Læsetid: 9 min.

Revolutionen udeblev hos Alternativet

Klimavalget blev et nederlag for det grønne Alternativet, der måtte se sig næsten halveret og beskåret til fem mandater. Partiet er en politisk bevægelse, der mere end én gang er snublet over egne ben. Interne stridigheder, kritik af den politiske leder og andres kopi af partiets politik får skylden
Flere kilder beskylder Alternativet for at være blevet et topstyret parti.

Flere kilder beskylder Alternativet for at være blevet et topstyret parti.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

7. juni 2019

Der går et sug gennem gæsterne i Cirkusbygningen i København, da den første exitpoll lander klokken 20 på valgaftenen. Ved borde med hvide duge og i baren, der tilbyder økologiske øl, står medlemmer og tilhængere af Alternativet. For et øjeblik siden stirrede de spændt på storskærmen i Cirkusbygningen, nu er der en sådan tavshed, at man gruer for at være den, der snubler på trappen og retter alles øjne væk fra storskærmen med den nedslående prognose, der viste seks mandater til liste Å.

»Jeg håber ikke, at det er det endelige resultat,« lyder det bekymret fra Karin Juhl, der har været medlem af partiet i halvandet år.

Hun afbrydes af komiker og folketingskandidat Anders Stjernholm, der er aftenens vært. Som den eneste, der ser ud til at kunne mønstre et smil, kommer han hoppende ind i midten af lokalet og stiller sig på et plateau.

»Øv. Ja, lad os bare være ærlige. Det er ikke noget højt tal. Mennesker måles også på modgang, og vi er klar til det her,« siger Anders Stjernholm og udløser klapsalver, der bryder stilheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Aske Hennelund Nielsen
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Aske Hennelund Nielsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nike Forsander Lorentsen

Kan endog godt lide Alternativet og respekt til Uffe Å før sin hvide Revolution T-shirt i stedet før alle disse mænd med sin civile uniform, jakkesættet.

Bina Seff, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Nørgaard og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

»Klimavalget« ... Åh, Information, også jer?

Se lige på hvem der voksede mest. Venstre og Radikale.
I mellemtiden tabte de to eneste reelt grønne partier stemmer.

Udlandet ser det som et udlændingevalg. Det rapporterer medierne i hvert fald.

En ting er i hvert fald sikkert: »Klimavalget« udeblev. Der blev ikke nogen grøn bølge. Bare en lidt svagere version af Løkkes »grønne realisme«.

Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Damborg, Estermarie Mandelquist, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Trond Meiring, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Niels Østergård og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

(De Konservative voksede også meget. Men partiet med det mørkegrønne logo står netop stærkt på den kapitalisme som er ved at ødelægge planeten.)

Estermarie Mandelquist, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Til manges overraskelse valgte partiet kultur- og fritidsborgmesterposten, selv om der var tæt på frit valg på alle hylder til f.eks. at vælge den tungere post som beskæftigelsesborgmester. Ifølge Emil Husted er det en af de centrale begivenheder, der knækkede den opadgående kurve."

Det hjalp ikke på Alternativets valg af borgmesterpost, at Niko Grünfeld i tiden op til kommunalvalget gentagne gange havde ytret sin uforbeholdne støtte til de plagede syge, der kæmpede mod Københavns kommunes beskæftigelsesforvaltning og Beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs fortolkning af tildelingen (eller rettere - manglen på) førtidspensioner.

Det blev set som et kæmpe svigt og løftebrud, at Niko Grünfeld valgte at blive kulturborgmester.

(I retfærdighedens navn skal det også nævnes, at Enhedslisten gjorde det samme, da de valgte miljø- og teknikborgmesterposten)

Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Erik Fuglsang, Liselotte Paulsen, Trond Meiring, Ole Frank og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"De står ikke lige så skarpt længere, fordi alle andre har den samme dagsorden..." - det er sgu da en sejr i sig selv. Det vigtigste ved en god ide er ikke hvem, der fik den, men om den bliver ført ud i livet. At Alternativet ikke "kapitaliserer" på dets politik er da trist for partiet, men at alle de andre partier har kunnet mærke det grønne spøgelses ånde i nakken i så høj grad, at de har følt sig nødsaget til at kopiere Alternativets fornuftige klimapolitik, er og bliver en god ting for alle os andre, som ikke forsøger at kapitalisere på vore holdninger, men blot ønsker, at politikerne tænker mere på samfundet end på deres egen, personlige kapital.

Skal man endelig tale om et nederlag ved dette valg, er det da, at De Radikale fik så mange stemmer. Det er en sejr for De Radikale, men et nederlag for Danmark.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Erik Fuglsang, Trond Meiring, Ole Frank, Carsten Nørgaard, Anne-Marie Paul, Nanna Kinch, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Alternativet: I har selv bragt det her over jer, med jeres mange dårlige sager, ubegribeligt dårlige krisehåndtering, dobbeltmoral og ærligt talt noget, der ligner inkompetence.

Vær glade for at I holdt jeg over spærregrænsen, og så må I simpelthen tage at stramme op!

Morten Damborg, Troels Brøgger, Erik Fuglsang, Anne-Marie Paul, Eva Schwanenflügel og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Det, Niels Duus siger.
Revolutionen udeblev aldeles ikke. Dette valg VAR revolutionen! Endelig, endelig en valgkamp hvor klimaproblemerne og behovet for grøn omstilling bragede igennem alt det sædvanlige politiske fedtspilleri i småtingsafdelingen. I dag kaldte de sig i radioen den rød-grønne blok. Hvis det ikke er en sejr for Alternativets politiske projekt, så ved jeg ikke, hvad det er.

Peter Hedegaard

Jeg synes at skæbnen var hård ved Alternativet. Nogle af kommentarerne herover er på samme vis hårde. Jeg forstår ikke vælgernes trang til at holde ved i Socialdemokratiet og Venstre, som om at valget kun handlede om enten Mette F eller Lars LR. Danskerne er nogle tøsedrenge, der har stemt med hjertet i stedet for fornuften. Adspurgt var klimaet for vælgerne det vigtigste men da krydset skulle sættes var alt ved det gamle igen. Heldigvis troede de fleste partier at vælgerne ville stemme med fornuften, så derfor hævedes klimaambitionerne drastisk under valgkampen og dette skal de selvfølgelig holdes op på. Som Alternativist glæder det mig rigtig meget. Jeg ser nemlig hellere en ambitiøs klimapolitik end et stort Alternativ. At Alternativet fik et så dårligt valg tror jeg skyldes at folk ikke ved hvad partiet står for. Og hvis folk kun baserer deres valg på de TV-debatter, hvor Uffe fik ca. 30×30 sekunder af tvivlsom kvalitet, ja så er der nok ikke noget at sige til valgresultatet. Konklusionen må være at danskerne trods alt endnu ikke er parat til det en ægte og nødvendig grøn omstilling kræver og spørgsmålet er om de nogensinde bliver det før det er for sent. Det tvivler jeg desværre meget på.

Bina Seff, Lene Bach-Lauritsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Nørgaard, Herdis Weins og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Niels Østergård

Hvis det netop afholdte folketingsvalgs forudgående valgkamp var en revolution, må man sande at revolutionen rettelig er et teselskab.

Troels Brøgger

Alternativet var ikke troværdige: Caroline Magdalene Maier og Uffe Elbæk mener de har ret til at flyve luften tynd samtidig med at de ikke vil have at vi andre som bliver på jorden spiser kød en gang imellem. Niko Grunfeld brugte møgkassen på at indrette sit kontor på Kbh's rådhus.
På tæt hold har jeg oplevet det da jeg på et tidspunkt var naiv nok til at tro at alternativet var andeledes. Jeg meldte mig ind i en lokalforening og endte med at komme i bestyrelsen, hvor jeg led af den naive vrangforestilling at vi skulle tage politisk stilling og være synlige i offentligheden med partiets synspunkter. Det skulle vi ikke! Vi skulle være frimærkeslikkere for vores kandidater.
Det er vel overflødigt at sige at jeg ikke er medlem mere og at det fryder mig inderligt at partiet fik r.v.n på komedie. Håber de lærer noget.

Jens Winther, Niels Østergård, Morten Damborg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Vi får brug for alternativer til det nuværende forbrugssamfund. Partiet Alternativet er ikke løsningen, for findes ikke løsninger, kun veje, der for tiden er farbare. Nogle af disse veje viser Alternativet os. Derfor har de været en af de vigtigste nyskabelser i det danske politiske landskab. De veje de har vist, vil vi alle komme til at gå ad de næste år, og vi kommer til at gå stærkt, måske enda løbe. Der er en grund til, at ellers stilfærdige forskere bruger benævnelsen klimakrise.

Eva Schwanenflügel

Hæ.. Som om Caroline Magdalene ikke selv har bidraget til vælgerflugten med sine flyveture til dykkerparadisøer ;-)

Hvis det topstyrede parti skal klare spærregrænsen næste gang, kræver det vist et mirakel.