Baggrund
Læsetid: 8 min.

Rasmus Paludan er større på YouTube end alle de andre partier tilsammen

Rasmus Paludan kom ikke i Folketinget, men med mere end 25 millioner visninger på YouTube har han sat et solidt aftryk i ungdomskulturen. Og det forsvinder ikke, bare fordi valgkampen er ovre
Indland
11. juni 2019
Mængden af barnlige provokationer er nærmest uendelige i Paludans videoer, og moddemonstranterne tager næsten altid maddingen og begynder at diskutere højlydt med ham til stor morskab for hans følgere.

Mængden af barnlige provokationer er nærmest uendelige i Paludans videoer, og moddemonstranterne tager næsten altid maddingen og begynder at diskutere højlydt med ham til stor morskab for hans følgere.

Bax Lindhardt

»Desværre ingen sejr ved dette valg,« skrev Stram Kurs på Facebook, da det på valgnatten stod klart, at partiet kun havde fået 1,8 procent af stemmerne og derfor ikke nok til at klare spærregrænsen.

En hård erkendelse fra et parti, der ellers har gjort V-tegnet og udråbt »sejr« til sit slogan.

Men at det kom så tæt på parlamentarisk repræsentation er et markant gennembrud for den yderste radikale højrefløj. Og det er sket på rekordtid.

I november 2017 stillede Stram Kurs for første gang op til kommunal- og regionsvalg. Her fik partiet 566 stemmer i Region Hovedstaden – til sammenligning fik partiet Kommunisterne over 2.000, mens satirelisten ’Valgfest med mexicansk tema’ fik over dobbelt så mange stemmer som Stram Kurs.

Ved folketingsvalget 2019 fik Stram Kurs over 63.000 stemmer – og stifteren Rasmus Paludan fik flere personlige stemmer i Sjællands Storkreds end blandt andre Marcus Knuth, Søren Espersen og Zenia Stampe.

I blandt andet Politiken blev partiets nederlag ved valget fejret. I lederen betegnede avisen valgresultatet som et »massivt nederlag for de fordomsfulde, racistiske og nationalistiske kræfter i Danmark«.

»Den sølle saga om Stram Kurs og Rasmus Paludan endte næsten det bedste af alle tænkelige steder. Paludan fik lov at fremføre sine usympatiske holdninger og deltage i partilederdebatterne, men danskerne gennemskuede ham og fravalgte ham og hans lille flok af populister ved stemmeurnerne,« skrev avisen.

Men selv om Stram Kurs ikke blev valgt ind, har Rasmus Paludan stadig meget at bygge videre på. For med sin enorme gennemslagskraft på sociale medier som YouTube taler han direkte til de unge. En meningsmåling fra KantarGallup foretaget inden valget viste, at hvis det kun stod til de 18-24-årige, ville Stram Kurs få 11 mandater.

Og nu får partiet to millioner kroner i partistøtte om året – penge, som ifølge Paludan vil betyde, at han kan hellige sig partiarbejdet på fuldtid. Pengene kan han bruge på at bevare og udbygge den platform for højreradikal politik, han har skabt sig på nettet.

Dominerer YouTube

Platformen er først og fremmest bygget op omkring YouTube. Her dominerer Rasmus Paludan i så høj grad, at ingen andre partier er i nærheden af at nå ham.

Et dataudtræk, som Analyse & Tal og Common Consultancy har lavet for Information, viser, at Paludans videoer siden 2017 er blevet afspillet mere end 25 millioner gange på YouTube. Det er mere end alle andre partier tilsammen. Ser man tallene fordelt over uger det seneste år, kan man også se, at mens alle de andre partier måske en gang imellem lykkes med at lave en video, der hitter, så gør Paludan det igen og igen og igen.

Så mange visninger har Stram Kurs på YouTube

 

Efter han i 2017 stiftede Stram Kurs, arrangerede han talrige demonstrationer ved bl.a. danske ghettoer, hvor han forsøgte at fremprovokere skænderier med områdets beboere og iscenesatte afbrændinger af koranen, som han filmede til sin YouTube-kanal.

»Før vi brænder koranen, putter vi rå stykker bacon mellem dens sider,« står der om en demonstration i marts i Aalborg på partiets hjemmeside.

Om en anden demonstration i Bagsværd hedder det på hjemmesiden, at temaet er at uddele »tegninger af profeten Muhammad, som bliver analt bollet af en hund, mens han selv trænger ind i en gris«.

Mængden af barnlige provokationer er nærmest uendelige i Paludans videoer, og moddemonstranterne tager næsten altid maddingen og begynder at diskutere højlydt med ham til stor morskab for hans følgere.

På platformens præmisser

YouTube-dataen ser kun på de videoer, han selv producerer, og dermed risikerer man kraftigt at undervurdere hans udbredelse, da den gigantiske underskov af reaktionsvideoer, kulturelle produktioner, sange og sammenklipninger, der har Paludan som omdrejningspunkt, ikke bliver talt med.

Paludan agerer – i modsætning til de andre politikere – på platformens egne præmisser. Han tager imod spørgsmål i chatsessioner, lader sig interviewe i halvanden time af en populær Minecraft-gamer, og hans ghettovideoer med provokationer er perfekt materiale til at skabe ekko og reproduktioner hos andre youtubere.

Gameren og youtuberen MarckozHD, der af DR er udnævnt til den største danske gamingstjerne på streamingplatformen Twitch, har f.eks. postet talrige af de såkaldte reaktionsvideoer – hvor han griner og kommenterer på Paludans skænderier med diverse beboere i ghettoområder til sine 131.000 følgere på YouTube.

Så mens Socialdemokratiet er nødsaget til at betale kendte youtubere som Anna Briand og Frederik Trudslev for at optage videoer med Mette Frederiksen, er forholdet omvendt for Paludan. Her er det de unge selv, der fylder deres indhold med ham og hans slogans og skriver sange om ham.

Et højreradikalt ’meme’

At Rasmus Paludan laver politik på nettets præmisser kom også flere gange til udtryk under valgkampen, hvor han sendte klare verbale signaler i retning af alt-right-bevægelsen og den del af den højreradikale internetbevægelse, som mødes på internetforummer som 4Chan og 8Chan.

Han har anklaget de andre partiledere for at være soyboys, betamales (nedsættende betragtninger om feminiserede mænd, red.) og normies (mainstream, red.), og i en partilederdebat på DR introducerede han en populær højrefløjskonspirationsteori om befolkningsudskiftning:

»Den store udskiftning går ud på, at muslimer i Danmark, som ikke hører hjemme her, får meget tidligt – og de får rigtigt mange – børn. Danskerne gifter sig sent og får meget få børn. Det betyder, at når Lars Løkke taler om 2040, som om det er et tidspunkt, hvor vi kan genoverveje pensionsalderen, så har han slet ikke forstået, hvad der sker omkring ham. For på det tidspunkt, hvis den her udvikling fortsætter, så nærmer danskerne sig at være en minoritet i deres eget land,« sagde Rasmus Paludan – en udtalelse, der ifølge Politiken netop blev samlet op på 8Chan.

Men selv om Stram Kurs og Rasmus Paludan først og fremmest er store på internettet, er det forkert at tro, at de kun sætter aftryk der.

Kevin Shakir er næstformand i Ansvarlig Presse, der som forening tager rundt på skoler i landet og holder foredrag om blandt andet etnisk repræsentation i medierne for unge. Til et foredrag sidste sommer spurgte han en klasse om, hvor de fik deres informationer fra – og som sædvanlig svarede de sociale medier og særligt YouTube.

»Da jeg spørger, hvem de følger, siger de: Rasmus Paludan. Og en efter en begynder de bare at spytte hans slogans ud: ’frihedens soldat’, ’samfundets vogter’, ’danernes lys’, ’partileder for Stram Kurs’ – mens de griner,« fortæller Kevin Shakir.

Snakken om Paludan affødte ifølge Kevin Shakir blandt andet en diskussion mellem en hvid og en ikkehvid elev om, hvorvidt sidstnævnte nu skulle smides ud af Danmark.

»Det viste, hvor normaliseret det er blevet, at man kalder hinanden ting, der er blevet introduceret af en højreekstrem. Det var tydeligt, at det ikke bare er noget, der foregår på nettet,« siger han.

For nylig fortalte en lærer i Berlingske om en oplevelse på sin skole med en Paludan-leg blandt fjerde-klasseselever: Nogen er muslimer, der skal prøve at slå Paludan ihjel, mens andre er hans venner, der skal beskytte ham og dræbe muslimerne.

På en skole i Ølstykke har de endda forbudt eleverne at lave V-tegnet med hænderne, da det ifølge en skoleleder er en gestikulation med »racistiske undertoner«.

Metapolitik

Da Kevin Shakir begyndte at følge Paludans tilhængere på blandt andet 4Chan og i chatgrupper på nettet, slog det ham, hvor strategisk Paludan er i sin tilgang til netop symboler og ordvalg. De unge opfattede ham tydeligvis som et internetmeme – et symbol, der kunne remixes og spredes på tusinder af forskellige måder ofte i sjove videoer og billeder med tekst. Og Paludan selv brugte det aktivt og strategisk ved en bestemt form for opførsel og ved hele tiden at gentage de samme symboler og sætninger i begyndelsen af sine videoer.

»Han memede sig selv. Han gjorde sig selv til et kulturelt symbol, som særligt unge mennesker fik en relation til. Over en længere periode styrker han sit memesprog og bliver mere stringent i sin brug af slogans. Pludselig går han fra at være et internetfænomen til et potentielt meme i Folketinget,« siger Kevin Shakir.

Han sammenligner Rasmus Paludans strategi med andre højreradikale onlinebevægelser, som mener, at de arbejder metapolitisk. De kæmper igennem sprog og symboler for kulturel forandring – og forsøger derigennem at påvirke den førte politik.

»Rasmus Paludan har taget peacetegnet – eller victorytegnet – til sig i en grad, så vi nu også forbinder det tegn med ham. Det skubber til det, vi forbinder med det symbol, som vi ellers nok alle sammen har brugt på et tidspunkt i vores liv,« siger Kevin Shakir.

»Her er han lykkedes med et delmål i den metapolitiske kamp, fordi han har fået kontamineret et symbol, som alle mennesker har en relation til, og som der nu er nogle børn, der bruger til at mobbe andre med.«

Stalking og attrappistol

Rasmus Paludan er Stram Kurs’ eneste succes, men han kan også blive partiets største udfordring. For et er at opføre sig radikalt og få en masse unge til at grine af dig – noget andet er at lave en platform med mere udviklet politik, der appellerer bredere.

Særligt Berlingske gravede i valgkampen en række skandalehistorier frem om Paludan. Her beskrev de, at han har fået polititilhold på grund af en årelang chikane af en mandlig medstuderende på Københavns Universitet, som han senere fem gange blev sigtet for at overtræde.

Til en høring på Christiansborg i 2016 forsøgte han at få en attrappistol med ind i bygningen, og da politiet tilbageholdt ham og beslaglagde pistolen og bad ham gå, anlagde han senere en erstatningssag, som han efter tre år tabte i Københavns Byret.

Berlingske har også gravet frem, at Rasmus Paludan har søgt aktindsigt i personaleoplysninger for mindst 81 politiansatte – heriblandt de betjente, som tilbageholdt ham på Christiansborg i 26 minutter – og 16 ansatte hos anklagemyndigheden. Også i personalemapperne for de politifolk, der har behandlet hans talrige anmeldelser af demonstrationer, hvor Paludan har villet demonstrere i boligområder med mange udlændinge, har han søgt aktindsigt, i hvad der af nogle af politifolkene bliver set som chikane.

Som flere kommentatorer har påpeget, ville næppe andre end Paludan overhovedet have kunnet overleve alle de dårlige sager i fortiden, men spørgsmålet er, om hans radikale opførsel ikke alligevel sætter grænser for tilslutningen?

Under valgkampen kommunikerede partiets kandidater ganske forskelligt om Stram Kurs-projektet: Chang C. Lembirk markerede sig eksempelvis med et synspunkt om, at kvinder burde fratages stemmeretten ved de næste to-tre valg, da de ikke er tilstrækkeligt optaget af et »akut trusselsbillede«, mens partiets kandidat i Nordsjælland, Iben Thranholm, har fortalt til Berlingske, at hun mener, at partiet nu skal ud i ghettoerne og omvende folk:

»Vi bør komme ud og evangelisere i ghettoerne. Min kamp er først og fremmest en åndelig kamp.«

Et projekt om udbredelse af det kristne budskab, der umiddelbart ligger et stykke fra Rasmus Paludans strategi i ghettoerne, der mere handler om at smøre koraner ind i urin og grisekød, kalde beboerne kriminelle samfundstabere, latterliggøre og udstille dem på YouTube og fortælle dem, at de skal ud af landet. 

Hvorvidt Stram Kurs kommer til at trives eller ej med disse modsætninger bliver afgørende for partiets mulighed for parlamentarisk succes.

Information har forsøgt at få et interview med Rasmus Paludan til denne artikel. Det er ikke lykkedes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Jeg stiftede selv først bekendtskab med SK og Paludan efter at en amerikansk højrenationalist der er aktiv på et forum jeg debatterer på, fortalte mig at han var populær på en de racistiske online grupper han er medlem af. Generelt tror jeg at hans popularitet er skabt af "views" fra primært højreorienterede amerikanere med et forskruet billede af europæisk immigration, og at hans videoer jo bekræfter deres fantasier om Europa. Det fører naturligt til et vrangbillede for evt. dansktalende seere, især unge der jo i høj grad følger det populære. Også selvom den popularitet reelt set er en illusion.

David Zennaro, Troels Brøgger, Birte Pedersen, Tommy Christensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Harald Strømberg, Jan Fritsbøger, Trond Meiring, Mogens Holme, Svend B. Carstensen, Karin Hansen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ret uhyggeligt, det bør samfundet have fokus på. Hvis det er så nemt at fordreje hovedet på unge i samfundet i dag.

Birte Pedersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Lone Nielsen

Og fremover får han så partistøtte.
Hvordan har han hidtil finansieret sin tur rundt i Danmark? Der kan næppe have været tid til meget advokatarbejde.

Birte Pedersen, Erik Winberg, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Helle Walther. "Nemt"? Måske teoretisk, men det nemme er blot at overtræde enhver form for anstændighed, at alle kneb gælder for at få opmærksomhed, jo større provokation, des bedre. MEN er det en ok opskrift, en ønskværdig udgangsposition? Uden publikum, ingen forestilling - groft sagt. Samfundet må fokusere på at gøre børn og unges tiltrækning af provokationer til et hurtigt forbigået stadie, og DET er ikke en nem opgave, og den bli'r ikke nemmere af at der vitterligt er voksne der bifalder den paludanske&co.'s forestilling.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Svend B. Carstensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Komisk .....imens politikerne var travlt optaget med at diskutere cigaretter og at barbere DR & Radio 24/7, så bliver de overhalet indenom ☺

Svend B. Carstensen

Jeg synes, det her kalder på en massiv oprustning af både folkeskolens og de forskellige ungdomsuddannelsers historieundervisning. Hertil en meget grundigere undervisning i etik, dannelse og kildekritik. En oplagt opgave for den kommende regering.

Flemming Berger, Ete Forchhammer , Carsten Mortensen, David Zennaro, Birte Pedersen, Tom Andreæ, Hanne Ribens, Erik Winberg, Henrik Leffers, Søren Jensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Utrolig meget forside og spalteplads til Paludan. Hvoraf kommer fascinationen?

Michael Friis, Anders Reinholdt, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

at være "populær" på youtube er heldigvis ikke det samme som at være populær, og selvfølgelig er paludan ikke polulær, man er ikke polulær hvis man har 10 helhjertede sympatisører og 10.000 nysgerrige hvoraf de fleste godt kan se han er idiot, så lad os nu bare ignorere ham som vi har ignoreret tilstedeværelsen af andre nynazistiske personer og grupperinger, lad os bruge vores krudt på at bringe de gode ideer frem i lyset, i stedet for at spilde tid på gyllen, det ideologiske affald.
og så bør vore medier lade være med at være sensationsludere, vi vil hellere læse noget som gør os klogere, end forarges over at idiotien stadig ikke er død.

Kenneth Krabat

"Utrolig meget forside og spalteplads til Paludan. Hvoraf kommer fascinationen?"

sig hellere "frygten".

Eva Schwanenflügel

Jeg mener det er fornuftigt at analysere Paludans succes på SOME, især YouTube, for vi er alt for dårlige til at fatte, hvor meget de egentlig betyder for stemningen i befolkningen, specielt hos de unge.
Det er sgu da skræmmende, hvis Stram Kurs ville have fået 11 mandater, havde det stået til de 18-24 årige..

Til gengæld bør Paludan boycottes af moddemonstranter og andre, så han kan stå og brænde sit lys i begge ender uden filmiske øjeblikke.

Steffen Gliese

Når man er 14, er man allermest påvirkelig for påvirkning fra omverdenen, så det er ikke ufarligt på længere sigt.

David Zennaro, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den seneste opgørelse viser, at Paludans demonstrationer nu har kostet politiet 100 millioner i år :

“Politiet har brugt over 100 millioner på at beskytte Paludan i år”

https://www.dr.dk/nyheder/indland/politiet-har-brugt-over-100-millioner-...

Trond Meiring, Jan Boisen, Birte Pedersen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Nis Jørgensen

Jeg savner lidt en metodebeskrivelse for sammenligningen. Der skelnes ikke mellem "Stram Kurs" og "Rasmus Paludan" - jeg ved ikke om de har separate kanaler. Men at sammenligne Stram Kurs eller Rasmus Paludanmed "socialdemokratiet" giver nemt et forkert billede - da jeg går ud fra at folk følger Mette Frederiksen, Dan Jørgensen, Tesfaye mfl, snarere end partiets "officielle" kanal - og at følgeskabet derfor er spredt ud på flere kanaler end i tilfældet SK/RP

Mon ikke det var sammen fænomen der gjorde sig gældende for 10 år siden, hvor forældre fandt ud af at deres børn sad og så virkelige henrettelser, ulykker og anden død på youtube før de kom ned til morgenmaden. Heller ikke den gang var de socialdemokratiske grundlovstaler på deres youtube kanal særlig besøgte.......

Min kommentar forbliver den samme: Alle ansvarlige mennesker i dette land bliver nødt til at adressere han publikum og forstå deres følelser.
Følelse af at være glemt, overset og tilsidesat. Hvis vi ikke gør det, men blot snakker videre får vi skabt den næste Anders Breivik.
Kom ud af osteklokken og lave dialogkaffe eller -saftevand.

Bjørn Pedersen

@Helle Walther 11. juni, 7.37
Jeg tror ikke at unge i dag er synderligt meget mere modtagelige og nemmere at fordreje hovederne på end de altid har været.

Det er nok snarere fordi man på de sociale medier, og her inkluderer jeg YouTube, meget nemt kan få indtrykket er noget er populært fordi man ikke tage højde de enorme mængder mennesker, der er online. Hvis du f.eks. hader din lokale borgmester og skriver et Facebook opslag, hvor du jorder ham og kritiserer ham og det får 20.000 "likes" eller anbefalinger, kan du få indtrykket af at borgmesteren vitterligt ikke er populær.

Men 20.000 er ingenting online. Der er vel over en milliard på nettet, og de kan endda relativt let oversætte dansk via et program. Du kan ikke reelt bedømme hvad der er lokalt og regionalt populært, når den "populus" der reagerer er mere eller mindre global.

Søren Kristensen

Forrige år fik den italienske popsang Occidentalis Karma over 10 mio. hits før finalen og alligevel havnede den kun på en sjetteplads. Altså må der være noget andet derude, der regulerer samfundet, end YouTube.

Troels Brøgger

I mit stille sind glæder jeg mig over at RP har fået virkelig mange muslimer til stemmeboksene. På en måde kan man faktisk sige at han har hjulpet demokratiet da disse mennesker ellers ikke plejede at stemme....tankevækkende ikke ?

Søren Kristensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik Liisberg

Pas paa danskere. Vi grinede herovre bare af Trump for 5 aar siden. Sikke en plattenslager til en idiot. Han kommer ingen vejne med den aansvage vaeremaade. PLUDSELIG VAR HAN USA's PRESIDENT!
Man skal aldrig sige aldrig. Specielt naar internettet og uoplyste mennesker er involveret.
Et godt raad: Tag det alvorligt!

Eva Schwanenflügel

Med over to millioner kroner i partistøtte om året, kan Paludan nu give sig selv en månedsløn på niveau med et folketingsmedlem, omkring 56.500 kr.
Han har derfor nedlagt sin advokatpraksis for at hellige sig det politiske arbejde på fuld tid.

Måske kan han også starte sit eget koran-trykkeri, det får han nok brug for til sine 'politiske' aktiviteter..?

René Arestrup

Psyko-infantile udskejelser på nettet - i dette tilfælde RPs Youtube-videoer - vil selvsagt tiltrække ubefæstede og umodne sjæle. Det er provokerende, opsigtsvækkende og fyldt med uforudsigelig drama'. Med andre ord, det er, ud fra en umiddelbar betragtning, elementært spændende - og uendelig langt fra andre politikeres kedsommelige og floromvundne volapyk.
Det er formen, der tiltrækker, ikke nødvendigvis indholdet.
Eftertanken indfinder sig - forhåbentlig - senere.

Bjørn Pedersen

@Henrik Liisberg
Med al respekt for dit (antageligvis) nye hjemland, så tror jeg ikke dansk mediekultur helt kan sammenlignes med den amerikanske ditto. Man så i den amerikanske mediedækning af USA valgkamp en meget skarp, nærmest uforståelig, forskel på hvad de store mediehuse og aviser skrev om Clinton som den "uundgåelige" vinder af præsidentembedet. De store amerikanske medier så ikke, forstod ikke og var simpelthen ikke interesseret at forstå hvorfor store så store dele af befolkningen ville have Trump. De store amerikanske medier befandt sig simpelthen i deres egen, lille "medieboble". Og netop den medieboble, selvom den også eksisterer i nogen grad i DK, er ikke så omfattende som medieboblen i USA.

Her gives en forklaring, eller en række forklaringer, på hvilke fænomener og samfundsforhold der skulle have skabt og fortsat driver denne medieboble:

https://www.politico.com/magazine/story/2017/04/25/media-bubble-real-jou...