Læsetid: 6 min.

Selv efter rødt flertal ser det sort ud for Socialdemokratiets pensionsplan

Det lader til at blive svært for Socialdemokratiet at få vedtaget udspillet om nedslidtes ret til tidligere pension, som har været en central del af partiets valgkamp. Der tegner sig ikke et flertal, og selv hvis der gjorde, ville det være forligsbrud at vedtage differentieret pension. Det er Dansk Folkeparti og De Radikale enige om
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterer udspillet ’De mest nedslidte fortjener også en værdig pension’ på et pressemøde på plejecenter Sølund i København, tirsdag den 22. januar 2019.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterer udspillet ’De mest nedslidte fortjener også en værdig pension’ på et pressemøde på plejecenter Sølund i København, tirsdag den 22. januar 2019.

Mads Claus Rasmussen

8. juni 2019

Socialdemokratiets helt store slagnummer i valgkampen har været retten til tidlig pension for nedslidte. Talrige gange har Mette Frederiksen (S) talt om »et pensionsvalg«.

Men efter folketingsvalget ser det ud til, at partiets pensionsudspil kan blive yderst vanskeligt at gennemføre.

Der er nemlig fortsat flertal for den seniorpensionsaftale, som VLAK-regeringen i maj lavede med Dansk Folkeparti og De Radikale – men ikke for Socialdemokratiets udspil.

Til trods for at De Radikale peger på Mette Frederiksen som statsminister, bakker de ikke op om Socialdemokratiets pensionsudspil. Det bekræfter partiets stedfortrædende politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

»Vi synes ikke, at vi kan se perspektiverne i det, Socialdemokratiet har lagt frem med deres pensionsudspil, som vi sådan set stadig ikke helt ved, hvad er,« siger hun.

»Men prøv at høre, vi går også til forhandlinger i dag (fredag, red.), og det starter dér.«

– Så det, jeg hører dig sige, er, at I er villige til at diskutere til de kommende forhandlinger, men grundlæggende er I ikke åbne over for noget af det, der ligger i Socialdemokratiets udspil på pensionsområdet?

»Korrekt,« siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale står ved den aftale, de har lavet om seniorpension, understreger hun.

Muligt forligsbrud

Og denne aftale står i sig selv i vejen for Socialdemokratiets pensionsudspil. Det påpeger fungerende finansminister Kristian Jensen (V).

Han henviser til en formulering i den netop indgåede aftale om seniorpension. Her står, at det vil kræve enighed i forligskredsen bag velfærdsforliget, som indebærer stigende pensionsalder, at indføre en differentieret pensionsalder. Både Socialdemokratiet og De Radikale er med i det forlig.

»De partier, der indgik aftalen, har stået ved den hele valgkampen igennem. Det betyder, at forliget er gældende frem til næste folketingsvalg. Som jeg læser forliget, er det umuligt at indføre en differentieret pensionsalder i den folketingsperiode, der er startet nu her,« siger Kristian Jensen.

De Radikale og Dansk Folkeparti, der er med i aftalen om seniorpension, som Kristian Jensen henviser til, er enige i hans fortolkning. Det vil være forligsbrud at indgå en aftale om at indføre differentieret pensionsalder i denne valgperiode, bekræfter de.

»Hvis vi indførte differentieret pension med Socialdemokratiet uden om de andre partier i forliget, ville det være forligsbrud. Hvis man tror, at vi kunne finde på det, så kender man DF dårligt,« siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Helene Helboe Pedersen vurderer også, at der ville være tale om et forligsbrud, hvis De Radikale eller Dansk Folkeparti lavede en aftale med Socialdemokratiet, som gav bestemte grupper ret til tidligere tilbagetrækning.  

»Det ville være meget usædvanligt. Forligsbrud er ekstremt sjældne i dansk politik og meget ilde set på Christiansborg. De bindende forlig er hele fundamentet for, at man kan indgå langsigtede politiske aftaler,« siger hun. 

Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, er uenig i, at det skulle være forligsbrud at bakke op om Socialdemokratiets pensionsudspil. 

»Den udlægning deler vi ikke. Vi vil naturligvis gøre, hvad vi kan, for at få gennemført vores forslag om ret til tidlig folkepension,« siger han.

DF er afvisende

Selv om finansordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti er enig i, at nedslidte skal kunne stoppe tidligere på arbejdsmarkedet, betragter han det som urealistisk, at Socialdemokratiets udspil bliver til noget.

»Mette Frederiksen har nærmest lovet befolkningen noget, hun 100 procent ved, at hun ikke kan gennemføre,« siger han og henviser til, at det vil være forligsbrud.

Hvis samtlige partier i forliget var enige om at genforhandle det, ville Dansk Folkeparti dog ikke ensidigt afvise en differentieret pensionsalder.

Men som situationen er nu, kan partiet ikke stemme for Socialdemokratiets udspil.

»Det kan også komme til at udvande vores egen aftale om seniorpension. For hvis man nu får retten til at gå tidligere på pension, så vil nogen pludselig kunne sige til den nedslidte: ’Jamen, du kan da bare gå på pension. Du skal ikke have den seniorførtidspension’. Men problemet er, at det er på et helt andet forsørgelsesgrundlag,« siger René Christensen med henvisning til, at ydelsen på seniorpension, der svarer til en førtidspension, som udgangspunkt er højere end pensionsydelsen i Socialdemokratiets udspil.

Intet konkret svar

Selv om både seniorpensionsaftalen og Socialdemokratiets pensionsudspil omhandler nedslidtes ret til tilbagetrækning, er der substantiel forskel på de to politiske planer.

I seniorpensionsaftalen skal en individuel vurdering af arbejdsevne være udgangspunktet for tildeling af en seniorpension, som svarer til niveauet for den almindelige førtidspension. Ud over denne vurdering skal ansøgerne leve op til tre krav: De skal have arbejdet i minimum 20-25 år, være højst seks år fra at gå på normal pension og kun være i stand til at arbejde op til 15 timer ugentligt.

Socialdemokratiets udspil går derimod ud på, at særligt nedslidte grupper skal kunne gå tidligere på den almindelige folkepension. Partiet er i løbet af valgkampen blevet spurgt gentagne gange til, hvem der vil få denne ret, men har ikke givet et konkret svar.

Til gengæld har Socialdemokratiet fremlagt syv principper, som modellen skal udarbejdes efter. Blandt andet skal modellen hjælpe de mest nedslidte, der har været på arbejdsmarkedet i for eksempel mere end 40 år.

Et udestående

Mette Frederiksen har tidligere kaldt aftalen om seniorpension »bedre end ingenting« og garanteret, at partiet vil stemme for den. Men ifølge Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, er seniorpension ikke tilstrækkeligt.

»Jeg tror, hele Folketinget kommer til at bakke op om den nye seniorpension. I Socialdemokratiet mener vi bare, at der stadig er et udestående om retten til tidlig folkepension for nedslidte. Det er vi gået til valg på, og det vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at få gennemført,« siger han.

Aftalen om seniorpension og Socialdemokratiets pensionsudspil udelukker ikke hinanden, mener Mattias Tesfaye.

»Det er to forskellige problemstillinger, man forsøger at håndtere. Aftalen om seniorpension er en fin præcisering af de nuværende regler. Men den løser ikke det, som handler om, at vi gerne vil have, at nedslidte, der har været mange år på arbejdsmarkedet, har mulighed for at stoppe på arbejde om fredagen og starte på pension om mandagen,« siger han.

Sofie Carsten Nielsen er skeptisk over for at vedtage begge aftaler. Hun mener »grundlæggende«, at aftalen om seniorpension, som De Radikale er med i, og Socialdemokratiets pensionsudspil udelukker hinanden.

»Seniorpension tager sig også af de nedslidte. Jeg kan ikke se perspektiverne i at bruge tre milliarder oven i det på at sende mennesker ud af arbejdsmarkedet, som måske er helt raske,« siger Sofie Carsten Nielsen og henviser til, at Socialdemokratiet har sagt, at deres pensionsudspil vil koste i omegnen af tre milliarder kroner.

Sommerfugle i maven

Pensionsudspillet har været centralt i Socialdemokratiets valgkamp og populært hos mange vælgere. Selv om partiet har mandaterne mod sig, garanter Mattias Tesfaye, at de vil kæmpe for en aftale, der sikrer tidlig pension for nedslidte, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

»En ny regering med en socialdemokratisk statsminister vil også være en regering, der arbejder for at etablere en ret til tidlig pension. Det sagde vi før valget, og det holder vi fast i,« siger han.

– Men er det noget, I kan love?

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at samle et flertal af Folketinget. Men som vi også hele tiden har sagt, så kan vi jo ikke tvinge andre. Jeg er grundlæggende optimistisk, vælgerne tog et skridt til venstre ved det her valg,« siger Mattias Tesfaye.

»Men altså, vi er jo ikke i mål, det er ikke nogen hemmelighed. Jeg har da også mere end små sommerfugle i maven, for jeg synes, vi er endt i en uholdbar situation, hvor så mange mennesker får en smertefuld afgang fra arbejdsmarkedet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Winther

Som noget af det første for at kunne danne regering, kommer Mette til at opgive sin elendige og urimelige, løsagtigt beskrevne "pensionsplan". Den aftale, VLAK, DF og RV indgik før valget, står ved magt, og der er fortsat flertal for den i det nye Folketing. Det kan kun ændres, hvis et af de deltagende partier opsiger aftalen og der efterfølgende afholdes valg.

For Mettes egen skyld - og for landets - må man håbe, at Mette hurtigt erkender situationen.

Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen, Erik Fuglsang, Ole Kresten Finnemann Juhl og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En lavere pensionsalder løser ikke problemet, men øger gruppen af dårligt stillede.
Man er nødt til at præstere noget, der har værdi som efterlønnen, og det eneste, der byder sig til, er lettere adgang til førtidspension.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Mogens Holme, Ib Christensen, Steen K Petersen, Erik Winberg, David Breuer, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Dorte Sørensen, Susanne Kaspersen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Den aftale om seniorførtidspension som RV indgik med regeringen og DF lige inden valget var en decideret svinestreg, der både fratog Socialdemokratiet deres bedste kort i valgkampen, og derudover lagde deres udspil dødt efter valget. Med venner som RV, hvem har så brug for fjender?

Karsten Lundsby, Lars Bo Jensen, Carsten Wienholtz, Henrik Leffers, Steen K Petersen, Søren Fosberg, P.G. Olsen, Tonny Helleskov, Egon Stich, jørgen djørup, Peter Knap, Estermarie Mandelquist og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

Det Radikale Venstre er et BLÅT parti.
Derfor er der ikke RØDT flertal.
De radikale ønsker fremme em blå økonomisk dagsorden, det bliver spændende at se hvornår de første forladerlader folketinggruppen for at til slutte sig " DEN NYE LIBERALE ALLIANCE",, som så mange før dem,

Flemming Berger, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Mogens Holme, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Søren Fosberg, Henrik Leffers, Peter Knap og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Og både tidligere pension og seniorførtidspension er noget makværk og værre endnu en narresut, som ikke mange får gavn af. I stedet for burde partierne genindføre efterlønnen som den gode ordning, den var tidligere, men det ville være at indrømme deres fejl, så det sker ikke.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Mogens Holme, Carsten Munk, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Henrik Leffers, Birte Pedersen, Egon Stich, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, Susanne Kaspersen, Ebbe Overbye og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Som noget af det første for at kunne danne regering, kommer Mette til at opgive sin elendige og urimelige, løsagtigt beskrevne "pensionsplan".

Det vidste man før valget. Det der bliver spændende er at Fru Frederiksen skal forklare sine medkumpaner i SF og El at der ikke kan blive tale om at ændre pensionsalderen.

Erik Fuglsang og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Så længe Frederiksen fører en økonomisk politik der matcher den de radikale anfører kan hun blive siddende. Ellers kan radikale få flertal for sin politik andetsteds.

Men det ved Frederiksen også. Hun kan også tælle.

Steffen Gliese

men Frederiksen kan sandelig også få flertal udenom de radikale, blot ikke parlamentarisk grundlag.

Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Opgaven er at formulere en løsning, der ikke direkte er parallel til den vedtagne pensionsordning...

Karsten Lundsby, Miklôs Tōtfalusi og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Opgaven er at formulere en løsning, der ikke direkte er parallel til den vedtagne pensionsordning..."

Der er et flertal i folketinget bag den pensionsaftale der er indgået. Den kommer Frederiksen ikke på nogen måde at kunne ændre på

Nils Bøjden

" lade borgerne selv bestemme."

Du kan gå på pension lige præcist når du lyster. Du kan ikke få pensionspenge fra andre og fordele før 67 og stigende.

Ole Kresten Finnemann Juhl, Thomas Andersen og Jens Winther anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Indtil, Nils Bøjden, befolkningen indser konsekvenserne og siger 'nej'.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Dennis Tomsen, det bedste, der er sket for dansk økonomi i adskillige år, er afskaffelsen af efterlønnen. Ordningen var et socialdemokratisk fejlskud af de helt store og dyre.

Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen, Claus Nielsen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Indtil, Nils Bøjden, befolkningen indser konsekvenserne og siger ’nej’.
"

Til hvad? At vores leveralder stiger? At en kæmpe majoritet gladeligt arbejder til de er 70 eller ældre? At vi er friskere, sundere, stærkere og mere rørige når vi er 67 i dag end da folkepensionen blev indført?

Steffen Gliese

Det eneste, der betyder noget, er, om vi kan producere i tilstrækkelige mængder uden den samme arbejdskraft, og det har vi jo været i stand til konstant at sikre.

Karsten Lundsby, Peter Knap og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

@Jens Winther
Muligvis godt for dansk økonomi selvom betydningen nemt kan betvivles, men for den danske befolkning, overhovedet ikke godt. Hvem tjener lige hvem?

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Carsten Munk, Steen K Petersen, Peter Knap og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Hvis RV er årsag til, at Lars Løkke bibeholder regeringsmagten, så bliver de nødt til at acceptere DFs indvandrepolitik, for Uden DF har Løkke ikke mandater nok. Men ok, hvis RV ønsker at bløde på S ved at skyde sdem selv i hovedet, så bliver det svært at standse dem.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

....og hvem er den mest interessante partner for V når det kommer til stykket? S eller RV. Svaret giver sig selv. RV har meget lidt at true med denne gang modsat Det Sorte Tårn, og det er nok derfor de puster sig så meget op og slår sig på brystet i medierne lige nu.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

...og DF står i kulissen med samme mandattal som RV. Gad vide om ikke Tulle gerne satte RV uden for indflydelse endnu en gang så længe indvandrepolitikken ikke ændres? En politik som S desuden har tilfælles med DF nu.

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et krav om et bedre arbejdsmiljø - fx. give de faglige-organisationer bedre vilkår så de rigtigt kan styrke et mindre nedslidene arbejdsmiljø. Ligeledes SKAL Arbejdstilsynet have flere muskler igen - siden Fogh Rasmussen kom til i 2001 er Arbejdstilsynet beskåret.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Erik Fuglsang, Tonny Helleskov, Helle Walther, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

De Radikale har fået mange stemmer fra muslimske kvinder, som aldrig har sat deres ben på det danske arbejdsmarked. Morten er den ægte humanist, hvis parti har pint og plaget udslidte danskere i årtier. Han er ingen ven af socialdemokratiet, men som altid en utilregnelig aktør på den politiske scene.

Karsten Lundsby, Søren Fosberg, Erik Fuglsang, P.G. Olsen, Palle Jensen, Per Torbensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis ikke sikkerhedsnettet var blevet så gennemhullet af 'reformer', ville den stigende pensionsalder ikke være sådan et stort problem.
Dagpenge, efterløn, førtidspension, fleksjob, er alle ordninger der kunne rettes op på.
Planen om en differentieret folkepension har ikke gang på jord, det er unfair forskelsbehandling.
Desuden er der mange, der slet ikke har økonomi til at gå tidligt på folkepension. Den er også udhulet og alt for ringe.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Erik Winberg, Minna Rasmussen, Ebbe Overbye, Henrik Leffers, patrick scholer, David Breuer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Glem alt om arbitrære aldersgrænser og pensionsstørrelser. Indfør borgerløn. Nedsæt produktionen og vores overforbrug.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Søren Fosberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Glem alt om arbitrære aldersgrænser og pensionsstørrelser. Indfør borgerløn. Nedsæt produktionen og vores overforbrug.

Socialdemokraternes pensionsplan var en kanin, som har fået rød blok til at ligge lunt i menngsmålingerne siden planen kom frem i starten af året, ukonkret som den var. Mon ikke de forhandlende parter, vil se positivt på planen, sådan at forstå, at de vil placere spørgsmålet i en kommision, så de eventuelt kan bruge planen til at vinde næste valgkamp skulle de komme i bekneb.

Helle Walther

Mette skal nok få det gennemført, arbejdsmarkedets parter skal med ind over, og lad os nu se. hvor stålsat R står her, for den aftale koster jo også noget og hjælper meget få. Jeg er slet ikke så pessimistisk, som flere her.

Jeppe Lindholm

At De Radikale Venstre har så let ved at hæve pensionsalderen uden hensyn til de nedslidte er jo let nok at forstå. Det er jo ikke blandt deres vælger segment der findes mennesker, som har et hård og nedslidende arbejde. De sider jo trygt bag hævesænkebordene, med cafelatte og en løn på 40.000 kr. plus.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Kim Houmøller, Erik Winberg og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
patrick scholer

Er problemet ikke primært at det ikke er lægen, men forskellige kommunale konsulenter der til sidst afgør hvem der kan gå tidligt og hvornår? Kunne en afkobling af hvem der bestemmer og hvem der betaler ikke mildne uretfærdighederne?

Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er stadig i tvivl om hvorvidt Mette Frederiksen har kalkuleret hele forløbet på forhånd, vel vidende at hendes hjertevarme pensionsudspil ikke lader sig gennemføre i virkeligheden, af "politiske" årsager. Socialdemokraterne sad på bænken i fire år og havde masser af tid til at italesætte og nedfælde et gennemtænkt, utvetydigt og detaljeret forslag for de neslidte - blot for at komme op med det fatamorgana vi har hørt om i valgkampen. Hvor mange debatter om nedslidning har socialdemokratiet forsøgt at rejse i de forløbne fire år? Det mærkeligste er at vælgerne tilsyneladende hoppede på den - eller gjorde de? Flertallet af lønarbejdere er jo ikke nedslidte, tvært imod er de friskere end nogensinde og den generelle holdning synes at være at det skal kunne betale sig at arbejde - også selv om man kun kan klare 15 timer/u. Men altså, summa summarum, i et tæt løb om magten kan det være nødvendigt, at få de sidste stemmer med - og det er jo ikke Mette Frederiksens skyld, at den blå blok, med et solidt flertal bag sig, har lagt andre og langsigte planer på området.

Søren Knudsen, Kim Folke Knudsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Corydon elskede at forhandle med de Radikale i det sorte tårn. Så meget, at det siges, at når han og Vestager var i arbejdsgruppe sammen, måtte hotel-personalet, når de skulle ind med kaffe, hoste højt, og sige "Jeg kommer ind nu. I laver ikke noget vel?!"

Det var her Sofie Carsten blev til....

Nils Bøjden

"At De Radikale Venstre har så let ved at hæve pensionsalderen uden hensyn til de nedslidte er jo let nok at forstå."

Pensionsalderen hæves fordi vi lever markant længere, og kommer til at leve endnu længere fremover De nedslidte må så håndteres via anden lovgivning, f.eks som i dag via de kommunale sagsbehandlere.

Alternativet er at sætte folkepensionen ned med 30%

Jens Winther

@Dennis Tomsen, danskernes mulighed for at have det godt hænger sammen med en god økonomi. Man kan ikke have det godt og lade hånt om økonomien ret længe. Anker Jørgensen forsøgte, og det gjorde grækerne også. Men det holder ikke!

@Søren Kristensen, godt set - spændende analyse. Ingen tvivl om, at Mette F kan være glad for at få et alibi for at kaste sit totalt uigennemtænkte og svagt formulerede forslag om differentieret pensionsalder overbord. Det var blevet en katastrofe ligesom efterlønnen.

Albert Frederiksen

Ligesom Helles 12 minutter var Mettes pensionsplan et uhæderligt svindelnummer. Det kunne enhver der kan tænke logisk og har generel samfundskab finde ud af uden at forlade lænestolen. Intet behov for undersøgelser, økonomiske beregninger eller statistik. Begge dele gav og giver ingen mening. Derfor kan sosserne heller ikke rigtig tage det med til møderne, for hvad er det de så vi have med i regeringsgrundlaget.
Det siger desværre meget om demokratiet og journalisstanden at Mette og Helle tildels slap afsted med det, når jeg siger tildels er det fordi stemmerne så ikke gik til dem selv, men til vennerne. Men uhæderligt er det, for man kan jo ikke tro de er SÅ dumme.

arne tørsleff

"Radikal politik er som at sømme budding op på en væg."
Sagt af Svend Auken om Det Radikale Venstre..

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Niels Bøjden skriver: Så længe Frederiksen fører en økonomisk politik der matcher den de radikale anfører kan hun blive siddende. Ellers kan radikale få flertal for sin politik andetsteds.

Nej det kan de radikale ikke. For så skal de arbejde sammen med DF. Det vil vist være et megaløftebrud som næppe er set magen til før. Så det bliver i givet fald nyvalg. Det kan blive meget risikabelt - også for R som kan blive holdt ansvarlig for at fælde en ambitiøs klimaregering af hensyn til sine lyseblå økonomiske tanker ....

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Pensionsplanen fra S, er noget af det mest umulige der er blevet foreslået. Ikke alene er det kun en ganske lille udvalgt gruppe, der skal have gavn af den. Det er endda ikke bare svært, men principielt umuligt at fordele den på en retfærdig måde, da den under alle omstændigheder vil medføre en urimelig diskrimination mellem faggrupperne.
Det kunne blive en slags redning for Mette Frederiksen, hvis hun slap for at stå til ansvar for den. Advarsler var der rigeligt af inden valget, så hvis man har været så naiv at stemme på S på grund af denne plan, er man selv ude om det.

Krister Meyersahm

Vi bør indføre tvungen pensionsopsparing som vi kender det fra ATP, for alle der arbejder, med et eller andet minimum af indkomsten, der dækker bortfaldet af indkomst i pensionistlivet. Herefter kan kun borgere der ikke har arbejdet eller arbejdet med mindre styrke, på grund af særlige begrænsninger, få pensionshjælp fra staten.

Det nok svært entydigt pege på hvem der er de nedslidte.
Nogen kan grundet tidligere tidspunkt af arbejdslivet være blevet nedslidte, men er måske siden kommet i mere skånsomt job.
Hvad med bare at indføre en frivillig førtidspension (til alle)?
Det jo ikke sikkert alle vil benytte sig af den, og måske derfor overflødigt med alt den polemik?
Man kunne desuden tilbyde, de nedslidte, retræte-job indenfor stat/kommune og overlade de hårdeste job til yngre og mere friske?

Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Krister Meyersahm, hvad skulle ideen være? Det er snarere introduktionen af private pensionsopsparinger, der fuldstændig har forkvaklet økonomien og skabt et stort rod.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Soc og den radikale hvepsebo er også nedslidt, serverer de radikale til blå blok og ønsk dem tillykke.

Krister Meyersahm

Et kollektivt system som folkepensionen, kan sammenlignes med en forsikringsordning. Alle indser vist at kassen tømmes hvis et forsikringsselskab, udover at udbetale erstatning til skadelidte også, for lighedens skyld, skal kompensere alle andre forsikringstagere. På samme måde med folkepension. Skal alle have bliver behovet for skatteindægter voldsommere end hvis det alene er "behøvende" der skal modtage offentlig pension. Vi bør derfor snarest indføre tvungen pensionsopsparing som vi kender det fra ATP, for alle der arbejder, med et eller andet minimum af indkomsten, der dækker bortfaldet af indkomst i pensionistlivet. Herefter kan kun borgere der ikke har arbejdet eller arbejdet med mindre styrke, på grund af særlige begrænsninger, få pensionshjælp fra staten.

Vi skal desuden lægge pensionsbeskatningen tilrette på en anden måde. Skat skal ikke kunne gøres til genstand for spekulation, den skal være ens for alle og bygge på et retfærdighedsprincip. Vi skal derfor ikke have fradrag for noget som helst og pensionsopsparing skal derfor heller ikke være fradragsberettiget men derimod skattefri, når man løfter den. Forstået sådan; skattefri for den opsparede del - den har man allerede betalt skat af. Derimod ikke skattefri for rentetilskrivningen, som dog først skal beskattes når man realiserer pensionen. Det er ganske urimeligt at nogle kan mindske deres indkomstskat ved at investere i pensionsopsparing. Det der plager er, at de derved ikke bidrager med fuld skattestyrke til her-og-nu-samfundet i deres arbejdsliv.

Med en sådan omlægning vil statens udgifter til folkepension mindske kraftigt og indkomstskatterne vil vokse med provenuet fra den bortfaldne rentefradragsret.

Dennis Tomsen

@Jens Winther
Et F-35 jagerfly kunne finansere fjernelse af kontanthjælpsloftet flere gange, så selvfølgelig er der råd til velfærdsforbedringer uden at vi lever for lånte penge. Det hedder prioriteringer og omfordeling, såsom skattelettelser finanseret af velfærdsforringelser de seneste årtier.

Karsten Lundsby, Jan Bisp Zarghami, Mikael Velschow-Rasmussen, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Mogens Holme og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Leo Nygaard, problemet er, at vi igen tillader statsmagten at definere sig uafhængigt af det folk, der udgør den.

Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Udbud af arbejdskraft kan virke som et fjernt og abstrakt begreb.

Men det er afgørende for finansieringen af Velfærdsstaten. Falder udbuddet af arbejdskraft, så falder skatteindtægterne og hvis borgerne modtager offentlige ydelser, så stiger udgifterne. Derfor er udbuddet af arbejdskraft en central parameter eller målestok for at sikre finansieringen af børnehaver, daginstitutioner, skoler, uddannelser, og alle de andre gode ydelser, som et overvejende flertal af danskerne gerne vil bevare.

Alternativet er at formindske udbuddet af arbejdskraft og dernæst indføre gradvis mere og mere brugerbetaling på daginstitutioner, skoler, uddannelser, og Ældreomsorg. Det vil med stor sandsynlighed føre til voksende ulighed, fordi ikke alle danskere har muligheden for at betale sig til yderligere offentlig service eller i dette tilfælde privat service. Eller at forhøje skatterne for at dække indtægtstabet fra det faldende arbejdsudbud.

Vi ved, at der er et problem med at en gruppe af medarbejdere føler sig nedslidt og er bange for at ende de sidste år før Folkepensionen med sygdom ledsaget af økonomisk fattigdom.

Lad os anerkende denne udfordring og dernæst se på, hvorledes løser vi dette problem uden, at en hel masse mennesker skal trække sig ufrivilligt ud af arbejdsmarkedet før tid.

Jeg tror, at Mettes forslag trænger til at komme ind i en Trepartsdrøftelse med Arbejdsmarkedets parter, for der er brug for at kigge på flere ting end at sende et ukendt antal personer på en meget lav Folkepension, som ikke vil give en tilværelse med mange penge til forbrug.

- Arbejdsmiljø
- Mulighed for at skifte til andre jobfunktioner, når du bliver senior.
- En målrettet indsats mod mobning og dårligt arbejdsmiljø.
- Bevarelse af Seniorjobordningen som skal moderniseres så denne målrettes til at løse nogen af udfordringerne omkring nedslidning.

Men vi skal være parat til at gøre to ting på en gang.

Nedsætte arbejdsudbuddet for de personer, som virkelig ikke kan mere på grund af helbred.
Forøge arbejdsudbuddet for andre grupper, f.eks få langt flere indvandrer kvinder ud på arbejdsmarkedet ved en aktiv abejdsmarkedspolitik.
Forøge arbejdsudbuddet for unge ved at begrænse det antal at unge, som ender på førtidspension på grund af en psykisk diagnose.
Tilskynde ældre medarbejdere, som kan arbejde og vil arbejde til at blive længere på arbejdsmarkedet.
Åbne op for, at udenlandsk arbejdskraft kan supplere behovene der, hvor der mangler hænder Ældreomsorgen, hospitaler, læger med videre.

Jeg synes at det er godt skridt på vejen med den nye Seniorførtidspension, men det er ikke nok.

Seniorførtidspensionen skal kunne tilbydes alle nedslidte medarbejdere, som er 60 år og derover.
Seniorførtidspensionen skal statsfinansieres, så kommunerne ikke spekulerer i at begrænse adgangen til denne ydelser.
Seniorførtidspensionen skal tildeles af et uafhængigt lægefagligt nævn.

Der må så regnes på hvor mange mia kr. denne forbedring af Seniorførtidspensionen vil koste, og dernæst hvorledes skal det finansieres ?.

De private pensionsordninger giver i dag mange mennesker mulighed for at vælge, hvornår de vil trække sig tilbage til seniorlivet. Måske skal der kigges på pensionssystemet, således at de som tager et par år ekstra i arbejdslivet præmieres over deres private pensionsopsparing.

Jeg ønsker Mette Frederiksen held og lykke med de kommende forhandlinger. Dette historiske øjeblik for at få en ny Socialdemokratisk Regering som tager fat på den grønne klimaomstilling og på fornyelsen af Velfærdsstaten må ikke sættes over styr på grund af internt kævl mellem Centrum Venstre Partierne. Der står rigtig meget på spil, nu da vi har vundet valgsejren. Den skal forvaltes med omtanke og fornuft.

Kim Folke Knudsen

@Kim Houmøller 8. Juni 2019 kl 06.40

Det Radikale Venstre er varm tilhænger af, at flere indvandrerkvinder bryder livsmønstret fra før og får en selvstændig og moderne rolle som aktiv kvinde på arbejdsmarkedet.

Det er skridt for ligestillingen. Det er oplagt for at udfylde utallige huller på arbejdsmarkedet ikke mindst manglen på arbejdskraft indenfor Ældreomsorgen.

Men vi mener vejen til at få indvandrerkvinderne ind på arbejdsmarkedet er uddannelse, tilskyndelse til at vælge jobbet fremfor livet på livslang offentlig forsørgelse og at vi dropper hetzen mod muslimer, som er bedrevet gennem 19 år med DF Regimente.

Nils Bøjden

"Nej det kan de radikale ikke. For så skal de arbejde sammen med DF. Det vil vist være et megaløftebrud som næppe er set magen til før. "

Det vigtigste løfte politikere giver at at de vil forsøge at gennemføre deres egen politik. Punktum. Uanset hvem de gennemfører den med. Punktum. Hvis man tror noget som helst andet skal man tilbage i folkeskolen og have undervisning i demokrati ,samfundsfagslære og retorik. Punktum. Hvis man tror på valgløfter som et absolut er man et offer for en salgstale. Punktum.

Steffen Gliese

Nej, Kim Folke Knudsen, sålænge der produceres mere end rigeligt til at dække behovene, både for den import, som betalingsbalanceoverskuddet giver os mulighed for at have, og det, som vi selv forbruger, er det rystende ligegyldigt med arbejdsudbuddet.

Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Sider