Læsetid: 4 min.

Sass-afgang åbner nye muligheder for Socialdemokratiet

Med sygemeldingen af Henrik Sass Larsen skal Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen – hvis hun bliver statsminister – udpege en ny kandidat til den magtfulde finansministerpost. Og det vil gøre samarbejdet med støttepartierne betydeligt lettere
Henrik Sass Larsens sygemelding kan gøre samarbejdet med støttepartierne lettere, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Henrik Sass Larsens sygemelding kan gøre samarbejdet med støttepartierne lettere, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Asger Ladefoged

11. juni 2019

Personer spiller en afgørende rolle i toppolitik, og derfor vil det få stor betydning for en sandsynlig ny S-regering, at gruppeformand Henrik Sass Larsen nu er blevet sygemeldt med depression. Han er definitivt ude af magtspillet om at blive ny finansminister, og hans erstatning vil uundgåeligt trække Socialdemokratiet i en anden politisk retning, hvorved dynamikken i samarbejdet med støttepartierne også tegner til at kunne få et helt andet liv.

De tre mest oplagte kandidater til at blive ny S-finansminister i stedet for Henrik Sass Larsen er alle tidligere S-ministre: 43-årige Dan Jørgensen, som har været fødevareminister, 48-årige Nicolai Wammen, som har været forsvarsminister, og 51-årige Nick Hækkerup, som har været sundhedsminister.

Derudover spekuleres der i, at enten Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen eller S-stabschef Martin Rossen kunne være i spil i kulissen som ’dark horses’.

I første omgang er sygemeldingen af Henrik Sass Larsen imidlertid et politisk tab for Mette Frederiksen. Han har været hendes tro væbner, siden han interessant nok spillede nøjagtig samme rolle for forgængeren Helle Thorning-Schmidt op mod valget i 2011, som dramatisk nok også endte med, at Henrik Sass Larsen ikke – som ellers forventet – blev udpeget som finansminister.

Dengang blev han fravalgt af Helle Thorning-Schmidt, efter at statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, havde orienteret hende om, at Politiets Efterretningstjeneste havde betænkeligheder i forhold til Sass Larsen. Men formelt var der intet at komme efter. Fravalget var rent politisk.

Denne gang er valget personligt:

»Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at kæmpe mig tilbage efter min depression ved årsskiftet, men det er desværre ikke lykkes for mig,« skrev Henrik Sass Larsen i går på Facebook.

Grønne regnemodeller

Efter flere ugers spekulation om, hvorvidt Socialdemokratiets engang så stærke mand var parat til at overtage et af Danmarks mest magtfulde hverv, er fokus nu rykket videre til, hvem der vil erstatte ham.

På papiret står Nicolai Wammen umiddelbart som den mest oplagte afløser, da det dels er ham, som har siddet med fra start i de igangværende regeringsforhandlinger, og da han dels er den eneste tilbageværende socialdemokrat, som sad med i det mest magtfulde udvalg, regeringens såkaldte koordinationsudvalg fra 2014-15. Wammen er kendt som en erfaren og driftssikker type, der holder sig disciplineret til partilinjen, og som derfor vurderes til at kunne håndtere den ekstremt arbejdskrævende post som finansminister.

Men Wammen står også først i rækken til at kunne blive udenrigsminister, og derfor er det værd at bemærke, hvem der lørdag trådte ind som vikar på Christiansborg for Henrik Sass Larsen i forhandlingerne, der foregår i Landstingssalen: Mette Frederiksen kaldte på Dan Jørgensen.

I de senere år har han været pennefører på Socialdemokratiets nye principprogram, og endnu vigtigere har han i valgkampen været sossernes grønne spydspids. Som discipel af Socialdemokratiets afdøde formand Svend Auken har Dan Jørgensen en intellektuel profil, der kan gøre ønsket om større grønt opgør med de finansministerielle regnemodeller til virkelighed.

Ydermere har han spillet en vigtig rolle i opgaven med at finde et autentisk socialdemokratisk sprog for den strammerkurs, som partiet er slået ind på i udlændingepolitikken.

Imod Dan Jørgensen taler dog, at han aldrig for alvor har stået i spidsen for komplicerede, parlamentariske forhandlinger på Christiansborg.

Netop evnen til at strikke forlig sammen har Nick Hækkerup til gengæld fået anerkendelse for. Som tidligere borgmester i Hillerød har han også solide, praktiske erfaringer på velfærdsområder, der kan blive en styrke, hvis støttepartiernes krav om bl.a. minimumsnormeringer i daginstitutioner skal mingeleres igennem.

Klimaet bliver bedre

Finansministres vigtigste rolle er at kunne sige nej på en så forsonlig måde, at støttepartierne ikke føler sig afvist. Og her ville Henrik Sass Larsen, for at sige det mildt, have haft store udfordringer, da han er berømt og berygtet for sin konfrontatoriske stil.

Tilbage i 2011 skærpede han fronterne skæbnesvangert hårdt over for De Radikale inden valget og skabte dermed store problemer i de efterfølgende forhandlinger i Det Sorte Tårn på Amager. Op til valget i år har Henrik Sass Larsen turneret med en påstand om, at Enhedslisten er et »ekstremt parti«, og alene derfor vil hans afgang åbne nye muligheder for et mere medgørligt samarbejde med de tre partier, der ser ud til at skulle bringe Socialdemokratiet til magten.

Uanset om Nicolai Wammen, Dan Jørgensen eller et af de andre mulige bud fra Mette Frederiksens inderkreds bliver udnævnt til ny finansminister, vil det således skabe en bedre stemning i forhandlingslokalet. Bestemt også bedre, end da Helle Thorning-Schmidt i sidste øjeblik valgte at udnævne Bjarne Corydon som finansminister i 2011.

Når Henrik Sass Larsens afgang alligevel er et tab for Mette Frederiksen, skyldes det, at hun selv mener, at han har været hendes allervigtigste allierede i kampen for at vinde frafaldne vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti:

»Henrik Sass Larsen har en stor del af æren for, at Socialdemokratiet igen står med en mulighed for at kunne danne regering,« skrev Mette Frederiksen mandag i en pressemeddelelse.

Hun ville gerne have haft ham ved sin side i det spegede spil, der forestår med at fastholde en stram udlændingepolitik. Indadtil har han også haft rollen som bissen, der satte kritikere eftertrykkeligt på plads, og Mette Frederiksen skylder ham derfor også tak for at have medvirket til at forene Socialdemokratiet til en enhed, der står sjældent samlet.

Kynisk betragtet har Henrik Sass Larsen dog udtjent sin rolle nu: Han skaffede valgsejren ved at overbevise DF-vælgerne, og nu handler opgaven i stedet om at regere med en stribe selvbevidste støttepartier, der kræver grøn omstilling. Hvis Henrik Sass Larsen ikke selv havde trukket sig, kunne Mette Frederiksen derfor have været nødt til at ofre ham.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Hvorfor blev en vurdering af Henrik Sass Larsens evt. mulighed for at blive sikkerhedsgodkendt blæst op til at spille en så afgørende rolle, når han ikke skal sikkerhedsgodkendes for at kunne blive minister?
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Anders Graae
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • Torben K L Jensen
  • Randi Christiansen
Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, David Zennaro, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Men det er så få DF-vælgere, at det ikke er værd at tage særskilt hensyn til - kun 17% af de frafaldne gik efter sigende til S, resten er fordelt på den borgerlige opposition.
Og så er det altså lidt forunderligt, at ingen kommentatorer har set den oplagte mulighed for forlig uden RV på økonomi og velfærd, som K sammen med Å frembyder.

Alvin Jensen, Henrik Leffers, Trond Meiring, Steen K Petersen, Carsten Nørgaard og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Hækkerup er vist den eneste af de tre finansministeremner, der er i stand til at tænke selvstændigt. Throning fyrede ham fordi han lagde sig ud med militæret da Hækkerup var krigsminister. Grund: Han kaldte hærens top for en flok oberst Hackelsen-typer, hvilket var en mild underdrivelse, men dog befriende, at høre en Socialdemokrat udtrykke sig således. Hertil kommer, at han har en god portion humor, og er ret driftssikker.

Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, David Zennaro, Lars Jørgensen, Helle Walther, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Jan Nielsen, Erik Fuglsang og Jan August anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

Man kan vel heller ikke have en finansminister som vil trække DK ud af de konventioner som har været hjerteblod for SD, RV og venstrefløjspartierne. Havde alliancepartneren for SD været DF ville sagen have set anderledes ud. Så var Sass nok blevet 'rask' igen. At han også har krænket både RV og EL er vel også en årsag til at forhandlingerne ville gå i stå, fordi han sikkert ville fastholde sit syn på dem.
En mand, en tid og en afsked med en politik.

Alvin Jensen, Jens Kofoed, Trond Meiring, Arne Lund og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Heldigvis, syv-ni-tretten, har vi ikke tradition for at vores politikere, dem vi kalder driftsikre og meget andet, men hvor vi vel egentlig mener at de er temmelig kedelige, melder ud med deres brug at kokain og andre medikamenter, for derved at fremstå mere spændende og "jeg søgte ihvertfald grænser da jeg var ung"-agtige, sådan som vi ser det for tiden i Storbritanien med de kedeligeste af de konservative typer, som stiller op som kandidater til Tory-lederposten og dermed ny primiereminister...

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan Jensen

Det er en pudsig vinkel, du lægger ned over Michael Goves indrømmelse af at have brugt kokain for 20 år siden.

De fleste kommentatorer fra bl. a. YouTube anser indrømmelsen som et dødskys -
især på grund af Michael Goves efterfølgende støtte til barske straffe til afslørede kokainmisbrugere, hvilket betragtes som hykleri.

Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er rigtig godt, at Information linker til Ulrik Dahlin & Anton Geist's 7 år gamle artikel om den uklædelige sag fra 2011 - uklædelig for Helle Thorning.

Jeg troede på Helle Thorning dengang i 2011, da hun på TV erklærede, at Sass-Larsen ikke kunne sikkerhedsgodkendes af PET.

Jeg blev godt nok lidt rystet over, at PET tilsyneladende havde den slags magt over folkevalgte -
og jeg tænkte ikke på, at Helle Thorning bare stak en løgn, når det passede hende.

Ingen minister skal sikkerhedsgodkendes af hverken PET eller nogen anden instans.
Vi har heldigvis ikke hemmelige domstole over folkevalgte politikere her til lands.

Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, David Zennaro, Kim Houmøller, Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Torben - nu skal det ikke kun handle om britisk politik, men Gove satte en bølge af indrømmelse i gang:
Dominic Raab
Dominic Raab has previously admitted to taking cannabis at university.
Esther McVey
Esther McVey has admitted to trying pot
Matt Hancock
A source close to Matt Hancock told the Telegraph he had “tried cannabis a few times as a student but has not taken any illicit drugs since”.
Andrea Leadsom
Following Michael Gove’s admission to taking cocaine, Andrea Leadsom revealed she smoked cannabis as a student.
Matt Hancock
he had “tried cannabis a few times as a student but has not taken any illicit drugs since”.

Eva Schwanenflügel

@ Jesper Jørgensen
10. juni, 2019 - 18:57

Du ville have fået en anbefaling af din kommentar fra mig, hvis det ikke var fordi du antydede, at Sass simulerede sin depression (eller hvad det nu er for lidelser han har).
Enhver har kunnet se, at han har virket syg.
Og en depression kan man ikke lige ryste af sig med et par måneders psykolog-behandling..
Tror bestemt ikke han er blevet fyret.

Heldigvis for politikerne skal de ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet efter 22 uger på sygedagpenge, men får eftervederlag på 56.500 kr pr måned i to år efter de har forladt Folketinget.
Så Sass får både tid og råd til at blive rask igen.

Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, David Zennaro og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Sass er en politiker ingen i S ville drømme om at fyre, han er et stort tab for partiet og for MF. Du aner ikke hvad du taler om JJ. Dit indlæg er underbæltestedet og direkte infamt.

Kim Folke Knudsen

God bedring ønskes her fra til Henrik Sass Larsen.

En politiker som jeg respekterer.

og en personlighed hos Socialdemokratiet, som har spillet en meget stor rolle for partiets vej måske tilbage til Regeringsmagten.

God bedring og op på hesten igen.

VH
KFK

Torben Lindegaard

@Lars Trier Mogensen

Goddammit - jeg så din lede overskrift allerede d. 10.06 om aftenen,
og her til morgen d. 13. 06 er overskriften stadigvæk en øjenbæ.

Det er aldeles uklædeligt at sværme om de nye muligheder, der fremkommer som følge af et andet menneskes sygdom, allerede før vi har taget afsked med en sygemeldt, veltjent folkevalgt politiker.

Få nu pillet det modbydelige link ned fra e-avisens forside.