Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tidligere medlem af Liberal Alliances Ungdom idømmes syv måneders fængsel for voldtægt

For fire år siden blev en 17-årig pige voldtaget på et toilet til et weekendarrangement i Liberal Alliances Ungdom af et tre år ældre medlem. Det afgjorde byretten i Odense onsdag. Manden er idømt syv måneder fængsel, men har anket dommen
Forsvaren for den voldtægtsdømte argumenterede for, at anklagerne imod hans klient skete som led i en fløjkrig i ungdomspartiet. Billedet her er fra Liberal Alliances ungdoms årsmøde i februar. 

Forsvaren for den voldtægtsdømte argumenterede for, at anklagerne imod hans klient skete som led i en fløjkrig i ungdomspartiet. Billedet her er fra Liberal Alliances ungdoms årsmøde i februar. 

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Indland
27. juni 2019

En 24-årig mand og tidligere medlem af Liberal Alliances ungdom (LAU) er kendt skyldig i voldtægt af en tre år yngre kvinde. Han straffes med fængsel i syv måneder.

Dommen faldt i Odense Byret onsdag.

Voldtægten fandt sted under et weekendarrangement, som ungdomspartiet holdt i et kulturhus i Vissenbjerg på Fyn tilbage i februar 2015. 

Sagen er én ud af en række sager, der omhandler anklager om seksuelle krænkelser i Liberal Alliances Ungdom, som Information beskrev tidligere i år. I anonyme vidnesbyrd fortalte syv unge kvinder fra Liberal Alliances Ungdom om voldtægt, overgreb og krænkende kommentarer, som de havde oplevet i ungdomspartiets regi. Det var tidligere formand for ungdomspartiet Rasmus Brygger, som samlede vidnesbyrdene fra kvinderne og opfordrede dem til at gå til politiet.

Sagen, der var for retten onsdag, er den eneste, som politiet har rejst sigtelse i indtil videre.

Retten lagde i sin afgørelse vægt på, at den 17-årige pige var i en tilstand, der gjorde hende ude af stand til at sige nej til samleje, og at tiltalte havde sagt, at »jeg har en god advokat«, inden han forlod pigen bevidstløs på et toilet. 

Det var ikke en enig ret, der kendte ham skyldig. Den juridiske dommer mente ikke, at der var ført tilstrækkeligt bevis for, at pigen var bevidstløs, da samlejet fandt sted. Det mente de to domsmænd derimod, idet pigens dårlige tilstand, da hun blev fundet, indikerede, at hun ikke kunne sige ja til sex kort forinden. 

Dommen er anket til landsretten.

Bevidstløs efter samlejet

Den forurettede pige var ifølge anklager Martin von Bülow så påvirket af alkohol, at hun ikke havde mulighed for at modsætte sig samleje. Under sin procedure lagde han vægt på, at hun ikke vidste, hvordan hun kom ind på toilettet og ikke kan huske selve episoden. Først efterfølgende har hun haft enkelte ubehagelige flashbacks, forklarede hun til retten. 

Anklageren påpegede også, at forurettede kastede op flere gange og var bevidstløs, da to venner fandt hende kort tid efter.

Ud over forklaringen fra tiltalte og den forurettede, havde anklageren indkaldt tre vidner, som var til stede ved arrangementet i ungdomspartiet tilbage i 2015. De havde ifølge deres forklaring fundet den dengang 17-årige pige på toilettet halvt afklædt og bevidstløs på toilettet. Herefter havde de hørt tiltalte sige, at han havde en god advokat, inden han forlod stedet.

»Hvis man er ukontaktbar kort tid efter samlejet må man vurdere, at man ikke har været ved bevidsthed og havde svært ved at sige fra‚« sagde anklageren.

Forsvarer Katrine Westhausen Gottlieb argumenterede derimod for en frifindelse. Hun lagde vægt på, at der reelt kun var et vidne til selve samlejet, nemlig tiltalte, fordi den i dag 21-årige kvinde ikke kan huske selve episoden. 

Hun påpegede, at den forurettede pige og tiltalte ifølge tiltaltes forklaring havde talt sammen ad to omgange i løbet af aftenen og ifølge tiltalte havde aftalt at holde et eventuelt samleje skjult for deres venner. Det skrev han også i en besked på Facebook til hende dagen efter. 

Katrine Westhausen Gottlieb mente ikke, at det var bevist, at pigen var bevidstløs og dermed ude af stand til at modsætte sig sex op til og under samlejet. Det, at hun var bevidstløs, da vidnerne fandt hende kort tid efter, betyder nemlig ikke, at hun var det, da samlejet begyndte, sagde hun.

»Der er forskellige forklaringer fra vidner om kronologien, og hvad der er sket. Men alt sammen handler om tiden efter samlejet og ikke forud for.«

Endelig lagde hun vægt på tiltaltes forklaring om, at han var bange for at få bank af den forurettedes kæreste. Derfor var han gået »i panik« og havde nævnt sin advokat, hvorefter han havde forladt pigen på toiletgulvet. 

Ikke en enig ret

Forsvareren havde også indkaldt den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom Carl Andersen som vidne i retten. Det gjorde hun, fordi hun ville vise, at sagerne kom frem »som en del af et ønske om at kuppe formandsskabet«, som hun sagde.

Den del lagde forsvareren vægt på i sin påstand om frifindelse af den 24-årige mand. Hun påpegede, at sagen ikke var opstået som »enkeltsag«, men først var kommet frem, »da nogen samlede sagerne«. Det skete på et tidspunkt, hvor tiltalte havde fået en »ledende position« i ungdomspartiet.

Den del lagde forsvareren vægt på i sin påstand om frifindelse af den 24-årige mand. Hun påpegede, at sagen ikke var opstået som »enkeltsag«, men først var kommet frem, »da nogen samlede sagerne«.

Katrine Westhausen Gottlieb argumenterede også med, at der var en »fraktion af partiet, der ønskede at afsætte den daværende ledelse«.

Anklageren lagde derimod vægt på den forurettedes forklaring om, at hun havde været nervøs for konsekvenserne ved at fortælle om det. Det var årsagen til, at hun ikke var gået til politiet tidligere.

»Det er hendes held, at samfundet har haft fokus på det, og at hun er blevet taget seriøst af anklagemyndigheden,« sagde Martin von Bülow.

Den 24-årige mand meldte sig ud af Liberal Alliances Ungdom, kort efter at anklagerne om seksuelle krænkelser i ungdomspartiet kom i medierne tidligere i år. Det skyldtes, at den nye ledelse overvejede eksklusion af de involverede mænd. 

I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Carl Andersen i sin vidnesforklaring havde en opfattelse af, af en del af LAU ville kuppe formandsskabet. Det var imidlertid udelukkende forsvarerens udlægning af sagen på baggrund af hans forklaring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her