Læsetid: 5 min.

Socialdemokratiet og Enhedslisten har kun stemt sammen hver anden gang de seneste fire år

I den forgangne valgperiode har Enhedslisten og Socialdemokratiet kun stemt det samme i Folketinget ved 46 procent af afstemningerne. I rød blok er det dermed de to, der har stemt sammen færrest gange. Partierne med størst stemmelighed er SF og Enhedslisten, der har stemt det samme ved 79 procent af afstemningerne
Pernille Skipper og Mette Frederiksen under partilederdebatten på Christiansborg i valgkampen i 2019.

Pernille Skipper og Mette Frederiksen under partilederdebatten på Christiansborg i valgkampen i 2019.

Mads Claus Rasmussen

17. juni 2019

Under de igangværende regeringsforhandlinger skal Mette Frederiksen (S) mestre opgaven at lande et regeringsgrundlag, som Enhedslisten såvel som De Radikale vil stå inde for, eller i hvert fald ikke sætte sig imod.

Og især De Radikale har – som blandt andet beskrevet i Information – haft mange ultimative krav, men ser man på, hvordan partierne i rød blok har stemt i løbet af de seneste fire år, tegner der sig et billede af, at Enhedslisten og Socialdemokratiet er de partier, der ligger længst fra hinanden.

Stemmeligheden mellem de to partier har nemlig blot været 46 procent.

Det er markant lavere end de andre partier i den røde blok, der har stemt det samme som Socialdemokratiet i 65-75 procent af afstemningerne i de seneste fire år.

Samtidig er det en stor forandring i forhold til sidste gang, både S og Ø var i opposition. Under den blå regering fra 2007 til 2011 stemte de to partier sammen markant oftere – nemlig i 70 procent af afstemningerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Frede Jørgensen
Kurt Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Ja men det er da okay, de er jo nok på samme hold, men bestemt ikke enige om på hvilken måde målet skal nås. Det er jo nok derfor Mette ligger på 26 % og 48 mandater , mens Ø ligger på 13. De skal nok få tag og skortsten på det hus de er i færd med at bygge retning på. Mette F er en god arkitekt, og de andre røde partier gode håndværkere, så det skal nok lykkes.

Eva Schwanenflügel

Et meget vigtigt område, der slet ikke blev berørt i valgkampen, er hvordan de syge bliver behandlet efter reformen af førtidspension, fleksjob, kontanthjælp og sygedagpenge.

Selvom S, SF og de Radikale længe har erkendt at forliget burde opsiges, og reformen laves grundlæggende om, har partierne alligevel nægtet at følge Enhedslistens opfordring til at tage konsekvensen.

Ingen ved derfor hvad der kommer til at ske for de syge, som i de seneste mere end 6 år har været underlagt Jobcentrenes mere eller mindre brutale og tilfældige edikter.

Det er især et område som dette, hvor en hel befolkningsgruppe syltes kollektivt, at Enhedslisten står som eneste bagstopper.
Og fordi Enhedslisten nægter at indgå forlig, hvor de svageste betaler prisen for skattelettelser, kaldes de for et uansvarligt parti af medierne og de andre forligspartier.
Men de udstiller bare hykleriet.

Læs her hvad forfatter Lisbeth Riisager Henriksen mener :

https://www.a4nu.dk/artikel/bekymret-efter-valget-hvad-vil-en-ny-regerin...

Estermarie Mandelquist, Ulla Søgaard, Kurt Nielsen, Katrine Damm, Erik Winberg, Lars Jørgensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Det havde måske været meget relevant, hvis de her faktuelle oplysninger havde ført til en intern debat på avisen INDEN det seneste valg, hvor man hele tiden talte til læserne om rød blok, som der var et fælles politisk grundlag. Det er da for fanden helt afgørende for den politiske debat, at vælgerne oplyses om og at avisernes politiske dækning tager udgangspunkt i det, politikerne GØR og ikke i det de siger.

Ebbe Overbye, Bjarne Bisgaard Jensen, Kjeld Jensen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Michael Waterstradt og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Det er da for fanden helt afgørende for den politiske debat, at vælgerne oplyses om og at avisernes politiske dækning tager udgangspunkt i det, politikerne GØR og ikke i det de siger."

Den politiske debat gik på om man støttede LLR eller MF som statsminister. That's it. Soc.Dem gled af på alle faktuelle spørgsmål for ikke at sprede uhygge hos sine potentielle supportere i folketinget.

Michael Friis, Flemming Berger, Erik Winberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvad er det man forlanger? Valg er afholdt, nu skal man enes om hvor stor fælles mængden er i de partier der støtter Mette F. som kommende statsminister. Det tager da lidt tid. pengene skal jo også passe. De har haft to valg, Tosset at lægge dem så tæt. De har knoklet i døgndrift, de skal også kunne tænke klart, så fint de drosler lidt ro på.