Læsetid: 11 min.

Det er ikke ’Røde Mette’, der bliver statsminister

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen – og efter rød bloks valgsejr formentlig Danmarks kommende statsminister – har gjort en dyd ud af kun at love en politik, som allerede er populær på forhånd. På opstigningen mod magten har hun effektivt og opportunistisk renset ud i alle de holdninger, hun i sin mere røde fortid selv kæmpede passioneret for, men som stod i vejen for hendes ærgerrighed
Mette Frederiksen på sin første dag i Folketinget i 2001, hvor hun blev valgt ind for første gang.

Mette Frederiksen på sin første dag i Folketinget i 2001, hvor hun blev valgt ind for første gang.

Søren Bidstrup

6. juni 2019

Flertallet har altid ret. Og Socialdemokratiet står nu, hvor flertallet står. Den samlede valgsejr skyldes imidlertid ikke, at Mette Frederiksen har flyttet mange vælgere i sin retning. I hvert fald ikke holdningsmæssigt. Hun har stort set ikke fået folk til at ændre holdning. Til gengæld har Mette Frederiksen formået at flytte Socialdemokratiet så tæt op ad flertallets holdninger på en række politikområder, at hun nu ser ud til at erobre statsministerposten.

Med stor præcision har hun fundet ud af, hvor flertallet befinder sig, og hun ved samtidig også – af bitter erfaring – hvor de upopulære synspunkter findes i landskabet. På få år har hun udviklet en sikker næse for, hvad der enten tiltrækker eller skubber vælgere væk. Hendes unge jeg skræmmer hende selv i dag.

Den passionerede kvinde, der engang blev kaldt for ’Røde Mette’, er blevet skrevet ud af historien. Med alle til rådighed stående midler har den nu 41-årige Mette Frederiksen i stedet formået at bringe sig selv i en gunstig position, hvor hun næsten allerede har levet op til sit eget ultimative succeskriterium, der i al enkelthed lyder:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • erik riiskjær
 • Olaf Tehrani
 • Alvin Jensen
 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Torben Ethelfeld
 • Stig Bøg
 • Michael Waterstradt
 • Michael Friis
 • Torben K L Jensen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Johnny Christiansen
erik riiskjær, Olaf Tehrani, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Torben Ethelfeld, Stig Bøg, Michael Waterstradt, Michael Friis, Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

MF har ændret sig og er ikke så rød mere - men hun har dog formået at trække mange stemmer fra eller tilbage fra DF- uden dem havde rød-blok ikke haft et flertal nu.
Venstre gik 9 mandater frem og LA tabte 9 mandater.
Både RV og SF fik stemmer igen efter tiden i Thorning-regeringerne - i det lys var det flot, at EL KUN mistede 1 mandat og beholdt de fleste af deres stemmer fra deres kanonvalg i 2015.

Jan Weber Fritsbøger, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Kurt Brixen, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Både RV og SF fik stemmer igen efter tiden i Thorning-regeringerne - i det lys var det flot, at EL KUN mistede 1 mandat og beholdt de fleste af deres stemmer fra deres kanonvalg i 2015."

Nu får SF og Enhedslisten ikke lov til at bestemme noget andet om de vil stemme på MF som statsminister. Derefter får de et kødben i ny og næ.

Henrik Brøndum

Som sur gammel mand er jeg ret imponeret over hvor hurtigt Lars Trier Mogensen trods sin relativt unge alder, nærmer sig vores kreds!

Søren Nielsen, Michael Friis, Torben Skov, Niels Johannesen, Nike Forsander Lorentsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Håber ikke sammenligningen med Fogh holder: reagere, frem for at regere. Er vælgerne blevet forledt af Mette & Sass? Er sosserne ved at glemme deres socialistiske fundament? Vi får se!

Arne Albatros Olsen

Jeg husker Mette, da hun var en ung socialdemokrat.

Som en en anden Jeanne D'arc stod hun op for de svageste i samfundet, og talte passioneret deres sag med en autencitet, som ramte mig lige i hjertekulen. Man kunne ikke andet end tro hende og folde hænderne i brysthøjde, og ønske hende og hendes projekt alt godt.

Idag kan jeg ikke længere genkende hende.

Auraen fra den franske heltinde jeg indledningsvis sammenlignede hende er fuldstændig blæst væk, sammen med indignationen og den autencitet, som tidligere fandtes hos hende.

Idag fremstår hun , som om at hun er en CEO for et større kommunikationsbureau, som har taget navn efter det tidligere så gloværdige politiske parti med navnet Socialdemokratiet.

Idag kan jeg ikke længere genkende hende.

lars helde, Estermarie Mandelquist, Vibeke Christensen, Jan Weber Fritsbøger, Martin Sørensen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Bjarne Andersen, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Torben Ethelfeld, Herdis Weins, Michael Waterstradt, Nis Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Fals, Carsten Wienholtz og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Johnny F. Andresen

Om det skal gå godt for Danmark og velfærden, skal Kristian Thulesen Dahl gerne drikke mere kaffe med Mette Frederiksen.
På den måde kan vi holde den utålelige Morten Østergaard og hans Radikale Venstre ude af dansk politik og indflydelse.

Martin Sørensen, Per Torbensen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og christian christensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Kære unge vælgere, det ser desværre ud til at i tabte valget ud fra mandatfordelingen.

Det må desværre konstateres danskernes faktiske situation ud fra politikernes faktuelle viden ikke formidles til befolkningen af vores politikere, ved dette seneste afholdte valg, hvorfor jeg føler det nødvendigt at gentage dette faktum, at vores politikere ved bedre, at had og forfølgelse af udstøtte i samfundet, ser ud til fortsat at afløse fakta i dansk politik, ud fra mandaternes fordeling, som det bl.a. også er tilfældet i USA, Polen og Ungarn.

I de unge vælger, bør fortsat huske på, at hvis f.eks. ikke man politisk ønsker at skulle forholde sig til et ‘ekstremt’ stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Vores politikere stjæler helt bevist deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtig livsstil og tilhørende ikke bæredygtige økonomiske vækst.

Husk på ved fortsat stigende CO2 udledning og der er ‘absolut’ ikke udsigt til andet, der kommer ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst, herved estimere UN/FN 250 millioner nye klimaflygtninge de kommende få år, ikke kun fra og omkring ækvator, men primært der fra, da ekstremt vejr frekvensen stiger og eksistensgrundlaget forsvinder.

Dette antal flygtninge stiger i takt med CO2 koncentrationen stiger i atmosfæren og den samlet set globalt stigende opvarmning af kloden.

Husk alternative fakta ‘IKKE’ er fakta, men er altid løgn!

Faktum er:

Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive, samlet set global vækst, uden brug af energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor naturligvis være, at de løgnagtige politikere i folketinget generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, ingen af de løgnagtige politikere i folketinget har forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU men er produceret uden for EU.
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
Danmark/EU er ikke samlet set begyndt på CO2 udledning reduktion.

Verdens samlede CO2 udledning stiger.

Kære børn og unge der endnu ikke er blevet hjernevaskede i skolen.

Stem når i kan i størst muligt antal, når den tid forhåbentlig snart kommer igen, stem på partier og kandidater, der siger sandheden om jeres fremtid i modsætning til de nuværende, her er en smagsprøve på sandheden om vores løgnagtige politikere fra en af jeres egne helt unge mennesker den da 15 årige Greta Thunberg.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat fra den 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018 Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne (de løgnagtige politikere mf.) for klimamålene.

Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24
Link:https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Gaderummet Regnbuen, Thomas Tanghus, Johannes De Fine Licht, Carsten Nørgaard, Niels Duus Nielsen og Dom Salcedo anbefalede denne kommentar
Kresten Thomsen

Kære Lars Trier Mogensen.
Tak for en god gennemgang af Mette Frederiksens udvikling. Der er mange tankevækkende vinkler.
På et punkt er jeg dog uenig. Du skriver at hendes retspolitiske kursændring var en konsekvens af hendes tid som justitsminister. Jeg er bange for at hun bag sin socialt indignerede fremfærd altid har været fuldstændig kynisk i sin pragmatiske tilgang til retssikkerhed.
Da hun var beskæftigelsesminister lavede Information en grundig beskrivelse af de kontrolgrupper, kommunerne oprettede for at være dyneløftere hos enlige kontanthjælpsmodtagere. Det var og er en klar krænkelse af kontanthjælpsmodtagernes retssikkerhed. Konfronteret med dette faktum udtalte Mette Frederiksen til Information at hun mente det offentliges behov for kontrol retfærdiggør krænkelsen af borgerens retssikkerhed.

Allan S. K. Frederiksen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Rolf Andersen, Mogens Holme, Trond Meiring, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Werner Gass, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Jens Winther, David Zennaro, Pia Nielsen, Herdis Weins, Michael Friis, Katrine Damm, Ebbe Overbye og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

MF bør ikke og kan ikke tilgives for hendes meritter som beskæftigelsesminister i Thorning regeringen.
Hvis ikke hun retter op på dette og klart og tydeligt erklærer og tager skridt til, at ville bekæmpe ulighed i samfundet og beskytte de svageste børn, så får hun ikke opbakning herfra men må søge den hos RV, se det skal blive "morsomt"

Bjarne Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Martin Sørensen, Alvin Jensen, Werner Gass, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Ebbe Overbye, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Tor Brandt, Rolf Andersen, Pia Nielsen, Herdis Weins, Michael Waterstradt, Katrine Damm og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
christian christensen

Frederiksen er en sosser ligesom alle de andre. Magten og taburetterne er det vigtigste for dem. Siden 2. Verdenskrig er kun Anker (i 82) gået frivilligt for at overlade biksen til et andet parti.

jan henrik wegener

Så, hellere stå udenfor? Rejse de røde faner ekstra højt, vedtage en masse om hvordan tingene burde kunne blive bedre, uden at få noget ført ud?

Rikke Nielsen

Mette Frederiksen er blevet voksen, og som hun selv siger, skal hun være statsminister for hele landet - også dem, der ikke stemte på hende. Men derfor vil den første politik selvfølgelig få en rød kant.

Nils Bøjden

"Jeg husker Mette, da hun var en ung socialdemokrat. "

Og det er hun stadig. Det er Mette Frederiksen der definerer hvad det vil sige at være Socialdemokrat, idet hun tegner partiet.

Giv nu Mette Frederiksen chancen for at vise, hvem hun ER og hvad hun kan !! Vi burde jo ikke som enkelt personer dømme og sprede FakeNews om MF, FØR hun har fået chancen for at bevise sit værd. Det er præcis på denne måde visse medier starter deres formodninger og derved spreder "gylle" Læs: sladder om formodninger , som endnu ikke er bevist. Ubeviste formodninger skaber kaos!!!. Lad nu tilliden arbejde og lad MF få arbejdsro.

@Bjarne Bisgaard Jensen
Det tager du fejt af
"MF bør ikke og kan ikke tilgives for hendes meritter som beskæftigelsesminister i Thorning regeringen."
Mette gjorde ikke op med 2003-reformen af førtidspensions-systemet
Det er først med lov nr. 553 af 29. maj 2018, at syge får de rettigheder tilbage,
som Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har afskaffet i 2003.

Claus Hjort Frederiksen reform gjorde at, jobcenter kunne holde syge mennesker på Kontanthjælp
I årevis. Lov nr. 553 gør at man springer jobcenteret over, og kommer direkte til Besigtigelsudgalget
Som har 3. måneder til at træffe en afgørelse, om det skal være førtidspension, fleksjob eller uddannelse.
http://www.socialjura.dk/content-storage/regler/2018/skr-9470-af-206-2018/

Det er nu Mettes opgave at finde penge til gaven, som kommer fra LLR og Claus Hjort Frederiksen
Reformer, det kan være 40,000 førtidspensionister der kommer det næste halve år.

Ole Rasmussen

Hvem er S i dag 2019. De kan vel bedst sammenlignes med Rassemblement Nationale i Frankrig

Jeg skrev før valget : S har med opbakning fra den yderste venstrefløj overtaget førertrøjen fra DF, som de ligner til forveksling. Et topstyret parti, som går til valg på øgede udgifter til velfærd, fremmedfjendskhed og en anti-europæisk politik. Det kosmopolitiske udsyn synes at skulle ofres på bekostning af værdier som kan sammenlignes med en stammekultur i Amazonas. Hvilke ekstra byrder borgerne skal bære i den anledning kan vi ikke få at vide, men det må forventes at blive dyrt for den menige dansker, hvis frihed i solidaritetens navn bliver yderligere begrænset.

I dag trak Sass Larsen så stikket og herfra de beste hilsner for fremtiden, for det bliver absolut ikke sjov at sidde i den kommende S regering, hvis den nogenside bliver til noget. Den er jo fra start en regering i strid med sin oprindelige politik, og store dele af befolkningen. Det var ikke S som gik frem, de gik vidst tilbage.

Nils Bøjden

"Hvem er S i dag 2019. De kan vel bedst sammenlignes med Rassemblement Nationale i Frankrig"

Jeg tror mere at hen er billedet på de europæiske socialdemokratier af i morgen (i hvert fald de der når at omstille sig og derved ikke forsvinder)