Kommentar
Læsetid: 4 min.

Rune Lykkeberg om ny regering: Vi har fået et stærkt fundament for et grønt systemskifte

Mette Frederiksen har med regeringsdannelsen skabt sig et særdeles gunstigt fundament for at gennemføre et rød-grønt systemskifte og en globalt enestående klimapolitik
Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.

Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.

Mads Claus Rasmussen

Indland
26. juni 2019

Det var Lars Løkke Rasmussen, som gik til valg på løftet om lederskab i usikre tider. Men det er Mette Frederiksen, som har forenet modsætninger, lavet kompromisser mellem forskellige interesser og krav og realiseret løftet om at lede Danmark ind i en ny tid.

Sent tirsdag aften så vi noget sjældent: Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet jublede på samme tid. De var lettede og begejstrede. Og det var de ikke over modstandernes fiasko eller en enkelt symbolsk sejr. Det var de over det store projekt, som de er enige om at drage ansvar for at gennemføre sammen. De har skabt en aftale, der blevet kaldt et »forståelsespapir«. Det er en historisk chance for det rød-grønne Danmark.

Det, som ikke lykkedes for demokratiske stærke og velstående nabolande som Tyskland og Sverige, er nu lykkedes i Danmark: Vi har gennemført et Folketingsvalg, og efter et intenst forhandlingsforløb har de røde-grønne partier inden for en overskuelig periode dannet fundamentet for en ny regering.

Set i et globalt perspektiv er det en bemærkelsesværdig politisk præstation. Danmark fremstår i en tumultuarisk epoke i verden imponerende politisk stabilt og demokratisk stærkt.

Vi har ikke oplevet det politiske opbrud i det parlamentariske system, som vi har set i mange andre lande, hvor gamle partier er blevet meget mindre, og den gamle forskel på højre og venstre er erstattet af skrøbelige nye konstellationer. Det er den traditionelle blok af venstreorienterede partier, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet, som har fundet sammen om en forståelse for den næste valgperiode.

Konflikterne og modsætningerne mellem de fire partier er ikke blevet ophævet, det var heller ikke meningen. Men de fire partier har etableret en politisk fællesnævner til håndtering af deres konflikter og vedtaget en ramme, som angiver en ny politisk retning for Danmark.

Alligevel har vi oplevet et politisk opbrud, som kvalificerer til betegnelsen et grønt systemskifte. Det handler om den politiske opgave, som de fire partier har stillet sig selv:

»Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så blev Folketingsvalget et grønt valg«, sagde Mette Frederiksen natten mellem tirsdag og onsdag, da hun foran Landstingssalen på Christiansborg forklarede, hvad hendes regering ville:

»Omstille Danmark så vi viser over for vores børn og over for resten af verden, at klimaproblemet er ikke noget, vi taler om. Det er noget, vi handler på.«

De fire partier har set et mål om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70% i 2030. De lover at lave en aftale med bindende klimamål og at fremlægge en konkret klimahandlingsplan. Deres mål er så ambitiøst, at selv mange af dem, der har efterlyst en offensiv klimapolitik, er betænkelige ved, om det overhovedet kan lade sig gøre. Det kommer under alle omstændigheder til at kræve mere af hele Danmark og koste mere for os alle end noget, vi var blevet stillet i udsigt under valget.

»Det bliver vores sværeste opgave«, sagde Mette Frederiksen. Og smilede. For hun understregede også behovet for, at nogle lande går forrest i den grønne omstilling, og hun slog fast, at de fire partier har tænkt sig, at det skal være Danmark.

Opgaven er lige så ubehageligt omfattende, som den er uhyggeligt påtrængende. Klimakrisen venter ikke på, at vi tager os sammen.

Men Mette Frederiksen har skabt sig det bedst tænkelige fundament for at løse opgaven, og de tre andre partier har vist mod ved at overskride deres individuelle krav og påtage sig et fælles ansvar for, at det skal lykkes.

Det er åbenlyst, at Socialdemokratiet har lært af de to seneste regeringers kriser. Begge regeringer var konstante i deres parlamentariske usikkerhed. Kun med stor intern modstand kunne de gennemføre deres politik. 

Værst var det for Lars Løkke Rasmussens to regeringer, hvor såvel Dansk Folkeparti som Liberal Alliance opportunt vekslede mellem at være med til at udøve magten og protestere imod de andres magtudøvelse. Men det var også en dæmon for Helle Thorning-Schmidts regering, hvis parlamentariske grundlag med rette kunne føle sig misbrugt og udnyttet.

Mette Frederiksen har lært af historien og har, inden hun etablerede sin regering, inddraget hele sit parlamentariske grundlag i fælles forhandlinger. Alle, som kunne protestere, er blevet hørt og imødekommet. Det er historisk nyt og politisk fornuftigt, at de kampe, som måtte opstå før eller siden, allerede før regeringen er dannet, er blevet udspillet og kultiveret.

De fire partier har formået at omdanne et særdeles godt valgresultat til et særdeles gunstigt udgangspunkt for at gennemføre politik sammen. Ingen kan redeligt beskylde Enhedslisten for at være uansvarligt råbende eller Det Radikale Venstre for at være destruktive maksimalister. Og Mette Frederiksen fremstår som et stærkt samlingspunkt for hele blokken. Ved at tage sit parlamentariske grundlag alvorligt har hun fået mandat til at danne en socialdemokratisk et-parti-regering.

Der er meget i forståelsespapiret, som vil bekræfte de rød-grønne vælgere i, at Danmark får en ny politisk retning: Vi får et opgør med konkurrencestatens mentalitet, når de fjerner de nationale test og afskaffer uddannelsesloftet. Der er store investeringer i velfærden med løfter om minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver og et løfte om en konsekvent kamp mod økonomisk ulighed. 

Men det står også klart, at  præmissen for den rød-grønne regering er en anerkendelse af de borgerlige og Dansk Folkepartis store sejr på udlændingeområdet. Vi får enkelte lettelser og symbolpolitiske justeringer. Men den meget restriktive udlændingepolitik og logikken i paradigmeskiftet står ved magt. Det er paradoksalt, men ikke ulogisk, at Dansk Folkepartis nederlag ved valget falder sammen med deres sejr i udlændingepolitikken.

Det er prisen, som de rød-grønne partier må betale for, at det langt om længe er tid til begejstring for det progressive Danmark. Meget tyder på, at det ikke er Lars Løkke Rasmussen, men det grønne Danmark, der vil tænke tilbage på Folketingsvalget 2019 som befrielselsens øjeblik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ruth Knudsen

Ja, håbet er lysegrønt, men det kommer ikke til at ske, for pengene løber tør forinden. Den eneste løsning for at forhindre det er en drastisk omlægning af det offentlige bureakrati i Danmark, men det kommer heller ikke til at ske fordi embedsfolk ikke afskaffer sig selv, og så er de også vælgere, mest på det røde og grønne område. Så det hele ender i en stor fiasko og brudte løfter og intentioner.

Niels-Simon Larsen

Stærkt. Tænk, at vi nåede så langt (hvor utilstrækkeligt det end er). Inf. har en stor del af æren for at støtte denne udvikling. Tak for det.

Alice Hjorth, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Holger Madsen, Ole Frank, Steen K Petersen, Hanne Ribens, John Hansen, Nette Skov, Torben K L Jensen, Carsten Munk, ingemaje lange, Tino Rozzo, Mogens Holme, Trond Meiring, Viggo Okholm, Palle Skov, Ejvind Larsen, Bent Gregersen, Poul Erik Pedersen, Søren Fosberg og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

For fire år siden fyldte krav om nyt valg spalterne, nu er rollerne byttet om; men dette valgs tabere, fjernere fra de 90 mandater end i 15, holder sig overvejende til dommedagsagtige forudsigelser. Håber, de viser hvor svært det er at spå...

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Torben Skov, Ejvind Larsen, Jan Fritsbøger, Trond Meiring, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen, Søren Fosberg, Ole Stuhr Hansen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Søren Winther Lundby

Det er et godt politisk grundlag der er lavet. Ja, der er noget med pengene, men der må være en plan for det. Læser man grundlaget, er det som at få Danmark tilbage.

Alice Hjorth, Michael Christiansen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Hanne Ribens, John Hansen, Nette Skov, Torben Skov, ingemaje lange, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Holger Madsen, Ole Henriksen, Ejvind Larsen, Tino Rozzo, Mogens Holme, John Andersen, Viggo Okholm, Egon Stich, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Jesper Sano Højdal og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Blå blok viser klart at de intet har fattet eller i det mindste er bedøvende ligeglade med præmissen for valgresultatet: at der skal handles på klimaproblemet fordi det vil blive katastrofalt dyrt at lade være.

Prøv at se Løkkes og andres sure bemærkninger og sammenhold den med Runes artikel - at nu kan vi komme gang efter at have ryddet en passage gennem blå bloks vejspærringer.

Hvor er det bare fedt.

Alice Hjorth, Vang Bach, Michael Christiansen, Eva Schwanenflügel, Jens Kofoed, Arne Albatros Olsen, Holger Madsen, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Hanne Ribens, John Hansen, Torben K L Jensen, Nette Skov, Martin Clante, Jens Østergaard Petersen, Helle Walther, ingemaje lange, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Tom Andreæ, Ejvind Larsen, Tino Rozzo, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, John Andersen, Johannes De Fine Licht, Poul Reynolds, Trond Meiring, Viggo Okholm, Egon Stich, Bent Gregersen, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Nej det bliver svært og ikke nemt og vi kommer til at sige farvel til nogle penge i det grønnes navn. Men som jeg oplever det, så er menneskesynet bag planer og intentioner skiftet totalt og tak for det.
Ja Støjberg klager allerede om at Mette har ødelagt det denne rødhårede har bygget op- så kan det da kun blive bedre for mennesket!

Alice Hjorth, Michael Christiansen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Per Faurholt Jensen, Jens Kofoed, Ete Forchhammer , Steen K Petersen, Hanne Ribens, Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, ingemaje lange, Carsten Munk, Ole Henriksen, Tom Andreæ, Tino Rozzo, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, John Andersen, Søren Fosberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Nej det bliver svært og ikke nemt og vi kommer til at sige farvel til nogle penge i det grønnes navn. Men som jeg oplever det, så er menneskesynet bag planer og intentioner skiftet totalt og tak for det.
Ja Støjberg klager allerede om at Mette har ødelagt det denne rødhårede har bygget op- så kan det da kun blive bedre for mennesket!

Aldrig før har jeg oplevet at få så mange personlige ønsker opfyldt ved et valg:
DF er halveret og uden for indflydelse.
Martin Henriksen og Kenneth Kristensen Berth er ude.
Pia K. er reduceret til sin rette størrelse.
SF har rejst sig fra asken og er igen fit for fight.
Eneste skår i glæden:
Nye Borgerlige er kommet ind, og vi slipper ikke for Marie Krarup.
Jeg går dog ud fra, at det ikke får den helt store betydning.

PS.: Jeg hoverer ikke. Jeg er bare GLAD...!!!

Marie E. Rasmussen, Alice Hjorth, Jan Damskier, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Glerup, Ete Forchhammer , Holger Madsen, Hanne Ribens, John Hansen, Viggo Okholm, Nette Skov og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
niels astrup

I går snakkede jeg med en fyr, blå, som havde været tilforordnet i vores lille by. Ifølge ham havde han aldrig set så mange unge komme op for at stemme. Det var - han er ikke helt ung længere - "sgu flere end i 70´erne". Han var ikke i tvivl om, at de her rødders stemmer var et direkte resultat af klimademonstrationerne.

Tænk at være 15-16-17 år og have været med til at ændre miljøpolitikken så stærkt. Det er fandeme godt gået.

Jan Damskier, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer , Ole Frank, Hanne Ribens, John Hansen, Viggo Okholm, Nette Skov, Helle Walther og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Tillykke til rød stue.
Jeg glæder mig især over at barren for den grønne omstilling er hævet markant.
Men jeg er samtidig nervøs for, at den nye regering vil løbe ind i problemer, når det viser sig svært at finansiere både velfærdsforbedringer og grøn omstilling.
I den forstand har Mette F. en presserende opgave, nemlig at forklare danskerne, at dette ikke bliver en gratis omgang.
Hvis hun ikke formår at afstemme forventninger på en troværdig måde, bliver hendes regeringstid stærkt afmålt.
Og så er det hele jo ligesom tabt på gulvet, ikke sandt?

Kim Folke Knudsen, Ole Frank og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

"Nu er det Arnes tur" sagde Mette Frederiksen
Men ikke til tidlig pension som lovet
Skal Arne nu betale regningen?

Helle Walther

Nej det skal Arne ikke, Arne får mulighed for en senior pension og på sigt ret til at gå tidligere på pension. Der er nedsat en pensionskommission der kommer med regler her. Og MF arbejder fortsat for sit forslag. Seniorpensionen var jo aldrig blevet til noget, hvis ikke MF havde startet . Det er R skyld det tager lidt længere tid end beregnet.

Jan Damskier, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

I mellemtiden skal nedslidte Arne så betale gildet - vi takker

Helle Walther

Det er faktisk utroligt,, hor hurtige folk er på aftrækkeren, før der overhovedet er dannet en regering. Pia Kjærsgård står og hyler løftebrud, før hun har set noget der tangerer dette. Kvoteflygtninge, Sjælsmark, Lindholm, er politik, som ikke ændre noget ved den brede udændingepolitik. Og at folk der er i arbejde, forsørger sig selv og ikke ligge nogen til last, er vel ikke noget løftebrud.
Løkke står selvtilfreds og taler om, hvor fantastisk Dansk økonomi er osv osv, han fik selv et land overleveret i god gænge, krisen var ovre, beskæftigelsen steget osv osv. Tiderne blev bedre, find de tre milliarder der mangler, samt de øvrige 13, det kunne man bede ham om at oplyse. Det bliver jo spændende at se, hvad statskassen råder over, når nøglerne er afleveret i morgen.

Viggo Okholm, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

På store plakater fra Mette-løftebryder optrådte Arne Juhl i valgkampen iført arbejdstøj under ordene: ’Nu er det Arnes tur’.
Arne Juhl er i dag skuffet over meldingerne om, at Socialdemokratiets storstilede aftale ikke bliver til noget.
’Jeg synes, at det er noget skidt'
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/paa-dag-et-pensions...

Nedslidte håndværkere havde håbet på tidlig pension: »Det var noget valgflæsk«
Socialdemokratiets store valgløfte - en ret til tidlig pension - er ikke nævnt i de røde partiers aftalepapir. Skuffende, lyder det fra byggepladsen.
https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE11467694/nedslidte-haandva...

Eva Schwanenflügel

Stort lettelsens suk herfra.
Endelig kan vi måske se en ende på reform-amok med den tunge ende nedad, og tænk - politiske visioner på linje med J. F. K's om månelandingen, nu på klima, miljø, velfærd og lighed i vort samfund..
Det er lige før man begynder at tro på Danmark igen :-)

Mette Frederiksen er måske meget bedre end sporene der skræmmer efter reformen af førtidspension og fleksjob som tidligere beskæftigelsesminister?
Hun har udtalt, at hun har fortrudt.
Lad os se.

Imidlertid et kæmpe tillykke herfra til os allesammen og partierne bag forståelsespapiret :-)

Kim Folke Knudsen

Tillykke Mette Frederiksen S

Tillykke Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Danmark ser ud til at få en ny Rød Grøn Regering.

Grundlovsdag Onsdag den 5. Juni 2019 markerer KLIMASKIFTET i dansk politik.

Glædeligt at se at partierne formåede at bøje sig mod hinanden. Forståelsesgrundlaget ser ud til at være en fin balance mellem en aftale, der sikrer Regeringens parlamentariske grundlag mod at de bagefter skal føle sig løbet over ende og Socialdemokratiets behov for at kunne skabe deres egen Regering en vis grad af handlefrihed.

Glædeligt at Det Radikale Venstre ikke fik malet sig op i et hjørne med for mange principielle ultimative krav til Udlændinge politikken. Efter 19 år med DF for bordenden og et befolkningsflertal, som endnu er meget restriktive med at lukke for mange ind er der brug for en blød landing, hvor alle kan være med. Antallet af asylansøgere betyder selvfølgelig noget for Danmark og for vores evne til at integrere de nye borgere i Velfærdsstaten. Vi kan ikke lukke så store antal ind af mennesker uden forudsætninger for at kunne fungere på et dansk arbejdsmarked, fordi Velfærdsstaten er baseret på at så mange som muligt arbejder og dermed skaber finansiering til Velfærdsstatens ydelser. Hvis ikke denne balance iagtages når vi skal tage imod mennesker i nød, så risikere vi at vælte vores eget grundlag for Velfærdsstaten.

På det ene punkt har selv jeg lært lidt af Fru Pia Kjærsgaards visdom, men jeg må sige, at i DF målestok, der har overdrivelse i sandhed fremmet forståelsen.

Godt at partierne anerkender et prioriteret behov for at tilføre flere ressourcer til børn & unge, til skat, til uddannelse med videre. Den store grønhøster indenfor specielt uddannelserne har ødelagt meget.

Godt at der fokuseres på karakterræset og de for mange tests for unge mennesker, som i dag skal deres vej igennem uddannelsessystemet.

Jeg kan som Liberal sindet godt være lidt bekymret over finansieringen og at vi ikke får disket op med for mange nye skatter. Men bankerne og de allermest formuende de kan godt aflevere lidt mere til fællesskabet. En moderat skat på finansielle transaktioner ville ikke være af vejen især ikke hvis denne blev til en EU skat.

Husk nu ikke at ødelægge generationsskiftet i danske virksomheder med en for hård beskatning. Vi skal bevare danske arbejdspladser og ikke flytte dem ud af landet.

Vores ægte røde partnere i Enhedslisten. Ros til Pernille Skipper for hendes knivskarpe håndtering af Enhedslistens ønsker ( uligheden skal mindskes ikke forøges ). Den gamle borgerlige skrøne om, at Enhedslisten altid var partiet med 100 forslag til nye offentlige udgifter og nul forslag til finansiering den holder ikke mere. Jeg ligger ikke ovre på Enhedslistens røde fløj, men partiet har virkelig vist, at det er blevet kompetent og dygtigt i det parlamentariske spil. Enhedslisten er kommet ud af rollen som udelukkende kritisk protestparti overfor magthaverne og er nu med til aktivt at påvirke Socialdemokratiets politiske kurs. Det sorte Tårn kommer ikke til at gentage sig klog af skade.

Tillykke til Danmark med at vi nu igen får den 2. kvinde som Statsminister her i landet.

Mette Frederiksen

Tillykke til alle de vælgere der fik nok af Lindholm, ønsker om deportation af Muslimer til Nord Øst Grønland og en klimapolitik som ikke flyttede sig 5 cm ud af stedet med DF som fast blokadevagt mod ethvert fremskridt.

VH
KFK

Michael Christiansen, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Og stadig ingen beskrivelser af hvordan det skal finansieres

Det er en skændsel at se journalister tale med M. frederiksen og undlade at stille de 2 spørgsmål som hun ustandseligt undviger:

1. Hvordan vil du få de offentligt ansatte til at arbejde flere timer så der kan yder flere timer sammenlagt inden for den offentlige sektor i pleje og børnepasnings sektorerne?
2. Hvordan vil du finansiere det?

Hvis man som journalist ikke stiller disse 2 spørgsmål indtil hun har svaret på dem er man en luset mikrofonholder og bør finde et andet erhverv end at være journalist.

Søren Kristensen

Det er super at vi har fået en ny grøn regering, men nederen at Remondis ikke kan finde du af at tømme biocontaineren på mit arbejde.

Viggo Okholm

Niels Bøjden:
Hvad "hyler" du for? Ja selvfølgelig kommer det til at koste og er det trods alt ikke bedre end fortsætte i det gamle spor hvor tusinder bliver hængt ud som dovne og med masser af skatte skjul i begærets navn. Vi skal sikkert stadig slås med det,hvis jeg kender dem der har nok i forvejens moral. Men jeg glæder mig virkelig over et nyt menneskesyn og ja forventer bestemt ikke mere i pengepungen.

Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen og Michael Christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Viggo: ‘Dem der har nok i forvejens moral’. :-)

Nils Bøjden

"Hvad "hyler" du for? Ja selvfølgelig kommer det til at koste og er det trods alt ikke bedre end fortsætte i det gamle spor hvor tusinder bliver hængt ud som dovne og med masser af skatte skjul i begærets navn."

Jamen så kan du jo ikke fortsætte ad vejen mod flere penge til de der ikke arbejder. Eller havde du forestillet dig at det bedre skulle kunne undlade at arbejde end at arbejde. For det er hvad jeg læser i nogle af ELs forslag.

Niels-Simon Larsen

To store (mærkelige) spørgsmål: Hvor skal pengene komme fra, og hvordan har vi råd til ...?
Ja, de er mærkelige, for pengene har aldrig spillet nogen væsentlig rolle. De er bare kommet.
Hvor får vi alle de penge fra til at ødelægge børnenes fremtid, naturen, biomangfoldigheden? Hvordan har vi råd til stress, angst og depression? Hvordan har vi råd til at kede os med elendige TV-programmer? Det er dyrt at udpine floraen, faunaen og hele menneskeheden, men vi gør alt for det, koste hvad det vil.

Man skal selvfølgelig ikke spørge Mette, hvor hun vil få pengene fra, for de er der. De skal bare fordeles anderledes. Det rigtige spørgsmål er derfor, hvordan hun vil prioritere i fremtiden. Pengene skal klart nok tages derfra, hvor vi har spildt dem indtil nu. Vi er begyndt at tage pengene fra fossil energi. Det skal ikke have en krone mere, så de penge bruger vi til vedvarende energi. 19 kroner med Rya Air for fly til Berlin fra Billund. Er vi sindssyge? Hvad i alverden er det for et regnskab til total ødelæggelse af alt muligt...
Der skal ikke stilles dumme spørgsmål om penge nu. Der skal stilles om, skal der. Koste hvad det vil.

René Arestrup

@Niels-Simon Larsen
På det overordnede plan har du ret.
Men du er tilsyneladende blind for at der er tale om en proces frem mod nogle mål og hvis du lader hånt om processen, ender du meget nemt op med at spænde ben for dig selv - og de mål, du ønsker at opnå.