Læsetid: 4 min.

Røde partier vil bruge ekstra milliard fra klimakvoter på grøn omstilling

Indtægterne fra EU’s CO2-kvotesystem er kraftigt stigende og kan ende med at sende over en milliard kroner i den danske statskasse i år. Flere partier ønsker nu at øremærke midlerne til den grønne omstilling, mens Socialdemokratiet er åben for at diskutere det efter valget
»Jeg synes bestemt, det giver god mening at følge kommissionens eksempel og lave en dansk grøn fond,« siger De Radikales Martin Lidegaard.

»Jeg synes bestemt, det giver god mening at følge kommissionens eksempel og lave en dansk grøn fond,« siger De Radikales Martin Lidegaard.

Mads Claus Rasmussen

5. juni 2019

Det skal være slut med, at penge tjent på salg af klimakvoter ryger direkte ned i Finansministeriets pengekasse i stedet for at blive reserveret til klimatiltag og udvikling af bæredygtige teknologier.

Det mener SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet, der fremover vil øremærke de penge, den danske statskasse tjener på kvotesalget, til at finansiere den grønne omstilling.

Socialdemokratiet erklærer sig åbne for at diskutere en øremærkning af midlerne, men vil endnu ikke lægge sig fast på, hvad de mener.

Det seneste års tid er prisen på CO2-kvoter braget i vejret og har skabt en stor ekstragevinst til statskassen. På finansloven for 2019 regnes der med, at salg af kvoter indbringer 914 millioner kroner – en stigning på 400 millioner kroner i forhold til året forinden.

Finansministeriet skønner på finansloven, at antallet af kvoter i 2019 udgør knap otte millioner, og at prisen pr. kvote vil være 119 kroner. Alene siden marts er kvoteprisen dog steget fra omkring 150 kroner til 179 kroner pr. kvote i dag, så det beløb kan vise sig at blive betragteligt højere end antaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Kære unge vælgere, husk at stemme til valget og det uanset hvor tåbeligt vores politikere opføre sig.

Det må desværre konstateres situationens alvor ikke formidles til befolkningen af vores politikere til dette valg, hvorfor jeg føler det nødvendigt at gentage det faktum, at vores politikere ved bedre.

Vores politikere stjæler helt bevist deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtig livsstil og tilhørende ikke bæredygtige økonomiske pseudo vækst.

Husk på ved fortsat stigende CO2 udledning og der er ‘absolut’ ikke udsigt til andet, der kommer ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst, estimere UN/FN 250 millioner nye klimaflygtninge de kommende få år, ikke kun fra og omkring ækvator, men primært der fra, da ekstremt vejr frekvensen stiger og eksistensgrundlaget forsvinder.

Dette antal flygtninge stiger i takt med CO2 koncentrationen stiger i atmosfæren og den samlet set globalt stigende opvarmning af kloden.

Husk alternative fakta ‘IKKE’ er fakta, men er altid løgn!

Faktum er:
Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive, samlet set global vækst, uden brug af energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor naturligvis være, at de løgnagtige politikere i folketinget generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, ingen af de løgnagtige politikere i folketinget har forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU men er produceret uden for EU.
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
Danmark/EU er ikke samlet set begyndt på CO2 udledning reduktion.

Verdens samlede CO2 udledning stiger.

Kære børn og unge der endnu ikke er blevet hjernevaskede i skolen.

Stem når i kan, stem på partier og kandidater, der siger sandheden om jeres fremtid, her er en smagsprøve på sandheden om vores løgnagtige politikere fra en af jeres egne helt unge mennesker den da 15 årige Greta Thunberg.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat fra den 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018 Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne (de løgnagtige politikere mf.) for klimamålene.”

Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24
Link:https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Trond Meiring og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ikke noget at diskutere: penge, der kommer ind på grønne afgifter, skal selvfølgelig gå til at finansiere og fremskynde omlægningen. Plus nogle flere fra arveafgifter, benzinafgifter, røgafgifter - og hvor de ellers kan findes.

Randi Christiansen, Trond Meiring og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Jakobs

Måske så at der snart kan blive en forretning ud af at deponere eller neutralisere CO2, hvis kvoteprisen falder hen på sådanne aktører.
Der ligger en stor international opgave for danske ingeniører og nyopstarter virksomheder og venter på , at denne teknologi er modnet.

Søren Kristensen

På en måde mærkeligt, at pengene ikke allerede og for længst er det, øremærket.

Morten Balling

Det lader til at ingen rigtigt fatter det, men én milliard rækker som en skrædder. Vi burde bruge alt hvad vi har på at omstille hele kloden til bæredygtighed.

Randi Christiansen, Trond Meiring og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Cigarkasser? Hvilken smålig kræmmermentalitet - alle midler må tages i brug i den miljø-OG socioøkonomisk permakulturelle omstilling.