Læsetid: 8 min.

Rasmus Paludan er større på YouTube end alle de andre partier tilsammen

Rasmus Paludan kom ikke i Folketinget, men med mere end 25 millioner visninger på YouTube har han sat et solidt aftryk i ungdomskulturen. Og det forsvinder ikke, bare fordi valgkampen er ovre
Mængden af barnlige provokationer er nærmest uendelige i Paludans videoer, og moddemonstranterne tager næsten altid maddingen og begynder at diskutere højlydt med ham til stor morskab for hans følgere.

Mængden af barnlige provokationer er nærmest uendelige i Paludans videoer, og moddemonstranterne tager næsten altid maddingen og begynder at diskutere højlydt med ham til stor morskab for hans følgere.

Bax Lindhardt

11. juni 2019

»Desværre ingen sejr ved dette valg,« skrev Stram Kurs på Facebook, da det på valgnatten stod klart, at partiet kun havde fået 1,8 procent af stemmerne og derfor ikke nok til at klare spærregrænsen.

En hård erkendelse fra et parti, der ellers har gjort V-tegnet og udråbt »sejr« til sit slogan.

Men at det kom så tæt på parlamentarisk repræsentation er et markant gennembrud for den yderste radikale højrefløj. Og det er sket på rekordtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
  • Christian Mondrup
  • Olaf Tehrani
David Zennaro, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Jeg stiftede selv først bekendtskab med SK og Paludan efter at en amerikansk højrenationalist der er aktiv på et forum jeg debatterer på, fortalte mig at han var populær på en de racistiske online grupper han er medlem af. Generelt tror jeg at hans popularitet er skabt af "views" fra primært højreorienterede amerikanere med et forskruet billede af europæisk immigration, og at hans videoer jo bekræfter deres fantasier om Europa. Det fører naturligt til et vrangbillede for evt. dansktalende seere, især unge der jo i høj grad følger det populære. Også selvom den popularitet reelt set er en illusion.

David Zennaro, Troels Brøgger, Birte Pedersen, Tommy Christensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Harald Strømberg, Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Mogens Holme, Svend B. Carstensen, Karin Hansen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ret uhyggeligt, det bør samfundet have fokus på. Hvis det er så nemt at fordreje hovedet på unge i samfundet i dag.

Birte Pedersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Lone Nielsen

Og fremover får han så partistøtte.
Hvordan har han hidtil finansieret sin tur rundt i Danmark? Der kan næppe have været tid til meget advokatarbejde.

Birte Pedersen, Erik Winberg, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Helle Walther. "Nemt"? Måske teoretisk, men det nemme er blot at overtræde enhver form for anstændighed, at alle kneb gælder for at få opmærksomhed, jo større provokation, des bedre. MEN er det en ok opskrift, en ønskværdig udgangsposition? Uden publikum, ingen forestilling - groft sagt. Samfundet må fokusere på at gøre børn og unges tiltrækning af provokationer til et hurtigt forbigået stadie, og DET er ikke en nem opgave, og den bli'r ikke nemmere af at der vitterligt er voksne der bifalder den paludanske&co.'s forestilling.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Svend B. Carstensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Komisk .....imens politikerne var travlt optaget med at diskutere cigaretter og at barbere DR & Radio 24/7, så bliver de overhalet indenom ☺

Svend B. Carstensen

Jeg synes, det her kalder på en massiv oprustning af både folkeskolens og de forskellige ungdomsuddannelsers historieundervisning. Hertil en meget grundigere undervisning i etik, dannelse og kildekritik. En oplagt opgave for den kommende regering.

Flemming Berger, Ete Forchhammer , Carsten Mortensen, David Zennaro, Rikke Nielsen, Birte Pedersen, Tom Andreæ, Hanne Ribens, Erik Winberg, Henrik Leffers, Søren Jensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Utrolig meget forside og spalteplads til Paludan. Hvoraf kommer fascinationen?

Michael Friis, Anders Reinholdt, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

at være "populær" på youtube er heldigvis ikke det samme som at være populær, og selvfølgelig er paludan ikke polulær, man er ikke polulær hvis man har 10 helhjertede sympatisører og 10.000 nysgerrige hvoraf de fleste godt kan se han er idiot, så lad os nu bare ignorere ham som vi har ignoreret tilstedeværelsen af andre nynazistiske personer og grupperinger, lad os bruge vores krudt på at bringe de gode ideer frem i lyset, i stedet for at spilde tid på gyllen, det ideologiske affald.
og så bør vore medier lade være med at være sensationsludere, vi vil hellere læse noget som gør os klogere, end forarges over at idiotien stadig ikke er død.

Kenneth Krabat

"Utrolig meget forside og spalteplads til Paludan. Hvoraf kommer fascinationen?"

sig hellere "frygten".

Eva Schwanenflügel

Jeg mener det er fornuftigt at analysere Paludans succes på SOME, især YouTube, for vi er alt for dårlige til at fatte, hvor meget de egentlig betyder for stemningen i befolkningen, specielt hos de unge.
Det er sgu da skræmmende, hvis Stram Kurs ville have fået 11 mandater, havde det stået til de 18-24 årige..

Til gengæld bør Paludan boycottes af moddemonstranter og andre, så han kan stå og brænde sit lys i begge ender uden filmiske øjeblikke.

Steffen Gliese

Når man er 14, er man allermest påvirkelig for påvirkning fra omverdenen, så det er ikke ufarligt på længere sigt.

David Zennaro, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nis Jørgensen

Jeg savner lidt en metodebeskrivelse for sammenligningen. Der skelnes ikke mellem "Stram Kurs" og "Rasmus Paludan" - jeg ved ikke om de har separate kanaler. Men at sammenligne Stram Kurs eller Rasmus Paludanmed "socialdemokratiet" giver nemt et forkert billede - da jeg går ud fra at folk følger Mette Frederiksen, Dan Jørgensen, Tesfaye mfl, snarere end partiets "officielle" kanal - og at følgeskabet derfor er spredt ud på flere kanaler end i tilfældet SK/RP

Mon ikke det var sammen fænomen der gjorde sig gældende for 10 år siden, hvor forældre fandt ud af at deres børn sad og så virkelige henrettelser, ulykker og anden død på youtube før de kom ned til morgenmaden. Heller ikke den gang var de socialdemokratiske grundlovstaler på deres youtube kanal særlig besøgte.......

Min kommentar forbliver den samme: Alle ansvarlige mennesker i dette land bliver nødt til at adressere han publikum og forstå deres følelser.
Følelse af at være glemt, overset og tilsidesat. Hvis vi ikke gør det, men blot snakker videre får vi skabt den næste Anders Breivik.
Kom ud af osteklokken og lave dialogkaffe eller -saftevand.

Bjørn Pedersen

@Helle Walther 11. juni, 7.37
Jeg tror ikke at unge i dag er synderligt meget mere modtagelige og nemmere at fordreje hovederne på end de altid har været.

Det er nok snarere fordi man på de sociale medier, og her inkluderer jeg YouTube, meget nemt kan få indtrykket er noget er populært fordi man ikke tage højde de enorme mængder mennesker, der er online. Hvis du f.eks. hader din lokale borgmester og skriver et Facebook opslag, hvor du jorder ham og kritiserer ham og det får 20.000 "likes" eller anbefalinger, kan du få indtrykket af at borgmesteren vitterligt ikke er populær.

Men 20.000 er ingenting online. Der er vel over en milliard på nettet, og de kan endda relativt let oversætte dansk via et program. Du kan ikke reelt bedømme hvad der er lokalt og regionalt populært, når den "populus" der reagerer er mere eller mindre global.

Søren Kristensen

Forrige år fik den italienske popsang Occidentalis Karma over 10 mio. hits før finalen og alligevel havnede den kun på en sjetteplads. Altså må der være noget andet derude, der regulerer samfundet, end YouTube.

Troels Brøgger

I mit stille sind glæder jeg mig over at RP har fået virkelig mange muslimer til stemmeboksene. På en måde kan man faktisk sige at han har hjulpet demokratiet da disse mennesker ellers ikke plejede at stemme....tankevækkende ikke ?

Søren Kristensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik Liisberg

Pas paa danskere. Vi grinede herovre bare af Trump for 5 aar siden. Sikke en plattenslager til en idiot. Han kommer ingen vejne med den aansvage vaeremaade. PLUDSELIG VAR HAN USA's PRESIDENT!
Man skal aldrig sige aldrig. Specielt naar internettet og uoplyste mennesker er involveret.
Et godt raad: Tag det alvorligt!

Eva Schwanenflügel

Med over to millioner kroner i partistøtte om året, kan Paludan nu give sig selv en månedsløn på niveau med et folketingsmedlem, omkring 56.500 kr.
Han har derfor nedlagt sin advokatpraksis for at hellige sig det politiske arbejde på fuld tid.

Måske kan han også starte sit eget koran-trykkeri, det får han nok brug for til sine 'politiske' aktiviteter..?

René Arestrup

Psyko-infantile udskejelser på nettet - i dette tilfælde RPs Youtube-videoer - vil selvsagt tiltrække ubefæstede og umodne sjæle. Det er provokerende, opsigtsvækkende og fyldt med uforudsigelig drama'. Med andre ord, det er, ud fra en umiddelbar betragtning, elementært spændende - og uendelig langt fra andre politikeres kedsommelige og floromvundne volapyk.
Det er formen, der tiltrækker, ikke nødvendigvis indholdet.
Eftertanken indfinder sig - forhåbentlig - senere.

Bjørn Pedersen

@Henrik Liisberg
Med al respekt for dit (antageligvis) nye hjemland, så tror jeg ikke dansk mediekultur helt kan sammenlignes med den amerikanske ditto. Man så i den amerikanske mediedækning af USA valgkamp en meget skarp, nærmest uforståelig, forskel på hvad de store mediehuse og aviser skrev om Clinton som den "uundgåelige" vinder af præsidentembedet. De store amerikanske medier så ikke, forstod ikke og var simpelthen ikke interesseret at forstå hvorfor store så store dele af befolkningen ville have Trump. De store amerikanske medier befandt sig simpelthen i deres egen, lille "medieboble". Og netop den medieboble, selvom den også eksisterer i nogen grad i DK, er ikke så omfattende som medieboblen i USA.

Her gives en forklaring, eller en række forklaringer, på hvilke fænomener og samfundsforhold der skulle have skabt og fortsat driver denne medieboble:

https://www.politico.com/magazine/story/2017/04/25/media-bubble-real-jou...