen, og til dels at der er en stor frihed i netop ikke at være underlagt statens formynderi.
For det fjerde: da vi ikke har en lovbestemt mindsteløn vil lønnen i de ringest betalte jobs helt naturligt lægge sig tæt op af understøttelsen. Sænker man understøttelsen starter et ræs mod bunden.
For det femte: dem der brokker sig over at de offentlige ydelser er for høje er aldrig dem i de lavtlønnede jobs; det er liberalistiske politikere og erhvervsdrivende der kun har interesse i at betale så lav en løn som muligt.
For det sjette: vores land er rigt; helt almindelige mennesker betaler med glæde 45 kr for en kaffe med mælk eller 30000 kr for en uge sydpå. Hvis ikke vi har råd til at de ringest stillede kan leve en værdig tilværelse er det en falliterklæring for civilisationen og menneskesynet.
Og til syvende og sidst: hvis du trods af ovenstående stadig er indigneret på kassemedarbejdernes vegne (som i øvrigt oftest er unge mennesker på deltid) kunne du kæmpe for at de får en bedre løn.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Katrine Damm, Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Trond Meiring, Herdis Weins, Randi Christiansen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Niels Bøjden:
Man kan altid diskutere penge og løn som fortjent,men generelt skal du ikke bilde mig ind at mennesker generelt ikke ønsker at arbejde,hvis ellers arbejdsmiljø og rimelighed er til stede. Et fast ikke støttet arbejde giver ret til understøttelse m.v. det gør støttet praktik og arbejde ikke.Mennesker skal vel leve uanset og hvem hjælper det at holde mennesker som ikke har været heldige med evner og status nede i en form for usselhed?

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Katrine Damm, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er bare så hjernedumt at forsvare nedsættelse af kontanthjælpen med, at den ikke må ligge for tæt på mindstelønnen.

JEG ER HELT ENIG - SÅ HVAD MED AT HÆVE DEN FORNÆRMENDE LAVE MINDSTELØN?

Det er der mærkeligt nok ingen, der bruger det usandsynligt uintelligente argument om at sænke kontanthjælpen, som overvejer. Helt utroligt.

Man kan til deres forsvar anføre, at modparten af for mig uforståelige grunde ikke selv effektivt hævder og fastholder, at det IKKE er kontanthjælpen, som er for høj - DET ER MINDSTELØNNEN, SOM ER FOR LAV !!!

Det har nok at gøre med det indre marked, arbejdskraftens frie bevægelighed og alt det pis - som er privatkapitalisternes mølædte figenblad for deres asociale, samfundsundergravende neoliberalistiske undergravning af enhver form for anstændig og ikke mindst fornuftig miljø-og socialpolitik. Fuck !!!

Det er så dumt, at de har fået lov til det - at vi næsten fortjener deres frygtelige regime. Som jeg gerne vil give skylden for alt, der er gået og stadig går galt i det globale fællesskab. Fuck !!!

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Carsten Wienholtz, Trond Meiring og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Et samfund skal måles på hvordan det behandler sine svageste.
Og her dumper Danmark desværre eklatant.

De syge bliver endnu mere syge af at være under Jobcentrets regime, viser en ny undersøgelse.

Ikke at undersøgelsen overrasker spor, for de syge har råbt op i over 6 år, lige siden Mette F gennemførte reformen af førtidspension og fleksjob - også kaldet 'torturreformen'.
Men ingen har indtil videre lyttet, tværtimod :

https://fagbladet3f.dk/artikel/jobcentre-vrager-vores-anbefalinger

Randi Christiansen, Ebbe Overbye og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Et samfund skal måles på hvordan det behandler sine svageste.
Og her dumper Danmark desværre eklatant. "

Endnu en klagesang om at koppen er halvt tom.

Markante fremgnge for overlevelse af kræft
https://videnskab.dk/krop-sundhed/kraeftoverlevelsen-er-steget-markant-i...

Fra 1990 til i dag er faldet af døde spædbørn i Danmark (< 1 år) faldet fra ca 450 til lidt over 200

Osv osv.
Se dog lidt positivt på livet

Nils Bøjden

"EG ER HELT ENIG - SÅ HVAD MED AT HÆVE DEN FORNÆRMENDE LAVE MINDSTELØN?

Bedste måde er at hæve arbejdsmarkedsfradraget markant. Firmaerne bevarer konkurrenceevne. Uligheden mindskes. Motivation til at finde arbejde forøges. Alle er glade. Win-win-win.

Randi Christiansen

Nils@ - det lyder som om, du har lagt et columbusæg ... ?

Nils Bøjden

"Nils@ - det lyder som om, du har lagt et columbusæg ... ?
"

Jeps. Og krævede hverken amerikansk olie eller andre laksativer for at få det ud.

Randi Christiansen

Så er det altså bare nils, at jeg må udbede mig dit bud på, hvorfor det så ikke bare er dét, man gør?

Søren Kristensen

Min erfaring nøder mig til at tro jeg ved hvordan det ender. De radikale får deres på det økonomiske, herunder i pensionsspørgsmålet og socialdemokratiet får til gengæld deres på udlændingeområdet. Ingen behøver at tabe ansigt. På den måde går det, som sædvanligt, ud over de svageste til fordel for os andre. Det kaldes, med nutidens sprog, reformer og de skal nok få nogle fromme betegnelser.

Randi Christiansen

Søren, det må vi da for enhedslistens og vi andres skyld håbe, at el ikke een gang til lader passere - så hellere vælte mette. Der må være grænser, for hvad man i den hellige enigheds navn ødelægger sit gode navn og rygte. Hvis enhedlisten får lige så lidt som sidst, er de færdige som gårdsangere til næste valg.