Læsetid: 9 min.

SF har fået en kronprins, der både er pragmatisk og idérig. Mød Jacob Mark

På fire år er Jacob Mark gået fra at være ukendt og nyvalgt folketingsmedlem til at være SF’s kronprins, som ifølge flere kan tage en stor del af æren for partiets nye politiske strategi og optur. Information tegner et portræt af partiets største stemmesluger ved folketingsvalget
Med over 23.000 personlige stemmer var Jacob Mark SF’s største stemmemagnet til det netop overståede valg til Folketinget.

Med over 23.000 personlige stemmer var Jacob Mark SF’s største stemmemagnet til det netop overståede valg til Folketinget.

Anders Rye Skjoldjensen

14. juni 2019

I 2015 var Jacob Mark 24 år og ny på Christiansborg.

Hver gang SF-veteranen Karsten Hønge passerede »knægten«, som han kalder Jacob Mark, på gangene, gav Hønge ham en kommentar med på vejen.

»Jeg kunne godt lide at drille ham, så jeg sagde: ’Nå, der går partiets unge håb jo’,« fortæller Hønge i dag.

»I den tid tænkte jeg nogle gange: ’Gad vide, om han så også er det. Partiets unge håb.’ Og der viste det sig jo, at det var han sgu. Han brændte hurtigt igennem.«

På fire år er Jacob Mark gået fra at være nærmest ukendt til at være gruppeformand, Pia Olsen Dyhrs højre hånd og den danske politiker, der fik syvendeflest stemmer ved det netop overståede folketingsvalg – i alt 23.213 og altså flere end hans formand. Og når de røde partier i disse dage forhandler med Mette Frederiksen om grundlaget for en kommende regering, er det Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark, der tropper op.

Netop forhandlingerne har Jacob Mark »glædet sig til som en lille dreng«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Viggo Okholm
  • David Zennaro
  • Carsten Munk
  • Tino Rozzo
  • Grete Bonde
  • Jan Damskier
ingemaje lange, Viggo Okholm, David Zennaro, Carsten Munk, Tino Rozzo, Grete Bonde og Jan Damskier anbefalede denne artikel

Kommentarer

Til lykke med det flotte valg, Jacob Mark.
Havde du stået på min stemmeseddel, havde jeg også stemt på dig.
Jeg glæder mig til at følge dig fremover.
Jeg har (lige som dine andre partifæller) meget stor tiltro til dig.
Mvh.

Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar

Det er yderst taktfuldt (??!!), at journalisten afstår fra at komme ind på SF's ja til ghettoplanen - et stupidt, neoliberalt angreb på det almene byggeri og tyveri fra Landsbyggefonden. Jeg fatter ikke, at så mange har stemt på SF, det er helt ufortjent, at partiet blev så stort d. 5. juni.
SF fik til gengæld ikke fik mange stemmer i "ghettoområderne", her gik stemmerne til EL og til de radikale pga. deres holdning til den stramme indvandrerpolitik. Havde RV's blå økonomiske politik været i fokus, så havde de nok ikke fået mange stemmer på dén.
.

Mogens Holme, Per Torbensen, jørgen djørup, David Zennaro, Kurt Nielsen, Ebbe Overbye og Jørn Vilvig anbefalede denne kommentar
Natalie Yahya Rosendahl

Kan du forklare, hvad du mener med 'taktfuldt'? Jeg er oprigtigt interesseret i, hvad det er for nogle hensigter, du her tillægger mig.

Erik Fuglsang, Kim Houmøller, Kurt Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Har vi ikke hørt den historie en gang tidligere. Men de har jo altid plads i Socialdemokratiet.

Jan Damskier

Arne Lund: SF gik frem i Gellerup, i Slagelse og i Korsør. Muligvis også andre steder af tilsvarende karakter.

Natalie Yahya Rosendahl - Jeg forsøgte at være ironisk, men det faldt altså pladask på gulvet. Undres jeg over, at du helt undlod at nævne SF's støtte til ghettoplane. Er det ikke relevant, eller ødelægger det billedet af SF's nye wonderboy og mediedarling?

Jan Damskier - Det skal jeg ikke bestride. Det jeg hæfter mig ved, er, at når talen falder på stemmeafgivningen i boligområder med mange vælgere med ikke-vestlig baggrund, da fremhæver kommentariatet gang på gang Enhedslisten og Radikale, og undlader konsekvent at nævne SF. Med SF's ja til ghettopakken in mente, så er det vel kun naturligt, at folk, der befinder sig i risikozonen for at deres bolig skal rives ned, ikke har trang til at stemme på et parti, der falder dem i ryggen.
Og de af os, der bor i alment byggeri, kan ikke - bør ikke - stemme på et parti, der stjæler 10 mia kr. fra den Landsbyggefond, vi løbende betaler til. Libealt tyveri ved højlys dag, som SD og SF burde hold sig langt væk fra. Det er bl.a. derfor jeg mener, at det er hell ufortjent, at SF har fået så mange stemmer.

Mogens Holme, Trond Meiring, Jørn Vilvig og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Arne Lund: Jeg ved godt, at din sympati for SF kan ligge på et meget lille sted. SF har ikke stemt for at fortsætte det du kalder tyveri fr L.... fonden, men begrænset skaden, ligesom i øvrigt i dette kompleks begrænset skaden betydeligt. Men skadebegrænsning skaber ikke megen sympati hos mange. Hos nogle, dog. SF stemte ikke for alle dele af pakken; og jeg har tidligere her i sporet skrevet en opsummering af, hvad vi opnåede ved at gå med i dele af denne pakke.

Jan Damskier SF's indsats bestod i sammen med SD, at få reduceret de 12 mia kr., der skal bruges på ghettopakken til 10 mia kr., - altså en reduktion på 2 mia kr. , som statskassen punger ud med.
Når der stemmes i Folketinget, så stemmer man for et forslag, afstår fra at stemme, eller stemmer nej. Muligheden for kun at stemme for dele af et forslag eksisterer kun, hvis forslaget deles op i flere separate lovforslag, og det var, mig bekendt, ikke tilfældet her.