Nyhed
Læsetid: 4 min.

Røde partier vil bruge ekstra milliard fra klimakvoter på grøn omstilling

Indtægterne fra EU’s CO2-kvotesystem er kraftigt stigende og kan ende med at sende over en milliard kroner i den danske statskasse i år. Flere partier ønsker nu at øremærke midlerne til den grønne omstilling, mens Socialdemokratiet er åben for at diskutere det efter valget
»Jeg synes bestemt, det giver god mening at følge kommissionens eksempel og lave en dansk grøn fond,« siger De Radikales Martin Lidegaard.

»Jeg synes bestemt, det giver god mening at følge kommissionens eksempel og lave en dansk grøn fond,« siger De Radikales Martin Lidegaard.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
5. juni 2019

Det skal være slut med, at penge tjent på salg af klimakvoter ryger direkte ned i Finansministeriets pengekasse i stedet for at blive reserveret til klimatiltag og udvikling af bæredygtige teknologier.

Det mener SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der fremover vil øremærke de penge, den danske statskasse tjener på kvotesalget, til at finansiere den grønne omstilling.

Socialdemokratiet erklærer sig åbne for at diskutere en øremærkning af midlerne, men vil endnu ikke lægge sig fast på, hvad de mener.

Det seneste års tid er prisen på CO2-kvoter braget i vejret og har skabt en stor ekstragevinst til statskassen. På finansloven for 2019 regnes der med, at salg af kvoter indbringer 914 millioner kroner – en stigning på 400 millioner kroner i forhold til året forinden.

Finansministeriet skønner på finansloven, at antallet af kvoter i 2019 udgør knap otte millioner, og at prisen pr. kvote vil være 119 kroner. Alene siden marts er kvoteprisen dog steget fra omkring 150 kroner til 179 kroner pr. kvote i dag, så det beløb kan vise sig at blive betragteligt højere end antaget.

De stigende indtægter fra kvotesalg fik i marts EU til at annoncere, at man vil oprette en grøn fond på 75 milliarder kroner, der skal støtte nye teknologier inden for vedvarende energi, energilagring og CO2-lagring. Fonden bliver en af verdens største og er finansieret af salget af CO2-kvoter. Med andre ord er det forurenerne, der betaler fonden.

Herhjemme har regeringen med finansminister Kristian Jensen i spidsen afvist en lignende løsning, og i dag indgår provenuet i det økonomiske råderum på linje med andre offentlige indtægter. Men det er der altså mulighed for kan ændre sig, hvis flertallet skifter ved valget i dag.

»Jeg synes bestemt, det giver god mening at følge kommissionens eksempel og lave en dansk grøn fond,« siger De Radikales Martin Lidegaard.

»Selv om det er et højt beløb, kan pengene ikke dække hele det beløb, der skal investeres i grøn omstilling. Men de kan yde et tiltrængt bidrag og indgå i den samlede finansiering,« siger han.

Martin Lidegaard kalder det »en smuk tanke« at bruge pengene på eksempelvis at hjælpe virksomheder med at udvikle nye løsninger og tilpasse sig nye teknologier. 

Samme toner lyder fra Alternativet og Enhedslisten.

»Vi er i den grad villige til at øremærke de penge, der kommer ind fra kvoter, til grøn omstilling,« siger klimaordfører Rasmus Nordqvist.

»Vi skal sørge for, at regningen for den grønne omstilling ikke bliver betalt af dem, der har mindst i vores samfund. Det skal være dem, der sviner mest – og som i hovedreglen også har mest – der skal bidrage mest. Det gør vi ved at sørge for at få dem til at betale afgifter og kvoter, og det er en god idé at sørge for, at pengene bliver på området,« siger Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører.

’Genial idé’

EU udsteder et vist antal CO2-kvoter svarende til den CO2-udledning, som man politisk set er blevet enige om.

Kvoterne uddeles til medlemslandene, heriblandt Danmark, som efterfølgende kan videresælge kvoterne på auktion til kvoteomfattede virksomheder. Jo flere CO2-kvoter, desto mere kan en virksomhed udlede og dermed forurene.

Prishoppet på klimakvoterne skyldes en reform af EU’s kvotesystem, som reducerede den samlede mængde af kvoter i omløb. Ifølge finansloven for 2018 havde Danmark sidste år en indtægt på 524 millioner kroner, mens tallet for i år altså ventes at være minimum 400 millioner kroner højere.

Både SF og Alternativet understreger, at det er vigtigt, at kvotepengene kommer oven i det, der i øvrigt skal bruges på den grønne omstilling – da indtægterne fra kvoterne kan variere fra år til år.

»Det er vigtigt, at vi ikke laver den øvelse med, at det er de eneste penge, vi har, så der lige pludselig er færre penge,« siger Rasmus Nordqvist.

Han undrer sig over, at pengene ikke allerede går direkte til grøn omstilling og køber ikke argumentet med de svingende kvotepriser.

»Det er jo kun, hvis man sætter det på som eneste finansieringskilde. Men det her er noget, der skal komme ud over, og vi skal bruge alt, hvad vi kan finde, til den grønne omstilling,« siger Rasmus Nordqvist.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder EU-Kommissionens tiltag en »genial idé« og bakker op om, at også Danmark fremover gør noget tilsvarende.

»SF vil gerne øremærke pengene fra CO2-kvoter til den grønne omstilling,« siger Pia Olsen Dyhr.

S: Sympatisk tanke

Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel kalder det »glædeligt«, at priserne på EU’s CO2-kvoter er steget.

Det er ifølge ordføreren et tegn på, at systemet begynder at virke og vil gøre det til en bedre forretning at omstille virksomheder. Men selv om det er en »sympatisk tanke« at øremærke pengene til klimaområdet, er det ikke noget, han vil love, Socialdemokratiet kommer til at gå med på.

»Det er ikke, fordi vi siger, vi ikke kan bruge de her penge på grøn omstilling. Vi siger bare, at vi skal være sikre på, at der er penge til grøn omstilling, uanset om kvoteprisen stiger eller falder,« siger Jens Joel.

De svingende priser kan betyde, at der i tider, hvor priserne er lave, ikke vil være den tilstrækkelige finansiering, mener han. Et argument som også økonomiprofessor Peter Birch Sørensen fra Københavns Universitet fremførte over Information i marts.

»Der er behov for en stabil indsats på det grønne område,« sagde Peter Birch Sørensen.

Jens Joel har »en klar forventning om«, at et nyt flertal efter valget hæver ambitionen og finansieringen af den grønne omstilling.

»Der skal nok blive brugt penge på den grønne omstilling, men vi er ikke sikre på, at det er mest hensigtsmæssigt at finansiere det ved at lave cigarkasser,« siger Jens Joel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Kære unge vælgere, husk at stemme til valget og det uanset hvor tåbeligt vores politikere opføre sig.

Det må desværre konstateres situationens alvor ikke formidles til befolkningen af vores politikere til dette valg, hvorfor jeg føler det nødvendigt at gentage det faktum, at vores politikere ved bedre.

Vores politikere stjæler helt bevist deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtig livsstil og tilhørende ikke bæredygtige økonomiske pseudo vækst.

Husk på ved fortsat stigende CO2 udledning og der er ‘absolut’ ikke udsigt til andet, der kommer ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst, estimere UN/FN 250 millioner nye klimaflygtninge de kommende få år, ikke kun fra og omkring ækvator, men primært der fra, da ekstremt vejr frekvensen stiger og eksistensgrundlaget forsvinder.

Dette antal flygtninge stiger i takt med CO2 koncentrationen stiger i atmosfæren og den samlet set globalt stigende opvarmning af kloden.

Husk alternative fakta ‘IKKE’ er fakta, men er altid løgn!

Faktum er:
Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive, samlet set global vækst, uden brug af energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor naturligvis være, at de løgnagtige politikere i folketinget generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, ingen af de løgnagtige politikere i folketinget har forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU men er produceret uden for EU.
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
Danmark/EU er ikke samlet set begyndt på CO2 udledning reduktion.

Verdens samlede CO2 udledning stiger.

Kære børn og unge der endnu ikke er blevet hjernevaskede i skolen.

Stem når i kan, stem på partier og kandidater, der siger sandheden om jeres fremtid, her er en smagsprøve på sandheden om vores løgnagtige politikere fra en af jeres egne helt unge mennesker den da 15 årige Greta Thunberg.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat fra den 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018 Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne (de løgnagtige politikere mf.) for klimamålene.”

Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24
Link:https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Trond Meiring og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ikke noget at diskutere: penge, der kommer ind på grønne afgifter, skal selvfølgelig gå til at finansiere og fremskynde omlægningen. Plus nogle flere fra arveafgifter, benzinafgifter, røgafgifter - og hvor de ellers kan findes.

Randi Christiansen, Trond Meiring og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Jacobs

Måske så at der snart kan blive en forretning ud af at deponere eller neutralisere CO2, hvis kvoteprisen falder hen på sådanne aktører.
Der ligger en stor international opgave for danske ingeniører og nyopstarter virksomheder og venter på , at denne teknologi er modnet.

Søren Kristensen

På en måde mærkeligt, at pengene ikke allerede og for længst er det, øremærket.

Morten Balling

Det lader til at ingen rigtigt fatter det, men én milliard rækker som en skrædder. Vi burde bruge alt hvad vi har på at omstille hele kloden til bæredygtighed.

Randi Christiansen, Trond Meiring og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Cigarkasser? Hvilken smålig kræmmermentalitet - alle midler må tages i brug i den miljø-OG socioøkonomisk permakulturelle omstilling.